Wat is thermisch essen?

Thermowood is een houtbewerkingstechniek waarbij hout via stoom verhit wordt tot wel 215°C. Deze thermowood behandeling heeft als effect dat de houtstructuur wordt gewijzigd zodat zacht hout de eigenschappen van tropisch hardhout nabootst. Het thermisch gemodificeerd hout is heel wat compacter en zal lang niet zo veel meer krimpen of uitzetten dan we gewoon zijn van zacht hout. Andere voordelen van dit thermisch gemodificeerd hout zoals extra duurzaamheid worden later besproken.

thermowood essen

Thermisch essen is het resultaat van de behandeling van het zachte essenhout. Een houtsoort die vlot groeit maar niet erg duurzaam is. Je kent essenhout onder andere van bezemstelen en meubels omdat het een stevig maar toch elastisch hout is dat niet snel zal splinteren. Het is dus ideaal voor houtbewerking. Maar wanneer het thermisch gemodificeerd is, is het veel duurzamer met een kleinere ecologische voetafdruk.

Thermo essen prijs: is thermowood duur?

De kostprijs voor thermowood essen bedraagt ongeveer 65 euro per vierkante meter. De prijs kan variëren naar gelang de afwerkingsgraad, verdere behandeling voor toegevoegde isolatiewaarde en de kwaliteit van het hout. Laat je essen thermowood op maat maken, dan zal dat je uiteraard meer kosten dan de aankoop van een standaardprofiel.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

De voordelen van essenhout

Thermisch essen heeft naast de hoge duurzaamheid heel wat voordelen. Zoals we eerder al lieten ontvallen, is thermisch gemodificeerd hout veel compacter met als gevolg dat het uitzetten en krimpen van het hout ook veel beperkter zal zijn. Verder kan je dankzij de thermowood behandeling rekenen op 30% meer brandwerendheid en 25% meer isolerend.

Zo bekom je een houtsoort die van een lage duurzaamheidsklasse evenwaardig wordt aan het tropisch hardhout met duurzaamheidsklasse 1.

Door dit alles heb je een betaalbaar alternatief voor tropisch hardhout zonder dat er schadelijk chemische processen aan te pas moeten komen om een houtsoort te hebben dat veelvuldig inzetbaar is.

Toepassingen

Thermo essen is geschikt voor tal van verschillende toepassingen die we vaak toeschrijven aan tropisch hardhout, zowel binnen- als buitenhuis. Voor binnengebruik kan je thermowood van essenhout gebruiken om de kozijnen te verzorgen of om er op maat meubels van te laten maken.

Door de weersbestendigheid, wordt essen thermowood voornamelijk voor verschillende toepassingen buitenshuis ingezet. Denk hierbij aan poorten en schutting in thermowood. Wil je een wat grootschaligere toepassing? Thermo essen is ook uitermate geschikt als gevelbekleding of als terrasoverkapping.

Thermowood essen gevelbekleding

De meest voorkomende toepassing van thermo essen is gevelbekleding. Voor gevelbekleding kan je werken met een eenvoudig installatiesysteem met planchetten van 2 cm dik. Deze hebben een handig tand en groef systeem waarmee je ook als doe-het-zelver eenvoudig via een onzichtbare montage je gevel kan bekleden met een perfecte uitlijning.

Een andere optie is om te kiezen voor thermisch essen planken die je verticaal of horizontaal plaatst. Het grote voordeel van een verticale plaatsing is dat het water dan eenvoudig weg kan stromen. Voor planken reken je ook een dikte van ongeveer 2 cm maar je kan hier natuurlijk op maat gemaakte planken laten maken in eender welke dikte. 

Thermowood essen terrasplanken

Met de lichte schakeringen van de kleuren in de planken, de stabiele houtsoort en de hoge duurzaamheid maken van thermowood essen de ideale optie voor een terrasvloer. Door de thermische houtbehandeling is het essenhout beter bestand tegen de weersomstandigheden en heeft het een langere levensduur. 

Thermowood essen blokprofiel

Zijn planken niet helemaal je ding maar ben je wel grote fan van de krachtige kleuren van thermisch essen massief hout? Kies dan voor een blokprofiel. Wil je een blokprofiel van 15 cm massief hout? Dat kan! Neem contact op met een lokaal vakman en die zorgen dat je het gewenste kwaliteitsvolle resultaat krijgt.

terrasoverkapping van essen houtsoort

Is hotwood essen hout duurzaam?

Thermowood essen gaat doorgaans zo’n 25 jaar mee. Deze lange levensduur dankt het hout aan de thermobehandeling. Bovendien is thermisch gemodificeerd hout een onderhoudsvriendelijke houtsoort maar over onderhoud later meer.

Ook is het een milieuvriendelijk alternatief voor het tropische hardhout dat je vaak voor diezelfde toepassing terugvindt. 

Vergrijzing van essen hout

Onder invloed van Uv-straling in het zonlicht kan essenhout relatief snel vergrijzen. Hierdoor verliest het hout de warme tonen en wordt het wat dof van kleur. Sommige mensen houden van die ongelijkmatige verkleuringen maar de meesten hebben hun hout kleuren liever wat voller.

Vergrijzing is ook een teken van het verslijten van het hout. Vergrijsd hout is bovendien ook heel wat fragieler dan goed onderhouden thermisch gemodificeerd hout.

Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman in jouw regio

Hoe kan je het voorkomen?

Vergrijzing is geen pretje maar gelukkig kan je het gemakkelijk voorkomen! Je behandelt het hout 1 à 2 keer per jaar met een goede houtolie en je essen thermowood ziet er weer als nieuw uit.

Probeer olie met pigment te nemen voor een optimaal resultaat. Beitsen heeft op thermowood weinig effect omdat dit na verloop van tijd er weer af botst.

Is essen thermowood gemakkelijk te onderhouden?

Thermowood is zeer onderhoudsvriendelijk! Essen thermowood behandel je af en toe met een olie met pigment om de vergrijzing tegen te gaan en verder spoel je het af met wat water en een borstel om het grootste vuil er af te halen.

Kies voor een vakman

Er bestaan standaardprofielen voor thermowood uit essenhout die je eenvoudig op een systeem kan klikken. We raden toch aan om een ervaren vakman onder de arm te nemen. In veel gevallen zal het houtwerk toch in zekere mate op maat gemaakt moeten worden en voor dat precisiewerk is iemand met ervaring in de sector toch wel erg handig. Zij leveren een mooie en professionele afwerking zodat het essenhout helemaal tot recht komt.

Thermowood essen kopen: vergelijk gratis meerdere offertes 

Ben je overtuigd van de meerwaarde van thermowood uit essenhout? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen over thermowood essen. Nog niet helemaal zeker van je zaak? Gebruik het dan om kwaliteitsvol advies te vragen aan een ervaren vakman. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie