Waarom zou u een laadpaal laten installeren?

Welke voordelen biedt een (semi-)openbare of privé laadpaal voor uw bedrijf?

1. Voordelen voor werknemers 

Met een laadpunt op het parkeerterrein van uw onderneming, geeft u elke werknemer de kans om zijn of haar voertuig op te laden tijdens de werkuren.

U kunt de gebruikte energie aanbieden als aanvulling op het loon, of tegen een voordelig tarief

2. Voordelen voor klanten

Ook door klanten wordt zo’n laadpunt goed onthaald. Enkele voordelen die zo’n elektrisch laadpunt met zich mee kan brengen:

  • Klanten brengen meer tijd door in uw zaak
  • Een oplaadpunt kan de doorslaggevende factor zijn wanneer een potentiële klant voor uw zaak kiest
  • Trek nog meer klanten aan door uw (semi-)publiek laadstation op te nemen in kaarten met laadpunten
Het parkeerterrein van een bedrijf met verschillende laadpalen voor elektrische wagens.

3. Wettelijke verplichtingen

Door 1 of meerdere laadpalen te voorzien, speelt u nu al in op toekomstige wettelijke verplichtingen. Het gaat om volgende verplichtingen:

  • Op parkeerterreinen met 10 parkeerplaatsen of meer moet u, als het gaat om een nieuw of gerenoveerd pand, minstens 2 laadpunten voor elektrische wagens voorzien.
  • Na een ingrijpende renovatie of de bouw van een nieuw pand moet voor minstens 1 op de 4 parkeerplaatsen de nodige infrastructuur voor de aansluiting en installatie een laadpunt aanwezig zijn.
  • Op uiterlijk 1 januari 2025 moet elk parkeerterrein met minstens 20 parkeerplaatsen voorzien zijn van minstens 2 laadpunten voor elektrische voertuigen.

De overheid heeft bovendien bepaald u vanaf 2026 enkel nog elektrische voertuigen mag aanbieden als bedrijfswagen. Door laadpunten op uw bedrijfsterrein te voorzien, bent u meteen voorbereid op die nieuwe ontwikkeling.

Uw laadpalen voor de beste prijs?
Vergelijk gratis offertes op maat, win vrijblijvend advies in en bespaar
arrow Ontvang offertes

4. Fiscaal aftrekbaar (btw): verhoogde kostenaftrek 

Als u tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeert in een (semi-)publiek laadstation, komt u in aanmerking voor een verhoogde kostenaftrek. Voor laadpalen die worden geïnstalleerd tussen 1 april 2023 en 31 augustus 2024 gaat het om een kostenaftrek van 150 procent.

Het fiscale voordeel geldt voor nieuwe, slimme en semi-publieke of publieke laadpalen. Voldoet uw laadpaal niet aan alle voorwaarden? Dan geniet u alsnog een kostenaftrek van 100 procent.

Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de installatie, verkennende studies en het vervoer van de laadpaal, maken deel uit van de aftrekbare waarde van de laadpaal. De plaatsing en aanschaf van elektriciteitscabines die de werking van de laadpaal ondersteunen, komen ook in aanmerking.

Investeringsaftrek

Kmo-vennootschappen kunnen gebruik maken van de gewone investeringsaftrek als ze een nieuwe laadpaal laten installeren. In 2024 bedraagt de gewone investeringsaftrek 8 procent.

Voor laadpalen die tegemoetkomen aan het opladen van koolstofemissievrije vrachtwagens geldt een investeringsaftrek van 31,5 procent, voor zowel kleine als grote ondernemingen.

5. Kunt u geld verdienen met een laadpaal?

Absoluut! Nog een belangrijk voordeel van een laadpaal voor uw bedrijf is de mogelijkheid tot een aanvullend passief inkomen. Als u uw laadstations publiek ter beschikking stelt, kunt u uiteraard kosten aanrekenen voor het gebruik. 

Verschillende aanbieders van zakelijke laadpalen bieden de mogelijkheid om de laadstations (en laadpassen) te voorzien van een opdruk met uw bedrijfslogo.

Hoeveel u verdient met publieke laadstations

U kiest zelf welke tarieven u hanteert voor het gebruik van de laadpalen. Betaalt u bijvoorbeeld 25 cent per kWh aan uw energieleverancier? Dan kunt u met een tarief van 50 cent per kWh uw investering verdubbelen. 

6. Groene investering

Laadpalen en elektrische voertuigen zijn – zeker in combinatie met een zonnepaneelinstallatie – een belangrijke stap richting het verlagen van de CO2-uitstoot. Door mee te investeren in groene energie draagt u met uw bedrijf uw steentje bij.

7. Reputatie

Investeren in groene energie draagt bovendien bij aan uw reputatie. U toont zo aan uw klanten, partners en werknemers dat ook u duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

De achterkant van een elektrische bedrijfswagen met ingeplugde laadpaal, op de achtergrond zonnepanelen die het bedrijf voorzien van groene energie voor de laadpalen.

Wat kost een elektrische laadpaal inclusief installatie?

Laadpalen zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen en kunnen op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Reken op een gemiddelde kost van zo’n 2.000 euro per laadpunt.

Benieuwd naar een prijs voor uw project? Via het formulier onderaan deze pagina vergelijkt u snel en eenvoudig offertes voor de installatie van uw nieuwe zakelijke laadstations.

Prijzen vergelijken?
Ontvang hier gratis offertes voor uw laadoplossing

Soorten laadpalen voor zakelijke toepassing

Wat voor laadpaal laat u installeren?

Publieke of openbare laadpalen

Publieke laadpunten zijn altijd beschikbaar voor elke bestuurder van een elektrisch voertuig. U plaatst ze op een steeds toegankelijk parkeerterrein. 

Voor de installatie van laadpunten op openbare plaatsen geldt een vergunningsplicht.

Semi-publieke laadstations

Een semi-publiek laatstation is (voornamelijk) toegankelijk voor personeel, klanten en andere bezoekers. Het laadstation is publiek toegankelijk tijdens of net buiten de openingsuren van uw bedrijf.

Zakelijk privé laadpunt

U kunt er ook voor kiezen om een laadpunt bij uw medewerkers thuis te laten installeren. Het gaat dan niet om een openbaar laadpunt, maar een privé laadpaal.

Werknemers kunnen hun elektrische (bedrijfs)wagen thuis opladen, volledig of deels op kosten van uw zaak. Een aantrekkelijk extralegaal voordeel!

Gewone laadpaal of snellaadpaal

Een DC-laadpaal of snellaadpaal laadt elektrische wagens aanzienlijk sneller op dan een gewone AC-laadpaal. Beide types hebben hun voor- en nadelen:

  AC-laadpaal of gewoon laadpunt DC-laadpaal of snellaadpaal
Aanschaf Goedkoper Duurder
Kosten oplaadbeurt Lager Hoger
Laadsnelheid Trager Sneller
Compatibel met Alle elektrische voertuigen Elektrische voertuigen met een voldoende hoog laadvermogen
Ideaal voor
  • Werknemers die lang op kantoor zitten en hun wagen laten opladen op het bedrijfsterrein
  • Klanten die langer in uw zaak vertoeven
  • Werknemers die regelmatig onderweg zijn-
  • Klanten die hun wagen snel willen opladen tijdens hun bezoek aan uw zaak
Een witte elektrische wagen laadt op met energie uit een snellaadpaal, een van de laadpalen die een bedrijf ter beschikking stelt op het parkeerterrein bedrijf.

Benieuwd welke laadpalen u best laat plaatsen? Vind installateurs en vergelijk offertes op maat

Stelt u uw nieuwe laadpaal openbaar ter beschikking, of gaat u voor een privé laadpunt bij uw werknemers thuis? Kiest u voor een snellaadpaal, een slimme laadpaal met dynamic load balancing, of houdt u het liever simpel? Welke richting u ook op wilt: met het advies van een expert maakt u gegarandeerd de juiste keuze.

Vul daarom onderstaand formulier in. U ontvangt niet enkel advies op maat van uw situatie, maar ook offertes voor uw specifieke project. Zo kunt u prijzen vergelijken, de juiste laadpalen laten installeren, en uw concurrenten een stap voor blijven. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.