Waarom dakpannen reinigen?

Mos groeit snel op plaatsen waar veel schaduw is en heeft dus met de stand van jouw huis ten opzichte van de zon te maken. Daarnaast zal mosgroei sneller toenemen op platte daken omdat de pannen dan langer nat blijven en mos sneller uitbreidt op een vochtige locatie.

In plaats van een volledig nieuw dak te laten plaatsen of te verhuizen naar een zonniger oord, kun je ook je dakpannen zelf schoonmaken of je dak laten reinigen door een reinigingsfirma.

Er zijn talrijke redenen waarom het aangeraden wordt om je dakpannen te (laten) reinigen en je dak te ontmossen.

Dakpannen reinigen

1. Dakpannen schoonmaken voorkomt dakschade

Als bodembedekker in de tuin of in een bos laat mos vaak een mooie indruk na, maar als er mos groeit op je dak, is dit alles behalve prettig. Mos kan namelijk je dakbedekking aantasten. Mos zorgt ervoor dat er scheurtjes in je dakbedekking kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de kans op lekken in je woning verhoogt. Je dakpannen schoonmaken kan zo’n catastrofe voorkomen.

2. Dakpannen reinigen voor een optimaal energieverbruik

Naast het feit dat je dakschade zal tegengaan, doe je ook geen onnodige energiekosten meer als je ervoor kiest om je dakpannen te reinigen. Mos kan namelijk je dakpannen aantasten, waardoor de isolatie beïnvloed kan worden en je energieverbruik kan stijgen. Dakreiniging houdt dus in dat de warmte minder snel uit je woning zal verdwijnen, wat gelijkstaat aan een lagere energiefactuur.

3. Dakpannen reinigen voor een mooi dak

Last but not least is een verzorgde look een goede motivatie om je dak te reinigen. Zo kan je woning weer een frisse en positieve indruk nalaten bij al diegenen die je dak bekijken.

Op zoek naar een specialist?Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakpannen reinigen: werkwijze

Dakpannen ontmossen

Dakpannen zelf reinigen of professioneel laten reinigen?

Je kunt zelf je dakpannen schoonmaken of je kunt ervoor opteren om een firma in te schakelen. Er wordt aangeraden om voor de tweede optie te gaan, omdat een professioneel reinigingsbedrijf ervaring heeft met dakpannen schoonmaken, maar ook over het nodige materiaal beschikt en een uitgebreide kennis heeft omtrent deze arbeid.

Soms kan het nodige materiaal meer kosten dan je dakpannen laten reinigen door een reinigingsbedrijf.

Stappenplan voor het reinigen van dakpannen

Jouw dakpannen reinigen doe je niet zomaar. Voor het schoonmaken van jouw dak moet je een stappenplan volgen. Je kan ook hulp vragen aan een vakman. Hij staat je bij met het nodig advies of komt zelf jouw dakpannen reinigen.

Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies aan een vakman

Stap 1: Inspectie dak

Eerst moet het dak geïnspecteerd worden, zodat de hardnekkigheid van het vuil en/of de staat van de dakbedekking vastgesteld kunnen worden. Meestal bestaat er naast mos en algen ook atmosferische vervuiling.

Stap 2: Hogedrukreiniger

Dan wordt het dak proper gemaakt met een hogedrukreiniger (met een V-straal bij 80 bar.)

  • Deze moet naar beneden gericht zijn. Zo komt er geen water tussen de dakpannen.
  • Er wordt gestart vanaf het hoogste punt van het dak en geleidelijk naar beneden gewerkt.
  • Heb je thuis keramische dakpannen of betonnen dakpannen? Houd er dan rekening mee dat keramische dakpannen fragieler zijn en een lager debiet nodig hebben terwijl je bij betonnen dakpannen een hoog water debiet en water tot 75° C kunt gebruiken. Dit komt omdat betonnen dakpannen ruwer zijn.
  • Geglazuurde dakpannen daarentegen kun je grotendeels met heet water schoonmaken. Door de beschermende coating trekt de geglazuurde dakpan minder vuil aan. Bij rieten daken kun je best je dakpannen laten reinigen door een firma omdat dit proces heel verschillend is.
Schoonmaken van dakpannen

Stap 3: Reinigingsmiddel

Bij vuil dat moeilijk verwijderd kan worden of bij oudere daken, kan een reinigingsmiddel gebruiken om de dakpannen proper te houden. Het reinigingsmiddel wordt van je dak afgespoten met water, nadat het product ingewerkt is.

Stap 4: Na regenval of vochtige periode

Indien geen reinigingsmiddelen nodig zijn, worden de dakpannen het best gereinigd nadat er regen gevallen is of na een vochtige periode. Dit omwille van het feit dat het mos, de algen en vuiligheden dan week zijn en makkelijker verwijderd kunnen worden.

Stap 5: Beschermingslaag

Na de reiniging kan er een beschermingslaag (een gekleurde coating) aangebracht worden. Je dakpannen coaten houdt je dakpannen schoon. Ook kan je jouw dakpannen behandelen met een transparant impregneermiddel, zoals een anti-schimmelmiddel dat jaren meegaat.

Dakpannen laten impregneren gebeurt door middel van een transparante substantie dat het dak waterdicht houdt en zo mos en algen vermijdt. Zowel je dakpannen coaten als impregneren helpen je dakpannen beschermen. Bij het impregneren gebruikt men steeds een transparante beschermlaag maar bij het coaten kun je ook opteren voor een gekleurde beschermlaag.

Dakpannen reinigen met chemisch reinigingsmiddel

Er bestaan enkele producten waarmee je alle soorten dakpannen kan behandelen.

Algenwerend middel

Dit middel dient ervoor om te vermijden dat er zich algen zullen voordoen op je dak. Nadat het dak gereinigd is met een hogedrukreiniger, wordt het product op de dakpannen aangebracht.

Algenverwijderend product

Dit product wordt gemengd met dezelfde mate water als algenmiddel. Het mengsel kan dan op het dak gespoten worden via een tuinslang, waardoor de mossen en algen zullen verdwijnen. Na een uurtje kunnen de dakpannen gereinigd worden met een hogedrukspuit.

Dakpannen laten reinigen

Azijn

Dakpannen kunnen ook schoongemaakt worden met azijn. Dit is een zeer goedkoop alternatief. Je kunt door middel van een verfroller je dakpannen insmeren of je kan het mos besprenkelen. Je dient je dak minstens één of twee keer per jaar in te smeren met azijn indien je mosgroei wilt vermijden.

Dakpannen reinigen is allesbehalve een eenvoudige arbeid zonder enig gevaar. Om je bemost en vuil dak zonder problemen om te toveren tot een fris en gezond dak, schakel je dus best hulp in van een erkende firma. Zij beschikken over de nodige tools en hebben kennis over de verschillende producten die gebruikt kunnen worden om je dak te reinigen. Zo kan je daarna zorgeloos genieten van het kwaliteitsvolle resultaat.

Op maat gemaakte offertes voor het reinigen van dakpannen vergelijken?

Wil je jouw dakpannen graag reinigen? Vraag via het onderstaande offerteformulier gratis en vrijblijvend enkele offertes op. Wij brengen je in contact met meerder vakmannen uit jouw regio. Vergelijk hun kwaliteiten en prijzen en vind de dakwerker die past binnen de noden van jouw dak!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type dakbedekking heeft u?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dak ontmossen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dak ontmossen