Is een privé laadpaal kopen voor je elektrische auto nog interessant?

Voor de meeste bestuurders van elektrische auto’s is een laadpaal voor thuis de investering waard. Daarvoor kijk je best even naar de alternatieven:

  • Laden met het stopcontact. Je elektrische wagen opladen met je stopcontact is mogelijk, maar niet helemaal veilig. Een gewoon stopcontact is niet gemaakt om lange tijd een hoog vermogen te leveren. Er bestaat een groot risico op oververhitting, kortsluiting en brand. Bovendien duurt het opladen via een gewoon stopcontact ontzettend lang. Het kan meer dan 30 uur duren voor je wagen is opgeladen.
  • Laden met een publiek laadstation. Publieke laadstations zijn wél veilig, en het opladen gaat een stuk sneller dan via het stopcontact. Een publiek laadstation gebruiken is echter een stuk duurder dan je auto thuis opladen. Bovendien is dat ook minder comfortabel: allicht ligt er geen openbaar laadstation om de hoek van je woning. Je staat dus een tijdje elders te wachten tot je wagen is opgeladen.

De voordelen van een eigen laadpaal zijn dus duidelijk:

  • Sneller
  • Veilig
  • Goedkoper
  • Comfortabel – je kunt je auto opladen terwijl jij gewoon je eigen ding doet, in het comfort van je eigen woning
Een vrouw en twee jonge kinderen rond een elektrische wagen. Het linkse kind gebruikt de vaste laadkabel van een van de beste laadpalen voor thuis om de zwarte elektrische auto op te laden. De dame heeft een tas met boodschappen vast. Het rechtse kind zet op de achtergrond een rode kinderfiets weg.

Laadpalen voor thuis vergelijken: 7 tips 

Hoe vind je nu het model dat bij je past?

1. Slimme of gewone laadpaal

Een gewone laadpaal laadt je wagen op zonder boe of bah. Je plugt de auto in, en enkele uren later is het voertuig opgeladen.

Een slimme laadpaal biedt heel wat extra opties.

Zo kan die er via dynamic load balancing bijvoorbeeld voor zorgen dat het beschikbare vermogen van je elektrische installatie netjes verdeeld wordt over de laadpaal en de rest van de woning. Op momenten dat je binnenshuis bijvoorbeeld de was doet (en dus meer energie verbruikt) ontvangt de laadpaal wat minder stroom. Op die manier voorkom je stroompannes en energietekorten.

Een bijkomend voordeel? Je ontvangt momenteel geen fiscale voordelen van de overheid voor de installatie van een gewone laadpaal. Enkel voor slimme laadpalen worden zulke voordelen (nog tot en met eind augustus 2024) toegekend.

Bij een slimme laadpaal zit vaak een software-abonnement. Daarvoor betaal je gemiddeld 5 euro per maand.

Offline of online

Je slimme laadpaal zal doorgaans verbonden zijn met het internet. Dat kan via je Wi-Fi-netwerk of een mobiele dataverbinding. Zo kun je de laadpaal verbinden met een applicatie op je smartphone.

Je ontvangt updates over het laadproces en kunt de verschillende functies van de laadpaal vanop je smartphone beheren. Ook software-updates kun je via je telefoon uitvoeren.

Nood aan info en advies op maat?
Stel je vragen aan een expert en vind de laadpaal die bij je past
arrow Ontvang offertes

2. Slimme functies van de laadpaal

Niet elke slimme laadpaal is voorzien van elke mogelijke functie. Je kiest dus best een model dat de functies die je graag gebruikt ook daadwerkelijk ondersteunt. Enkele populaire functies:

  • Dynamic load balancing. Daarover las je hierboven meer.
  • Bidirectioneel laden. Je auto gebruiken als thuisbatterij? Het is mogelijk. Met bidirectioneel laden sla je goedkope of gratis energie (aan het daltarief of van je eigen zonnepanelen) op in de accu van je wagen. Op een bewolkte dag, tijdens een stroompanne of wanneer het piektarief van toepassing is, levert de batterij van je auto die energie terug aan het stroomnet bij je thuis.
  • Laadproces beheren. Met deze functie stel je zelf in wanneer je wagen is opgeladen en tot welk percentage. Je kunt vaak zelf beheren welke energie de laadpaal gebruikt (bijvoorbeeld van het daltarief of je zonnepanelen).

Tip: Laat de installateur de functies toelichten

Uit onderzoek blijkt dat veel laadpaalgebruikers de extra functies van hun laadpaal niet optimaal benutten. Vraag je installateur bij de installatie van je laadpaal om die functies grondig toe te lichten. Dan kun jij er straks optimaal mee aan de slag.

Een installateur met blauw hemd en witte veiligheidshelm licht de slimme functies van een van de beste laadpalen voor thuis toe aan een dame in knalroze hemd.

3. Vermogen en laadsnelheid

Laadpalen zijn er met oplaadvermogens van:

  • 3,7 kW
  • 7,4 kW
  • 11 kW
  • 22 kW

De meeste eigenaars kiezen voor een laadpaal met een vermogen van 11 kW of 7,4 kW. 

Eenvoudig uitgelegd bepaalt het vermogen grotendeels hoe snel je wagen kan opladen.

Daartegenover staat dat niet elk elektriciteitsnet geschikt is voor elk type laadpaal. Voor een laadpaal van 11 kW heb je een 3-fasige aansluiting nodig. Daarover lees je hieronder meer.

Het laadvermogen en de batterijcapaciteit van je wagen spelen ook een grote rol in de laadsnelheid.

Het optimale vermogen berekenen? Dat doe je met de hulp van een ervaren installateur.

Let op het vermogen van je wagen

Het heeft geen zin om een laadpaal te installeren met een vermogen dat hoger is dan het laadvermogen van je elektrische auto. Idealiter ligt het vermogen van de laadpaal zo dicht mogelijk, maar niet boven, het laadvermogen van je auto.

1-fasig of 3-fasig

Kort uitgelegd bepaalt het type aansluiting (1-fasig of 3-fasig) hoeveel vermogen je elektrische installatie kan leveren.

Een 1-fasige aansluiting volstaat voor een laadpaal met een vermogen van 3,7 en 7,4 kW. Voor een vermogen van 11 of 22 kW heb je een 3-fasige aansluiting nodig.

Heb je een 1-fasige aansluiting? Dan kun je jouw elektrische installatie laten verzwaren. De aanvraag dien je in bij netbeheerder Fluvius.

4. Met of zonder zonnepanelen

Helemaal groen? Dan laad je jouw wagen op met de energie die je zonnepanelen opwekken. Zo verhoog je jouw zelfverbruik en haal je nog meer uit je investering in een zonnepaneelinstallatie.

Wat is de beste laadpaal voor een woning met zonnepanelen?

Om de zonne-energie optimaal te benutten, kies je een laadpaal met dynamic load balancing die ook bidirectioneel laden ondersteunt. Zo wordt de zonne-energie optimaal ingezet én kun je jouw wagen gebruiken als thuisbatterij. 

5. Montage: wallbox, laadzuil of ondergronds laadstation

Laadpalen komen in 3 vormen:

  • Een wallbox, die je aan de muur laat monteren.
  • Een laadzuil of klassieke laadpaal, die je op de grond laat plaatsen.
  • Een ondergronds laadstation, dat onzichtbaar onder de vloer van bijvoorbeeld je garage of oprit wordt geïnstalleerd.

Wat de installatiekosten betreft, is een wallbox de voordeligste optie. Een ondergronds laadpunt is het duurst.

Enkele of dubbele laadpaal?

Laad je thuis meer dan 1 elektrische wagen op? Dan is een dubbele laadpaal een goede investering. Je schaft dan 1 laadpunt met 2 sockets of oplaadpunten aan. 

Een van de beste dubbele laadpalen voor thuis met 2 sockets. Een hand lift het klepje van het linkse laadpunt op. Onder de sockets staan '01' en '02'.

6. Laadpaal merken

Sommige leveranciers van elektrische auto’s, zoals Tesla en BMW, produceren en verkopen hun eigen laadpalen. In bepaalde gevallen is de beste laadpaal voor jouw wagen een laadpaal van hetzelfde merk.

Daarnaast zijn er ook heel wat andere merken. Denk aan:

  • Wallbox, bekend om hun compacte laadstations en handige mobiele applicatie.
  • EVBox, een Nederlandse producent met krachtige laadstations met een vermogen tot 22 kW.
  • Webasto, een Duits bedrijf dat enkele van de goedkoopste slimme laadpalen op de markt bracht.
  • Alfen, een Nederlandse producent die uitsluitend slimme laadpalen met dynamic load balancing produceert. 
  • Niko, een Belgische fabrikant van slimme energie-oplossingen voor smart homes.  

