Wanneer moet een leien dak ontmossen worden?

Het is raadzaam om jouw dak om de twee jaar te laten onderhouden. In de meeste gevallen zal een eenvoudige controle volstaan om na te gaan of het dak in goede staat is.

Als jouw dak echter vol mos of vuil zit, is het sterk aan te raden een vakman in te schakelen die je zo goed mogelijk kan helpen en adviseren.

Het is ook mogelijk om het dak te behandelen met een waterafstotend product dat de waterdichtheid van het dak versterkt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk nu gratis 1 of meerdere offertes
arrow Ontvang offertes

Waarom moet je jouw leien dak ontmossen?

Het verwijderen van mos op jouw dak heeft vele voordelen en helpt bepaalde problemen te voorkomen, die na verloop van tijd kunnen ontstaan. Jouw dak regelmatig ontdoen van mosheeft volgende voordelen:

  • Behoud van de eigenschappen van de dakmaterialen.
  • Beter bestand tegen koude, hitte en slecht weer.
  • Zorgt voor een langere levensduur van het dak. Bovendien ziet een gereinigd dak, zonder groene aanslag, er veel mooier en nieuwer uit.
  • Voorkomt de verzwakking van het dak en helpt een goede algemene conditie te behouden.
  • De ontwikkeling van nieuwe algen, schimmels en zwammen voorkomen.

Wil jij jouw leien dak laten ontmossen? Kom in contact met gespecialiseerde dakwerkers en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Vergelijk nu meerdere vrijblijvend prijsvoorstellen.

leien dak ontmossen

De verschillende soorten leien daken

Er zijn verschillende soorten leien, die op een leien dak wordt gebruikt. Het is zeer belangrijk om de type leien op jouw leien dak te kennen, zodat je er goed voor kunt zorgen. We onderscheiden twee categorieën leisteen: natuurleisteen en kunstleisteen.

Natuurlijke leisteen

Natuurleisteen is bijzonder goed bestand tegen weersinvloeden en is een zeer goede isolator. Dit natuurlijke materiaal is echter, ondanks zijn resistente aspect, niet geschikt om mos al te krachtig en abrupt te reinigen en te verwijderen.

Het verwijderen van mos en het reinigen van een natuurleien dak gebeurt dus met meer delicate methodes en producten die de dakbedekking niet dreigen te beschadigen.

Natuurleien

Kunstmatige leien

Synthetische of kunstleien zijn iets minder duurzaam, maar zijn goed bestand tegen een eenvoudige verwijdering van mos. Het reinigen van een kunstleien dak zal daarom over het algemeen minder duur zijn dan bij een natuurlijk leien dak. 

Wat kost een leien dak ontmossen?  

De prijs voor het ontschuimen van een leien dak ligt gemiddeld tussen € 15 en € 50 / m². De prijs van een leien dakreiniging hangt af van verschillende factoren zoals het type dakreiniging, de gebruikte producten, het type dak, de oppervlakte van het dak, enzovoort.

Hieronder een overzicht van de verschillende soorten dakontmossingen en hun gemiddelde prijs per m².

Type dakontmossing Prijs per m²
Verwijderen mos natuurleien dak Tussen € 30 en € 50
Verwijderen mos kunstleien dak Tussen € 15 en € 25
Volledige reiniging Tussen € 30 en € 40
Op zoek naar een specialist?
Vind vakmannen in jouw buurt

Hoe pak je het best aan?

De verschillende reinigingsmethoden  

Jouw leien dak reinigen kan je op verschillende manieren doen. Het is afhankelijk van het type leisteen dat je als dakbedekking hebt en het soort reiniging dat moet worden uitgevoerd. Hier zijn de meest gebruikte methodes om jouw leien dak te reinigen:

  • Handmatig borstelen

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt bij deze techniek het oppervlak van het dak met de hand geborsteld om het schoon te maken. Deze methode, gevolgd door het spoelen van het dak, verwijdert doeltreffend mos en vuil zonder de leisteen te beschadigen. Ook kan je met lage druk reinigen met een speciale spuit.

  • Leien dak reinigen onder hoge druk

Jouw leien dak reinigen kan ook met een hogedrukreiniging. Het is van essentieel belang beroep te doen op de diensten van een goed geïnformeerde en erkende vakman. Bovendien is deze methode niet geschikt voor alle leisteen en wordt zij soms sterk afgeraden. Sommige leien reinig je best met lage druk.

  • Waterafstotende behandeling

Door een waterafstotend middel op jouw leien dak aan te brengen, verleng je de levensduur van het dak en verminder je het risico op binnendringend water. Dit is een betrekkelijk eenvoudige methode, die erin bestaat het dak met het product te behandelen, nadat het dak grondig is gereinigd.

  • Chemische behandeling

Net als bij hogedrukreiniging is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn om een dak met chemische producten te behandelen, zodat het niet wordt beschadigd. In alle gevallen moet de voorkeur worden gegeven aan niet-corrosieve en biologisch afbreekbare anti-schuimproducten.

Dak reinigen

Werkwijze leien dak reinigen

Stap 1 : Voorbereiden

De dakreiniger zal eerst het type leisteen en de graad van beschadiging van de leien dakpannen controleren. Voordat hij begint met schoonmaken, moet het dak volledig waterdicht zijn. De verbinding met de dakgoot moet ook in orde zijn. Vang je regenwater op in een regenput? Dan zal de dakreiniger eerst de afvoerbuizen scheiden van de dakgoot. Op die manier komt er geen schuim of chemicaliën in jouw put terecht.

Stap 2 : Leien dak ontmossen

De dakreiniger begint meestal met het aanbrengen van een reinigingsmiddel op het leien dak om het mos los te maken. Daarna ontsmet hij de leien van boven tot onder met een speciale lage drukspuit. Het is belangrijk de nevel naar beneden te richten. Dit voorkomt dat het water onder de leisteen doordringt. De kracht van het water maakt het mos los en het valt van het dak.

Stap 3 : Desinfecteren

Is al het mos van het dak verwijderd en is de dakgoot schoongemaakt? Dan zullen de gespecialiseerde dakreinigers de leien desinfecteren. Zo voorkomen ze dat deze mossen na verloop van tijd weer aangroeien.

Stap 4 : Leien dak impregneren & coaten

Het is het beste om natuurlijke leisteen te impregneren. Een beschermende coating is nodig, anders worden de leien poreus. De gespecialiseerde dakreinigers brengen vervolgens een transparante coating of gekleurde coating aan. Dit product brengt de oorspronkelijke kleur weer tot leven. Als de kunstleien nog in goede staat zijn, kan je ze ook laten impregneren. Door jouw leien dak te impregneren of te coaten, kan je het langdurig beschermen tegen vorst, vocht, mos en vuil.

Asbest leien dak reinigen? 

Heb je kunstleien en is jouw woning gebouwd voor 1998? Dan is het mogelijk dat het asbesthoudende leien zijn. Je mag niet jouw asbest leien dak reinigen en dewaxen. Dat komt doordat kleine asbestvezels in de lucht en in onze luchtwegen terecht kunnen komen en ongezond zijn. Bij kunstleien met asbest kan je niet anders dan ze te laten verwijderen en vervangen door een andere dakbedekking.

Zelf leien dak ontmossen of laten doen? 

Het reinigen van een leien dak is een klus die ervaring en nauwkeurigheid vereist. Het is daarom het beste om een professionele dakreiniger in te schakelen.

Een professionele dakreiniger zal de juiste analyses uitvoeren voor jouw leien dak, hoogwaardige producten uitkiezen, het benodigde apparatuur bijhebben en de juiste technieken uitvoeren.

Jouw leien dak laten ontmossen: gratis offertes

Wil je jouw leien dak ontmossen? Dan kies je best voor een erkende dakreiniger in jouw buurt. Door onderstaand formulier in te vullen kom je in contact met de beste dakreinigers. Vergelijk prijzen en vind de beste oplossing voor jouw leien dak!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakbedekking heeft u?
2*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
3*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
4*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dak ontmossen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dak ontmossen