Waarom de badkamer verwarmen met infrarood?

Infrarood verwarming is uitermate geschikt voor gebruik in de badkamer. In een badkamer komen de voordelen van infrarood verwarming tot uiting. Je kan de infraroodpanelen als hoofd-of als bijverwarmingen gebruiken en er zijn geen radiatoren meer nodig. Hierdoor bespaar je veel ruimte.

De andere redenen om je badkamer te verwarmen met infrarood zijn:

1. Snel warmte

Bij een traditionele verwarming moet de verwarming een langere tijd worden opgewarmd. Dit is bij infraroodpanelen niet het geval.

Dankzij de snelle opwarmtijd van de panelen voel je snel de warmte. De gewenste temperatuur is veel sneller te bereiken. Je kan de panelen een paar minuten voor je gaat douchen aanzetten voor extra warmtecomfort.

Infraroodverwarming installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

2. Mooi

Naast een behaaglijke warmte hebben de panelen een mooi en stijlvol design. Ze passen dus goed in een moderne badkamer. De panelen zijn verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren. Bovendien zijn er spiegelpanelen te koop die van een spiegelend oppervlak zijn voorzien. Het voordeel hiervan is dat ze ruimtebesparend werken. Je hebt namelijk geen radiator meer nodig hebt.

3. Energiezuinig

Met een elektrische verwarming badkamer verwarm jij de ruimte op een duurzame manier. Infraroodpanelen warmen snel op. Daardoor hoeven ze niet lang ingeschakeld te blijven in vergelijking met conventionele vloerverwarming of met elektrische vloerverwarming. Dankzij die efficiënte manier van verwarmen bespaar je veel energie.

4. Geen leidingen

Buiten een stopcontact heb je geen leidingen nodig voor de installatie van infraroodpanelen.

5. Minder condensatie & schimmels

De infrarood verwarming zorgt ervoor dat de lucht in de badkamer niet verwarmd raakt. De muren absorberen de warmte waardoor ze sneller uitdrogen en meer opwarmen. Hiermee schep je een aangenaam binnenklimaat. Met gevolg dat de muren minder vochtig worden en er minder risico op schimmels bestaat.

infrarood verwarming badkamer

Prijs infrarood verwarming badkamer

De prijs van een infraroodpaneel schommelt tussen de 250 en 500 euro.

Factoren die prijs beïnvloeden

De prijs van een infrarood is afhankelijk van:

  • Het type paneel (carbon / metaaldraad)
  • Grootte paneel
  • De afwerking (spiegelpaneel, keramisch paneel,..)
  • Plaatsing

Infrarood verwarming laten plaatsen of doe-het-zelf?

Je kan de infrarood verwarming laten plaatsen door gespecialiseerde installateurs of je plaatst ze zelf.

Infraroodpanelen geplaatst door professionele installateurs zijn duurder maar gaan wel efficiënter om met energie. Je kan er op termijn veel geld mee besparen en je verdient je investering snel terug. De prijzen schommelen tussen € 200 en € 400 voor een kwalitatief paneel. Voor een meer luxe uitvoering en speciaal design kan de prijs oplopen tot meer dan € 1.000.

Je kan er ook voor kiezen om de installatie zelf uit te voeren De panelen die je vindt in doe-het-zelfzaken zijn goedkoper, maar vaak ook van mindere kwaliteit. De prijzen schommelen tussen € 90 en € 200.

infraroodverwarming paneel

Mogelijkheden

Infrarood verwarming voor de badkamer bieden verschillende mogelijkheden:

1. Plafond-en wandpanelen

In een badkamer wil je liefst geen leidingen zien. De huidige infraroodpanelen zijn slank en minimalistisch vormgegeven hierdoor kan je ze onzichtbaar aan de wand of in het plafond monteren.

Zo straalt de infrarood stralingswarmte rechtstreeks van bovenaf op de personen en wordt ook tegelijkertijd de vloer verwarmd. Infrarood panelen hebben het beste rendement bij montage aan het plafond.

2. infrarood handdoek radiator

Infrarood panelen mag je niet afdekken met een handdoek omdat de warmteafgifte van het infrarood paneel dan geblokkeerd wordt en het infrarood paneel hierdoor oververhit kan raken. Wil je toch dat je handdoeken in de badkamer snel drogen? Kies dan voor een infrarood verwarming met handdoekdroger.

De infrarood handdoek radiator heeft een dubbel functie. Het is namelijk een handdoek droger en infrarood kachel in één toestel. Je kan een handdoek over het paneel plaatsen. De handdoeken drogen snel waarna je ze weer kan gebruiken. Dit zorgt voor warme handdoeken en een angename stralingswarmte in je badkamer.

3. Infrarood spiegelverwarming

Infrarood spiegelpanelen worden vaak gebruikt in badkamers, sauna’s of ander soort vochtige ruimtes. Het zijn infrarood glaspanelen met een spiegelend oppervlak. Met zo een infrarood spiegel heb je geen last meer van damp. Ze zijn ook leverbaar als infrarood spiegel met LED verlichting.

Spiegelverwarmingen kan je vanwege hun twee functionaliteiten ook gebruiken in een woonkamer of slaapkamer.

badkamer infrarood verwarming

Veelgestelde vragen

Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen over infrarood verwarming:

Hoe werkt infrarood verwarming in de badkamer?

Een infraroodverwarming in de badkamer werkt via elektriciteit. Het warmtepaneel zet de energie om in warme onschadelijke infrarood warmte. De stralingswarmte van infrarood warmen niet de lucht op maar wel de objecten en mensen. Hierdoor voel je na enkele seconden de aangename warmte. De straling geeft je een aangenaam warm gevoel na het douchen of baden.

Welk vermogen is nodig om een badkamer te verwarmen?

Er is gemiddeld 65 tot 100 Watt per vierkante meter nodig om een badkamer te verwarmen. Voor hoofdverwarming is als vanzelfsprekend een hoger vermogen nodig dan bij een bijverwarming.

Hoeveel vermogen je precies nodig hebt, is afhankelijk van het type infraroodpaneel en de hoogte van het plafond.

Is infraroodverwarming in de badkamer veilig?

Ja, de infraroodverwarming in de badkamer is veilig. De panelen zijn waterdicht en vormen dus geen gevaar in natte ruimtes. Let wel op dat je tijdens de installatie van de infrarood verwarmingen altijd de veilige montage afstand van 60 cm opvolgt.

infrarood verwarming

Waar de infraroodpanelen plaatsen?

De infraroodpanelen plaats je op een vrije muur of aan het plafond. Het paneel is eenvoudig vast te maken dankzij de bijgeleverde montagebeugel. Het paneel hangt slechts 50 mm van de muur of het plafond.

Is de badkamer verwarmen met infraroodpanelen energiezuinig?

Een infraroodpaneel verbruikt minder stroom dan een gemiddelde straalkachel. Dit komt door het grote oppervlak van het warmtepaneel en de efficiënte manier waarop het warmte uitstraalt.

Infraroodverwarming in de badkamer: gratis offertes

Infraroodverwarming plaatsen? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes van installateurs in je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken voor infraroodverwarming en vind je de beste oplossing voor jouw badkamer.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Infraroodverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Infraroodverwarming