Uit welke materialen heb je keuze voor je verandadak?

De materiaalkeuze voor je verandadak is afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Ontdek hier de verschillende types en mogelijkheden voor het vak van een veranda.

1. Glazen dak voor je veranda

Wil je graag extra veel lichtinval en een groter ruimtegevoel creëren? Dan is een glasdak de ideale oplossing voor jouw situatie. Je kan bij een glazen dak voor een veranda kiezen voor houten of aluminium raamkozijnen.

Wanneer je voor een glazen verandadak kiest, heb je de keuze uit verschillende soorten glas. Aan elk type glas zijn verschillende voordelen verbonden. We lijsten die types en hun voordelen graag voor je op.

een glazen dak van een veranda

Optie 1: Hoogrendementsglas bij een glasdak

Wens je een extra goede thermische en akoestische isolatie? Kies dan voor hoogrendementsglas voor je glazen verandadak. Deze glassoort biedt een veel betere isolatie dan standaard enkel of dubbel glas.

Dit type glas is ideaal wanneer je van je veranda een extra relaxzone of leeshoek wil maken. Hoogrendementsglas laat ongeveer de helft minder licht door dan andere soorten. Dit is beter voor het comfort van je ogen.

Optie 2: Gelaagd glas bij een glasdak

Standaard of gewoon glas is niet geschikt voor een verandak. Het breekt of barst gemakkelijk, waardoor dit zeer gevaarlijk is. Daarom laat je beter gelaagd glas plaatsen.

Gelaagd glas heeft een beschermende functie. Door de extra stevigheid van het glas, zorgen vallende voorwerpen en takken niet voor barsten in het glas. Het glas is dus niet zo makkelijk breekbaar. Het heeft ook een inbraakvertragende werking.

Aan het gelaagd glas is een speciale folie toegevoegd. Deze folie zorgt ervoor dat wanneer het glas toch zou breken, de glasscherven aan de folie blijven plakken en niet naar binnen vallen in de veranda. Dit voorkomt gevaarlijke situaties.

2. Polycarbonaat verandadak of kunststofplaten

Polycarbonaatplaten zijn een budgetvriendelijker alternatief voor een glasdak. Net zoals glas creëer je met dit type verandadak extra veel lichtinval. Wanneer je kiest voor kunststofplaten kan je kiezen voor volledig transparante of voor opale platen.

Transparante platen creeren een glaseffect. Wel moet je met dit type platen opletten in de zomer. Wanneer de zon bij zomers weer de hele dag op de platen schijnt, kan de veranda warm worden. Dit effect is veel minder bij opale platen.

De populariteit van kunststofplaten is sterk gedaald de laatste jaren. Dit komt omdat ze heel wat lawaai maken wanneer er regen of hagel op valt. Ook zijn deze platen niet altijd even zonbestendig en kan er verkleuring optreden.

geen glas

3. Leien of dakpannen

Wens je graag een mooie overgang tussen je woning en je veranda? Met leien of dakpannen maak je jouw veranda een volwaardig deel van je woning. Op die manier kan je dezelfde dakbedekking voor je veranda als je woning kiezen.

Een veranda met leien of dakpannen samen met de woning, oogt als een mooi geheel. Esthetisch gezien is het magnifiek.

Verder kan je dit daktype volledig isoleren, zo creëer je een volwaardige extra kamer aan je woning. Wel moet jouw dakconstructie erg stevig zijn, want dakpannen of leien zijn een stuk zwaarder in vergelijking met een glasdak.

Keramische-dakpannen-2.jpg

4. Zinken verandadak

Een zinken verandadak heeft een ontzettend lange levensduur. Dit type materiaal is geschikt voor verandadak renovaties, bijvoorbeeld ter vervanging van golfplaten of oude beglazing. Zink is een heel licht materiaal. De plaatsing voor een zinken verandadak verloopt snel en eenvoudig.

Wel heeft een zinken verandadak een stevig prijskaartje. De vele voordelen compenseren het prijskaartje en zorgen ervoor dat deze investering zich makkelijk terugverdient.

Het dak van een veranda

5. EPDM rubber dak

Wens je graag een plat en onderhoudsvriendelijk verandadak? Dan is een EPDM rubber dak de beste oplossing. EPDM is een soort rubber. Ontdek hieronder de verschillende voordelen van een verandadak uit EPDM.

Voordelen van een EPDM verandadak

  • Waterdicht
  • Scheurt niet bij extreme temperaturen
  • Lange levensduur
  • Weinig tot geen onderhoud nodig
  • Eenvoudig te herstellen met behulp van zelfklevende folie
rubber dak

Hoeveel kost het plaatsen van een verandadak?

De dakconstructie is een heel belangrijk aspect van je veranda. Wil je graag veel lichtinval of heb je liever een gesloten dak? Wil je een optimaal geïsoleerde veranda ? Er zijn diverse opties mogelijk.

Onderstaand schema geeft je een mooi overzicht van de verschillende daktypes en bijhorende richtprijzen

Daktype Richtprijs
Glasdak Tussen de 35 en 65 euro per vierkante meter
Polycarbonaat platen Tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter
Dakpannen Tussen de 25 en 65 euro per vierkante meter
Leien Tussen de 65 en 100 euro per vierkante meter
Zinken dak Tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter
EPDM rubber dak Tussen de 30 en 75 euro per vierkante meter
Op zoek naar een specialist?Ontvang offertes

Moet mijn verandadak geïsoleerd worden?  

Wanneer je kiest voor een gesloten verandadak, dien je goed na te denken over de isolatie van de dakplaten. Best kies je voor dakplaten die volledig langs de binnenkant en buitenkant zijn afgewerkt.

Isolerende dakplaten bestaan uit twee platen met tussenin een isolerende kern. De isolerende kern kan uit verschillende materialen bestaan zoals kurk. Kurk biedt vele voordelen. Zo is dit materiaaltype bestand tegen rotten, brand, druk en insecten. Dit type materiaal is dus zeker interessant wanneer je voor een gesloten verandadak met isolatie kiest.  

moderne veranda

Vind verandabouwers in jouw regio: vergelijk vrijblijvend gratis offertes en vraag professioneel advies

Wens je graag verschillende daktypes voor een veranda te vergelijken? Ben je benieuwd naar de prijs voor jouw toekomstige verandadak? Vraag via onderstaand formulier gratis professioneel advies en vrijblijvende offertes.

Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw droomproject. Bovendien kom je snel en eenvoudig in contact met de beste vakmannen uit jouw buurt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda