Wist je dat infraroodverwarming in bijna elke ruimte gebruikt kan worden? Afhankelijk van de door jou gewenste toepassing zijn er drie manieren om ze in de ruimte te integreren. Je hebt de mogelijkheid om ze aan de muur of het plafond te bevestigen (of er zelfs een paar recht onder uw voeten te zetten) en een gelijkmatig verspreide warmte te krijgen met weinig elektriciteitsverbruik.

Infraroodverwarming wordt steeds populairder, omdat je er zeker van kan zijn dat de ruimte warm blijft zonder dat dit ten koste gaat van de energie-efficiëntie. Bovendien vind je alle informatie over de verschillende soorten infraroodverwarmingssystemen, samen met foto’s en prijzen voor elk type, hier!

Interesse in infraroodverwarming? 

Infrarood vloerverwarming

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infraroodverwarming verwarmt niet de lucht, maar verwarmt voorwerpen en lichamen in een ruimte. Dit is meteen een van de grootste verschillen met traditionele verwarming, waarbij verwarmde lucht door het hele huis gaat in plaats van alleen datgene te verwarmen wat je echt warm wilt hebben. Met infrarood verwarming ervaar je eigenlijk dezelfde warmte als zonlicht, omdat het alleen dingen verwarmt die het effect ervan op hun eigen lichaam kunnen voelen – zoals muren of stoelen bijvoorbeeld. De voorwerpen absorberen de energie zonder dat ze verloren gaat in een koude omgeving. Ongeveer 95%- 100% van alle stralingsenergie die door dit type systeem gebruikt wordt, wordt rechtstreeks in warmte omgezet, waardoor ze veel efficiënter zijn dan andere types verwarming!

Soorten infraroodverwarming

Het type infraroodverwarming wordt bepaald door de geproduceerde golflengte. Dit betekent dat elk toestel een bepaald soort warmtestraling uitzendt via een emitter of andere elementen zoals koolstof of nikkel, die dan bepalen hoe intens en verspreid de warmte is. Verwarmen met infraroodstralen kan worden onderverdeeld in 3 grote groepen:

Korte golf

Kortgolvige infraroodstralen leveren intense en onmiddellijke warmte. Voor het verwarmen van een woning is korte golf infrarood straling niet aan te raden, want de warmte wordt niet optimaal verdeeld. Het is wel onmiddellijk voelbaar en heeft geen invloed op de luchttemperatuur, zodat infrarood terrasverwarming een uitstekend idee lijkt voor kille avonden buiten op uw veranda of terras

Het risico op brandwonden is groot wanneer u zich te lang blootstelt aan een verwarmingstoestel op basis van kort infraroodgolven. U kunt kortegolf-infraroodverwarmingen herkennen aan de felle rood-oranje kleur die ze uitstralen en moet ze op een veilige afstand van uw lichaam houden.

Medium golf

Middellanggolvige infraroodstralen zijn te herkennen aan het donkerrode licht dat ze uitstralen. Keramische stralers maken deze apparaten zeer geschikt voor het verwarmen van openbare ruimtes zoals supermarkten en kantoorruimtes; de middengolf wordt echter ook gebruikt om binnenshuis in huizen en badkamers te verwarmen vanwege het intense maar veilige karakter. Infrarood sauna’s zijn een uitstekend voorbeeld van therapeutisch gebruik, omdat deze vorm van straling opwarmt zonder gevaarlijke neveneffecten zoals kortegolven zouden hebben. Ook voor terrasverwarming is dit een veiliger alternatief.

Lange golf

Langgolvige infraroodstralen geven veel lagere temperaturen af. Bovendien produceren ze geen zichtbaar licht, waardoor het ideaal is voor in huis. Je lichaam absorbeert ook beter langegolven dan kortegolven. Dankzij de optimale warmteverdeling op huid en omgeving voelt de warmte erg natuurlijk aan. Verwarmingspanelen op basis van lange golf infrarood zijn dan ook uitermate geschikt voor gebruik in huis, als hoofdverwarming maar ook als bijverwarming. De bekendste toepassingen van lange golf infrarood zijn infraroodpanelen, infraroodheaters en infraroodspiegels.

Toepassingen

IR-verwarming is een krachtige manier om ruimtes te verwarmen. Inzicht in de verschillende toepassingen zal je helpen een weloverwogen beslissing te nemen over welke infrarood verwarming het best zou werken voor uw behoeften:

1. Infrarood panelen

Infraroodpanelen zijn een betrouwbare warmtebron die energiezuinig en ruimtebesparend is. U kunt ze installeren als hoofd- of bijverwarming in uw woning, met opties om ze aan muren of plafonds te bevestigen. Er bestaan ook inbouwversies, waardoor ze discreter zijn en niet te veel opvallen in hun omgeving!

Infraroodpanelen zijn er in vele vormen en maten. Voor diegenen die op zoek zijn naar iets persoonlijkers, kan u ervoor kiezen om uw ontwerp aan te passen met beschikbare kleuren of texturen zoals spiegelpanelen, glaspanelen, metaal, keramiek enz.

De kosten voor het opladen van je auto thuis liggen op dit moment gemiddeld rond € 0,23 per kilowattuur (kWh). De totale kosten hangen echter sterk samen met de lader, je energiekosten en het verbruik.

Richtprijs infraroodpaneel (1000W): Vanaf €500

2. Infrarood vloerverwarming

Een infrarood vloerverwarmingssysteem is de meest economische en efficiënte manier om uw huis te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele vloerverwarming maakt dit type vloerbedekking gebruik van een reeks dunne matten die onder de vloer worden geïnstalleerd om de stralingsenergie te regelen.

Infraroodverwarming kan veel sneller werken dan traditionele vloerverwarming, omdat de matten warm zijn en klaar voor gebruik. Wanneer uw lichaam infrarode stralen absorbeert, voelt het ook veel aangenamer aan.

De kosten voor het opladen van je auto thuis liggen op dit moment gemiddeld rond € 0,23 per kilowattuur (kWh). De totale kosten hangen echter sterk samen met de lader, je energiekosten en het verbruik.

Richtprijs infrarood vloerverwarming: Vanaf €50 per m²

3. Infraroodstralers

Infraroodstralers zijn verkrijgbaar in staande vorm en kunnen ook aan het plafond of aan de wand worden bevestigd. Carbonstralers (donkere, lange golf stralers) werken het best binnen, terwijl heldere of korte en middellange golven buiten worden gebruikt als terrasverwarmer.

De drie soorten lampen waarmee infraroodverwarmers goed werken zijn halogeenlampen (gericht), kwartslampen (windgevoelig) en golden tube lampen (laag verbruik).

Richtprijs infraroodstraler: Vanaf € 300

Infraroodstraler

Waarom infraroodverwarming?

Als u op zoek bent naar de perfecte manier om uw huis te verwarmen, dan is infraroodverwarming misschien wat u nodig hebt. Hoewel het vaak wordt overschaduwd door andere soorten energiebronnen zoals gas of elektriciteit, heeft deze vorm van binnen- en buitenverwarming een aantal voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken:

  • Snelle plaatsing
  • Goedkope plaatsing: er is geen ketel nodig en er moeten geen leidingen getrokken worden.
  • Laag energieverbruik: omdat niet de lucht maar lichamen en objecten verwarmd worden, gaat er quasi geen warmte verloren.
  • Gezonder dan klassieke verwarming: er is geen luchtcirculatie en de lucht droogt niet uit. Infraroodverwarming stoot ook geen schadelijke stoffen uit.
  • Heerlijk warmtegevoel
  • Geluidloos en geurloos
  • Onderhoudsvriendelijk

Waar infraroodverwarming gebruiken?

Infrarood warmte kan in verschillende kamers van het huis worden gebruikt om het gewenste effect te bereiken. Infraroodverwarming is doeltreffender dan andere vormen van verwarming, omdat objecten worden verwarmd in plaats van de lucht eromheen, en de huid niet uitdroogt zoals bij traditionele convectie-/radiatieverwarming.

Badkamer

Infraroodverwarming is een van de populairste trends in de woninginrichting geworden. Niet alleen maakt het een badkamer aangenamer en comfortabeler, maar infrarood warmte bespaart ook geld op uw energiefactuur. Infraroodverwarming is verkrijgbaar in allerlei designs die passen bij elke ruimte waar u ze plaatst: van standaard panelen tot glas- en spiegelpanelen.

Leefruimte, slaapkamer en keuken

IR verwarming wordt steeds populairder als alternatief voor andere, meer traditionele vormen van dagelijkse warmte, omdat het een verscheidenheid aan esthetische en praktische voordelen biedt. Vlakke infrarood panelen aan de muren of het plafond worden vaak gebruikt in ruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer of keuken.

Terras

Met terrasverwarmers op basis van infrarood kunt u nu het hele jaar door gebruik maken van de buitenruimte. Infraroodverwarmers stoten geen schadelijke gassen uit, en zijn een uitstekende manier voor uw familie of vrienden om van een aangename avond buiten te genieten zonder zich zorgen te maken over koud weer – zelfs in de winter!

Wellness: infraroodsauna en infrarooddouche

Infraroodverwarming kan niet alleen een therapeutisch effect hebben op uw gewrichten en spieren, maar ook wellness-toepassingen zoals een infraroodsauna of -douche.

Een infraroodsauna is een praktische en energiezuinige manier om te ontspannen. Hij is eenvoudiger te installeren, goedkoper en warmt sneller op dan een traditionele Finse sauna. Deze infraroodsauna verwent uw spieren en gewrichten terwijl het gerichte licht van een infraroodstraal uw lichaam zachtjes verwarmt zonder de lucht eromheen te verwarmen. Een infrarooddouche ten slotte werkt op dezelfde manier en biedt je op elk moment een zalig warme douche.

Richtprijs infrarood sauna: Vanaf € 1.250 Richtprijs infrarood douche: Vanaf € 750

Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's