Idealiter bekijk je eerst wat voor laadpaal je nodig hebt. Daarna ga je op zoek naar het merk dat zich specialiseert in dat type laadpaal.

7. Budget en prijzen

Een laatste belangrijke factor is de prijs voor je laadpaal. De goedkoopste laadpalen vind je al voor zo’n 500 euro (exclusief montage). Duurdere laadpalen kosten al snel meer dan 3.000 euro (exclusief montage).

Enkele belangrijke factoren die de prijs (exclusief montage) beïnvloeden:

  • Vermogen
  • Merk
  • Type laadpaal
  • Slimme functies
  • Bidirectioneel laden of niet – een bidirectionele laadpaal is aanzienlijk duurder.

De montagekosten zijn echter niet te verwaarlozen. Die liggen tussen de 300 en (meer dan) 2.000 euro. Hoeveel je betaalt voor de installatie, hangt ook weer af van enkele factoren:

  • Type laadpaal (de goedkoopste laadpalen komen in wallbox-vorm en laat je aan de muur monteren)
  • Complexiteit van de installatie
  • Omvang van de graafwerken
  • Afstand tussen meterkast en laadpunt
  • Tarief van de installateur

Naast de aanschaf- en montagekosten, betaal je ook nog een kost voor de verplichte keuring. Reken op een prijs van 100 à 200 euro.

Laat je jouw elektriciteitsnet verzwaren (van 1-fasig naar 3-fasig) om tegemoet te komen aan de stroomnoden van een laadpaal met een hoger vermogen? Dan betaal je nog 300 tot 1.500 euro extra.

Jouw nieuwe laadpaal voor de beste prijs?
Vergelijk hier vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Beste laadpaal voor een klein budget

Wat zijn nu de beste laadpalen voor een klein budget? 

Bekijk eerst en vooral het soort laadpaal. Eenvoudige, niet-slimme laadpalen in wallbox-model zijn daar de beste optie. Enkele van de beste slimme laadpalen zijn overigens ook niet onoverkomelijk duur. Informeer je naar de opties via het formulier onderaan deze pagina.

Bekijk vervolgens je elektrische installatie. Met een 1-fase aansluiting is de keuze voor een laadpaal met een lager vermogen snel gemaakt; je hoeft dan niet te investeren in een verzwaring van je stroomnet.

Tot slot bekijk je de locatie voor je nieuwe laadpaal. Als je eigen oprit niet te ver verwijderd is van de meterkast, is dat een prima plek. De afstand tussen laadpunt en meterkast zo klein mogelijk houden? Daarvoor ga je te rade bij een specialist.

Waar plaats je jouw nieuwe laadpaal?

Dat hangt af van het type laadpaal en je woning. 

Beschik je over een garage of carport? Dan is dat de ideale plek voor je laadpaal. Een wallbox installeer je eenvoudig tegen de wand van de garage of carport. Ook een gewone laadzuil en een ondergronds laadstation kun je daar kwijt. 

Laadpalen zijn sowieso bestand tegen regen, wind en sneeuw. Je hoeft tijdens een regenbui of onweer dus niet wakker te liggen over een buitenshuis geïnstalleerde laadpaal.

Geen garage? Dan kun je de laadpaal naast je oprit plaatsen of naast/aan de gevel installeren.

Houd er rekening mee dat je laadstation geen hindernis mag vormen voor voetgangers en andere weggebruikers. Je mag ook niet zomaar kabels over de openbare weg spannen

Houd daarnaast rekening met de richting waarin je parkeert en uitrijdt, en de beschikbare plek.

Een ervaren installateur gaat met plezier mee op zoek naar de beste plaats voor jouw laadstation.

Een carport met een van de beste wallbox-laadpalen voor thuis en elektrische gele wagen vanuit vogelperspectief.

Benieuwd welke laadpaal het beste is voor bij jou thuis? Win advies in bij experts

Ben je nog op zoek naar de beste laadpaal voor bij jou thuis? Ben je benieuwd hoe jij de maximale laadsnelheid van je elektrische auto optimaal kunt benutten? Of ontvang je graag een exacte prijs voor de aanschaf en installatie van je nieuwe laadpaal?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvend advies van specialisten én offertes op maat van jouw persoonlijke situatie. Zo vind je zo snel mogelijk de ideale oplossing voor bij jou thuis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis