Waarom jouw dak ontmossen?

Het dak is een van de belangrijkste onderdelen van jouw huis en het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Jouw dak ontmossen is een van de dingen die je kan doen om het in de best mogelijke conditie te houden. Door jouw dak tijdig te laten ontmossen vermijd je problemen als daklekkages en het verstoppen van dakgoten. Jouw dak ziet er dan weer gloednieuw uit.

  • Vermindert risico op daklekkage: tegels en leien die door algen en mossen zijn aangetast, worden poreus. Hierdoor kan regenwater doorsijpelen. Dit verhoogt het risico op lekken, wat jouw dak betast.
  • Voorkomt vorstschade: Bij temperaturen onder nul bevriest het vocht in het mos, wat kan leiden tot scheuren in de dakbedekking. Ook dit verhoogt het risico op lekken.
  • Esthetische voordelen: jouw dak ziet er weer schoon en nieuw uit. Je verkrijgt zo een mooie uitstraling.

De vorming van algen en mossen is waarschijnlijker bij bepaalde dakbedekkingen, als jouw dak oud is, als je in een boomrijke omgeving woont, de helling van jouw dak, enzovoort.

Het is belangrijk dat je weet wanneer jouw dak gereinigd moet worden. Dit is afhankelijk van het soort dakbedekking.

Mosvorming dakpannen

Wat is de kostprijs om het dak ontmossen? 

De prijs om het dak ontmossen ligt tussen € 8 en € 45 / m², afhankelijk van de gebruikte methode. Het type reiniging en de kenmerken van jouw dak zijn de belangrijkste parameters die van invloed zijn op het bedrag voor het verwijderen van mos. Er zijn ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op de totale kosten zoals de oppervlakte van jouw dak, de toegankelijkheid van jouw dak, de hoeveelheid en soort mos.

Wat ook van invloed is op de prijs, is het uurtarief van de dakwerkers. Sommige bedrijven bieden uurtarieven voor dit soort werk, meestal tussen € 45 en € 75 per uur. Over het algemeen duurt het verwijderen van mos ongeveer 2 dagen, aangezien de aangebrachte producten goed moeten kunnen drogen tussen verschillende lagen.

Wat de prijs ook beinvloedt, is de coating. Het laten aanbrengen van een dakcoating zorgt dus voor een flinke bijkomende kost, maar je dak is er wel langer mee beschermd. In de tabel hieronder geven wij je enkele gemiddelde kosten:

Type reiniging Gemiddelde prijs per m² (inclusief btw en arbeidskosten)
Preventieve behandeling € 8 tot € 15 per m²
Eenvoudige reiniging € 10 tot € 15 per m²
Traditionele ontmossing € 10 tot € 20 per m²
Waterafstotend verwijderen van mos € 15 tot € 40 per m²
Dak ontmossen en coaten € 30 tot € 45 per m²
Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes


De uiteindelijke prijs van het laten ontmossen kan ook schommelen afhankelijk van bepaalde elementen die je met de reiniging wenst te combineren.

  • Sluit een contract af: sommige bedrijven bieden aan om op regelmatige tijdstippen een contract voor dakreiniging af te sluiten. Op die manier worden de tarieven vaak iets verlaagd, omdat het oppervlak minder vervuild is en sneller wordt gereinigd.
  • Dakgootreiniging: het reinigen en schoonmaken van jouw dakgoten optimaliseert de levensduur van jouw dakbedekking. Een professionele dakontmosser kan jouw dakgoten gemakkelijk schoonmaken als je het vraagt.
  • Koperdraad installeren: je er ook voor kiezen koperdraad te laten installeren, dat op natuurlijke wijze een schimmeldodende stof zal produceren wanneer het oxideert, waardoor wordt voorkomen dat schimmel zich vanzelf ontwikkelt.

Hoe moet je een dak ontmossen?

Dak reinigen

Voorbereiding

Om te vermijden dat de dakbedekking beschadigd wordt, moet er eerst een grondige analyse uitgevoerd worden. De druk en de samenstelling van het spoelmiddel worden bepaald op basis van de sterkte en de afwerking van het dak. Eenmaal de voorbereiding gedaan is, mag je jouw dak laten ontmossen.

Dak ontmossen zonder reinigingsmiddel

Het ontmossen van daken zonder reinigingsmiddel gebeurt met een hogedrukspuit. Het is belangrijk om in de juiste hoek te spuiten om te voorkomen dat er water onder de bevestigingsmiddelen komt.

Dak ontmossen met reinigingsmiddel

Soms kan het vuil zo hardnekkig zijn dat het nodig is een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken. Een extra reinigingsmiddel is vaker nodig bij oude woningen.

Allereerst moet het dak worden schoongespoten met een hogedrukreiniger. Daarna wordt een reinigingsmiddel aangebracht met een onkruidschaar.

Het reinigingsmiddel moet de tijd krijgen om in te werken. De tijd die het reinigingsmiddel nodig heeft om in te werken, varieert van een uur tot hooguit enkele dagen. Daarna moet het dak nogmaals gespoten worden met water. Een ervaren vakman zal altijd een speciaal pak dragen om de huid en de ogen te beschermen tegen de spray.

