Hoe thermowood behandelen?

Thermowood, thermisch gemodificeerd hout, leent zich uitstekend tot gebruik buitenshuis. Denk maar aan gevelbekleding van je woning, poolhouse of tuinhuis. Ook een terras of een tuinomheining uit thermowood planken behoren tot de opties.

Thermowood hout

Thermowood ondergaat een thermische behandeling waarbij hout bloot wordt gesteld aan temperaturen tot 200 graden Celsius. Het hout wordt met andere woorden duurzaam gemaakt en krijgt een langere levensduur door de thermische modificatie. Daarbij is de ecologische voetafdruk ook vele malen kleiner.

Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout omdat dit type hout afkomstig is van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. Thermisch gemodificeerd hout is ook goedkoper dan tropisch hardhout of composiet. Thermowood heeft wel dezelfde stevigheid en duurzaamheid als tropisch hardhout, waardoor het een uitstekend alternatief is.

Thermowood heeft eigenlijk geen onderhoud nodig, maar kan wel snel aangetast worden door insecten, mos en andere invloeden.

Deze type hout krijgt na verloop van tijd een grijze kleur. Vergrijzing is een volledig onschadelijk en natuurlijk proces dat zich voordoet onder invloed van uv-licht. Veel mensen vinden dat de vergrijzing bijdraagt aan het karakter van het thermisch gemodificeerd hout, maar niet iedereen houdt van het grijze patina.

Er zijn gelukkig enkele methodes om de vergrijzing van thermisch hout tegen te gaan. Thermowood behandelen met beits, olie of lakverf houdt de vergrijzing tegen.

Tot slot kun je thermisch hout ook beschermen tegen kleine barstjes en mos. Hieronder lees je meer over hoe je de behandelingen aanpakt, en wanneer ze nodig zijn. Er bestaan verschillende toepassingen.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

1. Met olie of beits

Voor het behandelen van dit thermisch gemodificeerd hout kun je olie of beits gebruiken. Gebruik je olie, kies dan voor een variant met uv-beschermer. Kies je voor beits na de thermische behandeling? Dan gebruik je bij voorkeur een gepigmenteerde beits. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de beits is, hoe beter het hout tegen uv-stralen beschermd is. En hoe beter die bescherming, hoe minder snel het hout zal vergrijzen.

Hout olielaag

Of je nu olie of gepigmenteerde beits kiest op het thermisch gemodificeerd hout, je houdt best rekening met deze twee zaken:

  • Gebruik een niet-filmvormend product.
  • Herhaal de behandeling periodiek, want de bescherming vermindert. Door de behandeling te herhalen, blijft het thermowood beschermd.

Acryl versus terpentine

Het is mogelijk om thermowood te behandelen met verf of beits op acrylbasis. Dergelijke behandeling is echter niet aan te raden. Thermisch gemodificeerd hout neemt vocht niet gemakkelijk op, en zal producten op acrylbasis dan ook niet snel absorberen. Acrylbeits of -verf kan niet tot diep in het hout trekken.

Zeker voor thermowood dat je buitenshuis plaatst is een behandeling met middelen op basis van terpentine de betere keuze. Terpentinebeits kan wel tot diep in het hout trekken, en droogt niet snel op. Zo geniet het hout langer van de voordelen van de behandeling.

Zoek je een mileuvriendelijk alternatief? Dan kun je thermisch gemodificeerd hout ook behandelen met producten op basis van lijnzaadolie.

Hoe olie aanbrengen op thermowood? [Stappenplan]

Hoe behandel je thermowood met olie? Met deze stappen maak je deze klus wat eenvoudiger.

  1. Schud of roer de olie voor minstens een minuut.
  2. Gebruik een roller, kwast of speciale applicator om de olie aan te brengen op de losse planken.
  3. Wacht niet langer dan vijf minuten om de resterende olie te verwijderen. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek, bijvoorbeeld een oude kussensloop.
  4. Breng een tweede laag aan op de thermisch gemodificeerd hout. Wacht hiermee tot de vorige laag volledig opgedroogd is.
  5. Blijf lagen aanbrengen tot het thermowood er verzadigd uitziet. Wacht telkens tot de vorige laag droog is.

Heb je geen idee hoe thermowood eruitziet wanneer het volledig verzadigd is? Een vakman kan je bijstaan in deze klus. Het kan overigens altijd interessant zijn om de behandeling over te laten aan een professional. Zo geniet je gegarandeerd van het beste resultaat.

Vraag advies aan vakmannen

2. Met lakverf

Na de thermische modificatie krijgt Thermowood een mooie bruine lichte kleur. Deze kleur kan natuurlijk weggaan door vergrijzing, net zoals bij andere houtsoorten. Ook met lakverf kun je thermowood behandelen. Enkele aandachtspunten:

  • Breng de lakverf aan op alle zijden van het thermisch behandeld hout, ook op de kopse kanten. Het is in de meeste gevallen dus niet mogelijk om de lakverf aan te brengen na plaatsing.
  • Breng ook op spijker- en schroefgaatjes een laklaag aan.
  • Breng minimaal twee lagen lakverf aan.

Je kunt transparante lakverf (vernis) gebruiken om je thermo hout te behandelen. Het is hier wel aan te raden om dan lakverf met een uv-remmer te gebruiken. Lakverf op alkydbasis geeft het beste resultaat.

Een gekleurde lakverf is natuurlijk ook een goede optie. In dat geval kun je thermowood naar wens van kleur voorzien.

Thermowood behandelen

3. Mosbestrijding

Als je thermowood goed en vaak genoeg onderhoudt met olie of beits, zijn de planken in principe voldoende beschermd tegen mos. De behandeling zorgt er namelijk niet enkel voor dat het hout niet vergrijst. Met een regelmatige behandeling voorkom je het vormen van kleine scheuren en barsten. Op zo’n glad oppervlak kunnen mos, algen en groenaanslag zich niet gemakkelijk hechten.

Mos hout

Breng je graag extra bescherming aan? Dan kun je het thermowood behandelen met antimosmiddel. Zo’n middel voorkomt de groei van mossen en algen. Ook deze behandeling zul je periodiek moeten herhalen voor een lange levensduur van het hout.

Hoe thermowood eenvoudig onderhouden?

Dan rest enkel nog het lichte onderhoud van je nieuwe terras, gevel of omheining. Naast de verschillende manieren om thermowood te behandelen kan het van tijd tot tijd ook nodig zijn om de planken te reinigen.

Een reiniging is gelukkig zeer eenvoudig. Dat doe je gewoon met een borstel, water en neutrale zeep. Gebruik nooit agressieve, bijtende middelen om behandeld wout te onderhouden. Daarmee kun je de losse planken beschadigen.

Met goed onderhoud en de juiste behandeling blijf je minstens 15, maar vaak meer dan 25 jaar van je thermowood genieten! 

Thermowood gevelbekleding

Zelf behandelen of vakman inschakelen? Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen

Door een specialist in te schakelen, spaar je niet enkel tijd en moeite. Je garandeert ook de optimale behandeling van het thermowood en een geringe ecologische voetafdruk. Je kunt de behandeling volledig uitbesteden, of de expert om advies vragen zodat je de behandeling zelf succesvol kunt uitvoeren.

Hoe werkt het nu precies? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van ervaren vakmannen in jouw omgeving. Je beschrijft de uit te voeren werken en zij zullen contact opnemen met jou! Zo hoef jij er enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken