Wat kost een sarkingdak?

Een sarkingdak laten plaatsen kost doorgaans iets meer dan dakisolatie langs de binnenkant van je dak of zoldervloerisolatie.

Bij het plaatsen van een sarkingdak moet de volledige dakbedekking verwijderd worden. Daarna worden tussen de spanten stijve isolatieplaten aangebracht. Wel is het zo dat een sarkingdak heel lang meegaat indien het correct wordt geïnstalleerd.

Bovendien kan je tot 50 % besparen op je energierekening als je dak geïsoleerd is. Een sarkingdak kost wel wat meer, maar je hebt het snel terugverdiend.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten voor een sarkingdak, zonder montagekosten:

Type sarking dak Prijs m²
Hellend dak via de buitenkant isoleren € 40 – 60
Plat dak langs de buitenkant isoleren € 70 – 115
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis offertes van de beste vakmannen
arrow Ontvang offertes

Wat is een sarkingdak?

Wanneer je jouw dak via de buitenkant in plaats van langs de binnenkant laat isoleren, heb je een sarkingdak. Een sarkingdak is een interessante investering voor je woning. Zeker als je al van plan was om je dakbedekking te vervangen. In de meeste gevallen is het een beter idee om een nieuwe bedekking te kiezen of om de oude volledig te laten reinigen.

Bij een sarkingdak worden er isolerende platen uit PUR, PIR of een ander hardschuim bovenop de spanten geplaatst. Daarna worden het onderdak, de tengellatten en de nieuwe gekozen dakbedekking aangebracht en op de spanten bevestigd. Je verliest dus geen ruimte onder het plat of hellend dak. Omdat alles via de buitenkant wordt gezet.

Met een sarkingdak geniet je tot wel 50 jaar lang van een goed geïsoleerd dak. Laat je sarking dak bij voorkeur plaatsen door vakmensen met de nodige kennis en ervaring. Zo weet je zeker dat je woning in goede handen is en dat het lang meegaat.

Wat is een sarkingdak?

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Twijfel je om een sarkingdak te laten plaatsen? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen van een sarkingdak:

  • Je dak isoleren langs de buitenkant neemt geen ruimte binnenshuis in beslag.
  • Zeer goed thermisch isolerend vermogen.
  • Het is duurzaam: een sarkingdak kan wel 50 jaar meegaan.
  • Je bespaart energie.
  • Tijdens de werken kan je gewoon thuis blijven wonen.
  • De plaatsing verloopt vlot.
  • Je isolatie bestaat uit één onderdeel, zo heb je minder kans op koudebruggen.

Nadelen van een sarkingdak:

  • De plaatsing vergt kennis en ervaring. Zoek dus de juiste vakman voor je sarkingdak indien je zeker wil zijn van een correcte uitvoering.
  • Het is iets duurder dan isolatie aan de binnenkant van het dak.
  • Je hebt minder geluidsisolatie omdat het harde materiaal minder goed lawaai absorbeert dan vezelrijke isolatiematerialen.

Hoe wordt een sarkingdak opgebouwd?

Bij een sarkingdak wordt het gekozen isolatiemateriaal langs de buitenkant van het dak geplaatst. Gaat het om een renovatie, dan moet de bestaande dakbedekking er eerst worden afgehaald. Bij een nieuwbouw kan je er voor kiezen om direct een sarkingdak te nemen.

Wanneer de kale dakconstructie vrij is, wordt er eerst een dampscherm aangebracht. Dat wordt over het dak gespannen. Het dampscherm ligt op de spanten van het dak en zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal wordt beschermd tegen vocht en damp van binnenshuis.

Op het dampscherm worden de isolatieplaten gelegd en aan elkaar bevestigd. Op de platen komt nog een folie, die de isolatie beschermt tegen weer en wind. Die folie wordt het onderdak genoemd. Het onderdak houdt dus vocht van buitenaf tegen, maar laat vocht van binnenuit vrij.

Vervolgens worden er nieuwe tengellatten bevestigd met lange schroeven die tot ongeveer 6 cm diep in de spanten komen. De schroeven gaan dus door de tengellatten, het onderdak, het isolatiemateriaal en het dampscherm. Op die manier wordt alles goed vastgehouden en is het sarkingdak bestand tegen hevige windstoten.

Als laatste stap worden de panlatten gelegd en kan er aan de afwerking worden begonnen. Meestal wordt er een volledig nieuwe dakbedekking gelegd bij een sarkingdak.

Tegenwoordig zijn er ook zelfdragende isolatieplaten op de markt. Dat zijn isolatieplaten waar alle onderdelen al aanwezig zijn: een dampscherm, onderdak, tengellatten enzovoort. Zo kan het sarkingdak snel gemonteerd worden.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang advies op maat

Wat je nog moet weten over het sarkingdak

Bij de bouw van een sarkingdak moet je goed letten op de luchtdichtheid. Op de plekken waar het dak aansluit op de muren en aan de spanten moet er extra inspanning gedaan worden om de isolatie luchtdicht te maken. Er kunnen gemakkelijk luchtlekken ontstaan.

Zoek zeker een vakman met expertise die weet waarop er moet gelet worden. Sarkingdaken vragen wat meer inspanning dan isolatie langs de binnenkant van je huis. Een goede vakman zal je ook helpen met alle andere vragen die je hebt over de werken. Heb je recht op een premie voor dakisolatie? Is er een vergunning nodig? Welk materiaal kies je het best?

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Wanneer je isolatie langs de buitenkant laat plaatsen, met een sarkingdak, dan verhoog je eigenlijk je bestaand dak en maak je dus je woning groter in omvang. Soms is het dus nodig dat je een bouwvergunning aanvraagt. Ga na bij je gemeente of het in jouw geval nodig is om een vergunning te hebben voor een sarkingdak.

Kan ik mijn oude dakbedekking hergebruiken?

Vaak is het een goed idee om bij de plaatsing van een sarkingdak ook te kiezen voor een gloednieuwe dakbedekking. Voor de isolatieplaten en de tengellatten worden geïnstalleerd, moet de bestaande dakbedekking eraf.

Wanneer je jouw oude dakpannen of -leien zou willen hergebruiken, moeten die gecontroleerd worden op beschadigingen. Ook laat je ze best volledig reinigen zodat er geen schimmels of mossen meer op groeien. Schimmels, mos en ander vuil maken de kans groter dat er lekkages ontstaan en het vergroot bovendien de kans dat de dakpannen worden aangetast door vorst.

Als je een sarkingdak hebt, is de kans sowieso groter op vorstschade omdat de dakbedekking geen warmte van binnenuit meer krijgt.

Sowieso is het verstandiger om voor een nieuwe dakbedekking te kiezen en dus niet je oude dakbedekking te hergebruiken. Zo weet je gegarandeerd dat de dakpannen mooi afgewerkt zijn en waterdicht zijn.

Isolatiematerialen sarkingdak

Welke isolatiematerialen worden meestal gebruikt?

Bij een sarkingdak wordt er gewerkt met isolatieplaten uit een harder materiaal. Die platen kunnen onder andere gemaakt worden uit polyurethaan of PUR. Polyurethaan is een harde stof die lang onaangetast blijft door vocht, mos of schimmel. Het geeft een uitstekende thermische isolatie en verslijt amper.

Het isolatiemateriaal van sarkingdaken bestaat altijd uit harde platen van kunststofschuim. Er wordt naast PUR ook gebruik gemaakt van PIR, of Polyisocyanuraat. Ook PIR heeft een lange levensduur en is niet onderhevig aan slijtage. Deze harde kunststoffen platen bieden iets minder isolatie tegen geluid, maar zijn ideaal voor warmte-isolatie.

Heb ik recht op premies voor een sarkingdak?

Wanneer je een sarkingdak laat plaatsen, kom je in aanmerking voor een premie van de netbeheerder. Je moet dan wel minstens een isolatiewaarde van 3,5 m3K/W behalen. Die vereiste kan je al behalen wanneer je isolatieplaten van ongeveer 8 cm dik gebruikt.

Bovendien biedt de overheid een belastingbesparing aan waardoor je de kosten voor 30 % kan laten terugvorderen van de inkomensbelasting. De voorwaarde is wel dat je jouw sarkingdak laat plaatsen door een erkend aannemer.

Je kan dus inderdaad een premie krijgen voor de plaatsing van een sarkingdak. Controleer waar jij recht op maakt en bespaar op de werken.

Hoe bespaar ik nog op een sarkingdak?

Wanneer je besloten hebt om een sarkingdak te laten plaatsen, ga dan eerst op zoek naar een deskundig team vakmensen met ervaring. Als je met een erkend aannemer werkt, kan je besparen op je kosten via belastingvermindering. En ook belangrijk: je kan met een gerust hart genieten van een stevig geïsoleerd dak voor de komende 50 jaar.

Door offertes te vergelijken vind je snel de juiste vakman voor jouw sarkingdak. Je ziet gauw welke kosten je kan verwachten en wie de juiste dienst aanbiedt voor jouw project. Vergelijk dus gerust meerdere offertes om de juiste prijs te bekomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie