Inhoud
Betekenis: Wat is een sarkingdak?
Een sarkingdak is een hellend dak dat, op een specifieke manier, langs de buitenkant geïsoleerd wordt.
Sarking versus gewone buitenisolatie
Een dak kan op verschillende manieren langs buiten geïsoleerd worden. Maar niet elk dak dat langs buiten geïsoleerd wordt, is een sarkingdak.
Enkele belangrijke kenmerken van deze techniek:
- Het dak wordt geïsoleerd met harde isolatieplaten.
- De isolatieplaten worden aaneensluitend op de dakconstructie geplaatst.
- Een klassiek sarkingdak wordt afgewerkt met dakpannen, maar andere soorten dakbedekking zijn ook mogelijk.
In de traditionele dakopbouw van een hellend dak kan het isolatiemateriaal bijvoorbeeld (gedeeltelijk) tussen de kepers of spanten liggen.
Prijs: Wat kost de plaatsing van een sarkingdak per m2?
Je dak isoleren volgens de sarkingmethode, is vrij prijzig. Reken op een prijs vanaf 115 euro per vierkante meter, inclusief werken en het plaatsen van nieuwe bedekking op het dak.
Factoren die de prijs bepalen, zijn onder meer het type isolatiemateriaal, de dikte van de nieuwe isolatielaag en de omvang van je dak.
Oude dakbedekking hergebruiken of vervangen?
Een belangrijk deel van de kosten is het vervangen van de oude dakbedekking. Om de kosten te drukken, kun je er eventueel voor opteren om je oude dakbedekking te hergebruiken. Dat is mogelijk als de oude dakbedekking nog in goede staat verkeert.
Is de oude dakbedekking aangetast door mos, vocht of ander vuil? Dan moet je die minstens grondig laten reinigen. Beter nog: laat je dak van nieuwe dakbedekking voorzien.
Checklist offertes sarkingdak vergelijken
Een betere manier om op het leggen van een sarkingdak te besparen, is het vergelijken van offertes. Enkele zaken die je zeker wil terugvinden op je offertes:
- Type en dikte van het isolatiemateriaal
- Soort dampscherm
- Soort onderdak (als dat nieuw geplaatst dient te worden)
- Soort dakbedekking
- Technische informatie: de Rd-waarde van het isolatiemateriaal, dampdichtheid van het dampscherm en het onderdak enzovoort.
Hoe werkt een sarkingdak plaatsen?
Een sarkingdak plaatsen, verloopt in deze stappen:
- Oude dakbedekking verwijderen.
- Plaatsing van een dakvloer op de dakconstructie.
- Dampscherm plaatsen op de dakvloer.
- Isolatieplaten monteren op het dampscherm.
- Onderdak aanbrengen over het isolatiemateriaal.
- Tengel- en pannenlatten monteren
- Nieuwe dakbedekking plaatsen of oude dakbedekking terugleggen.
Opbouw en onderdelen
Een sarkingdak is als volgt opgebouwd:
Dakconstructie
De draagconstructie van je dak, met langs de binnenzijde de binnenafwerking.
Dakvloer
Houten platen (spaanplaten of OSB) die de constructie netjes afsluiten.
Dampscherm
Een waterdichte folie die opstijgende vochtige lucht (die ontstaat in huis) tegenhoudt en voorkomt dat het isolatiemateriaal aangetast wordt door condens. Op bovenstaande afbeelding: de grijs gestippelde laag.
Isolatie
Een laag aaneensluitende isolatieplaten – meestal PUR- of PIR-platen. Op bovenstaande afbeelding: de gele laag.
Onderdak
Een luchtdichte, dampopen folie of plaat die de isolatielaag beschermt tegen neerslag en wind. Op bovenstaande afbeelding: de blinkende, reflecterende laag.
Tengellatten en pannenlatten
De tengellatten vormen de basis voor de pannenlatten. De pannenlatten ondersteunen de dakbedekking. Op bovenstaande afbeelding: de verticale latten (tengellatten) en de horizontale latten (pannenlatten).
Dakbedekking
De buitenste afwerking van het dak – vaak dakpannen of dakpanplaten. Op bovenstaande afbeelding: de oranje dakpannen.
Isolatiematerialen
Voor een sarkingdak gebruikt men in principe enkel harde isolatieplaten. Enkele opties zijn PUR-platen en PIR-platen.
Dikte van de isolatie
Hoe dik de laag isolatie moet zijn, hangt af van de gewenste isolatiewaarde van je dak én het gebruikte isolatiemateriaal. Hoe hoger de R-waarde (isolatiewaarde) van je isolatieplaten, hoe minder dik de laag mag zijn.
PUR-platen hebben bijvoorbeeld een R-waarde tussen 0.36 en 0.45 m2K/W. Om een isolatiewaarde van 4,5 m2K/W te bekomen, moet je een isolatielaag van 10 à 12,5 centimeter dik aanbrengen.
PIR heeft een iets hogere R-waarde dan PUR: tussen de 0.38 en 0.48 m2K/W. Om een isolatiewaarde van 4,5 m2K/W te bekomen, volstaat een isolatielaag met een dikte van van 9,5 à 12 centimeter.
Afwerking: welke dakbedekking?
De meeste sarkingdaken worden afgewerkt met dakpannen. Je hebt echter keuze tussen zowat alle mogelijke soorten dakbedekking: van dakleien en dakpanplaten tot EPDM voor daken met een zachte helling.
Waarom wel of geen sarking dakisolatie?
Met een sarkingdak voorzie je een hellend of schuin dak van optimale isolatie. Toch hebben sarkingdaken ook enkele nadelen.
Een overzicht met de belangrijkste voor- en nadelen van de sarkingmethode:
Voordelen
De voordelen van een sarkingdak op een rijtje:
1. Optimale isolatie voor een hoge energie-efficiëntie
Met de sarkingmethode voorzie je het dak van de best mogelijke isolatie (zeker als je kiest voor een voldoende dikke laag isolatie).
2. Uitmuntende luchtdichtheid
De opbouw van het sarkingdak creëert een hermetische, lucht- en winddichte afsluiting van het dak. De kans op koudebruggen kan via de sarkingmethode volledig vermeden worden.
3. Oerdegelijke bescherming tegen vocht
Het isolatiemateriaal wordt langs 2 kanten beschermd tegen vocht: het dampscherm remt vocht dat aan de binnenkant van de woning ontstaat, terwijl het onderdak het isolatiemateriaal langs boven beschermt.
Je dak is dan ook volledig waterdicht afgewerkt.
4. Geen ruimteverlies onder het dak
Omdat een dakspecialist het isolatiemateriaal langs de buitenzijde van het dak aanbrengt, verlies je geen ruimte in huis.
5. Binnenafwerking blijft onaangetast
De volledige binnenbekleding van je afgewerkte zolder blijft onaangetast tijdens de werken – één van de voordelen van het isoleren van de buitenzijde van het dak.
6. Goede optie voor daken die nog geen onderdak hebben
Heb je nog geen onderdak? Dan is een sarkingdak extra interessant. Het is in principe mogelijk om het onderdak langs de binnenkant van de woning aan te brengen, maar de resultaten van die methode zijn niet altijd optimaal. Via de sarkingmethode voorzie je het dak van een correct geplaatst onderdak.
7. Beste optie bij een volledige dakrenovatie
Laat je een oud dak renoveren? Dan is de sarkingmethode ideaal. Het plaatsen van een sarkingdak is het perfecte moment voor het vervangen van oude dakbedekking, een oud onderdak en andere verouderde onderdelen van de dakconstructie.
Ook bij aanpassingen aan de dakstructuur kan het interessant zijn om je dak volgens de sarkingmethode te laten (na-)isoleren.
Nadelen
Waarom zou je niét voor een sarkingdak kiezen?
1. Hoge prijs
De prijs voor het isoleren van je dak volgens de sarkingmethode ligt vrij hoog. Je dak langs binnen laten isoleren of het isoleren van de zoldervloer is aanzienlijk goedkoper.
2. Matige akoestische isolatie
Harde isolatieplaten bieden een uitstekende thermische isolatie, maar isolatiematten in bijvoorbeeld rotswol of glaswol bieden een betere akoestische isolatie. Bij het isoleren volgens de sarkingmethode gebruikt je dakwerker altijd harde isolatieplaten, en geen zachte isolatiematerialen.
3. Extra belasting van de dakstructuur en vergroting van het volume
Een sarkingdak is vrij zwaar. De gelaagde opbouw van het sarkingdak kan voor extra gewicht zorgen, en dus een extra belasting van de dakstructuur vorm. Ook het volume van het dak neemt vaak (lichtjes) toe.
4. Uitvoering enkel door dakspecialist
Een dak volledig vochtbestendig en luchtdicht isoleren, vergt heel wat kennis en expertise. Je dak zelf isoleren volgens de sarkingmethode, is daarom geen goed idee.
Fouten tijdens de dakwerken kunnen desastreuze gevolgen hebben: van lekkages tot het wegrotten van houten onderdelen van de dakstructuur. Schakel daarom een ervaren specialist in.
Aandachtspunten en tips
Waar moet je zoal op letten als je een sarkingdak laat plaatsen?
Tip 1: Check of je een vergunning nodig hebt voor de dakwerken
Bij het isoleren van je dak volgens de sarkingmethode bestaat de kans dat je dak wat dikker wordt. Een toename van het dakvolume is niet in elke gemeente toegestaan zonder de nodige vergunningen. Informeer je bij jouw gemeente, of stel je vragen aan dakspecialisten in jouw regio via het formulier onderaan deze pagina.
Tip 2: Voorkom problemen door condensatie met een dampscherm
Een dampscherm is een cruciaal onderdeel van je sarkingdak. Zonder dampscherm krijgt vochtige lucht (die ontstaat tijdens het koken, het douchen of gewoon bij het ademhalen of zweten) de kans om in het isolatiemateriaal te dringen.
Vochtig isolatiemateriaal kan rotten of beschimmelen, en ook de isolerende eigenschappen van het materiaal kunnen afnemen.
Sommige isolatieplaten zijn voorzien van een ingebouwd dampscherm.
Tip 3: Overweeg een kant-en-klaar sarkingdak
Een prefab of kant-en-klaar sarkingdak wordt op voorhand op maat gemaakt. Ze bestaan uit de dakvloer, een dampscherm, het isolatiemateriaal, een onderdak en de tengellatten.
Een dakspecialist heeft zo wat minder werk. Hij of zij moet de oude dakbedekking verwijderen, de kant-en-klare onderdelen van het nieuwe sarkingdak monteren, en je dak afwerken met een dakbedekking naar keuze.
De voordelen? Een snelle plaatsing en een vlotter verloop van de werken, minder overlast en mogelijks een iets lager prijskaartje.
Tip 4: Maak gebruik van premies
Wie zijn dak isoleert, kan in aanmerking komen voor 2 premies:
- Mijn VerbouwPremie, voor wie het dak isoleert met een R-waarde van minimaal 4,5 m2K/W.
- Mijn EPC-labelpremie, voor wie het dak van een energieverslindende woning isoleert met oog op een betere EPC-score.
Ook interessant
Kun je een schuin of hellend dak dubbel isoleren?
Kun je sarking isolatie combineren met zonnepanelen?
Wil je een sarkingdak laten plaatsen? Ontvang gratis advies en offertes op maat
Met een sarkingdak zorg je voor een optimale dakisolatie en een goede bescherming van het dakhout. Wil je meer weten over sarkingdaken? Ben je benieuwd naar een exacte prijs per vierkante meter voor het isoleren van jouw dak volgens de sarkingmethode? Of ben je op zoek naar een dakisolatiespecialist voor een correcte uitvoering van de sarkingtechniek?
Vul onderstaand formulier in en kom in contact met vakmannen in jouw regio. Ontvang gratis 1 of meer vrijblijvende offertes en deskundig advies van dakspecialisten. Zo kan jij snel en eenvoudig je opties verkennen, prijzen vergelijken en een weloverwogen keuze maken.