Wat is kenmerkend voor padoek gevelbekledingen?

Padoek (ook bekend als ‘padouk’) is een duurzame houtsoort van duurzaamheidsklasse I. Padoek is een zeer stevige, vormvaste en stabiele houtsoort.. Een padouk gevel kent een lange levensduur van gemiddeld 25 jaar.

Padoek komt oorspronkelijk uit Midden- en West-Afrika. Het hout heeft een unieke oranje rood tint, die na verloop van tijd kan beginnen vergrijzen, tenzij je een coating aanbrengt die het vergrijzen tegengaat. Met een padoek gevel ben je zeker dat je woning een warme, moderne en unieke uitstraling krijgt. Het is zeer geschikt om je gevel mee te bekleden.

Het is een uitermate stevige houtsoort, die zelfs onder zeer hoge of lage temperaturen niet vervormt. Net daarom is padoek zo geschikt als gevelbekleding.

Padoek heeft een interessante prijs-kwaliteitverhouding, zeker voor een houtsoort van duurzaamheidsklasse I.

Padoek hout

Wat kost een padoek gevel?

De materiaalprijs voor een padouk gevel ligt tussen de € 75 en € 120 per vierkante meter. Voor een rijhuis mag je dus rekenen op een gemiddelde prijs van € 4.500 tot € 7.200 voor een padouk gevel. Voor een vrijstaande woning ligt de gemiddelde prijs tussen € 9.000 en € 14.000.

Dit is slechts een richtprijs per vierkante meter, exclusief plaatsingskosten. Wat kost het plaatsen van padoek op jouw gevel dan precies? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

  • Vraagprijs van de aannemer
  • Oppervlakte van de padouk gevel
  • Dikte van de padoek
  • Complexiteit van de werken
  • Prijs van het dampopen scherm
  • Eventuele isolatie

Om een goede installatie en een maximale levensduur te garanderen, laat je de plaatsing over aan een ervaren vakman. Slecht geplaatste gevelbekleding houdt het niet lang vol. Bij houtsoorten komt daar ook het risico bij dat het hout vermolmt. In dat geval kun je het materiaal niet eens recupereren. Een vakman verzekert een goed resultaat, waar je lang van kunt genieten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een erkende gevelwerker in jouw buurt
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe moet je een padoek gevel onderhouden?

Padoek onderhouden

Vergrijzing tegengaan

Voor je meer te weten komt over het onderhoud van deze unieke houten gevelbekleding, is het belangrijk even stil te staan bij het natuurlijke vergrijzingsproces.

Belangrijk: vergrijzing heeft geen invloed op de duurzaamheid, vormvastheid of stevigheid van je houten gevelbekleding. Het vergrijzingsproces heeft geen invloed op de technische eigenschappen van het hout, is volledig onschadelijk en heeft ook geen invloed op de levensduur.

Het onderhoud

Padoek heeft als groot voordeel dat het geen onderhoud nodig heeft. Het is een zeer duurzaam materiaal, van duurzaamheidsklasse 1. Het heeft een levensduur van 25 jaar. Wat wel kan, is dat je de padoek oranje-rood van het hout wilt bewaren, die na een tijd verandert. In dat geval is het nodig om de gevelbekleding te behandelen met beits. Die behandeling moet je om de zoveel tijd herhalen om de mooie kleur van padoek te behouden.

Een alternatief om vergrijzing tegen te houden is het kleuren van de padouk planken. Ook een beschermende coating kan je helpen de vergrijzing af te remmen op de padouk planken.

Padoek plaatsen op jouw gevel, hoe gaat een vakman te werk?

Enkele aandachtspunten bij het (laten) plaatsen van een padoek gevel:

  • Gebruik padouk planken met een dikte van minstens 15 tot 18 millimeter. Zorg ook voor planken met een nuttige breedte van 55 mm.
  • Laat voldoende ruimte tussen de gevel en de padouk planken. Zo kan je padoek gevelbekleding beter drogen na een regenbui, wat de levensduur van het hout ten goede komt
  • Het is aangeraden een dampopen, waterkerend scherm te laten plaatsen
  • Verticaal, of horizontaal? Een verticale plaatsing geeft een strakke gevelbekleding en maakt de woning optisch hoger. Zo wordt ook het regenwater sneller afgevoerd. Bescherm in dat geval wel de kopse kanten van de planken. Een horizontale plaatsing zal je woning dan weer optisch verbreden

Je laat het plaatsen van padoek op je gevel best over aan een ervaren gevelwerker. Een expert zorgt ervoor dat de plaatsing vlot, foutloos en netjes wordt uitgevoerd. Zo ben je verzekerd van een goede prijs en een professionele plaatsing.

Padouk

Padoek op jouw gevel laten plaatsen? Vraag gratis meerdere gratis offertes

Een padoek gevel laten plaatsen? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat. Zo weet jij meteen waar je aan toe bent en verzeker je jezelf van een correcte plaatsing.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken