Kostprijs dakramen, dakkapellen en lichtkoepels installeren

Het plaatsen van een dakvenster, een dakkapel of een lichtkoepel is niet gratis. De prijzen hangen af van de grootte en het type materiaal. Ook de plaatsingskosten spelen een rol en die verschillen naargelang de vakman die je kiest.

Hieronder geven we een duidelijk overzicht van enkele richtprijzen voor dakramen, dakkapellen en lichtkoepels. Ken je graag de exacte prijs van hetgeen je wil plaatsen, dan is het aangeraden om enkele offertes bij meerdere vakmannen op te vragen. Op deze manier kan je eenvoudig prijzen onderling vergelijken en rekening houden met wat ze te bieden hebben.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk eenvoudig meerdere offertes

Dakraam plaatsen

Dakvenster

Bij het plaatsen van een dakraam houd je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Positie: De plaats van het dakraam bepaalt hoeveel zonne-energie er binnenvalt. Elk type kamer verandert onmiddellijk in een oase van licht. Daarnaast heeft de positie van het dakraam een invloed op de gebruiksvriendelijkheid. Wil je optimaal van je dakvenster genieten? Zorg er dan voor dat de totale oppervlakte van het raam 10 % van de vloeroppervlakte bedraagt.
 • Beglazing: Een goede beglazing komt de isolatiewaarden van jouw woning ten goede. Kies voor hoogrendementsglas (HR++) of voor triple beglazing (HR+++).
 • Budget: Kwaliteitsvolle dakramen zijn niet goedkoop. Hoe groter het dakvenster, hoe dieper je in je portemonnee tast. Kies voor ramen die binnen het budget passen. Daarnaast zijn kwaliteitsvolle dakvensters een goede investering. Laat hen door een vakman plaatsen en de ramen verdienen zich na een aantal jaar terug.
 • Bediening dakraam: Indien je dakramen moeilijk te bereiken zijn, kan je voor automatische bediening kiezen. Je opent en sluit het raam via een afstandsbediening. Daarnaast wordt de zonwerking op afstand bediend. Ook rolluiken bieden de nodige verkoelen. Ideaal voor een optimaal comfort.
 • Koudebruggen: Indien een dakraam niet op een correcte manier geplaatst is, ontstaan er koudebruggen. Koudebruggen zijn thermische onderbrekingen, die de isolatiewaarden van je woning doen dalen. De ramen zijn vatbaar voor warmteverlies, vochtproblemen en thermische uitzetting.

Kostprijs dakraam

De kostprijs van een dakraam is sterk afhankelijk van de volgende elementen:

 • Materiaal
 • Type
 • Uitvoering
  • Beglazing
  • Bedieningsmechanisme
  • Afwerking
 • Moeilijkheidsgraad plaatsing
 • Plaatsingskosten vakman

Daarom is het niet eenvoudig om een exacte prijs te geven van het dakraam dat je wil. In de tabel vind je enkele richtprijzen voor tuimel- en uitzetdakvensters. De prijzen van de andere soorten dakvensters verschillen sterk van deze prijzen. Indien je kiest voor een ander type dakvenster is het aangeraden enkele prijzen bij vakmannen op te vragen. De Velux dakramen zijn in Vlaanderen de populairste optie.

Groote dakraam Kostprijs per dakraam
Klein dakraam € 650 tot € 1.000 (excl. btw, incl. montage)
Middelgroot dakraam € 800 tot € 1.200 (excl. btw, incl. montage)
Groot dakraam € 950 tot € 1.500 (excl. btw, incl. montage)

Dakkapel plaatsen

Dakkapel

Er bestaan twee soorten dakkapellen:

 1. Prefab dakkapellen
 2. Traditionele dakkapellen

Een prefab dakkapel is een dakkapel die volledig in de fabriek gemaakt is. De plaatsing van dit type dakkapel gebeurt volgens deze montage instructies:

 • De werkploeg komt aan in de ochtend.
 • De werkploeg bepaalt de plaats van de dakkapel.
 • Na het bepalen van de locatie halen de werkmannen de dakpannen weg en zagen ze een deel van het dak uit.
 • Indien nodig: De vakmannen voorzien een constructieve aanpassing en er worden stutten geplaatst.
 • Vervolgens komt de kraan met de dakkapel aan bod en wordt de kapel op zijn plaats gehesen.

Een klassieke dakkapel wordt ter plekke in elkaar gestoken. Hierdoor is het moeilijk om een exacte levertijd te schatten. Gedurende de werken wordt het gat in het dak bedekt met een zeil. Op deze manier voorkomt de vakman vochtproblemen in het dak en de woning.

De plaatsing van de traditionele kapel duurt gemiddeld een week. De buitenkant wordt onmiddellijk afgewerkt. De afwerking van de binnenzijde hangt af van de gemaakte afspraken met de vakman.

Kostprijs dakkapel

Een kleine traditionele dakkapel meet ongeveer 250 centimeter in de breedte en 150 centimeter in de hoogte. De prijs van een kleine dakkapel ligt tussen de € 3.000 en € 5.000. Wil je een kleine prefab dakkapel, dan betaal je ongeveer € 4.000. Wil je de goedkoopste optie, dan kies je voor hout. De duurste optie is polyester.

Wil je grotere dakkapellen, dan betaal je per strekkende meter in de breedte € 750 meer. Om de exacte prijs van je dakkapel te kennen, is het aangeraden om enkele offertes bij vakmannen in jouw regio op te vragen.

Lichtkoepel plaatsen

Lichtkoepel

De vakman brengt een lichtkoepel aan door gebruik te maken van schroeven in de dakconstructie. Om jouw woning tegen inbrekers te beschermen, gebruikt de vakman veiligheidsschroeven. Aan de onderzijde van de opstand komt een waterdichte kit. Deze kit houdt het vocht en de regen tegen. Daarnaast gebruikt de vakman bitumen of EPDM om de waterdichtheid te verhogen.

Kostprijs lichtkoepel

In onderstaande tabel vind je de richtprijzen voor de verschillende soorten lichtkoepels. In de tabel wordt een onderscheid gemaakt tussen de vaste en elektrische producten. Voor de montagekosten reken je gemiddeld € 800 extra.

Materiaal lichtkoepel Bediening Gemiddelde prijs per m²
Acrylaat lichtkoepel Vast € 800
  Elektrisch € 1.450
Polycarbonaat lichtkoepel Vast € 850
  Elektrisch € 1.500
Glazen lichtkoepel Vast € 950 (vlak glas) en € 1.000 (gebogen glas)
  Elektrisch € 1.600 (vlak glas) en € 1.750 (gebogen glas)

Mogelijke uitvoeringen

Binnen het assortiment van dakkapellen, lichtkoepels en dakvensters heb je een ruime keuze uit een zeer divers aanbod.

Soorten dakramen

Dakvenster plaatsen

Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakramen, namelijk:

 1. Uitzet- en wenteldakraam
 2. Vast dakraam
 3. Balkon dakraam
 4. Elleboograam

De meest voorkomende dakramen zijn uitzet- en wenteldakramen. Bij een wentelraam bevindt de tuimelas zich in het middel. Een uitzetraam kantelt bovenaan. Het is mogelijk om het systeem van beide ramen te combineren. Indien je dit wenst, kies je voor een uitzet-wenteldakraam.

Een andere mogelijkheid is een vast dakraam. Dit raam opent niet. Het is niet mogelijk om de ruimte manueel te verluchten via het raam. Ter compensatie zijn er ventilatiekleppen voorzien in het raamkader. Deze kleppen dienen voor de toevoer van frisse lucht. Op deze manier creëer je toch een gezonder binnenklimaat. Je hebt eveneens de keuze uit kleine vaste dakramen en dakramen met een vast glas- en gevelelement.

Een derde optie is een balkon dakvenster. Dit dakraam komt zelden voor. Het dakraam beschikt over twee vleugels, waarmee je extra ruimte creëert. De bovenste vleugel maakt gebruik van hetzelfde principe als een uitzetdakraam. De onderste vleugel klapt uit in een verticale positie.

Het laatste alternatief is een elleboograam. Dit type raam beschikt over twee glaselementen. De vakman installeert het onderste raam in de gevel van de woning. Daarbovenop komt een dakraam. Het dakraam bevindt zich in het schuine dak. Dit is een zeer groot raam, dat de woning optisch enorm vergroot.

Soorten dakkappelen

Dakkapel plaatsen

Je hebt de keuze uit een prefab dakkapel en een dakkapel op maat.

Kant-en-klare dakkapellen zijn populair. Ze worden zeer snel geplaatst en zijn goedkoper dan de traditionele dakkapellen. Je wint aan ruimte en licht. Daarnaast past de dakkapel op verschillende soorten daken, aangezien de kapel een lichtgewicht is.

De dakkapellen op maat komen in Vlaanderen het frequentste voor. De vakman maakt ter plekke de dakkapel. Je kiest uit verschillende materialen en afwerkingen. Indien je een specifieke wens hebt, kan de vakman hier werk van maken. Tot slot is de afwerking van een traditionele kapel op maat kwaliteitsvoller dan die van een prefab kapel.

Soorten lichtkoepels

Lichtkoepel plaatsen

Qua materiaal heb je de keuze uit een acrylaat, polycarbonaat of een glazen lichtkoepel. De lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen:

 • Vlakke lichtkoepels
 • Rechthoekige lichtkoepels
 • Ronde lichtkoepels
 • Vierkante lichtkoepels
 • Piramide lichtkoepels

Een lichtkoepel is een elegante oplossing voor als je over weinig plaats beschikt. De vorm die je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Voor de materialen is het aangeraden je even te verdiepen in de voor- en nadelen. In heel Vlaanderen is de velux modulaire lichtstraat één van de populairste velux producten.

Acrylaat lichtkoepel

Een ander woord voor acrylaat is plexiglas. Plexiglas is ongeveer 10 tot 15 keer sterker dan normaal glas. Wil je een nog sterkere lichtkoepel? Kies dan voor polycarbonaat. Een acrylaat lichtkoepel is wel goedkoper dan zijn polycarbonaten variant.

Deze lichtkoepels zijn verkrijgbaar in een opale of transparante uitvoering. Kies je voor een opale uitvoering, dan kies je voor een melkwitte lichtkoepel. Diffuus licht valt via deze koepel naar binnen. Je hebt geen last van een schaduw en het glas absorbeert de warmte. Opaal glas is ondoorzichtig. Dit is een grote meerwaarde voor jouw privacy.

De andere optie is transparant glas. Dit type glas is geheel doorzichtig en lichtdoorlatend. Qua prijs is er vrijwel geen verschilt tussen een transparante lichtkoepel of een opale lichtkoepel.

Polycarbonaat lichtkoepel

Een polycarbonaten lichtkoepel is de beste optie op gebied van veiligheid. Polycarbonaat is haast onbreekbaar, omdat het zo’n sterk materiaal is. Hiervoor moet je wel iets dieper in jouw portemonnee tasten. Het kostenplaatje van deze lichtkoepel ligt veel hoger dan zijn acrylaten variant.

Ook polycarbonaten lichtkoepels zijn verkrijgbaar in een opale en transparante uitvoering.

Op zoek naar een specialist?
Vraag prijzen op bij meerdere vakmannen

Glazen lichtkoepel

Kies je voor een glazen lichtkoepel, dan kies je voor het minst sterke materiaal. Daarnaast is glas de duurste optie van de drie mogelijkheden. Glas geeft een elegante look aan jouw lichtkoepel. Doorgaans zijn deze lichtkoepels verkrijgbaar in een vlakke of lichtgebogen vorm. Daarbij komt ook thermisch isolerend glas en een passende omkadering. De vakman plaatst het glas met een hellingsgraad van 15 %. Op deze manier creëert hij een ideale afvoer voor regenwater.

Is een vergunning vereist?

Wordt de dakkapel aan de zij- of achterkant van de woning geplaatst en wijzigt de dragende structuur van het dak niet? In dit geval heb je geen omgevingsvergunning nodig. Passen de verbouwingen niet binnen deze voorwaarden, dan heb je een vergunning voor een dakkapel nodig.

Voor het plaatsen van een lichtkoepel heb je doorgaans geen omgevingsvergunning nodig. Dit komt omdat de lichtkoepels niet hoger zijn dan 60 centimeter. Er gelden slecht twee afwijkingen. Bevindt de lichtkoepel zich op minder dan 50 centimeter van de rand van het dak of wijzig je een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan neem je best contact op met de gemeente.

Let op: Soms is meldingsplicht wel van toepassing in plaats van een vergunningsplicht. Vraag advies aan een vakman of informeer je in jouw eigen gemeente.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan experts

Vind dakwerkers voor het plaatsen van dakkapellen, lichtkoepels en dakvensters in jouw regio en vergelijk offertes!

Wil je een dakkapel, een lichtkoepel of een dakvenster plaatsen? Vraag via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes op. Vergelijk eenvoudig en snel de diensten en prijzen van meerdere vakmannen in jouw regio. Kom in contact met de juiste specialist die het beste aansluit bij jouw project en ga samen op zoek naar de beste oplossing!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wilt u laten plaatsen?
2*. Wanneer wenst u de installatie te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster