Wat kosten thermowood grenen planken? Prijzen

Thermo planken kun je op verschillende manieren gebruiken. De kostprijs van de bouwwerken is dan ook deels afhankelijk van hoe je de thermo planken gebruikt. Een overzicht van de prijzen per soort thermo planken:

Toepassing plankenPrijs per vierkante meter
Gevelbekleding€ 30 – 55
Terrasplanken€ 40 – 45
Omheining€ 40 – 60
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Een rijhuis bekleden met thermowood gevelbekleding kost je zo’n € 1.800 tot € 3.300. Een terras uit thermowood bouwen? Daarvoor mag je rekenen op een materiaalprijs van € 600 tot € 700.

Hoeveel je project uiteindelijk zal kosten, is afhankelijk van een heleboel factoren, waaronder:

  • Type toepassing
  • Soort thermowood (bv thermisch behandeld dennenhout)
  • Afwerking van de planken: sidings, blokprofiel, …
  • Vraagprijs aannemer
  • Oppervlakte van de gevel, het terras of de omheining
  • Complexiteit van de werken
  • Eventuele isolatie, het leggen van een fundering, …
  • Eventuele afwerking, bijvoorbeeld met beits

Waarom thermowood houten planken kopen?

Eerst en vooral is thermowood zeer ecologisch verantwoord. Voor een gevelbekleding uit hout gebruik je doorgaans tropisch hardhout of composiet. Dit hout is uitermate duurzaam en behoort tot duurzaamheidsklasse I of II.

thermowood

Met thermowood geniet je van dezelfde duurzaamheidsklasse, maar de manier waarop het hout gewonnen wordt is veel minder belastend voor het milieu en de natuur.

Enerzijds is de thermische behandeling waarmee het hout thermisch behandeld wordt milieuvriendelijk. Er worden geen chemische stoffen gebruikt. Bij het impregneren (en dus waterdicht maken) van andere houtsoorten moet je bijvoorbeeld wél chemische middelen gebruiken. Anderzijds is het behandelde hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen in Europa, zodat tropische oerwouden niet gerooid worden. Bovendien gaat het om hout van snelgroeiende boomsoorten.

Ook zijn thermowood planken erg budgetvriendelijk. Tropische houtsoorten, hardhout en geïmpregneerd hout zijn niet enkel minder ecologisch verantwoord. De prijzen voor die houtsoorten ligt ook een stuk hoger. Je geniet dus van alle voordelen van kwalitatief hout bouwmateriaal aan een heel voordelige prijs.

Daarnaast is thermowood heeft een uitzonderlijke duurzaamheid. Door de thermische behandeling, wordt het hout geconditioneert. Hierdoor zijn thermowood planken enerzijds goed bestand tegen zowel zeer hoge als zeer lage temperaturen. Anderzijds is thermowood goed bestand tegen vocht. De planken kunnen wel meer dan 25 jaar meegaan. Een uitstekende investering dus!

Elke houtsoort heeft verschillende profielen en heeft andere noden. Thermowood hout is uitermate onderhoudsvriendelijk. Eigenlijk heeft thermowood geen onderhoud nodig, dankzij de thermische behandeling dat het hout ondergaat. Er zijn echter een paar gevallen waarin het aan te raden is het hout toch enigszins te onderhouden, aangezien ze niet extreem uv-bestendig zijn. Vergeet niet dat elke houtsoort na verloop van tijd mooi egaal vergrijzen door het licht.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Uitvoeringen van thermowood latten of planken

Deze type planken kun je buitenshuis op verschillende manieren inzetten. De planken zijn goed bestand tegen water, en gaan jarenlang mee.

Optie 1: Als gevelbekleding

Thermowood planken zijn een uitstekend materiaal voor het bekleden van gevels. Het materiaal is goed bestand tegen water en temperatuurschommelingen. Met thermowood geniet je dus van dezelfde voordelen als tropisch hardhout.

Met thermowood latten of panelen voorzie je jouw woning van een natuurlijk en warm ogende gevel. Er is daarbij een enorm aanbod aan kleuren en ontwerpen – net zoals bij traditioneel hout. Zo kun je thermowood planken in blokprofiel, maar ook als planchetten of sidings gebruiken. De meeste planken zijn mooi gelijk en hebben 1 kleur. Soms kan het ook echt wel zijn dat planken natuurlijke oneffenheden hebben zoals een lokaal kleurverschil of de typische knopen (denk maar aan dennen hout). Maar dit zorgt enkel voor een extra natuurlijke uitstraling!

Het grote voordeel? Thermowood is een stuk budgetvriendelijker dan tropisch hout. Waar een gevel met hardhout bekleden je tot 150 euro per vierkante meter kan kosten, geniet je met thermowood van prijzen tot 55 euro per vierkante meter.

Optie 2: Terras in thermowood

Ook het aanleggen van een terras kun je prima doen met thermowood planken of thermowood latten. Met een goede fundering gaan de thermowood terrasplanken jarenlang mee. Zorg ook voor een goede waterafvoering om de thermowood terrasplanken te beschermen.

Optie 3: Als omheining of afsluiting

Waar een houten tuinafsluiting vaak niet goed bestand is tegen vocht, is dat met thermowood niet het geval. Met thermowood voorzie je jouw tuin van een prachtige houten omheining waar je jarenlang van genieten.

Ook de prijs voor een omheining uit thermowood planken (of thermowood latten) is voordelig. Een omheining uit thermisch hout plaats je al vanaf 30 euro per vierkante meter.

Toepassingen

De mogelijkheden met thermisch gehard hout planken zijn nagenoeg eindeloos. Ze zijn ideaal voor zowel horizontale als verticale toepassingen. Hier vind je enkele voorbeelden om je inspiratie aan te wakkeren. Met wat creativiteit bekom je niet enkel een duurzame, maar ook uniek ogende uitstraling.

1. Gevelplanken thermowood

Een gevel uit thermowood geeft je woning, bijgebouw of tuinhuis die karakteristieke warme uitstraling van hout. Je kunt bovendien kiezen uit meerdere afwerkingen. Zo heb je de keuze uit een enkel, dubbel blokprofiel, triple blokprofiel, thermowood in planchetten, of thermowood sidings.

Het meest gebruikte is het dubbel blokprofiel. Bij een dubbel blokprofiel bestaat elke plank steeds uit 2 blokjes. Ook hier heeft elk blokje een rechte onderkant en schuine bovenzijde. 

Daarnaast kun je ook met de kleur van het hout spelen. Ga je voor de natuurlijke vergrijzing na verloop van tijd, of behandel je de thermowood planken met beits?

Je gebruikt thermowood latten en planken niet enkel om de gevel van je woning te bekleden. Ook je tuinhuis voorzie je van een warme uitstraling met deze planken. Je kan natuurlijk kiezen uit allerlei soorten hout zoals thermisch dennenhout, Zweeds rabat, en nog veel meer! Met dennen hout heb je trouwens de typische knopen in het hout die een extra karakter geven.

2. Thermo terrasplanken

Van een goed gefundeerd terras uit thermowood planken heb je jarenlang plezier. Zorg voor een goede afwatering om het onderhoud van je terras tot een minimum te beperken. Het grote aanbod in kleuren en afwerkingen zorgt dat je jouw terras helemaal naar wens kunt aanpassen.

thermowood-terras

3. Omheiningen thermowood

Extra privacy in je tuin en een duurzame omheining uit ecologisch verantwoord hout. Met thermowood sla je twee vliegen in een klap. Ook hier biedt de veelzijdigheid van het materiaal je heel wat designopties. De palen dienen niet meer dan 70 cm uit elkaar te staan, het zijn namelijk allemaal aparte latten. Ze kunnen allemaal op maat gemaakt worden, een bepaald aantal mm dik of cm hoog. Zo maak je er een mooi geheel van naar jouw wensen, zeker door de warme bruine kleur.

thermowood-omheining

Onderhoud thermowood planken tand en groef

Thermowood gevelbekleding heeft in principe geen onderhoud nodig. Er zijn echter drie gevallen waarin het nodig kan zijn de planken alsnog te behandelen.

Onderhoud ayous planken

Afhankelijk van waar je de planken voor gebruikt en het soort vervuiling, ondergaan de planken een ander soort behandeling.

Vergrijzing tegengaan

Zowat elke houtsoort zal na verloop van tijd mooi egaal vergrijzen. Dit is een volledig natuurlijk proces dat het hout op geen enkele manier kwaad doet. Vergrijzing gebeurt onder invloed van uv-stralen. Het zuidelijk georiënteerd deel van je gevel zal dus sneller vergrijzen. Wil je de vergrijzing tegengaan? Dan kun je het hout behandelen met beits of houtolie.

Mos, algen en groene aanslag

Hoewel thermisch hout op zich goed bestand is tegen vocht, kunnen mosgroei, algaanslag of groene aanslag zich wel voordoen. Je kunt de thermowood planken preventief behandelen met een anti-mosmiddel. Ook kun je een algendodend middel gebruiken om de aanslag weg te krijgen. Tot slot kun je met een hogedrukreiniger de aangroei gemakkelijk verwijderen.

Met de hogedrukreiniger is het echter wel oppassen geblazen. Houd voldoende afstand tussen de reiniger en het hout, en gebruik een lage stand. Zo voorkom je schade aan de planken. Een reinigingsfirma kan je hier eventueel in bijstaan.

Milde reiniging

Thermowood planken kunnen zowel binnen- als buitenshuis wat vuil verzamelen. Je reinigt de planken heel eenvoudig met een borstel, water en een mild, neutraal reinigingsmiddel. Zo’n reiniging bij milde vervuiling is geenszins schadelijk voor het hout.

Levensduur van planken in thermowood? Hoelang gaat thermowood mee? Kan thermowood rotten?

Thermowood planken hebben een levensduur van minstens 15 jaar. De levensduur kan oplopen tot meer dan 25 jaar, maar dat is grotendeels afhankelijk van hoe je de planken plaatst en onderhoudt.

  • Plaatsing. Gebruik je thermowood planken bijvoorbeeld voor je terrasvloer? Dan zorg je best voor een stabiele ondergrond. Zonder degelijke fundering dan zullen de planken na een tijd buigen. Een goede plaatsing is dus zeer belangrijk om de duurzaamheid van je thermowoord planken te behouden.
  • Onderhoud. Door de planken van tijd tot tijd op de juiste manier te reinigen, kun je de levensduur overigens ook verlengen. Mos, algen en groene aanslag zijn aanvankelijk niet schadelijk voor de planken, maar ongeremde groei kan de planken wel aantasten. Gebruik je een hogedrukreiniger? Wees dan voorzichtig: met een lage stand en voldoende afstand tussen de reiniger en het hout voorkom je schade aan de planken.

Vergelijk snel en eenvoudig offertes! Thermowood in verschillende afmetingen

Waar je je thermowood planken ook voor gebruikt, zullen erkende vakmannen zorgen voor een goede plaatsing. Door de planken op de juiste manier te installeren garandeer je de levensduur van dit ecologisch verantwoorde materiaal. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van aannemers in je buurt. Zo ben je in enkele klikken al een belangrijke stap dichter bij het realiseren van jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

 

Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie