Wat kost een dakkapel plaatsen?

De prijzen voor het plaatsen van een traditionele dakkapel liggen gemiddeld tussen 3.000 en 4.500 euro voor een standaardafmeting van 150 cm bij 250 cm. De prijs van je dakkapel kan variëren afhankelijk van een aantal factoren:

Op zoek naar een specialist?
Nog geen dakkapel specialist gevonden? Verstuur hier je aanvraag

Wat bepaalt de prijs?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een dakkapel bepalen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hellingshoek van je dak om te bepalen wat de uiteindelijke kost zal zijn. Ook het soort dak dat je voor je dakkapel wilt gebruiken, is bepalend voor de prijs van je dakkapel.

De prijs voor een dakkapel met een plat dak is lager dan die van een hellend dak. Het soort en het aantal ramen dat je gebruikt, hebben ook een invloed op de uiteindelijke prijs van je dakkapel.

dakkapel richtprijzen

Richtprijzen per materiaal

Wie een traditionele dakkapel laat plaatsen, wil natuurlijk weten wat de richtprijzen van dakkapellen zijn. Een dakkapel kost gemiddeld tussen de 3.000 en 4.500 euro. De standaardafmeting van een dakkapel is 150 cm hoog en 250 cm breed.

De prijs van een dakkapel zal ook afhangen van het feit of je voor een prefab dakkapel of een maatwerk dakkapel kiest. In aanvulling op de standaard afmetingen is de prijs afhankelijk van het soort materiaal: polyester, kunststof of houten dakkapellen. De goedkoopste dakkapel is een dakkapel van hout.

Onderstaande prijzen tabel geeft je een klein overzicht van indicatieve dakkapel prijzen per materiaalsoort (inclusief btw en plaatsing)

Soort dakkapel Prijs prefab dakkapel (inclusief plaatsing) Prijs op maat (inclusief plaatsing)
Houten dakkapel Vanaf € 3.300 Vanaf € 4.200
Kunststof dakkapel Vanaf € 3.800 Vanaf € 4.900
Polyester dakkapel Vanaf € 4.300 Niet van toepassing
Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een dakkapel specialist in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Waarom een dakkapel plaatsen? Voordelen

Het plaatsen van een dakkapel brengt tal van voordelen met zich mee. Hieronder sommen we een aantal van deze voordelen op.

Een dakkapel geeft meer licht

Dankzij de ingebouwde ramen laat een dakkapel meer licht binnen. Zo creëer je een mooie, lichte kamer die nog groter lijkt dan hij is.

Een groter bruikbaar oppervlak

Met een dakkapel wordt de loopruimte vergroot en krijg je meteen meer bruikbare ruimte, wat een van de vele voordelen is. Daardoor heb je meer comfort en plezier in je huis. Je kunt de extra bruikbare ruimte benutten als slaapkamer of kantoor.

Een beter uitzicht vanaf de zolder

Een dakkapel op zolder heeft naast extra ruimte en licht ook nog eens een veel beter uitzicht. Ideaal voor als de zolder een extra kamer wordt.

Een dakkapel heeft niet veel onderhoud nodig

Een kunststof dakkapel is goedkoper en vergt weinig onderhoud. Dat scheelt je behoorlijk wat tijd. Een kunststof dakkapel heeft het voordeel dat het niet rot en eenvoudig te reinigen is.

Een ander voordeel van een kunststof dakkapel is dat deze goed isoleert, wat ook je energiekosten zal verminderen. Wanneer je je hele dak laat isoleren bij het plaatsen van een dakraam, kun je hier mogelijks een subsidie voor krijgen.

dakkapel

Dakkapel op maat versus prefab dakkapel

Zoals eerder vermeld, heb je de keuze tussen een prefab dakkapel en een op maat gemaakte dakkapel. Indien je een op maat gemaakte dakkapel wilt laten bouwen, heb je meer mogelijkheden en keuzevrijheid wat de vorm, het materiaal, de afwerking, de afmetingen en dergelijke betreft. Kortom, kan je jouw dakkapel volkomen afstemmen op je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Wanneer je kiest voor een prefab dakkapel die (vaak al) in de fabriek gemaakt is, kies je voor een snelle en efficiënte werkwijze. Die kunnen meestal binnen een dag geplaatst worden. De prefab constructie kan je verkrijgen in verschillende afmetingen, modellen en materialen.

