Zonnepanelen en warmtepomp: een goeie combinatie?

Energieneutraal wonen is lastig als je alleen zonnepanelen of een warmtepomp plaatst. Bij het combineren van warmtepompen met zonnepanelen is dit echter geen onmogelijke missie meer. Ook voor het ontvangen van premies is de combinatie van belang.

Voordelen zonnepanelen

Naast het huis verwarmen hebben we ook elektriciteit nodig. Dit geldt voor de verlichting en huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, maar ook apparaten zoals scheerapparaten, tablets, deurbellen enzovoort. die samen ongeveer 3.000 kWh verbruiken (standaard huishouden).

Het hoge rendement van de panelen maakt het eenvoudig om voldoende zonnepanelen te installeren om aan de volledige energiebehoefte van elektriciteit te voldoen. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Je hebt ongeveer 12 zonnepanelen nodig met een vermogen van 255 wp. Je wekt en verwarmt je eigen elektriciteit, waardoor je jouw elektriciteits- en brandstof-/gasrekening verlaagt.

warmtepomp en zonnepanelen

Voordelen warmtepomp

Omdat warmtepompen een hoge COP (coëfficiënt of performance) hebben, gaan ze meer opgewekte energie produceren dan ze warmte-energie verbruiken.

Door alleen een warmtepomp te kopen, kun je het energieverbruik van je huis verminderen. Zeker als de warmtepomp ook verantwoordelijk is voor de verwarming van het huis.

De meeste warmtepompen hebben een COP van 4 of hoger. Dit betekent dat ze 4 keer zoveel energie produceren als ze daadwerkelijk gebruiken.

Als een huis verwarmen en het huis van warm sanitair water te voorzien, heb je 16.000 kWh thermisch vermogen nodig. Dan heeft een warmtepomp met COP 4 maar 4.000 kWh per jaar nodig.

Voordelen van combinatie

Als je alles op een rijtje zet, is de investering van een warmtepomp en zonnepanelen combineren sneller terugverdiend.

De meeste zonne-installateurs installeren meestal ook een warmtepomp, waarmee je een betere prijs voor jouw project kunt krijgen. Het is bovendien goed voor het milieu en je bent onafhankelijk van prijsstijgingen van elektriciteit, aardgas en olie.

warmtepomp met zonnepanelen op het dak

Hoe behaal je het beste rendement met de combinatie warmtepomp en zonnepanelen?

Terwijl je warmtepomp altijd optimaal kan profiteren van de zelf opgewekte stroom van je zonnepanelen, leert een erkend NIBE-installateur je graag hoe je verwarming uit jouw zonnepanelen benut die het meest rendabel kan zijn.

Elke woning is uniek, dus de beste combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen hangt af van verschillende factoren van de woning, zoals type verwarming en isolatiewaarde.

Om bijvoorbeeld zoveel mogelijk zonne-energie te besparen, kun je een warmtepomp programmeren om alleen overdag warm water te produceren met elektriciteit van zonnepanelen. Zo kun je het gebruik van zelfopwekking optimaliseren en injectie in het net beperken.

Er is zelfs een accessoire dat dit allemaal automatisch afhandelt. Wanneer de zonnepanelen elektriciteit opwekken, signaleert dit accessoire de warmtepomp en zorgt ervoor dat de kamer- of watertemperatuur automatisch stijgt. Met warmtepomp- en zonnepaneelverwarming kun je nog meer besparen!

Laat je adviseren door een expert

Welk type warmtepomp geschikt?

Niet elke warmtepomp kan voldoen aan de eisen om een ​​heel huis te voorzien van verwarming en warm water. Het vermogen van de warmtepomp moet voldoende zijn, je kunt ook kiezen voor een lucht-water warmtepomp of een geothermische warmtepomp, zoals een aardwarmte-water warmtepomp of een water-water warmtepomp.

Tip: voorzie een buffervat

Met zonnepanelen wek je overdag groene energie op. Deze energie heb je waarschijnlijk alleen ’s nachts nodig. Dan heeft een buffervat die zonne-energie overdag voor je opgeslagen in de vorm van warmte. Dan kun je hem ’s nachts gebruiken. Zo wordt het gebruik van minder duurzame verwarmingssystemen in huis vermeden.

zonnepanelen combineren met warmtepomp

Waarop letten?

Hou toch zeker ook rekening met de volgende aandachtspunten:

1. Verwarm niet rechtstreeks met zonnepanelen

Het probleem met zonnepanelen is dat ze evenveel energie produceert als ze elektriciteit verbruikt. Als je zonnepaneel 1 kWh produceert, kun je slechts 1 kWh verbruiken. Met een warmtepomp kun je 4 kWh elektriciteit krijgen in ruil voor die 1 kWh elektriciteit.

Als we bovenstaand voorbeeld handmatig nemen (16.000 kWh verwarmingsverbruik in huis), dan zullen je zonnepanelen de volledige capaciteit van die 16.000 kWh moeten opwekken. Er is dus slechts 4.000 kWh nodig om de warmtepomp te gebruiken.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

2. Zonnepanelen als extra opvang voor verbruik warmtepomp

Het zou dus interessant zijn om een ​​warmtepomp te installeren en het verbruik van de warmtepomp op te vangen met extra zonnepanelen.

Om het totale verbruik te compenseren, heb je nodig:

3.000 kWh (elektriciteit)

16.000 kWh (elektrische verwarming)

of

3.000 kWh (elektriciteit)

4.000 kWh (elektriciteitsverbruik warmtepomp)

Met onze eerste berekeningen heb je minder dan 20.000 kWh per jaar nodig. Met een warmtepomp kun je dit echter flink terugbrengen tot 7.000 kWh. In theorie zou je bijna 27 255 WP zonnepanelen nodig hebben om een ​​energieneutrale woning te hebben.

Lukt dat niet, probeer dan zoveel mogelijk zonnepanelen te installeren. Zelfs met 8 supplementaire zonnepanelen weet je zeker dat je niet weer met een zware energierekening komt te zitten. Zelfs niet in de strengste winters.

zonnepanelen en warmtepomp

Combineer een warmtepomp, zonnepanelen én premies

Premies en subsidies zijn belangrijk om aankopen te verminderen, waardoor de terugverdientijd voor warmtepompen en hernieuwbare energiebronnen wordt verkort. Tegenwoordig geven overheden meer premies op basis van het niveau van de gebruikte hernieuwbare energie.

Soms zijn er zelfs minimumeisen om in aanmerking te komen voor premies of subsidies. Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen haal je eenvoudig de minimumdrempel.

Kan je een warmtepomp ook combineren met een zonneboiler of zonnecollectoren?

Het voordeel van een systeem met warmtepomp en zonnecollector is dat je het hele jaar door kunt genieten van natuurlijke zonne-energie. In de zomer werken beide units goed voor het duurzaam verwarmen van sanitair water en centrale verwarming water.

Tijdens koudere periodes neemt het rendement van de warmtepomp af door koelere buitenlucht. Zonnecollectoren kunnen dan ingrijpen om het water op temperatuur te houden.

Extra advies en info nodig? Stel je vraag aan professionals en ontvang gratis offertes

Heb je extra advies en informatie nodig? Vraag gratis vrijblijvende offertes bij meerdere vakmannen in jouw buurt. Laat je adviseren door een erkende professional en maak zo de juiste keuze.

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp