Heb je wel of geen vergunning nodig voor je dakkapel?

In bepaalde gevallen is het mogelijk een dakkapel te bouwen, zonder dat je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Voor een vergunningsvrije dakkapel te mogen bouwen moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden die door de Vlaamse overheid uitgegeven zijn. Wanneer je dakkapel niet aan één van deze eisen voldoet, heb je een omgevingsvergunning nodig. In sommige gevallen heb je dan weer geen vergunningsplicht, maar wel een meldingsplicht bij de gemeente.

Wanneer je dakkapel aan de achterkant of de zijkant van de woning wordt geplaatst en het de dragende structuur van je dak niet wijzigt, mag je een dakkapel zonder vergunning bouwen. Ook dient je dakkapel een plat dak te hebben en moeten de zijkanten ondoorzichtig zijn. Anders moet je een vergunning hebben.

Er zijn ook bepaalde maximale toegelaten afmetingen voor een vergunningsvrije dakkapel:

  • De dakkapel mag maximaal 1,75 meter zijn.
  • De onderkant moet tussen 0,5 en 1 meter boven de dakvoet zitten.
  • De bovenkant moet minimaal 0,5 meter onder de daknok zitten.
  • De zijkanten moeten minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak zitten.
  • Bij rijhuizen: de zijkant moet minimaal 0,5 meter van de scheidingsmuur zitten.

Let op: soms hanteren gemeenten andere regels voor het bouwen van een dakkapel zonder vergunning. Informeer daarom steeds op voorhand in je eigen gemeente naar de regelgeving en voorwaarden.

Een dakkapel plaatsen? Een dakwerker beschikt over de nodige kennis van zaken en weet wanneer je wel of geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel.

Dakkapel.jpg

Dakkapel vergunningsvrij plaatsen

Zonder vergunning een dakkapel plaatsen is vaak een stuk voordeliger. Zo’n vergunning kost namelijk al snel zo’n 400 euro. Om een dakkapel vergunningsvrij te mogen plaatsen, dien je dus met bovenstaande regels rekening te houden.

Dakkapel met vergunning

Als je een dakkapel wilt plaatsen die niet voldoet aan bovenstaande eisen of als je deze aan de voorzijde van de woning wilt plaatsen, dien je hiervoor een vergunning aan te vragen. Je kan een vergunningsaanvraag indienen bij de gemeente. Je moet hierbij ook bepaalde gegevens aanleveren, denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van de dakkapel.

Je kunt het aanvragen van een dakkapel bouwvergunning ook over laten aan je dakkapel leverancier, deze is hierin natuurlijk ervaren en weet exact hoe het in zijn werk gaat en welke informatie moet worden aangeleverd.

Hoe regel ik een vergunning?

Een vergunning voor een dakkapel kan je aanvragen bij de gemeente. Hierbij moet je bepaalde gegevens aanleveren, zoals bijvoorbeeld een bouwtekening van je nieuwe dakkapel, je woonplaats en andere persoonlijke gegevens.

Iedere gemeente hanteert andere richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. Het is dus handig je goed op voorhand te informeren of het over te laten aan een dakkapellen specialist.

Dakkapel vergunning

Dakkapel prijzen: prefab of op maat?

De prijs om een dakkapel te plaatsen varieert. De uiteindelijke prijs hangt af van verschillende factoren. Denk aan het soort dakkapel, de gekozen materialen, afwerkingen, afmetingen, bereikbaarheid van het dak, arbeidskosten enzovoort.

Daarnaast speelt de staat van je dak een rol bij de prijszetting. Dit is bij iedereen anders, dus is het niet mogelijk om één vaste voorbeeldprijs te geven. Vanaf 3.300 euro heb je al een dakkapel geplaatst. De prijzen voor een dakkapel variëren tussen 3.300 en 5.000 euro.

Onderstaande tabel geeft je wel een indicatie van de richtprijzen voor het bouwen van een prefab of op maat gemaakte dakkapel:

Materiaal Prijs prefab dakkapel Prijs dakkapel op maat
Houten dakkapel Vanaf € 3.300 Vanaf € 4.200
Kunststof dakkapel Vanaf € 3.800 Vanaf € 4.900

Wil je weten of je een vergunning nodig hebt of niet? Vraag advies en vergelijk offertes

Een dakkapel plaatsen? Via het formulier onderaan kom je gratis, vrijblijvend en makkelijk in contact met dakwerkers in jouw regio. Zo heb je de kans om prijzen te vergelijken, geld te besparen en de beste keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wilt u laten plaatsen?
2*. Wanneer wenst u de installatie te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster