Waarom een oude veranda renoveren?

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom tot bestaande veranda renoveren over te gaan. Denk maar aan volgende zaken:

  • De dakbedekking van je huidige veranda bestaat uit verouderd glas, waardoor je het te warm hebt in de zomer en te koud in de winter
  • Ze voldoet niet meer aan de huidige isolatienormen
  • Je oude veranda is defect (beschadigd glas, kapotte dakplaten, etc.)
  • Ze valt vandaag de dag simpelweg niet meer in de smaak

Veranda renoveren: prijs

We horen je al luidop denken over het kostenplaatje dat aan oude veranda renoveren verbonden is. Het is niet evident om er een vaste prijs op te kleven, maar je kan zeker en vast stellen dat veel afhankelijk is van de staat waarin de glazen constructie verkeert.

Oude veranda volledig versleten?
Als de veranda echt oud en versleten is, ben je gewoonweg beter af met de plaatsing van een nieuwe veranda. Zijn de materialen die in je veranda verwerkt zitten nog actueel en hebben ze nog voldoende isolatiewaarde, dan neem je best een renovatiebeurt in overweging.
Ontvang offertes

Veranda renoveren vs veranda afbreken

Hoe weet je nu of je best opteert voor veranda renoveren of veranda afbreken? Wanneer loont het de moeite om voor een herstelling te kiezen? En wanneer gooi je de boel beter plat om een volledig nieuwe constructie neer te poten? De algemene criteria kom je hieronder te weten.

oude veranda: renoveren of afbreken?

Wanneer bestaande veranda vernieuwen?

Het antwoord op deze vraag is relatief eenvoudig. Een veranda is perfect te vernieuwen als de draagstructuur ervan goed van staat is. Bij oude veranda’s is die meestal samengesteld uit hout of aluminium en kunststof voor het dak. De wanden zijn dan weer hoofdzakelijk uit glas vervaardigd.

 

Veranda’s die meer dan 30 jaar geleden gebouwd werden, beschikken heel vaak over beperkte isolatie en hebben geringe funderingen in de grond. Het gevolg daarvan is dat je het te koud hebt in de winter en te warm in de zomer.

Misschien wel de meest voor de hand liggende te stellen vraag is welke onderdelen bruikbaar blijven om verder te gebruiken? Als je veranda binnen de laatste 20 jaar gezet is geweest, zal het merendeel zich overeind houden. Als we vroeger teruggaan in de tijd, loop je meer risico om meer onderdelen te moeten vervangen.

Wanneer oude veranda afbreken en nieuwe veranda plaatsen?

De boel platgooien is een drastische beslissing die je moet maken en daarbij ga je best niet over een nacht ijs. Maar als het echt zo extreem is, wanneer funderingen hun tijdig gehad hebben en volledig verroest geraken of als het glas echt niet meer van deze tijd is.

In vergelijking met vroeger, wordt vandaag hoogrendementsglas gebruikt. En wie steviger glas zegt, zegt ook stevigere funderingen. Die zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de stabiliteit niet in het gedrang komt.

nieuwe veranda plaatsen

Heb ik een vergunning nodig voor mijn veranda renovatie?

Wat natuurlijk ook perfect tot de mogelijkheden behoort, is dat je je oude veranda wenst te laten vervangen door een aanbouw. Dat is absoluut geen slecht idee, maar wees jezelf er wel van bewust dat je hiervoor eerst een bouwvergunning dient aan te vragen.

Je zou kunnen veronderstellen dat dat helemaal niet nodig is, omdat de in te nemen ruimte volledig overeenstemt met de oude veranda, maar niets is minder waar. De wetgever beschouwt dergelijke ingreep als een structurele verbouwing en die valt onder de categorie van stedenbouwkundige vergunning. Graag wijzen we je er voorts ook nog even op dat een bouwaanvraag en een architect hand in hand gaan.

 

Oude veranda renoveren: offertes vergelijken

Ten slotte adviseren we je nog om offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken tot je er bij wijze van spreken misselijk van wordt. Op die manier krijg je een duidelijke weergave van de prijzen die in omloop zijn in de branche en zal je zonder enige twijfel een slag kunnen slaan die je voorheen nooit voor mogelijk hield. Met andere woorden: waag de sprong en profiteer van de beste prijzen op nieuwe veranda.

Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
3*. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's