Wat kost het plaatsen van een lichtkoepel?

De kostprijs van een lichtkoepel op een plat dak hangt af van diverse factoren, zoals: de diameter van de koepel en het glas dat erin komt. Om je al een idee te geven van de prijzen volgens diameter geven we je een aantal richtprijzen: 

  • Lichtkoepel met een diameter van 50 centimeter: 70 – 95 euro
  • Lichtkoepel met een diameter van 100 centimeter: 125 – 200 euro 
  • Lichtkoepel met een diameter van 200 centimeter: 750 – 1.700 euro 

Er zijn nog tal van andere factoren die een invloed hebben op de prijs, zoals: het model, de materialen (frame, beglazing, epdm afdichtingsringen, een beveiligingssysteem enzovoort) en de installatie zelf. 

Daarnaast heb je keuze uit een brede waaier van modellen: ronde koepels, een vlakke koepel, koepels met een opstand, isolerende koepels, ventilerende koepels of zonwerende koepels. Koepels die je elektrisch open en dicht kan doen, bestaan ook. Er kunnen daarnaast verschillende sets samengesteld worden. 

Wat de beglazing betreft, kan je kiezen tussen verschillende lagen: hoe meer lagen, hoe duurder de koepel, uiteraard. Meerdere lagen houden het geluid buiten. De prijs zal ook afhangen van de isolatiewaarde van het glas. Als je voor hoogrendementsglas kiest dat de warmte binnenhoudt, zal je dit terugzien in de prijs van je koepel. 

Het materiaal van de koepel speelt natuurlijk ook een rol in de kostprijs. Pvc of polyester? Weet dat er goedkopere en duurdere materialen bestaan.

Acrylaatkoepels zijn goedkoper dan lichtkoepels van polycarbonaat. Alle koepels moeten bovendien worden geproduceerd volgens de Europese geldende normen en bijgevolg van goede kwaliteit zijn. De enige garantie hiervoor is dat ze onafhankelijk getest zijn.

Hieronder geven we je een aantal indicatieve prijzen per materiaal en per m2 :

  • Acrylaat lichtkoepel: 800 – 1.450 euro 
  • Polycarbonaat lichtkoepel: 850 – 1.500 euro 
  • Glazen lichtkoepel: vlak glas kost gemiddeld 950 euro en gebogen glas kost gemiddeld 1.000 euro

Het installeren van een losse lichtkoepel op bijvoorbeeld een plat dak klinkt moeilijker dan het is. Daarom kiezen veel mensen ervoor om het zelf te doen en zo kosten te besparen.

Als je de lichtkoepel door een expert laat plaatsen, betaal je 30 tot 50 % meer in de totaalprijs. De gemiddelde installatiekosten schommelen rond de 800 euro. 

Hieronder geven we je enkele tips om geld te besparen bij het aanschaffen van een lichtkoepel: 

  • Kleine koepels: een paar kleine koepels zijn vaak goedkoper dan één grote koepel. 
  • Niet te veel extra’s toevoegen
  • Het materiaal: acrylaat is veruit de goedkoopste optie. 
  • Installeer je koepel zelf 

Mogelijke materialen van dakkoepels

Zoals gezegd, zijn er verschillende materialen waaruit een lichtkoepel op onder meer een plat dak kan worden gefabriceerd. Pvc of polyester zijn een optie. De meest gekozen materialen zijn echter polycarbonaat, glas en acrylaat. 

1. Glazen dakkoepel

Een glazen lichtkoepel is de zwakste en duurste optie in vergelijking met andere materialen. Een glazen lichtkoepel heeft een elegante uitstraling. Vaak wordt gekozen voor een bolvormige lichtkoepel met thermisch isolerend glas om een goede afvoer van regenwater te garanderen. 

dakkoepel-glas.jpg

2. Polycarbonaat koepel

Polycarbonaat is een heel sterk en bijna onbreekbaar materiaal. Het is 200 tot 250 keer sterker dan glas. Als je op zoek bent naar hoge veiligheid, is polycarbonaat de beste optie voor je lichtkoepel. Het is echter een duurder materiaal dan acrylaat.

Ze zijn verkrijgbaar in transparante en opake versies.

3. Acrylaat dakkoepel

Acrylaat, ook bekend als plexiglas, is 10 tot 15 keer sterker dan gewoon glas. Het is goedkoper dan polycarbonaat, maar niet zo sterk. 

Je kunt een acrylaat lichtkoepel krijgen in een transparante of opake versie. Als je 100 % transparantie wilt, kies je best een transparante lichtkoepel, die lichtinval creëert.

De opake lichtkoepel lijkt meer op een melkwitte lichtkoepel. Het laat diffuus licht door en absorbeert warmte. Bij dit type heb je geen last van de zonnestralen omdat het licht wordt gebroken. Voor meer privacy is de opake lichtkoepel de beste optie, aangezien ze ondoorzichtig is.

Er is geen prijsverschil tussen de twee soorten. 

lichtkoepel plaatsen

Wat bepaalt de isolatiewaarde van de lichtkoepel?

De isolatiegraad van de lichtkoepel hangt af van een aantal factoren: de aanwezigheid van glas, het aantal schalen en de dikte van de wanden. Als extra voordeel van een goed geïsoleerde lichtkoepel komt naast het isoleren van geluid ook het isoleren tegen warmte (thermische belasting genoemd). 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust advies aan erkende vakmannen

1. Soort beglazing

Indien je kiest voor een glazen lichtkoepel, is het aan te raden om te kiezen voor isolerend glas. Isolerend glas heeft vaak een waarde van 1.1 W/m2K. 

2. Aantal schalen

Een lichtkoepel bestaat uit 2 of meer schalen. Hoe meer schalen je lichtkoepel heeft, hoe beter de isolatie. De meest populaire optie is twee schalen: een binnen- en een buitenschaal. De isolatiewaarde van een lichtkoepel van kunststof is gemiddeld 2.8W/m2K.

Om je een idee te geven, heeft een lichtkoepel met 3 platen een isolatiewaarde van 1.9W/m2K.

3. Dikte van de wand

De wanddikte van een lichtkoepel is ook van invloed op de isolatie. Je kan kiezen uit:

  • Een enkelwandige lichtkoepel
  • Een dubbelwandige lichtkoepel
  • Een driewanddige lichtkoepel

Een enkelwandige lichtkoepel heeft een matige isolatiewaarde. Het is daarom bijzonder doeltreffend in ruimtes met weinig warmte.

Dubbelwandig geïsoleerde dakopstanden hebben een beperkt warmteverlies en een goede isolatie.

Een driewandige lichtkoepel heeft duidelijk de beste isolatiewaarde of thermische belasting. Het biedt uitstekende bescherming tegen hitte en koude.

lichtkoepel.jpg

Mogelijke afwerkingen

Je kan de lichtkoepel nog verder afwerken op verschillende manieren om je eigen comfort en de veiligheid van de woning te verbeteren. 

Zonwering

Op warme dagen kan een lichtkoepel voldoende daglicht en warmte binnenlaten. Er zijn speciale zonneweringen voor een lichtkoepel om extreme hitte op die dagen te vermijden. Een zonnewering kan van binnenuit of van buitenaf worden geïnstalleerd met behulp van een systeem dat vergelijkbaar is met screens. Elektrische bediening is ook altijd mogelijk. 

lichtkoepel met zonwering

Inbraakbeveiliging

Je hoeft niet langer bang te zijn voor een inbraak via de lichtkoepel. Tegenwoordig zijn er modellen die voldoen aan weerstandsklasse 2, zelfs zonder beschermende stangen.

Een lichtkoepel is voorzien van hoogrendements veiligheidsbeglazing die inbraakvertragend werkt. Deze inbraakwerende lichtkoepels voldoen aan dezelfde normen als die voor ramen en deuren. 

Sowieso blijft het een interessante optie om een aanvullende en effectieve antidiestalverzekering te voorzien.

Automatische bediening

Om je comfort te verhogen, kun je jouw lichtkoepel ook bedienen met een afstandsbediening. Een andere mogelijkheid is om de lichtkoepel op vaste tijden te openen of te sluiten. Op die manier kan je jouw huis ventileren wanneer het jou het beste uitkomt.  

dakkoepel.jpg

Voordelen van lichtkoepels

Waarom zou je nu eigenlijk een lichtkoepel willen? Hieronder geven we een aantal voordelen: 

  • Niet duur
  • Brengt licht in de ruimte, zeker als je een grote woonkamer hebt met een plat dak. Een lichtkoepel laat 30 tot 50 % meer licht binnen dan een dakraam
  • Goede ventilatie in huis: een lichtkoepel kan je makkelijk van op afstand openzetten waardoor je huis extra frisse lucht binnen krijgt. 

Lichtkoepel plaatsen? Vind dakwerkers in jouw buurt en vergelijk gratis offertes

Het is belangrijk om advies te vragen aan een ervaren lichtkoepel installateur of vakman voor een probleemloze montage.

Via ons offerteformulier brengen we jou snel en eenvoudig in contact met 1 of meerdere vakmannen in jouw regio voor offertes en professioneel advies.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wilt u laten plaatsen?
2*. Wanneer wenst u de installatie te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakkapel, lichtkoepel & dakvenster