Je badkamer inrichten met steentapijt: van vloer tot muur

Steentapijt bestaat grotendeels uit kleine grindkorreltjes. Het wordt daarom ook wel eens grindvloer genoemd. Het mengsel bestaat naast grind uit (tweecomponenten) epoxyhars en bevat soms ook kwartssteentjes.

Naadloze bekleding voor badkamervloer of -wand

Steentapijt wordt over de vloer gegoten. Zo bekom je een perfect naadloos en egaal resultaat. Naast vloeren is steentapijt geschikt voor het bekleden van wanden.

Steentapijt kleuren: van beige tot zwart

Het mengsel kan voorzien worden van pigment, waardoor je de keuze hebt uit heel wat kleuren. Witte en grijze tinten zijn erg populair, maar het aanbod is veel groter dan dat. Met stijlvolle kleurcombinaties geef je jouw badkamervloer of -wand een unieke afwerking.

Marmertapijt

Marmertapijt is een soort steentapijt. Waar een klassiek steentapijt bestaat uit grindkorrels en epoxyhars bevat marmertapijt geen grind- maar marmerkorrels.

Steentapijt textuur

Naast de kleur kun je ook spelen met de textuur van het steentapijt. De korrelgrootte zal grotendeels bepalen hoe glad of hoe ruw het tapijt uiteindelijk wordt. De korreldikte ligt doorgaans tussen 2 en 4 millimeter. Hoe kleiner de korrel, hoe gladder en egaler het steentapijt.

Steentapijt wordt ook wel eens vergeleken met een troffelvloer. Troffelvloeren bestaan ook uit steenkorrels, maar die korrels zijn een stuk kleiner. Steentapijt is wat grover en heeft een meer natuurlijke, warme uitstraling.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis badkamerspecialisten uit jouw regio
arrow Ontvang offertes

Kies je voor een open of gesloten structuur? 

Steentapijt kan aangebracht worden in een open of gesloten structuur. 

Optie 1: Open structuur

Steentapijt met een open structuur is goedkoper. Er zit wat open ruimte tussen de individuele grindkorrels. Daardoor blijft het grind zicht- en voelbaar. Wat zorgt voor een ruwer maar toch strak resultaat. 

Open steentapijt vergt meer onderhoud. Ongeacht het feit dat de vuildeeltjes niet zichtbaar zijn, stapelen ze zich wel op in de vloer. Daarbij komt ook dat steentapijt met open structuur niet waterdicht en bijgevolg minder hygiënisch is. Voor badkamers is steentapijt met open structuur dan ook niet aan te raden.

Optie 2: Gesloten structuur

In vochtige ruimtes als de badkamer is steentapijt met een gesloten structuur aangewezen. Zeker als je ook de vloer van bijvoorbeeld een inloopdouche wilt bekleden, kies je best voor een gesloten structuur.

Om die gesloten structuur te bekomen, wordt de vloer opgevuld met een doorzichtig vulmiddel. Het vulmiddel sluit de poriën van de vloer. Daardoor kunnen vocht, stof en vuil niet binnendringen. Het vulmiddel kan zowel glanzend als mat zijn, waardoor je opnieuw invloed hebt op het uiteindelijke uitzicht van de badkamervloer.

Steentapijt met gesloten structuur is dus waterdicht, onderhoudsvriendelijker en de meest hygiënische keuze voor je badkamer.

Veelgestelde vragen

Is steentapijt waterdicht?

+
Steentapijt met open structuur is niet waterdicht. Voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer is steentapijt met gesloten structuur dan ook aan te raden. Zo’n vloer wordt afgewerkt met een beschermende, waterdichtende laag

Wat is de beste vloer voor een badkamer?

+
Welke vloer het meest geschikt is voor jouw badkamer, is volledig afhankelijk van jouw wensen. Een vloer uit steentapijt met gesloten structuur biedt heel wat voordelen. Andere interessante opties voor de badkamervloer zijn hout (warm en natuurlijk), tegels (onderhoudsvriendelijk en waterdicht) en kurk (zacht en veelzijdig).

Hoe dik moet steentapijt zijn?

+
Steentapijt is gemiddeld 8 millimeter dik. Hoe dik de vloer is, hangt af van de korrelgrootte. Met korrels van 1 tot 2 millimeter groot bekom je een vloerdikte van gemiddeld 5 millimeter. Korrels met een grootte van 2 tot 3 millimeter zijn goed voor een vloer van 8 millimeter dik. Voor een vloer met een dikte van 10 tot 12 millimeter kies je korrels van 3 tot 4 millimeter dik.
steentapijt

Is steentapijt in de badkamer duur? Prijs per vierkante meter

Een steentapijt is in vergelijking met andere soorten gietvloeren relatief goedkoop. Je betaalt gemiddeld 25 tot 55 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing.

Kies je voor steentapijt met een gesloten structuur? Dan betaal je gemiddeld 5 tot 15 euro per vierkante meter extra, inclusief plaatsing.

Hoeveel je precies betaalt, is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste prijsbepalende factor is de te bekleden oppervlakte. De afwerking (open of gesloten, kleur en structuur) beïnvloeden de prijs verder.

Voordelen en nadelen van steentapijt

Steentapijt in de badkamer biedt enkele leuke voordelen. Ook bij de nadelen sta je best even stil.

Voordelen 

Een overzicht met de belangrijkste voordelen van een steentapijt in de badkamer.

1. Gesloten structuur: ideaal voor de badkamer

Steentapijt met gesloten structuur is uiterst geschikt voor het bekleden van badkamervloeren. De beschermende coating weert vocht en vuil, waardoor je niet in hoeft te zitten met vochtproblemen. Spat- of douchewater blijft op de vloer liggen en verdampt snel.

Ook voor het bekleden van badkamerwanden, de keuken of het terras is steentapijt een erg interessante optie.

2. Vloerverwarming

Steentapijt kan erg dun worden aangebracht en is gemiddeld tussen de 6 en 12 millimeter dik, afhankelijk van de gewenste korrelgrootte. Daardoor leent steentapijt zich perfect voor het bekleden van vloeren die voorzien zijn van vloerverwarming.  

3. Budgetvriendelijk

In vergelijking met andere gietvloeren is steentapijt een budgetvriendelijke optie. Het materiaal is ook goedkoper dan bijvoorbeeld houten vloerbekleding, of andere gietvloeren.

4. Duurzaam

Steentapijt is stevig en gaat een hele tijd mee. Zelfs bij intensief gebruik en zware belasting hoef je niet in te zitten met slijtage.

5. Slipvast

Door de enigszins ruwe afwerking hoef je niet in te zitten met uitglijdgevaar. Zelfs in de douche!

6. Geluiddempend

Een thuiskantoor onder de badkamer? Dan hoef je met een badkamervloer uit steentapijt niet in te zitten met lawaaierige badkamergebruikers.

7. Warm

Net als hout en pvc voelt steentapijt heerlijk warm aan op blote voeten.

8. Verschillende ondergronden

Voor het plaatsen van steentapijt hoef je de aanwezige ondervloer doorgaans niet uit te breken. Steentapijt kan over allerlei ondervloeren gegoten worden! Een badkamerspecialist bekijkt of de aanwezige ondervloer (eventueel met wat aanpassingen) geschikt is.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en offertes

Nadelen

Steentapijt heeft ook enkele specifieke nadelen. Voornamelijk steentapijt met open structuur biedt enkele obstakels voor gebruik in badkamers.

1. Vatbaar voor vocht en vuil

Steentapijt met open structuur is bijvoorbeeld vatbaar voor vuil en vocht. Het vocht kan via de poriën binnendringen en vuil hecht zich gemakkelijk aan de vloer. Het onderhoud van zo’n vloer is dan ook een stuk lastiger. 

2. Ruw

Daarnaast voelt steentapijt met open structuur erg ruw aan. Voor blote voeten is dat bijvoorbeeld niet comfortabel. Sokken die vaak over zo’n vloerbedekking lopen, slijten snel. Voor kleine kinderen en mensen die gemakkelijk vallen is steentapijt met open structuur niet aan te raden. De ruwe afwerking kan voor schrammen zorgen. Steentapijt met gesloten structuur is enigszins zachter, maar voelt nog steeds wat ruw aan.

3. Verkleuring

Steentapijten met zowel open als gesloten structuur zijn vatbaar voor verkleuring. Hoe lichter de vloer, hoe groter het risico op verkleuring. Voor badkamers waar veel natuurlijk licht binnenkomt, is steentapijt met uv-bescherming aan te raden. Daarvoor wordt een uv-bestendig, pu-middel gebruikt als bindmiddel. 

4. Vakwerk

Tot slot laat je het gieten van een steentapijtvloer best over aan een ervaren vakspecialist. Het is een precieze klus waarvoor je over de nodige kennis en ervaring hoort te beschikken. Zo moet de vloer bijvoorbeeld voorzien worden van uitzetvoegen om te voorkomen dat het steentapijt na verloop van tijd barsten vertoont.

Hoe onderhoud je steentapijt in de badkamer? 

Hoe houd je een vloer uit steentapijt netjes?

Steentapijt met gesloten structuur

Een vloer uit steentapijt met gesloten structuur kun je eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger met borstel. Gebruik niet te veel water tijdens het dweilen, en gebruik zeker geen agressieve schoonmaakproducten. Chloor en antikalkmiddelen kunnen bijvoorbeeld de toplaag beschadigen. Maak de vloer zeker niet te nat. 

Probeer de vloer wekelijks te stofzuigen en te dweilen. Een jaarlijkse poetsbeurt met wat meer water die je nadien opzuigt met een waterstofzuiger houdt je vloer door en door proper.

Steentapijt met open structuur

Steentapijt met een open structuur moet je regelmatig onderhouden. Wekelijks stofzuigen is aan te raden. Gebruik op deze vloer zeker niet te veel water. Te veel vocht dringt de vloer in en zorgt voor extra vervuiling. Dweilen is dus niet aan te raden. De vloer afnemen met een licht vochtige doek kan wel. 

Een waterstofzuiger maakt het regelmatige onderhoud eenvoudiger. Daarmee zuig je het vocht eenvoudig op na een natte poetsbeurt.  

steentapijt in de badkamer

Steentapijt plaatsen in de badkamer: werkwijze

Steentapijt plaatsen duurt minstens 3 dagen. De verschillende lagen moeten voldoende kunnen opdrogen. Het plaatsen gebeurt als volgt.

Stap 1: Voorbereiden van de vloer

Voorzie een droge, egale en vormvaste ondergrond. Je doet er goed aan om de vloer te ontvetten voor je de primer aanbrengt.

Stap 2: Primer aanbrengen

Om een goede hechting van het steentapijt te verzekeren, breng je een epoxy primer aan op de voorbereidde ondervloer. Vervolgens laat je de vloer minstens 16 uur uitdrogen.

Stap 3: Steentapijt mixen 

Meng vervolgens de vloeibare epoxyhars met het grind. 

Stap 4: Steentapijt gieten

Giet eendunne laag steentapijt gelijkmatig over de vloer. Egaliseer nauwkeurig. Laat vervolgens minstens 24 uur uitdrogen.

Stap 5: Afwerking

Steentapijt met een open structuur wordt afgewerkt met een laklaag van polyurethaan. De vloer wordt daarmee versterkt, en krijgt een glanzende of matte afwerking.

Steentapijt met een gesloten structuur wordt gedicht met een transparant vulmiddel. Het vulmiddel kan eveneens glanzend of mat zijn, en beschermt de vloer tegen vocht en vuil.

Stap 6: Laatste droogbeurt

Laat de vloer tot slot opdrogen volgens de instructies op de verpakking van het vulmiddel of de laklaag. Je vloer is klaar voor gebruik.

Meer weten over vloeren met steenkorrels? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes

Op zoek naar een badkamerspecialist of installateur met kennis van steentapijt? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes op maat, alsook advies van specialisten. Zo kun jij heel eenvoudig prijzen vergelijken en er het beste aanbod uitpikken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Steentapijt badkamer: prijzen, voordelen en tips