Waarom investeren in laadpalen? 

Sinds maart 2021 zijn er enkele verplichtingen op het gebied van laadinfrastructuur. Zo moet je bij de bouw of renovatie van je terrein met meer dan tien parkeerplaatsen minstens twee oplaadpunten voorzien. Bovendien moet je voor minstens één op de vier parkeerplaatsen vooraf buizen of kabelgoten aanleggen om later extra oplaadpunten te kunnen plaatsen.

Prijs laadpaal installeren

Een elektrische oplaadpaal kost al snel tussen de 500 en 1.500 euro, exclusief btw & plaatsing. De exacte prijs is afhankelijk van de plaatsingskosten, de oplaadcapaciteit, het merk en de eventuele extra opties die je op je toestel wenst.

laadpaal bedrijf

Wat zijn de kosten voor de installatie van een laadpaal?

Naast de aanschafkosten van een elektrische laadpaal zijn er nog andere kosten die in rekening moeten worden genomen. De installatiekosten wanneer je een elektrische laadpaal aanschaft, hangen sterk af van de tarieven van de laadpaal installateur. Je mag rekenen op een prijs tussen 300 en  2.000 euro exclusief btw om je laadpaal vakkundig te laten installeren.

Indien jouw bedrijf beschikt over 1-fasige stroom, dan is een versterking van je elektriciteit nodig voor een optimale laadsnelheid. Dit wordt uitgevoerd door Fluvius en kost tussen de 150 en 1.200 euro exclusief btw. Daarnaast is de uitbreiding van de elektrische installatie met een stroomkring voor een laadpaal onderworpen aan een verplichte keuring. Die kost al snel tussen de 150 en 200 euro inclusief btw.

Welke laadpalen kiezen? Aandachtspunten

Kwaliteitsvolle laadpunten zijn een must. Je wil er natuurlijk zeker van zijn dat je investering rendeert. Er bestaan verschillende soorten laadpalen en wat geschikt is voor je bedrijf hangt helemaal af van het soort bedrijf dat je hebt.

Maar niet alle laadpalen zijn gelijk. Daarom is het belangrijk te begrijpen waar je op moet letten voordat je een laadpaal koopt.

1. 4G-communicatie

Ga na of de laadstations die je wil kopen 4G-communicatie ondersteunen. Indien dat het geval is, kunnen ze rechtstreeks communiceren met een beheerplatform om jouw administratie vlot af te handelen.

2. Slimme connectiviteit en energiemanagement

Het is niet langer nodig om je oude laadstations te vervangen. Dankzij slimme laadpaal software kunnen ze communiceren met je nieuwe laadstations, zelfs als die van een ander merk zijn. Met deze software voor energiebeheer pas je de laadcapaciteit van jouw laadstations aan naar het verbruik in je gebouw.

laadpaal bedrijf protocol

3. Protocol OCPP 1.6 / 2.0.1

Het Open Charge Point Protocol (OCCP) staat ook garant voor flexibiliteit bij de keuze van je oplaadnetwerk. Als je laadstation het protocol, een communicatiesysteem tussen laadpaal en beheersysteem, ondersteunt, kan het met alle soorten beheersoftware communiceren, ongeacht de leverancier.

4. Europese A-merken

In je zoektocht naar de meest geschikte laadstations voor jouw bedrijf, concentreer je best op de Europese A-merken zoals Alfen, Schneider, Legrand, Mennekes, Efacec en Webasto.

Elektrische bedrijfswagens verplicht vanaf 2026

Vanaf 2026 kan je als bedrijf alleen nog volledig elektrische bedrijfswagens inbrengen bij de belastingen. Het is daarom belangrijk om voluit in te zetten op een duurzaam wagenpark indien je wil blijven genieten van het gunstige fiscale regime. 

Door laadpunten op het bedrijfsterrein te voorzien, stimuleer je jouw medewerkers om elektrisch te rijden, bezorg je een aantrekkelijke service aan je klanten en profileer je jezelf als een groen bedrijf.

laadpaal bedrijf voordelen

Wat zijn de financiële voordelen voor jouw bedrijf?

Tot eind maart 2023 is investeren in laadpalen nog voor 200 procent fiscaal aftrekbaar, als je aan een paar criteria voldoet. Zo moeten de elektrische laadpalen ook beschikbaar gesteld worden voor bezoekers. Vanaf 1 april 2023 is een laadpaal nog 150% fiscaal aftrekbaar.

Andere financiële voordelen voor jouw bedrijf zijn:

  • De investering wordt terugverdiend: voor externe gebruikers bepaal je zelf het oplaadtarief en kan je dus een marge inbouwen.
  • Goedkoper dan publieke laadpalen: voor werknemers die op het werk opladen, zijn de oplaadkosten tot vijf keer lager dan aan publieke laadpalen.
  • Een besparing op de belastingen.

Meer weten over laadpalen voor bedrijven? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wil je meer weten over elektrische laadpalen voor bedrijven? Vraag via ons offerteformulier gratis advies en ontvang tegelijk meerdere vrijblijvende offertes voor zakelijke laadpalen. Zo kan je prijzen gemakkelijk vergelijken en vind je de beste prijs en vakmannen in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid