Hoe infrarood verwarming gebruiken?

Infrarood verwarming is stralingsverwarming. Je kan het een beetje vergelijken met de warmte van de zon. De omgeving wordt opgewarmd door infrarode warmtestralen. Deze warmtestralen voel je meteen, maar zijn onschadelijk. De stralingswarmte wordt opgeslagen door wanden, vloeren en meubelen die de warmte dan zelf afgeven aan de lucht.

Je kan infraroodpanelen gebruiken als hoofdverwarming maar ook als bijverwarming. 

1. Als hoofdverwarming

Wil je je woonkamer verwarmen met ir verwarming? Infraroodpanelen met een laag wattage van zo’n 100 tot 300 watt is aan te raden om de woonkamer een stabiele temperatuur te geven. Dit wordt ook wel secundaire straling genoemd. Een traditionele verwarming past niet bij elk interieur, infrarood verwarming is hier een geschikt alternatief voor.

Het voordeel van de lage wattage infrarood paneel is dat ze niet meteen warmte inschakelen. De stralingswarmte van de infrarood panelen zorgen na een paar dagen voor genoeg secundaire warmte om de ruimte op temperatuur te krijgen. Ook stoten ze geen schadelijke stoffen uit.

Je kan ook kiezen voor infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming. Bij de infrarood vloerverwarming worden er infraroodmatten onder de vloer geplaatst. De matten zullen er voor zorgen dat de aangename warmte zich gelijkmatig verspreid over het gehele oppervlak. De infrarood vloerverwarming heten we ook een droge manier van vloerverwarming.

2. Als bijverwarming

Je kan ook kiezen om de infrarood panelen als bijverwarming te gebruiken. Dit wordt gebruikt om een bepaald gedeelte van je woonkamer extra te gaan verwarming. Het is, voor deze situatie, aangeraden om een hoge wattage (300 tot 1500 watt) infrarood paneel te gebruiken. Die kan je bijvoorbeeld recht boven de sofa hangen aan het plafond.

De hoge wattage infrarood panelen gebruiken meer stroom dan de lage wattage panelen. Dit maakt dat de hoge wattage panelen minder geschikt is om een ruimte de hele tijd te verwarmen.

infraroodverwarming paneel

Waar infrarood panelen plaatsen in de woonkamer

Het is handig om de infrarood verwarmingspanelen op een strategische plek in je woonkamer te plaatsen. Het beste is aan het plafond bevestigd, want dit zorgt voor een gelijkmatige stralingsafgifte.

Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het gebruik van infrarood in de woonkamer. Zo kunnen de panelen zeer warm worden, tot wel 100 graden. Als je kleine kinderen hebt, moet je daar mee opletten. Het is daarom goed om de plaatsing aan het plafond te doen in plaats van aan de muur bevestigd te worden.

Anderzijds gaat de infrarood straling warmte verloren via glas. Als je woonkamer veel ramen heeft, dan is het iets om rekening mee te houden. Hou het te verwarmen object ten minste 3 meter weg van de infrarood verwarming.

infraroodverwarming woonkamer

Aantal panelen in de woonkamer

Het aantal panelen dat je nodig hebt, hangt af van het soort ruimte die je wilt verwarmen. Zo is de warmtebehoefte in de badkamer hoger dan bijvoorbeeld de slaapkamer. De aanwezigheid van ramen, het oppervlak aan buitenmuren en de grootte van de ruimte spelen ook een rol. Het oppervlak aan buitenmuren speelt een rol omdat er hierdoor energieverlies kan optreden. Gemiddeld kan je de volgende wattages bekijken:

VermogenOppervlakte ruimteVolume
100 Watt6 à 8 m²18 – 19 m³
200 Watt13 à 15 m²27 – 36 m³
300 Watt20 à 22 m²54 – 55 m³

Decoratiemogelijkheden

Er zijn een aantal decoratiemogelijkheden voor de infrarood verwarming. Hieronder lees je er meer over.

Optie 1: Kleur

Je kan er voor kiezen om gekleurde infrarood panelen te nemen voor in je woonkamer. Dankzij de manier dat je de kleur zelf kiest, via led verlichting personaliseer je de infrarood panelen. Zo heb je de keuze uit 200 kleuren en tinten.

Optie 2: Design

De infrarood verwarming voor de woonkamer kan je verkrijgen als wand- of plafondverwarming. Je hebt ook de keuze om de infrarood verwarming in te zetten als hoofdverwarming of als bijverwarming.

Optie 3: Spiegel

Er kan ook gekozen worden voor een spiegel verwarming woonkamer. Je hebt een chique uitstraling van de spiegel maar je geniet ook van de infrarood warmte. De spiegel verwarming zie je ook vaak terugkomen als badkamer verwarming.

infraroodverwarming woonkamer

Infrarood verwarming: offertes ontvangen

Wil je zeker zijn dat jouw woning binnenkort uitgerust is met een infrarood verwarming woonkamer? Doe bij voorkeur beroep op een erkend installateur! Door hun kennis en ervaring kunnen ze je advies op maat geven.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes bij vakmannen in jouw buurt. Zo kan je makkelijk meerdere infrarood verwarming prijs offertes tegelijk vergelijken en een ir verwarming aan een gunstige prijs laten plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Infraroodverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Infraroodverwarming