Dakgoot reinigen prijs

De prijs om je dakgoot uit te kuisen varieert sterk omwille van verschillende factoren:

 • Lengte van je dakgoot
 • Aantal verdiepingen van je woning. Hoe hoger je dakgoot hangt, hoe hoger het prijskaartje kan uitvallen.
 • Huidige toestand van je dakgoot: zijn er ook reparaties nodig? Heeft je huidige dakgoot aanpassingen nodig?

Je dakgoot laten reinigen kost gemiddeld tussen de 3 en 5 euro per lopende meter (exclusief btw en bijkomende kosten). Je regenpijp laten schoonmaken mag je evenmin vergeten. Gemiddeld kost dit 50 tot 100 euro.

Hieronder vind je een tabel met enkele richtprijzen voor dakgoten reinigen, waarbij de lengte van de dakgoot minstens 200 m is.  Hou er rekening mee dat de prijzen variëren naargelang het aantal verdiepingen van je woning.

Project Gemiddelde prijs dakgoot schoonmaken
Woning met 1 verdieping € 70 – 200
Woning met 2 verdiepingen € 95 – 225
Woning met 3 of meer verdiepingen € 170 – 425
Ontvang je gratis persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Dakgoten schoonmaken voorkomt hoge kosten

wateroverlast dakgoot

Regelmatig je dakgoten schoonmaken voorkomt dat je dakgoten gerepareerd of vervangen moeten worden. Want als je dakgoot verstopt geraakt, kan je dakgoot beginnen lekken en soms zelfs breken. Bovendien kan het zijn dat je dakgoot overstroomt, waardoor overtollige water op je gevel of op de grond druppelen als gevolg van de verstopping.

Het kan leiden tot onaangename geuren, vochtplekken, rotting van houten gevelbekleding en schimmels. Door je dakgoten regelmatig uit te kuisen, vermijd je dus de 3 volgende zaken:

 1. Wateroverlast
 2. Beschadigde dakgoot
 3. Beschadigde woning en tuin

Het is financieel voordeliger om je dakgoten jaarlijks te reinigen. De kosten voor het volledig vervangen of repareren van je dakgoten kunnen makkelijk oplopen. Zo kost een nieuwe zinken dakgoot van bijvoorbeeld 12 meter al snel 1.300 euro.

Wie moet dakgoten reinigen: huurder of verhuurder? 

huurder deal

De huurder en verhuurder zijn onderworpen aan de regels van het Vlaams Woninghuurdecreet. Die regels bepalen wie wat moet doen in geval van onderhouds- en herstellingswerken van de woonst. Zo zal de huurder alle herstellingen van schade of slijtage door overmacht of ouderdom moeten betalen. De huurder daarentegen moet voor het onderhoud en kleine herstellingen van de woning zorgen.

De huurder is in dit geval verantwoordelijk voor het reinigen van dakgoten. Het wordt namelijk gezien als een kleine herstelling.

Hoe verstopte dakgoot voorkomen?

Verstopte dakgoten ontstaan doordat vuil zoals vogelnesten, bladeren en mos in je dakgoot belanden. Frequent je dakgoten reinigen voorkomt een slecht onderhouden dakgoot. Je kan 3 dingen doen om toekomstige verstoppingen te vermijden:

 1. bladvangers plaatsen op je dakgoot.
 2. Een bladbolrooster boven de afvoer plaatsen, zodat het bladeren en takken kan opvangen en niet in je dakgoot belanden.
 3. Een vogelschroot installeren om vogelnesten te vermijden.
bladvanger gaas

Werkwijze

Hieronder vind je de algemene werkwijze om je dakgoot zelf of te laten reinigen.

 1. Snoei takken rond je dakgoot eerst weg. Daarna worden de takken, mossen, bladeren en vogelnesten verwijderd uit je dakgoot. Let op: je mag vogelnesten niet zomaar verwijderen. Raadpleeg bij je gemeente of bij een ervaren vakman voor meer informatie.
 2. Daarna wordt de dakgoot afgespoeld en voorzichtig geschrobd met water om plakkerige restanten te verwijderen. Als er beschadigingen ontstaan tijdens het schrobben, kan dit leiden tot corrosie van de dakgoot. Daarom is het aangeraden om een gespecialiseerde vakman in te schakelen. Zo kan je rekenen op een professioneel en perfect eindresultaat.
 3. Voor de schoonmaak van de regenpijp wordt ijzerdraad gebruikt. Eerst wordt er een emmer geplaatst onder de pijp zodat het vuil kan worden opgevangen. Alvorens de regenpijp wordt schoongemaakt, wordt de regenpijp afgesloten. Daarna wordt met de ijzerdraad het vuil in de regenpijn naar boven getrokken of wordt het vuil naar beneden geduwd.

Doe-het-zelf stappenplan

Heb je de juiste kennis en materialen voor het uitkuisen van je dakgoot? Wil je deze klus liever zelf uitvoeren? Volg dan onderstaand stappenplan voor een correcte uitvoering.

dakgootafval in emmer

Stap 1: Ladder plaatsen

Je ladder juist plaatsen is cruciaal voor een veilig verloop. Plaats de ladder zodanig dat het een hoek van ongeveer 75° vormt met je dakgoot. Zorg ervoor dat je ladder stevig kan rechtstaan, gebruik eventueel een ladderstop hiervoor.

Voordat je op je ladder gaat, neem je benodigdheden mee zoals een emmer, schepje, schuurspons en handschoenen.

Eenmaal je op de ladder staat, vermijd de 3 laatste treden voor een beter balans. Vermijd ook dat je niet te ver wilt reiken met je armen naar een ander gebied van je dakgoot, maar dat je telkens de ladder verplaatst. Gebruik antislip schoenen om het vallen te vermijden.

Stap 2: Dakgoot schoonmaken

Verwijder al het vuil dat in je dakgoot in zit met je handen. Bij eventuele moeilijkheden kan je het hardnekkig vuil nat maken met een tuinslang, zodat je een betere grip hebt op het vuil in je dakgoot.

Doe dan het vuil in je emmer. Plakkende resten schrob je voorzichtig weg met bijvoorbeeld een schuurspons. Spoel dan je dakgoot af richting je regenpijp met een tuinslang.

Stap 3: Neem voorzorgsmaatregelen

Nu je dakgoot is uitgekuist, kan je beter vermijden dat het terug snel verstopt of vuil geraakt. Dit doe je aan de hand van bijvoorbeeld bladvangers of vogelschroten te (laten) plaatsen.

Dakgoot reinigen zonder ladder 

Met een telescopische dakgootschraper kan de dakgoot uitgekuist worden vanaf de begane grond. De steel van een dakgootschraper kan meestal tot 2,5 meter uitgetrokken worden. Ingeklapt is de lengte vergelijkbaar met een hark.

Een dakgoot schoonmaken met een telescopische dakgootschraper gebeurt als volgt:

 1. Eerst start de vakman bij de afvoer van de dakgoot.
 2. Vervolgens schraapt hij voorzichtig het afval van de dakgoot terwijl de schraper naar de andere kant van de dakgoot beweegt.
 3. Het afval kan je uit de dakgoot halen met de schraper.
Vind je ervaren vakman in je buurt hier!
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Hoge dakgoten schoonmaken

Om hoge dakgoten te reinigen, volg je hetzelfde stappenplan als het doe-het-zelf stappenplan. Hier en daar moet je wel extra aandacht geven aan bepaalde zaken.

Zo moet je ervoor zorgen dat jouw ladder op een stabiele, vlakke oppervlakte staat. Verplaats ook altijd je ladder als je een stukje van je dakgoot hebt kunnen schoonmaken. Zodat je een nieuw deel van je dakgoot kan proper maken.

Reik zeker niet uit met je armen naar een ander stuk, omdat je anders van de hoge ladder kan vallen.

hoge dakgoot uitkuisen

Hoe vaak dakgoot proper maken? 

Het is aan te raden om je dakgoot ten minste 1 keer per jaar proper te (laten) maken. Als je woning zich in een bosrijke omgeving bevindt, kan je best 2 keer per jaar je goten schoonmaken, aangezien je dan meer last zult hebben van vallende bladeren, mossen en vogelnesten.

De meeste mensen maken hun dakgoten schoon in het najaar, omdat er dan veel bladeren in de dakgoten liggen. Maar in het voorjaar je dakgoot uitkuisen is ook goed. Want dan voorkom je dat vogels je dakgoten zien als een mogelijke plek voor hun vogelnesten.

Gelukkig bieden veel schoonmaakbedrijven een voordelig jaarcontract aan om je dakgoten uit te kuisen. Je sluit dan een abonnement of afroepcontract met het bedrijf af.

schoonmaakbedrijf

Dakgoten laten reinigen: gratis offertes

Je dakgoten uitkuisen kan een vervelend klusje zijn, daarom kan je via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies aanvragen om je dakgoten te laten reinigen door ervaren vakmannen in je buurt. Zo kan je voor jezelf de prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor het reinigen van je dakgoten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakbedekking heeft u?
2*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
3*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
4*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dak ontmossen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dak ontmossen