Subsidie laadpaal: overzicht aanbod

Heb je al een elektrische wagen in je bezit of ben je van plan een model aan te schaffen? Dan is het zeker geen overbodige luxe om een laadpaal te installeren voor het opladen van je auto.

Subsidies particulieren/laadpalen thuis

Periode Percentage Manier
1 september 2021 – 31 december 2022 45 % Belastingvermindering
1 januari 2023 – 31 december 2023 30 % Belastingvermindering
1 januari 2024 – 31 december 2024 15 % Belastingvermindering
Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies

Subsidies zakelijke/publiek toegankelijke laadpalen

Periode Percentage Manier
1 september 2021 – 31 december 2022 200 % Kostenaftrek
1 januari 2023 – 31 augustus 2024 150 % Kostenaftrek
subsidie laadpaal

Subsidies zakelijke/besloten laadpalen 

Periode Percentage Manier
1 januari 2023 – 31 december 2023 35 % (Verhoogde) investeringsaftrek
1 januari 2024 – 31 december 2024 29,5 % Investeringsaftrek
1 januari 2025 – 31 december 2025 24 % Investeringsaftrek
1 januari 2026 – 31 december 2026 18,5 % Investeringsaftrek
1 januari 2027 – 31 december 2027 13,5 % Investeringsaftrek
Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies

Wat zijn de voorwaarden?

In Vlaanderen bedraagt voor bedrijven de fiscale aftrekbaarheid van de kost voor de aankoop en installatie van een laadpaal 100 %.

Met ingang van september 2021 krijgen particulieren een belastingvermindering wanneer ze een laadpaal installeren. Die vermindering daalt over de jaren van 45 % (2022) tot 15 % (2024) van het investeringsbedrag.

De steun die je maximaal per laadpaal kan krijgen, komt neer op een bedrag van 1.500 euro. Een van de voorwaarden tot het bekomen van de subsidie is overigens een groen energiecontract (contract op basis van energie die afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen).

Particulieren kunnen de installatie van een laadpaal 100 % fiscaal aftrekken onder de volgende voorwaarden:

  • De aankoop en installatie vinden plaats vanaf 1 september 2021
  • De laadpaal heeft een slimme besturing (= slimme laadpaal) en wordt gevoed door groene stroom
  • Je bent huurder of eigenaar

Je krijgt een belastingreductie van 45 % met een plafond van 1.500 euro per laadpunt en per belastingbetaler.

Zelfstandigen en vrije beroepen kunnen een laadpaal tot 200 % fiscaal aftrekken onder de volgende voorwaarden:

  • De aankoop en installatie gebeuren tussen 1 september 2021 en 31 december 2022
  • De laadpaal is publiek toegankelijk en bruikbaar door derden
laadpaal premie

Laadpaal kopen: voordelen en nadelen?

Vooraleer je effectief overgaat tot de aankoop van een laadpaal, is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de voor- en nadelen. Op die manier ben je in staat een doordachte keuze te maken waar je achteraf geen spijt van zal hebben. Wij wegen hieronder de voor- en nadelen van een laadpaal kopen tegen elkaar af.

Informeer je over de subsidie voor laadpalen

Voordelen

1. Nooit meer aanschuiven bij een laadstation

De toename van het aantal laadpunten kan niet op tegen de nog sterkere toename van het aantal eigenaars van een elektrische wagen. Het kost je simpelweg meer tijd dan te gaan tanken, waardoor het regelmatig durft voorvallen dat je moet aanschuiven bij een laadstation.

Zolang er niet meer laadstations geïnstalleerd worden en geen methodes ontdekt worden om sneller te kunnen laden, ben je enkel gegarandeerd van een oplaadpunt als je er een aan je deur hebt.

2. Mogelijkheid tot ’s nachts opladen

Er bestaan meerdere soorten laadpalen die onderling verschillen qua laadsnelheid. Daarin speelt ook de capaciteit en de techniek van de elektrische wagen in kwestie een aanzienlijke rol. Ongeacht op welke combinatie je oog valt, het zal altijd een paar uur duren om de accu volledig op te laden.

Juist om die reden is het interessant om ’s nachts op te laden. Doorgaans staat de elektrische auto op vaste tijdstippen lange tijd stil: ’s nachts thuis en overdag op de parkeerplaats van het werk. Een eigen laadpaal thuis zorgt ervoor dat je in de ochtend met een compleet opgeladen elektrische wagen kan vertrekken.

3. Investering valt goedkoper uit op lange termijn

Een laadpaal kopen en installeren neemt een behoorlijke hap uit je budget. De voordelen op lange termijn overstijgen evenwel de initiële kosten. Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op benzine of diesel en je auto thuis opladen drukt de kosten eens te meer.

4. Mogelijkheid tot geld verdienen

Het behoort tot de mogelijkheid om je laadpaal openbaar te maken. Op voorwaarde dat je hem op een goed bereikbare locatie plaatst op privéterrein. Je kan vervolgens geld vragen voor de afname van stroom door andere eigenaars van elektrische voertuigen.

Zij zullen jouw slimme laadpaal in onder meer in een speciaal daarvoor voorziene app kunnen terugvinden.

5. Gratis rijden op eigen groene stroom

Elektrisch rijden is niet alleen goedkoper, maar ook nog veel duurzamer dan een auto die op brandstof rijdt.

De beste oplossing vind je in je eigen groene bron van energie door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Daarmee verkrijg je gratis duurzame en groene stroom voor je elektrische auto. Zonnepanelen vragen in eerste instantie een investering waarvan je net zoals bij een eigen laadpaal op lange termijn de vruchten zal plukken.

6. Auto gebruiken om energie op te slaan

Zonne-energie is helaas niet 24 uur per dag beschikbaar. Op die manier loop je het risico niet optimaal te kunnen profiteren van je zonnepanelen. Met een elektrische wagen en eigen laadpaal valt dat risico weg als je de accu van de auto inzet om energie op te slaan.

premie laadpaal thuis

7. Hele dag door genieten van zonne-energie

Doorheen de dag genereren zonnepanelen dikwijls meer energie dan er gebruikt wordt in een huishouden. Als op die momenten bijna nooit iemand thuis is, wordt dit effect extra versterkt. Tijdens de avond wil je dan ook gebruik maken van die opgewekte energie, maar zonder zon is er geen directe toevoer.

Dat kan verholpen worden met een laadpaal die in verbinding staat met je thuisnetwerk, waarbij de accu van de auto de overtollige energie opslaat en zo alsnog kan profiteren van groene energie ’s avonds en ’s nachts.

8. Slim laden met smart home

Elektrische voertuigen zijn perfect te combineren met smart homes. Je kan bijvoorbeeld instellen om je elektrische wagen enkel op te laden tijdens de daluren, wanneer stroom goedkoop is.

Je kan bovendien veel zaken in de gaten houden door alles op elkaar af te stellen. Hoeveel stroom je zonnepanelen opbrengen, wat de afname van de auto is en hoezeer je profiteert van een accu als stroomopslag zijn er daar enkelen van.

Nadelen

Tegenover de voordelen staan uiteraard enkele nadelen. Het zijn de volgende:

  • Je moet de investeringskost voor een eigen laadpaal kunnen dragen. Gelukkig kwam je eerder in deze tekst al te weten dat die investering zich op termijn meer dan terugbetaalt.
  • Je energieverbruik schiet de gevoelig hoogte in en dat zal je merken aan je energiefactuur

Meer weten over de subsidie voor laadpalen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wens je graag meer inlichtingen over de subsidie voor laadpalen installeren? Vraag dan zeker naar gratis offertes bij professionals bij jou in de buurt. Zij kunnen je info en advies over de diverse types laadpalen verschaffen en de nodige info bezorgen omtrent mogelijke subsidies en premies.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis