Wat is vloerverwarming via infrarood?

Infrarood verwarming is een ideale oplossing voor een elektrische vloerverwarming. Bij vloerverwarming via infrarood worden er onder de vloer infraroodmatten geplaatst. De matten warmen meteen op waardoor je een gelijkmatige verdeling krijgt van de warmte door de ruimte.

infrarood vloerverwarming

Voordelen

Infrarood vloerverwarming biedt meerdere voordelen.

 • Snelle opwarming: Infrarood vloerverwarming werkt snel. De matten warmen onmiddellijk op en hebben een hoog vermogen. Doordat de infrarood folie enkel de zwevende vloer verwarmt, hoeft er veel minder materiaal te worden verwarmd.
 • Gelijkmatige verdeling van warmte: De infrarood folie geeft tegelijkertijd over het gehele oppervlak dezelfde warmte en hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verspreid door de ruimte.
 • Geen geluid: Het werkt volledig geruisloos. Je hoeft dus geen angst te hebben voor storend achtergrondgeluid.
 • Aangename warmte: Dankzij de infrarood straling ervaar je hetzelfde aangename effect als de zon die binnenschijnt en de ruimte(s) verwarmt. + Mogelijkheid tot lokaal verwarmen (in tegenstelling tot vloerverwarming met warm water)
 • Geen schadelijke stoffen: Er komt geen vuil of andere schadelijke stoffen voor bij infrarood. Dat is veel gezonder, want het veroorzaakt geen droge lucht.
 • Geschikt voor verschillende vloertypes: Alle soorten vloeren zijn geschikt (hout, parket, laminaat, vinyl en pvc vloeren enzovoort).
 • Onzichtbaar: Infrarood vloerverwarming ligt onder de vloer en is dus volledig onzichtbaar in tegenstelling tot traditionele radiatoren.
 • Energiezuinig: Dankzij de stralingswarmte van infrarood vloerverwarming kom je sneller tot het gewenste temperatuur. Daardoor bespaar je veel energie.
Infrarood vloerverwarming installeren?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Nadelen

Infrarood vloerverwarming heeft natuurlijk niet alleen voordelen. We overlopen enkele nadelen van dit type infrarood verwarming:

 • Duurder: Het is in gebruik duurder dan een warmwatersysteem. Bovendien is het materiaal duur.
 • Elektromagnetisch veld: De matten hebben een elektromagnetisch veld. Dat kan gevolgen hebben voor mensen die stralingsgevoelig zijn.

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

De verwarmingsmatten van de infrarood vloerverwarming dienen geïnstalleerd te worden met verwarmingsfolie onder de vloer. Deze dunne folie is slechts 0,33 mm. De infrarood straling wordt opgewekt door het koolstof element. Wanneer er stroom door dit element loopt, zal de koolstof vezel opwarmen en infrarood gaan uitstralen.

Vervolgens wordt het hele vloeroppervlak gelijktijdig opgewarmd. Door het gebruik van infrarood vloerverwarming is de vloer overal volledig verwarmd, hierdoor blijft de ruimte warm.

Verbruik infrarood vloerverwarming

Een infrarood vloerverwarming verbruikt gemiddeld 160 watt per m² als hoofdverwarming (voor slecht geïsoleerde huizen) of 80 watt per m² als bijverwarming. Hoe langer de vloerverwarming aanstaat, hoe hoger het verbruik en hoe hoger de kosten zullen zijn.

Bij een infrarood vloerverwarming hoef je veel minder een hoge temperatuur te gebruiken in vergelijking met een klassieke vloerverwarming. Daardoor is infrarood vloerverwarming goedkoper dan een klassieke vloerverwarming.

Let op: niet geschikt voor badkamer en vochtige ruimtes

Infrarood vloerverwarming is geschikt voor alle ruimtes behalve de badkamer. Simpelweg omdat er teveel vocht aanwezig is in deze ruimte.

Indien je toch wenst je badkamer met infrarood te verwarmen, neem je best een elektrische vloerverwarming. Ook een optie is het aanbrengen van infrarood panelen, een infrarood douche of een infrarood spiegel.

Wat kost infrarood vloerverwarming?

Voor het laten installeren van infrarood vloerverwarming betaal je gemiddeld tussen 50 en 75 euro per vierkante meter (plaatsing inbegrepen). Er zijn ook extra kosten:

 • Extra isolatie voor de vloer: € 10 à 15.
 • Aankoop thermostaat: € 150 à 200.
 • Eventuele montagekosten. Die verschillen per leverancier, maar wordt geschat op een € 40 per uur voor het leggen van de vloerverwarming.
Prijzen voor infrarood vloerverwarming vergelijken?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Volgende zaken beïnvloeden de prijs

De exacte prijs is moeilijk te bepalen. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren.

 • De oppervlakte: hoe groter de oppervlakte, hoe duurder de vloerverwarming.
 • De meterkast dient aangepast te worden.
 • Is je vloer geschikt? Eventueel ben je genoodzaakt ze te egaliseren.
 • Bijverwarming of hoofdverwarming? Indien je bijvoorbeeld vloerverwarming als bijverwarming gebruikt, heb je minder vloermatten nodig. Wat uiteraard goedkoper uitkomt.
infrarood matten

Stappenplan voor het zelf leggen van infrarood vloerverwarming

Je kan infrarood vloerverwarming perfect zelf leggen. Je hoort wel een aantal logische stappen te volgen.

Stap 1

Begin met het plaatsen van de isolatielaag. De isolatie dient voorzien te zijn van een reflecterende laag (goud- of zilverkleurig). Het helpt om de infrarood straling omhoog te richten.

Let op: De ondervloer wordt met de reflecterende zijde naar beneden gelegd.

Stap 2

Bovenop de isolatielaag worden vervolgens de infraroodmatten geplaatst. De aansluitdraden worden zo dicht mogelijk bij de plek waar de thermostaat komt gelegd. De infraroodmatten mogen niet overlappen en niet gevouwen worden.

Stap 3

Maak de infraroodmatten met tape vast aan elkaar en aan de vloer, zodat ze goed blijven liggen.

Stap 4

Verleng de elektrische draden zodat ze allemaal op één plek uitkomen.

Stap 5

Vervolgens plaats je de sensor van de thermostaat. De sensor hoort tussen de isolatielaag en de vloermatten. De sensor kan tot maximaal 3 meter van de thermostaat liggen.

Stap 6

De dunne folie wordt afgedekt met een dampbeschermfolie. Dit zorgt voor een beschermlaag tijdens het leggen van de vloer. Ze wordt over het hele oppervlak gelegd.

Stap 7

Vervolgens sluit je de thermostaat aan.

Stap 8

Na het aansluiten van de thermostaat test je even of alle matten warm worden.

Stap 9

Als alle matten warm worden schakel je de thermostaat weer uit. De vloer kan nu worden gelegd om de installatie te voltooien. Nadat de vloer is gelegd, is het belangrijk om de limiettemperatuur in te stellen op de thermostaat.

geleidende koperen strip geplaatst

Infrarood vloerverwarming laten leggen: vergelijk gratis offertes

Kies bij voorkeur een ervaren vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw infrarood vloerverwarming. Via onderstaand formulier ontvang je gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes voor infrarood verwarming. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Infraroodverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Infraroodverwarming