Dakpannen reinigen: Voordelen, werkwijze en stappenplan

Mos groeit snel op plaatsen waar veel schaduw is en heeft dus met de stand van jouw huis ten opzichte van de zon te maken. Daarnaast zal mosgroei sneller toenemen op platte daken omdat de pannen dan langer nat blijven en mos sneller uitbreidt op een vochtige locatie. In plaats van een volledig nieuw dak te laten plaatsen of te verhuizen naar een zonniger oord, kun je ook je dakpannen zelf schoonmaken of je dak laten reinigen door een reinigingsfirma.

Mos-op-dak1-min.png

Waarom dakpannen reinigen?

Er zijn talrijke redenen waarom het aangeraden wordt om je dakpannen te (laten) reinigen en je dak te ontmossen.

Dakpannen schoonmaken voorkomt dakschade

Als bodembedekker in de tuin of in een bos laat mos vaak een mooie indruk na, maar als er mos groeit op je dak, is dit alles behalve prettig. Mos kan namelijk je dakbedekking aantasten. Mos zorgt ervoor dat er scheurtjes in je dakbedekking kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de kans op lekken in je woning verhoogt. Je dakpannen schoonmaken kan zo’n catastrofe voorkomen.

Dakpannen reinigen voor een optimaal energieverbruik

Naast het feit dat je dakschade zal tegengaan, doe je ook geen onnodige energiekosten meer als je ervoor kiest om je dakpannen te reinigen. Mos kan namelijk je dakpannen aantasten, waardoor de isolatie beïnvloed kan worden en je energieverbruik kan stijgen. Dakreiniging houdt dus in dat de warmte minder snel uit je woning zal verdwijnen, wat gelijkstaat aan een lagere energiefactuur.

Dakpannen reinigen voor een mooi dak

Last but not least is een verzorgde look een goede motivatie om je dak te reinigen. Zo kan je woning weer een frisse en positieve indruk nalaten bij al diegenen die je dak bekijken.

Vergelijk gratis offertes

Dakpannen reinigen: werkwijze

Man verwijdert mos van dak met ladder

Dakpannen zelf reinigen of professioneel laten reinigen?

Je kunt zelf je dakpannen schoonmaken of je kunt ervoor opteren om een firma in te schakelen. Er wordt aangeraden om voor de tweede optie te gaan, omdat een professioneel reinigingsbedrijf ervaring heeft met dakpannen schoonmaken, maar ook over het nodige materiaal beschikt en een uitgebreide kennis heeft omtrent deze arbeid. Soms kan het nodige materiaal meer kosten dan je dakpannen laten reinigen door een reinigingsbedrijf.

Stappenplan voor het reinigen van dakpannen

Stap 1
Eerst moet het dak geïnspecteerd worden, zodat de hardnekkigheid van het vuil en/of de staat van de dakbedekking vastgesteld kunnen worden. Meestal bestaat er naast mos en algen ook atmosferische vervuiling.

Stap 2
Dan wordt het dak proper gemaakt met een hogedrukreiniger (met een V-straal bij 80 bar.)

  • Deze moet naar beneden gericht zijn. Zo komt er geen water tussen de dakpannen.
  • Er wordt gestart vanaf het hoogste punt van het dak en geleidelijk naar beneden gewerkt.
  • Heb je thuis keramische dakpannen of betonnen dakpannen? Houd er dan rekening mee dat keramische dakpannen fragieler zijn en een lager debiet nodig hebben terwijl je bij betonnen dakpannen een hoog water debiet en water tot 75° C kunt gebruiken. Dit komt omdat betonnen dakpannen ruwer zijn.
  • Geglazuurde dakpannen daarentegen kun je grotendeels met heet water schoonmaken. Door de beschermende coating trekken geglazuurde dakpannen minder vuil aan. Bij rieten daken kun je best je dakpannen laten reinigen door een firma omdat dit proces heel verschillend is.

Stap 3

Bij vuil dat moeilijk verwijderd kan worden of bij oudere daken, kan een reinigingsmiddel gebruiken om de dakpannen proper te houden. Het reinigingsmiddel wordt van je dak afgespoten met water, nadat het product ingewerkt is.

Stap 4
Indien geen reinigingsmiddelen nodig zijn, worden de dakpannen het best gereinigd nadat er regen gevallen is of na een vochtige periode. Dit omwille van het feit dat het mos, de algen en vuiligheden dan week zijn en makkelijker verwijderd kunnen worden.

Stap 5
Na de reiniging kan er een beschermingslaag (een coating) aangebracht worden. Je dakpannen coaten houdt je dakpannen schoon. Ook kun je je dakpannen impregneren met een anti-schimmelmiddel dat jaren meegaat. Dakpannen impregneren gebeurt door middel van een transparante substantie dat het dak waterdicht houdt en zo mos en algen vermijdt. Zowel je dakpannen coaten als impregneren helpen je dakpannen beschermen. Bij het impregneren gebruikt men steeds een transparante beschermlaag maar bij het coaten kun je ook opteren voor een gekleurde beschermlaag.

Dakpannen reinigen met reinigingsmiddelen

  • Algenwerend middel: Dit middel dient ervoor om te vermijden dat er zich algen zullen voordoen op je dak. Het product wordt aangebracht nadat het dak gereinigd is met een hogedrukreiniger.
  • Algenverwijderend product: Dit product wordt gemengd met dezelfde mate water als algenmiddel. Het mengsel kan dan op het dak gespoten worden via een tuinslang, waardoor de mossen en algen zullen verdwijnen. Na een uurtje kunnen de dakpannen gereinigd worden met een hogedrukspuit.
  • Azijn: Dakpannen kunnen ook schoongemaakt worden met azijn. Dit is een zeer goedkoop alternatief. Je kunt door middel van een verfroller je dakpannen insmeren of je kan het mos besprenkelen. Je dient je dak minstens één of twee keer per jaar in te smeren met azijn indien je mosgroei wilt vermijden.

Dakpannen reinigen is allesbehalve een eenvoudige arbeid zonder enig gevaar. Om je bemost en vuil dak zonder problemen om te toveren tot een fris en gezond dak, schakel je dus best hulp in van een erkende firma. Zij beschikken over de nodige tools en hebben kennis over de verschillende producten die gebruikt kunnen worden om je dak te reinigen. Zo kan je daarna zorgeloos genieten van het kwaliteitsvolle resultaat.

Op maat gemaakte offertes voor het reinigen van dakpannen vergelijken?
Vergelijk gratis offertes
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dak ontmossen