Wat is infrarood verwarming? Hoe werkt het?

Infrarood verwarming is een systeem om je huis te verwarmen en koude voeten een halt toe te roepen, en een goed alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Het werkt erg energiezuinig. Het verschil met klassieke centrale verwarming is dat infrarood panelen niet de lucht verwarmen, maar de massa.

De materialen die opgewarmd worden geven de warmte vervolgens door aan de omgeving. Het geeft een erg comfortabele warmte, vergelijkbaar met de stralen van de zon.

Een infrarood verwarmingspaneel wordt aangestuurd door elektriciteit. Echter zijn er wel verschillen met een elektrische kachel. Ir-verwarming zet elektriciteit om in infraroodstraling. Ir-verwarming maakt infrarood verwarming een waardig alternatief voor verwarming op gas.

Wil je nog meer weten? Onderstaand filmpje geeft meer uitleg over de werking van infrarood verwarming:

Vraag vrijblijvende offertes en advies bij specialisten voor infrarood verwarming.

infraroodverwarming prijs 

Prijs infraroodverwarming

Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. De algemene richtprijs voor infrarood verwarming ligt tussen 350 en 1.000 euro per infrarood paneel en is afhankelijk van het soort paneel. Met 1 paneel van 100 watt kan een ruimte van 18 vierkante meter verwarmd worden, een infrarood paneel van 100 watt kost ongeveer 500 euro.

Een infrarood paneel van 300 watt kost zo’n 1.000 euro, hiermee wordt een grotere ruimte van zo’n 50 vierkante meter verwarmd. Het is ook een optie om meerdere panelen in een ruimte te plaatsen zodat die ruimte gelijkmatig verwarmd wordt.  

Volgende tabel geeft je een indicatie van de prijzen van verschillende soorten infraroodverwarming:

Soort infraroodverwarmingPrijs
Infrarood verwarmingspaneel (1.000 watt)500 – 600 euro per infrarood paneel
Infraroodstraler met golden tube lamp (1.500 – 2.000 watt)300 – 400 euro
Infraroodstraler met kwartslampenOngeveer 100 euro
Infrarood vloerverwarming50 – 75 euro per vierkante meter

Soorten infrarood verwarming

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarming. Hieronder worden de verschillende toepassingen opgesomd, hoe ze werken en in welke situatie ze het meest geschikt zijn.

1. Infrarood panelen

Infrarood panelen worden steeds populairder. Ze hebben dan ook tal van voordelen. Ze zijn makkelijk te plaatsen, nemen nauwelijks ruimte in en dit type infraroodverwarming is qua verbruik energiezuinig. Daarnaast zijn ze op veel plaatsen te installeren. Infrarood panelen kunnen tegen de muur bevestigd worden, maar ook tegen het plafond plaats je makkelijk infrarood verwarming.

Infrarood verwarmingspanelen werken elektrisch via een stopcontact. Ze werken efficiënter dan elektrische verwarming en geven ook een aangenamere warmte af.

Je kan een infrarood verwarmingspaneel als hoofdverwarming gebruiken, maar het kan ook als bijverwarming dienst doen. Er zijn verschillende designs en uitvoeringen. Je kan kiezen uit verschillende kleuren, maar ook uit spiegels, glaspanelen, panelen in metaal, panelen in keramiek of decoratieve patronen.

2. Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is een droog systeem, infrarood verwarmingsmatten worden onder de vloer geplaatst om zo voldoende warmte af te geven. Het een erg efficiënt, energiezuinig en aangenaam systeem. Het is een ideale manier om de infrarood warmte in de gehele ruimte snel en gelijkmatig te verdelen.

In vergelijking met andere soorten vloerverwarming werkt infraroodverwarming efficiënter. De matten warmen erg snel op, hierdoor kunnen ze meteen een intense warmte afgeven.

Het verschil met elektrische vloerverwarming? Infrarood vloerverwarming warmt het hele vloeroppervlak op. Dit is bij elektrische vloerverwarming niet het geval.

Infraroodstralen dringen dieper in het lichaam door. Dit geeft een aangenamer gevoel van warmte. Ook bij vloerverwarming is dit het geval.

Infrarood vloerverwarming is tamelijk eenvoudig te installeren. Het hoeft alleen maar aangesloten te worden op het elektriciteitsnet.

3. Infraroodstralers 

Infraroodstralers dragen de warmte niet naar de lucht, het gaat rechtstreeks naar de personen en objecten in de bepaalde ruimte, wat zorgt voor een aangename warmte. Ook droogt de lucht er niet van uit. Het bekendste voorbeeld van infraroodstralers zijn infrarood terrasverwarming.

Infraroodstralers hebben het grote voordeel dat ze eenvoudig te installeren zijn. Daarnaast worden de lampen snel warm. Dit type elektrische verwarming is een erg duurzame en milieuvriendelijke keuze, er is geen uitstoot.

Er zijn verschillende soorten infraroodstralers. Er wordt onderscheid gemaakt in:

 • Een plafondheater die bevestigd wordt aan het plafond.
 • Een infrarood kachel

Er is ook nog een ander verschil:

 • Kortgolvige infraroodstralen/heldere stralers: vooral geschikt voor buiten. Ze geven goudgeel licht. Geeft een heel intensieve en gerichte warmte aan de objecten of personen.
 • Langgolvige infraroodstralen/donkere stralers/carbonstralers: geven geen zichtbaar licht. Langgolvige infraroodstralen zijn vooral geschikt voor binnen.

Naast kortgolvige en langgolvige stralen bestaan er ook middelgolvige infraroodstralen.

Infraroodverwarming prijs

Voordelen infraroodverwarming en nadelen

Wat zijn de voordelen en nadelen van infrarood verwarming. We geven je hieronder een overzicht.

Pluspunten

 • Er zijn geen leidingen nodig die nog aangelegd moeten worden.
 • Je bespaart op je energiefactuur. Hoeveel dat is hangt af van je huishouden.
 • Je geniet van een aangename warmte die aanvoelt als de warmte van de zon en een comfortabel leefklimaat in huis.
 • De woning kan geventileerd worden zonder warmteverlies.
 • De luchtcirculatie en bijkomende convectie is beperkt. Zo heb je veel minder last van ronddwarrelend stof en andere schadelijke stoffen.
 • Infrarood verwarming bespaart meer plaats dan radiatoren.
 • Je kan de elektrische verwarming online regelen en monitoren.

Minpunten

 • Er moeten elektriciteitskabels aangelegd worden.
 • De verwarmingspanelen moeten aan het plafond bevestigd worden voor een optimaal rendement.
 • Plaatsing tegen de muur is mogelijk, maar dan dien je rekening te houden met rendementsverlies.

Hoe bespaar je op je energiefactuur met infrarood verwarming?

Is infrarood verwarming energiezuinig? Hoe kan je besparen op je energiefactuur? Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe veel je kan sparen.

De aankoop van ir-verwarming is een heuse investering. Natuurlijk wil je dan ook graag maandelijks besparen op je energiefactuur.

Met infrarood panelen kun je tussen de 10% en 40% op de jaarlijkse stookkosten besparen. Er zijn een aantal factoren die hier aan bijdragen.

Zo kan je een microklimaat creëren. Je kan bepaalde op bepaalde plekken in het huis op vol vermogen stoken en op andere plaatsen aan lager vermogen stralen. Zo verspil je geen onnodige energie aan ruimtes die niet zo hard verwarmd moeten worden.

Ook warmt de kamer sneller op met infrarood verwarming dan met traditionele verwarming. Dat wil zeggen dat je minder moet stoken en dus energie bespaart. Daarnaast houdt de warmte ook nog eens langer vast doordat het op de objecten in de ruimte afgegeven wordt.

infraroodverwarming woonkamer vloer

Welke ruimtes kan je verwarmen met infrarood verwarming?

In principe kan je de gehele woning verwarmen met infrarood verwarming. Alleen is elke ruimte verwarmen met dit systeem niet erg rendabel.

De slaapkamer en badkamer zijn de ruimtes waarbij infrarood verwarming het vaakst toegepast wordt. Maar ook de woonkamer is geschikt voor infrarood verwarming.

Infrarood verwarming: doe-het-zelf versus professionele installatie

Wil je graag infrarood verwarming? Er zijn 2 opties: je kan het zelf installeren of een professional inschakelen voor de installatie. Het is aangeraden een vakman te raadplegen voor deze klus.

1. Zelf plaatsen

Het is mogelijk om infraroodstralers en infraroodvloerverwarming zelf op eigen houtje te plaatsen met een doe het zelf installatie. Dit is wel niet erg simpel en kan ook zorgen voor een minder hoog rendement.

2. Professionele installatie: offertes vergelijken loont

Het loont zeker om beroep te doen op de kennis en ervaring van een gespecialiseerde installateur van infrarood verwarmingen. Zeker bij een specifiek type verwarming is het aangewezen een specialist in te schakelen.

Wanneer je van plan bent de verwarming vaak te gebruiken is het zeker aangeraden hulp te vragen. Een professionele installateur heeft ervaring en kennis van zaken. Hij kan een correcte berekening van het vereiste vermogen voor een optimaal rendement maken en weet welke panelen kwalitatief zijn.

Natuurlijk is dit iets duurder, maar je verzekert je wel van een optimale plaatsing en de meest efficiënte werking.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen voor infrarood verwarming en de installatie ervan. Zo kan je prijzen van gespecialiseerde installateurs uit jouw regio vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Infraroodverwarming