Waarom infraroodverwarming aan het plafond?

Met infraroodverwarming verwarm je niet de lucht, maar de objecten en mensen in een bepaalde ruimte. De verwarmingselementen houden de warmte langer vast en verspreiden die erg gelijkmatig.

Hang je een stralingspaneel tegen het plafond? Dan krijg je nog een groter stralingsbereik én een gelijkere warmteverspreiding. Zo geniet je nog langer van de vrijgekomen stralingswarmte.

Je kan natuurlijk ook je infraroodsverwarmings paneel in de woonkamer of de badkamer tegen de muur ophangen. Je kan nu heel discrete, moderne of juist heel extravagante infraroodpanelen terugvinden die binnen je interieur passen.

infraroodverwarming plafond

Prijs infraroodverwarming plafond

Voor kwalitatieve infrarood verwarming mag je rekenen op een prijs van 350 à 1.000 euro per element. Bekijken we dit volgens gebruik, dan wil dit zeggen dat je een ruimte van 18 vierkante meter kan verwarmen met 1 paneel (100 watt) voor zo’n 500 euro. Voor een kwalitatief basismodel van een infrarood plafondheater mag je rekenen op € 300 à € 400 euro (incl. btw en excl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Hoeveel je exact betaalt voor je infraroodverwarming aan het plafond hangt af van de uitvoering van de IR-plafondverwarming, de montagekosten, de functionaliteiten, … De prijzen kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen van panelen en heaters, plaatsingskosten, werkwijzen … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt.

Vermogen: hoeveel plafondpanelen heb ik nodig?

Je benodigd vermogen wordt bepaald door de inhoud van je ruimte, gewenste maximale temperatuur, isolatie en je type ruimte.

Bereken het benodigde vermogen in 4 stappen:

Stap 1: Inhoud berekenen

 • Bereken het oppervlak van je ruimte door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen.
  • Bijvoorbeeld: lengte x breedte = 5 x 4 = 20 m2.
 • Bereken de inhoud van je ruimte door het oppervlak te vermenigvuldigen met de hoogte tot het plafond.
  • Bijvoorbeeld: oppervlak x hoogte = 20 x 2,6 = 52 m3.

Stap 2: Vermogen / m3 bepalen

Kies de ideale temperatuur voor je ruimte. Op basis daarvan bepaal je het benodigd vermogen per m3.

Temperatuur (°C) Watt/m3
18 20
19 23
20 26
21 29
22 32
23 35
24 38

Stap 3: Correctie voor isolatie en type ruimte

 • Is je ruimte slecht geïsoleerd of is er veel beglazing? 5 Watt / m3 optellen bij het benodigd vermogen
 • Is je ruimte gemiddeld geïsoleerd of weet je het niet? geen correctie van het benodigd vermogen
 • Is je ruimte goed geïsoleerd? -5 Watt / m3 aftrekken van het benodigd vermogen
 • Is het je badkamer? 10 Watt / m3 optellen bij het benodigd vermogen

Stap 4: Benodigd vermogen berekenen

Het benodigde vermogen van de infraroodverwarming wordt als volgt berekend: inhoud x ( vermogen / m3 met correctie )

infraroodverwarming paneel

Verbruik

Een paneel van 60 × 60 cm, met een wattage van 550 Watt gebruikt 0,55 Kilowatt per uur. Bij een energieprijs van € 0,21 per Kilowattuur komt het verbruik van dit infrarood paneel neer op: € 0,12 per uur. Het verbruik van dit type paneel kun je vergelijken met het energieverbruik van een gemiddeld koffiezetapparaat.

De stroomkosten voor infrarood verwarming verbruik van 3.888 Kilowatt per uur bedraagt hierdoor ongeveer € 816 per jaar.

Wil je meer info over de nadelen van infrarood verwarming of juist de vele voordelen? Vraag advies aan 1 of meerdere specialisten

Tip

Als je overweegt om infrarood plafondpanelen als hoofdverwarming in te zetten, vraag zeker advies aan een gespecialiseerde installateur. Bovendien spaar je pas echt energie als je het verwarmingssysteem slim instelt en optimaal gebruik maakt van de timerfunctie, de besturing op afstandsbediening,… Je kan je infraroodpanelen ook rechtstreeks aansluiten op jouw zonnepanelen-installatie.

Toepassingen

1. Infrarood plafondverwarming met verlichting

Eén van de grote voordelen van infraroodverwarming is het installatiegemak. Je hebt niet meer nodig dan een elektriciteitsaansluiting om infraroodverwarming te plaatsen. De vlakke verwarmingselementen worden voor een gelijkmatige warmteverspreiding tegen het plafond gehangen (of geïntegreerd in het plafond), waardoor de verlichtingspunten in aanmerking komen.

2. Infrarood verwarming aan plafond van badkamer

Infraroodverwarming in je badkamer geeft een veel aangenamer en intenser gevoel dan dezelfde warmte met luchtverwarming, omdat er geen luchtcirculatie aanwezig is die het lichaam doet afkoelen.

In tegenstelling tot andere manieren van badkamerverwarming, worden bij infraroodverwarming niet de lucht, maar wel de objecten en personen in de badkamer verwarmd. Dit heet stralingswarmte. Door die infraroodstraling zal je comfortgevoel groter zijn.

Tevens zal je ook merken dat je badkamer en je handdoeken sneller opdrogen. Ook schimmels krijgen minder kans doordat je muren van je badkamer sneller drogen: het is dus gezonder. 

3. Infrarood verwarming aan plafond van woonkamer

In je woonkamer breng je veel tijd door. Daarom is het fijn om het hier een constante aangename temperatuur te houden. Mensen denken soms dat infrarood alleen geschikt is als bijverwarming om bepaalde ruimtes van het huis snel te verwarmen. Dat klopt zeker niet, want infrarood als hoofdverwarming is wel degelijk een goede optie voor ieder type woning. 

ral kleuren

Mogelijke uitvoeringen bij je infraroodverwaringspaneel

Infrarood verwarmingspanelen aan je plafond kan je geheel naar eigen smaak laten samenstellen. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van:

 • Materiaal: glas, keramiek, aluminium, …
 • Vorm: rechthoekig, vierkant, rond, ovaal, …
 • Grootte: verschillende afmetingen mogelijk
 • Kleur: gelakt of mat, in alle mogelijke RAL-kleuren
 • Design: foto’s, reliëf, kleurrijke patronen, …
 • SMART-toepassing: met of zonder thermostaat, afstandsbediening of bediening via smartphone, …
 • Met of zonder licht: verkrijgbaar met ingebouwde LED-lichten of -stroken, ideaal als ruimtebesparende 2-in-1 oplossing

Deze keuzes maak je al naargelang de grootte van de ruimte waarin de infrarood plafondverwarming komt te hangen, het gewenste uitzicht en natuurlijk ook op basis van jouw budget. Laat je in je zoektocht zeker bijstaan door een professional wanneer je op zoek bent naar de beste oplossing voor jouw project:

Infraroodverwarming: offertes ontvangen

Heb je extra info nodig over offertes, onderhoud infraroodpanelen en de beste oplossing voor jouw situatie? Geen probleem, kom via onderstaand formulier in contact met professionals in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Infraroodverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Infraroodverwarming