Het verwijderen van een dak is een specialistische klus. Daarom kies je best voor een professionele dakreiniger. Druk onderstaande knop en verkrijg nu een vrijblijvende offerte voor het ontmossen van een dak.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust professioneel advies en ontvang offertes


Het dak coaten

Het spreekt voor zich dat je zo lang mogelijk van jouw muggenvrij dak wilt genieten. Daarvoor moet je jouw dak laten coaten na de ontsmetting, om te vermijden dat je dak nogmaals afgespoten wordt. Een speciale coating is een extra beschermingslaag.

Hij bedekt ook alvast objecten waar hij geen anti-mos coating over aanbrengt. Hiervoor gebruikt hij oude dekens of een plastic zeil.

Er zijn verschillende soorten coatings. Jouw dak coaten kan met een anti mos coating, die een goede bescherming biedt tegen algen en mos maar ook tegen vocht. Zo kan je lange tijd genieten van een schoon dak en wordt de kans op lekkages sterk verkleind. De bekledingen zijn ook verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren. Dit betekent dat je ook het uiterlijk van jouw dak kunt veranderen.

Mos hellend dak

Wanneer een dak ontmossen?

Of je het mos nu zelf wilt verwijderen of het door een professioneel bedrijf wilt laten weghalen, het is belangrijk te weten wanneer je deze taak het beste doet.

  • Bij niet te warm weer

Chemische producten die bedoeld zijn om jouw dak naderhand te impregneren en tegen mos te beschermen, hebben tijd nodig om te drogen en in jouw dak door te dringen. Bij zeer warm weer is de verdamping te hoog en kunnen de chemicaliën niet voldoende doordringen.

  • Bij vorstperiodes

Het spreekt vanzelf dat je tijdens vorstperiodes geen dakwerken mag uitvoeren of laten uitvoeren tenzij het echt noodzakelijk is. Bovendien hebben chemicaliën geen of een veel zwakker effect bij temperaturen onder het vriespunt.

  • Bij stormen of hevige regen

Bij storm of regen is het beter te wachten met ontsmetten. Niet alleen zullen de chemicaliën die nodig zijn om jouw dak te beschermen te snel worden weggespoeld, maar er is ook een veel grotere kans dat het mos zal worden vernietigd.

Dak ontmossen

Het pannendak ontmossen

Dakpannen ontmossen

De keramische dakpannen worden gereinigd met een hogedrukreiniger voorzien van een vuilborstel. Dit gebeurt van boven naar beneden, zodat het water niet onder de tegels terechtkomt en de dakbedekking beschadigd wordt. Door de draaiende werking van de roterende sproeikop en de kracht van het water, worden mos en algen gemakkelijk van de tegels verwijderd.

Elk type tegel vereist een andere druk om een optimaal resultaat te bereiken en beschadiging van de tegels te voorkomen.

Betonpannen ontmossen

Als je betonpannen niet onderhoud, hebben ze een levensduur van maximaal 50 jaar. Maar als je regelmatig jouw dak onderhoud dan gaan ze langer mee. Het dak vorm naast de gevel het grootste deel van het aanzicht van je woning. Als je je dak laat reinigen en eventueel coaten dan zorgt dat voor een enorme metamorfose.

Betonpannen ontmossen gebeurt in twee stappen. Eerst worden de betonpannen schoongemaakt door middel van stoomcleanen. Daarna wordt water aan het dak aangebracht , eenmaal de vervuiling in warm water is opgelost.

Mosvorming

Een plat dak ontmossen

Is jouw plat dak vervuild? Moet je jouw plat dak laten ontmossen? Platte daken ontmossen zijn eenvoudiger dan een schuin dak. Dit gebeurt met een simpele hogedrukspuit. Het mos en de algen worden gewoon onder hoge druk van het dak afgespoten. Vind de beste dakwerker om jouw dak te ontmossen en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de klus door onderstaande knop te drukken.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang en vergelijk nu gratis offertes


Kan ik een rieten dak ontmossen? 

Het onderhoud van het rieten dak is werk voor een rietdekker. Een rieten dak ontmossen kan op twee manieren:

Het mos uitkammen van het rieten daken

Een erg bemost rietdak zal eerst uitgekamd worden. De rietdekker verwijdert hiermee de algen, het mos en eventueel ander vuil uit het dak.

Het dak injecteren met kwats

Een andere veelgebruikte methode is rieten daken bespuiten met een anti-mosmiddel. Hiervoor gebruikt men vaak kwats. Kwats breekt de celwanden van algen, mos en schimmels af. Hierdoor sterven ze langzaam.

Kan ik een asbestdak ontmossen?

Een asbestdak ontmossen is verboden volgens de wet, aangezien het gevaarlijk is voor de gezondheid. Indien je een nieuw proper dak wilt, is het raadzaam om jouw asbestdak te verwijderen en een nieuwe dakbedekking te laten plaatsen.

Dakreiniger

Dak laten ontmossen: gratis offertes vergelijken

Kies voor de beste dakreinigers in jouw buurt en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Door onderstaand formulier in te vullen verkrijg je meerdere gratis offertes. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste deal vinden voor jouw dak.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakbedekking heeft u?
2*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
3*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
4*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Dak ontmossen