Bovendien zijn ze ongeveer 30 % goedkoper en lichter, wat  ze geschikt maakt voor de meeste hellende daken zonder de dakstructuur te zwaar te belasten.

Welke mogelijke afwerkingen kan je kiezen?

Als je jouw dakkapel afwerkt, kan je alle kanten op. De binnenkant van de dakkapel is bijvoorbeeld af te werken met gipsplaten voor een sobere, uniforme uitstraling. Houd je van de landelijke stijl? Dan vormen houten planken de perfecte afwerking voor de binnenkant van je dakkapel.

De buitenkant van de dakkapel kan bekleed worden met verschillende materialen die op de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Tot de meest populaire materialen behoren hout, kunststoffen, gevelbekleding en leisteen. Wanneer je het afwerkingsmateriaal kiest, moet je de onderhoudseisen van het materiaal in overweging nemen. Een materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is, zorgt ervoor dat je je dakraam niet regelmatig hoeft schoon te maken.  

Draaikiep ramen zijn bijzonder populair om te worden geïntegreerd in een dakkapel. Alles heeft te maken met hun dubbele functie. Draaikiep ramen kunnen worden gedraaid, om een opening naar buiten te creëren, maar draaikiep ramen kunnen ook worden gekiept. De kiepstand is namelijk een stuk veiliger dan de draaistand, maar biedt ook de mogelijkheid om de ruimte te verluchten zonder dat men bijvoorbeeld te maken krijgt met hinderlijke tocht. De perfecte reden om voor draaikiep ramen te kiezen!

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk de beste dakkapel offertes

Is een vergunning nodig voor het plaatsen van dakkapellen?

Een dakkapel bouwen kan in sommige gevallen zonder dat een omgevingsvergunning nodig is. Wanneer de dakkapel aan de achter- of zijkant van het huis wordt geplaatst en de draagconstructie van het dak niet wordt gewijzigd, moet er geen vergunning aangevraagd worden. Voor alle overige gevallen is een vergunning voor een dakkapel vereist.

In bepaalde gevallen is er geen vergunningsplicht, maar wel een aangifteplicht. Het is het beste om bij je gemeente te informeren naar de geldende regels voor dakkapellen.

Meer informatie kan je ook verkrijgen van de bouwer van je dakkapel.

Heb je een architect nodig?

Bij de bouw van een dakkapel verander je meestal de dragende structuur van je dak. Een architect zal daarom in de meeste gevallen moeten worden geraadpleegd.

Enkele bespaartips

Groepskorting

De plaatsing van een dakraam is tegenwoordig erg populair. Op deze manier willen veel mensen een kwalitatief hoogwaardige en waardevolle uitbreiding van hun woning realiseren. De kans is dus groot dat je iemand in je buurt vindt die ook overweegt een dakraam te laten plaatsen.

Indien dit het geval is, dan moet je niet aarzelen om je krachten te bundelen. Bij aankoop en plaatsing van een dakraam bij hetzelfde bedrijf ontvang je een zogenaamde groeps- of kwantumkorting. In de praktijk kan deze korting oplopen tot 10 %.

Prijzen vergelijken

Vandaag de dag zijn er veel bedrijven op de markt die een mooie dakkapel voor jou kunnen maken. Een objectieve vergelijking tussen deze verschillende maatschappijen is dan ook altijd nuttig. Hierdoor zul je snel merken dat er veel bespaard kan worden. 

dakkapel plaatsen

Offertes aanvragen bij vakmannen in jouw regio

Wil je een nieuwe dakkapel laten plaatsen? Aarzel niet en ga aan de slag. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes op maat van meerdere dakkapel specialisten in jouw regio. Vergelijk eenvoudig verschillende prijzen en kom tot de meest geschikte dakkapel voor jouw project.

[Form]

Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster