Voor wie is een laadinfrastructuur verplicht? 

Laadpalen zijn verplicht voor bestaande niet residentiële gebouwen met parkeerterreinen waar minimum tien parkeerplaatsen zijn of nieuwe/ gerenoveerde woningen met minstens twee parkeerplaatsen.

Er wordt bij parkeerterreinen geen onderscheid gemaakt tussen ondergrondse parking, naastgelegen parkeerterrein of bovengrondse parking. Hieronder bespreken we de verschillende richtlijnen betreffende de verplichting van laadpalen meer in detail.  

laadpalen verplicht

1. Parkeerterreinen nieuwe en gerenoveerde residentiële gebouwen

De Vlaamse overheid heeft beslist dat alle nieuwe en gerenoveerde residentiële gebouwen waar vanaf 11 maart 2021 een omgevingsvergunning voor wordt aangevraagd, verplicht zijn om een laadpaal te installeren. Dit geldt voor nieuwe of gerenoveerde woningen, of projecten met minstens twee parkeerplaatsen, bijvoorbeeld appartementsgebouwen of eengezinswoningen.

Wanneer er een ingrijpende renovatie op het parkeerterrein zelf plaatsvindt of wanneer de elektriciteit van gerenoveerde gebouwen vernieuwd wordt, moeten er bij residentiële renovatieprojecten vanaf 11 maart 2021 laadpalen worden geïnstalleerd.

Opmerkelijk aan deze verplichting is dat de laadpalen zelf er nog niet hoeven te staan. Enkel de nodige infrastructuur, de bekabeling en aansluitingen waarop de laadpalen kunnen worden aangesloten hoeven al aanwezig te zijn.

Het dient voor de toekomstige installatie van laadpunten voor elektrische wagens. Dit is verplicht voor elke aanwezige parkeerplaats. Belangrijk! Bij het ontwijken van deze wetgeving en het ontbreken van de verplichting kan er een boete worden opgelegd van 2.000 euro per oplaadpunt.

Laadpaal installeren?Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

2. Laadpaal in buurt van nieuwe en bestaande niet residentiële gebouwen

De wetgeving in verband met de verplichting van laadpalen voor nieuwe en gerenoveerde niet residentiële gebouwen, zegt dat er bij gebouwen met minstens tien parkeerplaatsen minstens twee oplaadpunten voor elektrische voertuigen met een normaal of hoog vermogen aanwezig moeten zijn.

Ook is het verplicht om voor 1 op de 4 parkeerplaatsen bekabeling, leidingen of minstens goten voor elektrische kabels te laten plaatsen. Zo kunnen er in de toekomst snel en eenvoudig oplaadpunten bijgemaakt en geïnstalleerd worden en wordt het hebben van elektrische voertuigen aantrekkelijker gemaakt.

Belangrijk! Wanneer de verplichtingen rond het installeren van laadpalen bij nieuwe en gerenoveerde niet residentiële woningen gevolgd worden, kan er een boete worden opgelegd.

De boete voor het ontbreken van laadpunten bedraagt 2.000 euro per ontbrekend laadpunt. Wanneer de voorbereiding voor een laadpunt ontbreekt, mag je rekenen op een boete van 1.000 euro.

minstens twee oplaadpunten

3. Regelgeving bij bestaande gebouwen

Bij bestaande gebouwen verloopt de wetgeving lichtjes anders. Bestaande en niet residentiële gebouwen hebben meer tijd. Wanneer zij over meer dan 20 parkeerplaatsen beschikken, moeten zij pas vanaf 1 januari 2025 hun parkeerterrein voorzien van minstens twee laadstations voor elektrische of hybride wagens.

Andere particuliere gebouwen met minder parkeerplaatsen hoeven niet aan de wetgeving te voldoen.

Waarom aantal laadpalen verplichten in Vlaanderen?

De Vlaamse regering keurde in 2020 het Besluit goed dat bestaande en nieuwe gebouwen met parkeerterreinen zich moeten voorbereiden op de toekomst. In de toekomst wordt er een groei van elektrische wagens voorspeld.

Het Besluit sluit aan op het Europees plan “Schone energie voor alle Europeanen” dat werd goedgekeurd in 2019.

Reden 1: Vergroening van mobiliteit

De hedendaagse milieuaspecten hebben ervoor gezorgd dat de regering instaat voor de vergroening van de mobiliteit. De regering heeft daarom een nieuw wetsvoorstel in verband met de installatie van laadpalen ingediend.

Ze willen consumenten motiveren en aanzetten om voor groene mobiliteit te kiezen. Dit wil de regering bevorderen via:

  • Een vermindering van de belastingen voor particulieren bij het installeren van een nieuw laadstation of laadpaal.
  • Een verhoging van de aftrek van de kosten voor bedrijven die nieuwe laadstations of laadpalen installeren en openbaar stellen voor het brede publiek.

Om in aanmerking te komen voor die vermindering van de belastingen of verhoging van de kostenaftrek moeten de nieuwe laadpalen over een intelligent energiebeheersyteem beschikken.

laadpunten voor elektrische wagens

Reden 2: Klimaatambities 

Om te streven naar een groene toekomst zijn er maatregelen nodig die het gebruik van groene alternatieven bevorderen. Zo wil Europa het gebruik van elektrische wagens aantrekkelijker maken en ook (niet) residentiële gebouwen en bedrijven verplichten om laadpalen te laten installeren.

Die ideeën worden uitgebreid beschreven in het plan van Europa. Het Besluit van de Vlaamse overheid neemt de verschillende maatregelen uit het plan van Europa op in haar lokale wetgeving. Dit Besluit is van kracht sinds 11 maart 2021.

Het installeren van laadstations en laadpalen voor elektrische voertuigen op privéterreinen is een mooie vergroening en aanvulling op de publieke laadstations en laadpalen in gemeenten, steden en langs autosnelwegen.

Extra wetgeving rond laadpalen in België

Naast verplichtingen over wie er laadpalen hoort te installeren zijn er nog enkele regelgevingen waar je best rekening mee houdt. 

Hoelang mag ik bij een laadpaal staan?

Over het algemeen zijn er geen regels rond hoelang je bij een laadpaal mag staan. Best controleer je de lokale regelgeving, gezien het op sommige plaatsen verplicht is jouw wagen te verplaatsen als de batterij volgeladen is.

Is een laadpaal vergunningplichtig?

Wil je een laadpaal installeren, dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig.

Waar mag je een laadpaal plaatsen en wie is verantwoordelijk?

Een laadpaal kan zowel op privé als op gemeentelijke eigendom geplaats worden. Voor de installatie van oplaadpunten op gemeentegrond zal je een aanvraag moeten doen. Zowel wanneer je de paal privé als openbaar plaatst zal jij de verantwoordelijke zijn voor de paal. 

Is er andere wetgeving bij een ondergrondse parkeerplaats?

Er wordt bij parkeerterreinen geen onderscheid gemaakt tussen bovengrondse of ondergrondse parkeerplaatsen. De wetgeving is voor beide hetzelfde.

Extra info nodig? Vraag advies en vergelijk tegelijk gratis offertes

Wil je meer informatie omtrent de installatie van laadpalen? Ga je voor een beter milieu en wil je daarom een laadpaal bij jou thuis laten installeren? Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies. Zo kan je makkelijk meerdere prijzen vergelijken. Ook vind je zo de beste laadpaal voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis