Wat is thermowood vuren of thermisch gemodificeerd vuren?

Vuren of vurenhout is het hout dat verkregen wordt van de fijnspar, en dus een soort naaldhout. Het is een zachte houtsoort die van nature voorkomt in Noord-Europa. Om thermowood vuren te bekomen, ondergaat het vurenhout een hittebehandeling. Het hout wordt blootgesteld aan stoom en temperaturen van wel meer dan 200 graden. Tijdens die behandeling verandert de structuur van het vurenhout in thermisch gemodificeerd hout.

Na die behandeling, ook wel thermische modificatie genoemd, heeft het vurenhout een duurzaamheid die vergelijkbaar is met die van tropisch hardhout. Daarom is thermowood vuren een milieuvriendelijk, budgetvriendelijk en ethisch alternatief op tropische houtsoorten. Bij het hitteproces van Thermowood worden geen chemische stoffen gebruikt. Na het thermowood proces wordt het hout donkerder. Thermowood vuren gaat tientallen jaren mee, is enorm stabiel en kan probleemloos buitenshuis gebruikt worden.

Thermowood vuren heeft een lichtbruine kleur,  is onderhoudsvrij, en heeft duurzaamheidsklasse I. 

Welke houtsoort is thermowood?

Thermowood is op zich geen houtsoort. Door middel van thermische modificatie worden van nature minder duurzame houtsoorten verduurzaamd. Het onbehandeld hout wordt na behandeling steviger, gaat het langer mee, en is beter bruikbaar voor verschillende toepassingen buitenshuis.

thermowood vurenhout

Thermowood vuren versus thermowood grenen

Vurenhout heeft van nature een donkerdere kleur en kleinere noesten dan grenen. Grenenhout heeft een meer gelige tint en een grovere structuur. Beide houtsoorten vertonen een gevlamd patroon.

Voor een ongeoefend oog valt grenen echter niet altijd duidelijk te onderscheiden van vurenhout. Laat je de houtsoorten impregneren? Dan wordt het verschil duidelijker. Na een impregnatiebehandeling krijgt vurenhout een meer gelijkmatige tint.

Grenen is een vettigere houtsoort met een open celstructuur. Daardoor laat grenen zich beter impregneren dan vurenhout, en is het iets beter geschikt voor gebruik buitenshuis. Zeker wanneer het hout contact maakt met de grond of met aarde kies je best voor thermowood grenen. 

Vurenhout laat zich iets minder gemakkelijk impregneren en is iets minder stabiel. Daarom wordt het hout vaker binnenshuis gebruikt, of verwerkt tot plaatmateriaal. Met de juiste nabehandeling en zeker na thermische modificatie kun je ook vurenhout probleemloos buitenshuis gebruiken. Daar vind je het vooral terug als gevelbekleding van huizen, schuren en tuinhuisjes, maar ook als terrasplanken en schuttingen.

Toepassingen van thermo vuren: van planken voor je terras tot gevelbekleding

Thermowood vuren kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het hout kan verwerkt worden tot gevel-, vloer- plafond- en wandbekleding. De thermische modificatie zorgt ervoor dat thermo vuren planken zelfs zonder coating duurzaam gebruikt kan worden als bijvoorbeeld tuinschutting of terrasplanken.

Prijs thermowood vuren

Thermowood vuren kost gemiddeld 40 tot 60 euro per vierkante meter, en is daarmee een stuk goedkoper dan de meeste soorten tropisch hardhout.

Hoeveel je precies betaalt voor planken uit thermowood vuren, is afhankelijk van verschillende factoren. Waar je het (onbehandeld) hout voor gebruikt, is de belangrijkste factor. Ook de uitvoering (bijvoorbeeld standaard profielen, of op maat gesneden profielen) en oppervlakte spelen natuurlijk een rol in het bepalen van de prijs.

Je gevel laten bekleden met thermowood vurenhout kan voor gemiddeld 30 tot 50 euro per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van de uitvoering.

Uitvoering Richtprijs
Tand-en-groefsysteem € 35 per vierkante meter
Triple blokprofiel € 65 per vierkante meter
Dubbel blokprofiel € 55 per vierkante meter
Enkel blokprofiel € 35 per vierkante meter
Latten € 35 per vierkante meter
Zweeds rabat € 30 per vierkante meter

Benieuwd naar de prijzen van vakspecialisten in jouw buurt? Gebruik het formulier onderaan dit artikel en ontvang offertes op maat.

Benieuwd hoeveel jouw thermowood project kost?
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat!
arrow Ontvang offertes

Voordelen van thermowood vuren

Vurenhout is thermisch gemodificeerd hout. Na de thermische behandeling beschikt het hout over heel wat interessante eigenschappen.

Zo laat vurenhout zich van nature goed bewerken. Die eigenschap behoudt het hout zelfs na de thermische modificatie. De duurzaamheidsklasse van onbewerkt vurenhout is klasse IV, na de behandeling is dat klasse II of zelfs klasse I

Tijdens de behandeling worden geen chemicaliën gebruikt. Daarnaast is vurenhout een Europese houtsoort. Kiezen voor het gebruik van thermo vuren is dus een ethisch en ecologisch verantwoorde keuze. Het hout is niet enkel goedkoper, maar is ook een milieuvriendelijke alternatief voor tropisch hardhout.

Thermowood vuren absorbeert weinig vocht, en is na plaatsing stabiel en bestand tegen vocht, rot en temperatuurschommelingen. Daarnaast heeft het hout ook interessante thermische eigenschappen. Gevelbekleding uit thermo vuren kan dus in zekere mate bijdragen aan de thermische isolatie van je woning.

thermowood vuren

Wat is de levensduur van thermowood vuren?

Thermowood vuren gaat  zonder extra coatings gemiddeld 25 jaar mee. Laat je het hout impregneren of voorzie je het van beschermende coatings? Dan kun je die levensduur een stuk verlengen. De levensduur is vergelijkbaar met die van tropisch hardhout.

Om de duurzaamheid van thermowood vuren optimaal te benutten, laat je het hout plaatsen door een vakspecialist. Die zorgt voor alle nodige nabehandelingen waardoor je jarenlang van je nieuwe gevelbekleding, terras of vloer blijft genieten.

Hoe onderhoud je thermo vuren?

Thermowood vuren is een onderhoudsvriendelijke houtsoort. Eens het hout geplaatst is, vraagt het om weinig extra zorg.

Het hout kan, zeker als je het buitenshuis gebruikt, na verloop van tijd verkleuren onder invloed van uv-stralen, net als andere houtsoorten. Veel mensen vinden die natuurlijke vergrijzing een fijne, karakteristieke eigenschap van hout. Wil je liever de lichtbruine kleur van het hout behouden? Dan kun je het hout bewerken met beits, olie, of lakverf.

Vakspecialist raadplegen?
Gebruik dit formulier! Het is gratis, eenvoudig en vrijblijvend.

Met welke soorten middelen behandel je thermowood vuren?

Thermowood vuren met verschillende (chemische) middelen laten nabehandelen.

Kun je thermowood behandelen met lakverf?

Net als andere houtsoorten kun je thermo vuren afwerken met lakverf. Vergeet, als je lakverf gebruikt, zeker niet de kopse kanten van het hout mee te behandelen. Ook eventuele spijker- of schroefgaatjes voorzie je van een laagje verf.

Breng eerst een laag primer aan, en gebruik minstens 2 lagen lakverf. Wil je de vergrijzing van het hout tegengaan? Gebruik dan geen transparante lakverf, of kies transparante verf op basis van alkyd met een goede uv-wering.

Welke olie of beits gebruik je voor thermowood?

Thermowood behandel je bij voorkeur met een niet-filmvormend verfsysteem. Kwalitatieve buitenbeits of olie zijn ideaal. Wil je de vergrijzing van het hout tegengaan? Dan kies je gepigmenteerde beits, of uv-werende olie.

Gebruik je thermowood buitenshuis? Dan kies je best een buitenbeits op basis van terpentine. Vurenhout absorbeert vocht minder snel, waardoor een beits op basis van acryl een stuk trager in het hout trekt. Beits op terpentinebasis dringt gemakkelijk door tot diep in het hout, en droogt zelfs bij hogere temperaturen niet snel op. 

Gebruik je het thermowood binnenshuis? Dan kun je een beits op basis van acryl overwegen. Voor een milieuvriendelijk alternatief kun je gebruik maken van lijnzaadolie.

Tip: Een behandeling met beits of olie moet je periodiek herhalen, anders zal het hout alsnog vergrijzen.

Thermowood beschermen met anti-mosmiddel

Als je thermowood voorziet van beits, olie of lak, zal het hout minder snel scheuren of barsten. Het hout blijft glad, en is dus minder vatbaar voor mos of algen, want die hechten zich beter aan grover hout.

Gebruik je het hout in een nattere omgeving, en wil je verzekeren dat algen en mossen zich niet op het hout vestigen? Dan kun je een anti-mosmiddel gebruiken. Voor houten terrassen, gevelbekleding en tuinhuisjes biedt dat middel vaak een goede extra bescherming.

In een droge omgeving is zo’n behandeling echter niet altijd nodig. Een vakspecialist bekijkt welke behandelingen aangewezen zijn.

Thermowood vuren plaatsen? Vind gevelspecialisten in jouw buurt

Wil je zeker weten dat je gevelbekleding, terras, of vloer uit thermo vuren correct geplaatst wordt én zo lang mogelijk meegaat? Doe dan beroep op de kennis en ervaring van een vakspecialist. Een expert overziet het hele project: van het kiezen van de juiste profielen tot het correct plaatsen van het thermowood.

Benieuwd naar hoeveel jouw project kost, op zoek naar een vakspecialist in jouw omgeving, of nood aan advies op maat? Contacteer dan met onderstaand formulier gratis en volledig vrijblijvend experts in jouw buurt. Zo ontvang je verschillende offertes en antwoorden op jouw vragen, en vind je snel en eenvoudig de meest voordelige oplossing voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie