Wat kost het plaatsen van een dakraam?

De kosten voor het plaatsen van een nieuw dakraam zijn afhankelijk van het type en de uitvoering, bijvoorbeeld beglazing, bedieningsmechanisme, afwerking enzovoort. En de moeilijkheidsgraad van de installatie. De bekendste fabrikanten zijn onder meer Velux dakramen en Fakro dakramen.

Richtprijzen overzicht (exclusief btw, inclusief montage):

  • Kleine dakramen (55 x 75 cm): 650 tot 1.000 euro per raam
  • Middelgrote dakramen (94 x 98 cm): 800 tot 1.200 euro per raam
  • Groot dakraam (134 x 140 cm): 950 tot 1.500 euro per raam

Gemiddelde kost het plaatsen van een nieuw dakraam tussen de 650 en 950 euro. De totaalprijs hangt vooral af van jouw keuze(s) en van de positie van het dakraam. Het comfortniveau dat je kiest, is ook van belang. Afwerkingsopties zoals dubbele beglazing, duurdere houtsoorten, elektrische bediening of het plaatsen van rolgordijnen verhogen de prijs.

De gemiddelde prijs van standaard verduisterende rolgordijnen is 60 euro. De extra opties bepalen dus sterk de prijs.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind erkende dakwerkers in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Welke soort dakraam kiezen?

Er zijn verschillende soorten dakramen waaruit je kan kiezen. Hieronder vind je een overzicht om je te helpen bij de keuze van het soort dakraam voor jouw plat of hellend dak.

1. Vaste dakramen

Je kunt een vast dakraam niet openen. Daarom biedt het niet de mogelijkheid tot handmatige ventilatie. Om dit tekort op te vangen zijn er ventilatiepanelen in de kozijnen ingebouwd om de toevoer van verse lucht te verzekeren.

Er zijn kleine vaste dakramen die vooral meer licht naar binnen brengen. Maar je kunt ook vast glas en gevelelementen samenstellen die doorlopen van de zoldervloer tot de nok van het dak.

Waarom voor dit type kiezen? Is licht gewicht jouw belangrijkste prioriteit? Ben je op zoek naar een betaalbare optie? Dan is een vast dakraam een goede optie. Ze zijn ook geschikt als de ruimte onder het dak al goed geventileerd is.

Vast-dakraam.jpg

2. Uitzet dakramen

Uitzetramen worden het meeste gebruikt. Het grootste verschil zit in hoe de ramen openen. Wentelramen kantelen in het midden en uitzetramen kantelen bovenaan. Je kunt ook de mechanica van twee vensters combineren. Met een uitzet-wenteldakraam heb je een handig systeem dat zowel in liggende als uitgeschoven stand kan worden geopend.

Ben je op zoek naar een eenvoudig te bedienen en betaalbaar dakraam waarmee je meer licht binnenkrijgt en je kamer gemakkelijk kunt ventileren? Dan is een uitzet-wenteldakraam schuifdak een goede optie.

dakramen

3. Balkon dakramen

Een balkondakraam is een uniek type dakraam dat je niet vaak ziet. Met een speciaal raamsysteem creëer je meer leefruimte en laat je meer natuurlijk licht binnen.

Het dakraam bestaat uit 2 vleugels. De bovenste vleugel opent als een dakraam, terwijl de onderste vleugel naar voren klapt in een verticale positie. Samen vormen ze een balkon, waardoor je snel en gemakkelijk van het buitenleven kunt genieten.

Waarom hiervoor kiezen? Wil je een uniek dakraam dat niet alleen veel daglicht binnenlaat maar ook een balkon integreert? Kies dan voor het balkon dakraam.

balkon-dakraam.jpg

Dakraam plaatsen: stappenplan + Waarop letten?

Hoe gaat een dakwerker aan de slag? [Stappenplan]

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een expert

Stap 1: Inspectie en bespreking project

Eerst komt de dakwerker jouw dak- en zolderruimte controleren. Tijdens deze inspectie leert hij meer over het doel van de kamer. Wat is de beste plek voor een dakraam? Wat zijn jouw specifieke eisen? Hoe moeten de ramen eruit zien?

Stap 2: Ontwerp dakraam

Al deze informatie verwerkt hij in zijn ontwerp en de samenstelling van 1 of meerdere dakkapellen op maat. Je kunt dit ontwerp zien voordat hij de ramen daadwerkelijk maakt. Ga je akkoord? Dan kan hij eindelijk aan het werk!

Stap 3: Klaar voor plaatsing

Begin voor het nieuw dakraam met het ponsen van een gat waardoor het dakraam naar binnen kan. Om dit te doen, moet de dakvenster installateur eerst een “werknemersgat” boren. Van daaruit verwijdert hij de dakbedekking gedeeltelijk en tekent hij de exacte afmetingen van de raamkozijnen.

Stap 4: Dakramen installeren

Zijn de gaten in het zonnedak klaar? Dan plaatst hij de kozijnen. Hij repareert de flitser van buitenaf. Daarna gaat hij (indien nodig) de gordingen doorzagen en verticale boogbalken plaatsen om de stabiliteit te verzekeren.

Stap 5: Voltooi het dakraam

Ten slotte plaatst hij de dakpannen terug. Soms moest hij de dakpannen slijpen, zodat ze netjes rond het dakraam helemaal passen. Binnenafwerkingen van het frame worden aan de binnenkant geplaatst, zoals sierlijsten, parasols, etcetera.

dakraam plaatsen

Aandachtspunten

  • Locatie: De locatie van het dakraam heeft een grote invloed op de hoeveelheid licht en het gebruiksgemak van het dakraam. Wil je er genoeg van genieten? Dan moet het totale raamoppervlak minimaal 10 % van het vloeroppervlak bedragen. Hoe lager de dakhelling, hoe lager de dakkapel moet zijn.
  • Koudebruggen: Onzorgvuldige installatie van dakramen kan leiden tot thermische breuken. Dit maakt jouw ramen kwetsbaar voor thermische uitzetting, warmteverlies, vochtproblemen enzovoort.
  • Glas: Voor dakramen moet je ook beglazing kiezen. Denk voorzichtig. Dit helpt de isolatiewaarde van jouw woning te verhogen. Kies bij voorkeur voor hoogrendementsglas (HR++) of drielaags glas (HR+++) / triple beglazing. Ook jouw dakramen zijn toekomstbestendig.
  • Bediening van het dakraam: zijn je dakramen moeilijk te bereiken? Vanop afstand kan je jouw dakraam eenvoudig bedienen door ze te automatiseren. Zo kan je de jouw ramen openen en sluiten, en ook de zonwering besturen.
  • Budget: waar je het meeste rekening mee moet houden is je budget. Op maat gemaakte kwalitatieve dakramen zijn niet goedkoop. Algemeen geldt: hoe groter het raam, hoe hoger de aanschafprijs. Ga voor ramen die binnen je budget passen. Vraag daarom op voorhand meerdere offertes aan.
Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Mogelijke afwerkingen

Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk voor je dakraam. De meeste nieuwe dakramen zijn te verkrijgen in een ruim assortiment van uiteenlopende houtsoorten. Je kan ook kiezen uit een brede waaier van kleuren. Wil je geen last van zonlicht? Dan kan je bijvoorbeeld een zonwering of een rolgordijn plaatsen.

Voor extra comfort kan je kiezen voor een optie met een geïntegreerd ventilatiesysteem. Om de veiligheid van je woning te verhogen, zijn er tenslotte ook inbraakwerende ramen.

Dakvenster

Doe beroep op een dakwerker voor een veilige en correcte uitvoering

Een Velux dakraam laten plaatsen of een ander merk door een erkend dakwerker? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen voor het plaatsen van 1 of meerdere dakramen. Zo kan je snel en eenvoudig prijzen vergelijken en een keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wilt u laten plaatsen?
2*. Wanneer wenst u de installatie te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster