Moet je een batterij voor zonnepanelen laten keuren?

Ja, je moet elke traditionele thuisbatterij laten keuren vóór je de batterij in gebruik mag nemen. Een erkend keurder gaat na of de aansluiting voldoet aan de AREI-normen en conform is met de bepalingen van Synergid.  Zo verzekert de keurder dat je het systeem veilig en correct kunt gebruiken.

AREI-normen en Synergid

Het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties) bevat verschillende regels voor elektrische installaties, waaronder de aansluiting van thuisbatterijen. 

Synergid is een federatie van netbeheerders, met verschillende belangrijke functies. De federatie speelt onder meer een belangrijke rol in de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ook stelt Synergid technische voorschriften op om te waken over de veiligheid en stabiliteit van zowel het gas- als elektriciteitsdistributienet

Voor thuisbatterijen zijn vooral het document C 10/11 en de lijst C 10/26 belangrijk:

  • C 10/11 bevat technische voorschriften voor kleine (energie)productie-installaties
  • C 10/26 is een lijst met als veilig erkende, gehomologeerde materialen (denk aan toegestane zonnepanelen en thuisbatterijen)
Een eendraadschema van een elektrische installatie met verschillende objecten waaronder een tang, spanningsmeter, spaarlampen en een stopcontact.

Wanneer/hoe vaak moet je de batterij laten keuren?

De elektrische installatie bij je thuis moet gekeurd worden:

  • Voor je de installatie in gebruik neemt
  • Wanneer je de installatie significant uitbreidt of wijzigt
  • Wanneer je de aansluiting verzwaart
  • Wanneer je een woning met een oude installatie wil verkopen

De installatie van een nieuwe thuisbatterij wordt gezien als een belangrijke wijziging of uitbreiding van je installatie, en is dus de aanleiding voor een verplichte keuring.

Laat je een thuisbatterij plaatsen? Dan moet je die laten keuren voor je de batterij in gebruik neemt.

Ook zonnepanelen moet je laten keuren.

In principe moet je een elektrische installatie om de 25 jaar laten keuren. Een nieuwe AREI-keuring is ook nodig als je bijvoorbeeld een extra thuisbatterij laat installeren.

Vlot door de keuring?
Vind snel en eenvoudig een expert voor de installatie en keuring van je thuisbatterij
arrow Vind een installateur in jouw regio

Erkend keurder

Enkel een erkend keurder of officiële keuringsinstantie kan een geldig keuringsattest opmaken. Op de website van de Vlaamse overheid vind je een overzicht van erkende controleorganismen voor elektrische installaties.  

Uitzondering: Plug-in of plug-and-play thuisbatterijen

De grote uitzondering zijn plug-in of plug-and-play thuisbatterijen: thuisaccu’s die je aansluit op een stopcontact. In principe zijn zulke batterijen niet aan de keuringsplicht onderhevig. Het AREI beschouwt zulke toestellen als producten die geen vast deel uitmaken van je elektrische installatie.

Toch is het aangeraden om je elektrische installatie te laten keuren voor je een plug-in thuisbatterij in gebruik neemt. Gewone elektrische installaties en stopcontacten zijn enkel voorzien op afgeven van elektriciteit, en niet op het ontvangen van elektriciteit. Een AREI-keuring is, voor je eigen veiligheid, geen overbodige luxe.

Een erkend keurder controleert een meterkast na de installatie van een thuisbatterij. Hij draagt een bril en een grijs-rode overal. Hij heeft een eendraadschema of situatieplan vast.

Zo verloopt de keuring [Stappenplan]

Tijdens een uitgebreide controle gaat een keurder na of je thuisbatterij en de aansluiting aan alle technische eisen voldoen. Wat mag je verwachten van de keuring van je thuisbatterij?

1. Voorbereiding

Voor je een erkend keurder uitnodigt, leg je deze documenten klaar:

  • Het ééndraadschema van je elektrische installatie
  • Het situatieschema of situatieplan van je elektrische installatie
  • De installatie- en veiligheidsinstructies van de fabrikant van je thuisbatterij
  • De EAN-code (een 18-cijferige code die je terugvindt op je elektriciteitsfactuur)
  • De EU-conformiteitsverklaring van alle onderdelen die verband houden met je nieuwe thuisbatterij

Ook de toegankelijkheid van de thuisbatterij wordt tijdens de controle nagekeken. Zorg ervoor dat je installatie goed toegankelijk is, zodat de keurder de inspectie vlot kan uitvoeren.

Zonder stress door de keuring?
Vraag advies aan een erkend installateur in jouw regio

2. Werking thuisbatterij

De keurder bekijkt het werkingsprincipe van de thuisbatterij. In deze fase inspecteert de keurder ook de faciliteiten voor een eventuele noodstroomfunctie (ook wel back-upfunctie, off-grid of eilandwerking).

3. Administratie

De keurder gaat het elektrisch dossier van de thuisbatterij na. Deze documenten heb je bij voorkeur al verzameld. De keurder controleert het elektrisch dossier. Hij of zij kijkt ook de plaatsing van de thuisbatterij en de omvormer na, en verzekert dat de thuisbatterij compatibel is met de omvormer. 

4. Visuele inspectie

De keurder voert vervolgens een uitgebreide visuele controle uit. Hij of zij gaat onder meer na of de aangeleverde schema’s de realiteit weergeven, of het juiste elektrische materiaal gebruikt werd, en of de thuisbatterij en de omvormer voldoende toegankelijk zijn.

5. Meting

Met verschillende metingen gaat de keurder na of het systeem correct en veilig in gebruik genomen kan worden

6. Beproeving

Tijdens deze laatste controlefase neemt de keurder het systeem op de proef via (onder andere) de testknop

7. Keuringsattest

Op basis van de bevindingen tijdens de controle maakt de inspecteur een keuringsattest op. 

Wat als je de keuring (niet) haalt?

Krijg je een positief keuringsattest? Dan mag je de thuisbatterij melden en vervolgens in gebruik nemen. Een positief attest blijft 25 jaar geldig.

Krijg je een negatief keuringsverslag? Dan wordt je installatie niet-conform verklaard. Het attest of rapport bevat een overzicht met eventuele inbreuken die de inspecteur heeft vastgesteld. Je moet de installatie laten aanpassen en opnieuw laten keuren. Voor de herkeuring moet je hetzelfde erkende keuringsorganisme inschakelen.

Pas na het ontvangen van een positief keuringsattest mag je de batterij in gebruik nemen.

Een eendraadschema van een elektrische installatie waarop een bril en een pen liggen.

Hoe en waar moet je een thuisbatterij aangeven of melden?

Na een uitgebreide controle door een erkend inspecteur moet je de thuisbatterij melden.

  • Is de thuisbatterij verbonden met het distributienet? Dan meld je jouw batterij bij je netbeheerder (Fluvius)
  • Is de thuisbatterij niét verbonden met het distributienet? Dan moet je de thuisbatterij niet aangeven bij Fluvius, maar bij de Vlaamse nutsregulator (vroeger VREG)

Verbonden met distributienet:  melden bij Fluvius

Een goedgekeurde thuisbatterij meld je bij netbeheerder Fluvius. Dat doe je online via Mijn Fluvius, onder je ‘groene stroom-tool’. Veel keurders nemen die taak voor hun rekening.

Als je thuisbatterij (en zonnepanelen) verbonden zijn met het distributienet, kun je in principe stroom injecteren op het net. Daarom is het verplicht om de thuisbatterij te melden bij de netbeheerder.

Je brengt Fluvius ook op de hoogte als:

  • Je een extra thuisbatterij of zonnepaneel plaatst
  • Je een batterij uit dienst stelt
  • Je een batterij (opnieuw) in dienst stelt

Extra capaciteit toevoegen aan modulaire batterij

Heb je een modulaire thuisbatterij? Dan moet je Fluvius via e-mail op de hoogte brengen als je extra modules toevoegt. Dat doe je via mijnbatterij@fluvius.be.

Op zoek naar een thuisbatterij voor je woning?
Vind snel en eenvoudig een installateur in jouw regio voor advies en een vrijblijvende offerte op maat
arrow Vergelijk gratis offertes

Geen verbinding met distributienet: melden bij VREG (Vlaamse nutsregulator)

Een thuisbatterij (met zonnepanelen) die niét verbonden is met het distributienet, wordt beschouwd als een decentrale productie-installatie. Met zo’n installatie kun je geen stroom injecteren op het distributienet, wat betekent dat je de installatie niet moet melden bij Fluvius.

Een decentrale installatie in eilandwerking moet je wel melden bij de Vlaamse nutsregulator (vroeger VREG). 

Prijs: Wat kost een keuring van je batterij?

De prijzen voor een keuring liggen tussen de 100 en 200 euro. Hoe complexer de aansluiting, hoe hoger de kosten kunnen zijn.

Ook interessant

Heeft een thuisbatterij invloed op het EPC van je woning?

+
Nee, de thuisbatterij zelf heeft normaliter geen invloed op het energieprestatiecertificaat (EPC). Een thuisbatterij is uiteraard wel interessant voor potentiële kopers of huurders. Een zonnepaneelinstallatie heeft wél een positieve invloed op je EPC.

Heeft een thuisbatterij onderhoud nodig?

+
Een thuisbatterij heeft in theorie weinig onderhoud nodig. Het toestel stofvrij houden volstaat. Het is wel aanbevolen om de batterij jaarlijks of tweejaarlijks te laten nakijken door je installateur. Die spoort eventuele gebreken vroegtijdig op, controleert het rendement, en verzekert dat het toestel optimaal blijft werken.
Drie installateurs plaatsen zonnepanelen op het dak van een woning.

Vlot door de keuring geraken? Vind makkelijk een expert in jouw regio

Een expert inschakelen voor de installatie van je thuisbatterij, zorgt er niet enkel voor dat je vlot door de keuring raakt. Met een correcte, professionele installatie mag je ook rekenen op een optimaal rendement, een veilig systeem, en een goede samenwerking tussen thuisbatterij, omvormer en zonnepanelen.

Ben je op zoek naar een expert voor de installatie van jouw thuisbatterij? Of, heb je vragen over de batterijcapaciteit, het rendement of het juiste model voor jouw huishouden? Vul dan onderstaand formulier in. Ontvang gratis vrijblijvende offertes en deskundig advies van specialisten. Zo vind je, snel en eenvoudig, de juiste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Welke opslagcapaciteit wenst u voor uw thuisbatterij?
2*. Wat is het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie?
3*. Heeft u reeds een digitale meter?
4*. Wanneer wilt u de thuisbatterij installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
thuisbatterij installateur: thuisbatterij