Wat is infrarood spiegelverwarming?

Een infrarood spiegel zendt net zoals infraroodsauna’s warme golfstralen de ruimte in. Die golven warmen de verschillende voorwerpen, de muren en het plafond op in de ruimte. 

Je spiegel krijgt op die manier twee functies: persoonlijke hygiëne en een verwarmende functie door infrarood warmte. Bovendien geniet je van een extra stijlvol verwarmingselement in bijvoorbeeld je badkamer.

Hoe werkt het?

Infrarood verwarming werkt als volgt: Als golven een bepaalde lengte of frequentie hebben, worden ze waarneembaar voor onze zintuigen. Zo hebben we het lichtspectrum: hoe korter de golf, hoe meer we opschuiven naar violet tot we aan ultraviolet komen. Vanaf dit punt kan ons oog dit niet meer waarnemen.

Aan de andere kant bevindt zich infrarood. De golven die er vlak onder liggen, kunnen we wel nog aanvoelen als warmtestralingen. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt in infraroodsauna’s.

Infrarood spiegelverwarming gebruikt echter nog langere golven, die niet rechtstreeks voelbaar zijn. Op die manier wordt alles in de kamer verwarmd en krijg je een aangename stralingswarmte van alle elementen in die kamer. 

Deze soort verwarmingselementen zijn een uitstekende keuze voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Door de verwarmende functie zal je spiegel nooit aandampen. 

Je kan kiezen voor de duurzame infrarood verwarming die aangesloten is op een thermostaat of een spiegel met een eenvoudige knop op het toestel zelf. 

infrarood spiegel

Wat kost een infrarood spiegel?

De prijs van een infrarood spiegel bedraagt doorgaans tussen de € 200 en € 400. Die prijsschommeling wordt bepaald door een aantal factoren die we hieronder zullen bespreken. 

Er zijn natuurlijk ook heel wat luxueuzere modellen die tot wel € 1.000 gaan.

Prijs infrarood spiegels (vermogen en afmetingen)

De prijs van jouw infrarood spiegel is sterk afhankelijk van de grootte en het vermogen. Het spreekt voor zich dat grotere spiegels meer zullen kosten. Vaak gaat dat ook gepaard met een groter vermogen. Het vermogen van je infrarood verwarming moet omhoog naarmate de ruimte groter wordt.

Spiegels kan je vinden in rechthoekige formaten van meestal 60 cm hoog. Er bestaan ook ronde varianten en enkele bedrijven zullen op maat gemaakte spiegels voorzien tegen een meerprijs. 

We geven je een voorbeeld. Als je een infrarood spiegel als hoofdverwarming wil, zal je rekening moeten houden met 60 Watt/m². Een standaard badkamer is zo’n 8 à 9 vierkante meter groot. 

(60 Watt x 9 m²) = 540 Watt

De spiegels bij je infrarood verwarming komen met heel wat extra opties zoals bijvoorbeeld sfeerverlichting. Dat zal natuurlijk je vermogen doen dalen omdat een deel ervan gespendeerd wordt aan de verlichting. De infrarood spiegels zonder verlichting zijn dus duurzamer in verbruik.

Afmeting Verlichting Vermogen 60 Watt/m² Kostprijs
60 x 60 Ja 200 Watt 3,3 m² € 220
60 x 60 Nee 320 Watt 5,3 m² € 210
60 x 80 Ja 250 Watt 4,2 m² € 280
60 x 80 Nee 450 Watt 7,5 m² € 230
60 x 100 Ja 350 Watt 5,8 m² € 330
60 x 100 Nee 580 Watt 9,7 m² € 260
60 x 120 Ja 500 Watt 8,3 m² € 380
60 x 120 Nee 700 Watt 11,7 m² € 290
60Watt/m² is de waarde voor hoofdverwarming. Indien je de ir-spiegel wil gebruiken als bijverwarming, kom je toe met minder dan 40Watt/m².

Installatiekosten

De installatie van infrarood panelen bedraagt ongeveer € 100. Voor elke spiegel die je meer laat plaatsen rekenen ze om en bij de € 70 per spiegel.

Zo betaal je voor de installatie van 4 spiegels met infrarood verwarming € 310 euro, laat je het door twee vakmannen uitvoeren dan kom je op een bedrag van € 480. 

Hoewel het uiteraard goedkoper lijkt om ze zelf te installeren, kan dit op lange termijn duurder uitkomen. Een expert zal een correcte installatie uitvoeren en defecten bij installatie vaak zelf dekken. Ook bieden ze vaak een garantie. Zo ben je in de toekomst ook ingedekt. 

infrarood spiegelverwarming

Uitvoeringen

Je zag al dat de spiegels met ingebouwde infrarood verwarming heel wat verschillende opties kunnen hebben. Hieronder geven we er nog wat meer informatie over. 

Het houden van elektronische apparatuur in vochtige omgevingen, kan een hachelijke bedoening zijn, maar door de beschermingsklasse IP44 spatwaterdichtheid, sta je garant voor veiligheid.

Infrarood spiegel met (LED) verlichting

Je kan de duurzaamheid van je verwarmingselement combineren met de uiterst duurzame LED-verlichting. Heb je hiervoor twee aansluitingen nodig op het net? Nee hoor, de systemen zitten in elkaar verwerkt met de mogelijkheid ze los van elkaar te bedienen. 

Infrarood spiegel met ingebouwde thermostaat

De meeste infrarood spiegels hebben een eigen ingebouwde thermostaat waarbij je een richttemperatuur kan instellen. Zo zal het toestel automatisch uitschakelen wanneer de temperatuur overschreden is of opspringen wanneer de ruimte te koel wordt. 

Uiteraard is er ook de mogelijkheid om de infrarood verwarming aan te sluiten op een externe thermostaat. Zo kan je bijvoorbeeld de temperatuur in het hele huis regelen vanuit één plaats, inclusief je infrarood spiegel.

Infrarood spiegel

Voordelen

Een infrarood spiegel heeft tal van voordelen. Het kan je ruimte snel verwarmen, condens op je spiegel behoort tot het verleden en het is uiterst duurzaam. Deze kenmerken bespreken we hieronder maar er zijn nog een aantal voordelen. 

Deze infrarood verwarming neemt weinig plaats in. Een spiegel infrarood paneel zal je hoogstwaarschijnlijk omhoog hangen, dus waarom niet opteren voor een spiegel die slecht een centimeter dikker zal zijn? Zo hoef je ook geen opzichtige radiatoren meer te plaatsen.

Onderhoudsvriendelijkheid is troef. Deze brandveilige optie heeft een lange levensduur en zal je niet meer moeten poetsen dan een doodgewone spiegel.  

Snel warm

Omwille van de efficiënte stralingswarmte van het infrarood paneel, kan een ir-spiegel de ruimte verwarmen in minder dan 10 min. De warmte wordt afgegeven door muren, vloer, plafond en meubels waardoor alles een beetje als verwarmingselement kan dienen. 

Nog even beneden een glas water drinken en je omkleden en de ruimte is warm door de spiegel infrarood verwarming zodat jij aangenaam kan douchen. 

Infrarood spiegel in de badkamer gaat condens schimmelvorming tegen:

Wat is het toch vervelend dat je na het douchen niet meteen verder kan omdat het spiegel paneel wazig is door alle condens. Met een infrarood spiegel is condens verleden tijd. Doordat de spiegel een hogere temperatuur heeft door de infrarode straling, blijft deze condensvrij. 

Hetzelfde geldt voor je muren. De muren van badkamers kunnen al snel vochtig worden en zonder voldoende ventilatie kan er schimmelvorming ontstaan. De infraroodstraling warmt in de badkamer ook je muren op zodat deze ook sneller drogen en de kans op vochtige muren en schimmelvorming verkleint. 

Infrarood spiegel

Zuinige bijverwarming

Omdat dit infrarood verwarmingselement werkt op elektriciteit moet je niet uit grondstoffen gaan putten zoals hout, gas of olie om je kamer te verwarmen. 

Spiegel infrarood verwarming in huis: offertes ontvangen

De beste keuze is altijd een persoonlijke keuze, ook bij infrarood verwarmingspanelen. Ga daarom altijd eens langs bij een ervaren vakman. Zij kunnen je advies op maat geven. 

Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes, zodat je de prijzen van infrarood spiegels en andere soorten infraroodverwarming makkelijk kan vergelijken en de ideale oplossing voor jouw woning kan vinden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel ruimtes wens u te verwarmen met infrarood?
2*. Waar wenst u infraroodverwarming?
3*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Infraroodverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Infraroodverwarming