Verbruik berekenen (Wattages)

Het verbruik van infraroodverwarming en de kosten die eraan vasthangen zijn afhankelijk van veel factoren. Zo de manier waarop je de paneel gebruikt of zelfs de isolatiewaarde van jouw huis. Dit zijn factoren waarmee je best rekening mee houdt. 

Het verbruik kan je op je eigen berekenen. Ter illustratie nemen we een standaard paneel van 60 bij 60 centimeter. Stel dat je 550 watt verbruikt, dan kost dat 0.55 per kwh. 

Kosten per uur

We nemen ons voorbeeld van een standaard paneel er opnieuw bij. Om de kost per uur te berekenen moet je het aantal kilowattuur vermenigvuldigen met de prijs per kilowattuur. De gemiddelde prijs per kilowattuur is gelijk aan 0.22 euro. De verbruikskost per uur is dus gelijk aan 0.55 x 0.22 en dat geeft ons een kost van ongeveer 0.12 euro per uur.

Jaarlijkse verbruikskosten

Laten we zeggen dat je in een middelmatig geïsoleerd huis een ruimte van 104 m³ gaat verwarmen. Dit vergt een vermogen van ongeveer 2000 watt en dat is gelijk aan 2 kW. 

Jaarlijkse verbruikskosten bereken je op basis van gemiddelde per seizoen. Je gaat minder verbruiken naargelang het warmer is. 

Winter: een verbruik van ongeveer 4 uur per dag voor 90 dagen x 2 kWu = 720 kWu

Herfst en Lente: een verbruik van ongeveer 1,5 uur per dag voor 180 dagen x 2 kW = 540 kWu

In de zomer is er geen verbruik door de warmte. Wat betekent dat je op jaarbasis ongeveer 1260 kWu verbruikt om een ruimte van 104 m³ te verwarmen. Als je dat vermenigvuldigt met 0.22 euro dan bekom je ongeveer 415 euro dat je per jaar zal betalen. 

infraroodverwarming verbruik

Factoren die vereiste vermogen beïnvloeden

Het benodigde vermogen kan variëren door bepaalde factoren. Je houdt best rekening met die factoren vooraleer je een infrarood paneel installeert. Een expert adviseert je met jouw keuze en informeert je over deze verschillende factoren. 

Oppervlakte & hoogte van de ruimte

Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen nodig is om de ruimte te verwarmen. Daardoor is de hoogte van de ruimte ook een belangrijke factor. 

Het voordeel met infrarood verwarming is dat de stralen in een bepaalde richting warmte afgeven. Je kan ervoor kiezen deze een specifieke zone of object te verwarmen en niet de volledige ruimte.

Type infraroodverwarming

Het type verwarming heeft ook een invloed op het verbruik van infrarood verwarming. Je hebt de keuze uit panelen, heaters en infraroodvloerverwarming

Het type verwarming dat je toepast is sterk afhankelijk van de ruimte die je wilt verwarmen. Als je een gehele ruimte wilt verwarmen neem je best een infrarood paneel.

Isolatie

Het verbruik van infrarood verwarming hangt sterk af van de isolatiegraad van jouw woning. Als jouw woning slecht geïsoleerd is verlies je alle warmte uit de infrarood straling en dat is totaal niet efficiënt.

Wil je energiebesparend zijn? Wil je lagere energiekosten? Deze doelen kan je aan de hand van infraroodverwarming zeker en vast behalen. Maar enkel op voorwaarde dat je een goed geïsoleerd huis hebt.

Besparen op kosten van infraroodverwarming

Het uiteindelijke doel van infraroodverwarming is om energiekosten te besparen. Dankzij de combinatie met zonnepanelen of een intelligente thermostaat verminder je jouw verbruik tegenover een traditioneel verwarmingssysteem.

Hoeveel kan je besparen?

Met infraroodverwarming kan je van 10% tot wel 40% energie besparen. Maar specifiek te weten komen hoeveel je gaat besparen is niet makkelijk omdat veel factoren dit beïnvloeden.

Je gaat vooral veel energie besparen als je de infraroodpanelen koppelt aan een intelligente thermostaat.

Zonnepanelen

Jouw infraroodverwarming laten draaien met zonnepanelen kan erg interessant zijn want dankzij deze combinatie kan je min of meer gratis en CO2-vrij jouw woning verwarmen.

Het nadeel is dat infraroodpanelen veel energie verbruiken, waardoor de energie die door  zonnepanelen wordt opgewekt niet voor andere dingen kan worden gebruikt.

Slimme thermostaat (per ruimte)

Een infrarood paneel kan je met behulp van een draadloze thermostaat aan- en uitzetten. Je hoeft enkel een bepaalde temperatuur in te stellen. Wanneer die de ingestelde temperatuur bereikt, schakelt het warmtepaneel zichzelf uit.

Je kan de thermostaat aan het leven van de bewoners afstemmen. Je stelt de thermostaat zo in dat de infraroodpaneel enkel verwarmt wanneer iemand in de ruimte is. 

Verbruik infrarood verwarming

Infraroodverwarming: offertes ontvangen

Het verbruik van infraroodverwarming kan op verschillende manieren verminderen. Je kan deze met zonnepanelen of een slimme thermostaat combineren. Maar uiteindelijk gaat jouw verbruik beïnvloed worden door volgende factoren. De type infraroodverwarming, de grote van de ruimte die je wilt verwarmen en de isolatie.

Met infraroodverwarming kan je veel energie besparen. Om het beste uit deze verwarmingssysteem te halen schakel je best een erkend installateur in. Hij of zij zal jou advies op maat bezorgen. Bovendien zorgt hij of zij voor de correcte plaatsing en afstelling van jouw infraroodverwarming.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs in je buurt. Zo kan je de verschillende prijzen vergelijken en 1 of meerdere infraroodpanelen voor de beste prijs laten plaatsen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Infraroodverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Infraroodverwarming