Je dak ontmossen en coaten in 5 stappen

Om jouw bestaande dakbedekking te ontmossen en te coaten is het van belang om onderstaand stappenplan goed door te nemen, vooraleer je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren. Een goede voorbereiding kan je later heel wat onnodige extra kosten besparen.

Het reinigen en coaten van een dak is best een complexe klus. Je moet onder meer rekening houden met de uiteenlopende soorten daken. Bijvoorbeeld een plat dak coaten vraagt een heel andere aanpak dan voor een hellend dak.

Daarnaast heb je verschillende types dakcoating waaruit je kan kiezen, zoals: siliconen coating, acryl dakverf, dakpannen coating enzovoort.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust extra professioneel advies

Stap 1: Voorbereidingen

Het is belangrijk om het dak optimaal toegankelijk te maken zodat het dak op een vlotte manier ontmost en gecoat kan worden. Tuinmeubels of bloem- en plantenpotten die de toegang tot het dak zouden kunnen bemoeilijken, kunnen het best verplaatst worden vooraleer het dak te ontmossen.

Indien je een ontmosser inhuurt, kan je deze werken best op voorhand zelf reeds uitvoeren. Anders zal je extra werkuren moeten betalen.

Als er objecten zijn die je niet kan verplaatsen (bijvoorbeeld een tuinhuis of een grote bank), zorg er dan voor dat je die bedekt met bijvoorbeeld een oud laken. Anders kunnen er ongewenste middelen of andere producten op die objecten vallen. Door het bedekken bespaar je jezelf alvast een lastige opkuis achteraf.

Stap 2: regenpijp afsluiten

Om verstopping van jouw regenpijp te vermijden kan je de regenpijp het best afsluiten, zodat er geen regenwater meer afgevoerd kan worden naar de regenput. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat er anti-mosproducten in jouw regenwater terecht komen, indien je het water gebruikt om bloemen water te geven. Het vervuilde water kan namelijk de groei van planten en bloemen beïnvloeden.

Stap 3: dak ontmossen

Hoe de dakpannen gereinigd wordt, hangt van verschillende factoren af. De reinigingsspecialist bepaalt eerst en vooral of er al dan niet een reinigingsmiddel gebruikt moet worden om het mos te verwijderen. Wanneer er geen reinigingsmiddel nodig is, wordt een hogedrukreiniger gebruikt om het mos te verwijderen.

Bij hardnekkig vuil of bij oudere daken wordt er meestal wel reinigingsmiddel gebruikt om het dak proper te maken. Dakpannen reinigen gebeurt eerst met de hogedrukreiniger, waarna het reinigingsmiddel op het dak aangebracht kan worden. Wanneer dat middel ingewerkt is, kan het dak nadien met water afgespoten worden.

Dakpannen ontmossen

Stap 4: coaten of impregneren?

Nadat het dak ontmost is kan het best ook met anti-mos coating behandeld worden om de groei van mos en algen op jouw dak tegen te gaan. Betonnen dakpannen coaten biedt je dak een extra beschermingslaag, waardoor de kans op nieuwe mosgroei zal dalen. Wanneer een dakcoating aangebracht wordt, met een vloeibare dakcoating, kan je een nieuwe kleur toevoegen aan het middel. Je kan er ook voor kiezen om jouw dak te laten impregneren.

De nieuwe coating kan aangebracht worden via een kwast, een roller of verfspuit die de coating vernevelt. Het coaten van een plat dak wordt het best gedaan met coating met sterk waterafstotende eigenschappen, zoals een polyurea spray coating.

Wanneer een zonwerende coating aangebracht wordt, kan je genieten van een reflecterende beschermlaag. In tegenstelling tot het coaten van het dak, wordt er bij het impregneren geen andere kleur toegevoegd. De originele kleur van jouw dak wordt bij de laatstgenoemde methode behouden, geen gekleurde dakcoating dus.

dakpannen-coaten-min.jpg

Stap 5: Nazorg en afwerking

Na het ontmossen en een dakpannen coating, kan je de regenpijp opnieuw vrijmaken, de mosresten opkuisen die op de grond gevallen zijn en dan kunnen de tuinmeubels ook teruggeplaatst worden. Het ontmossen van jouw dak is alles behalve een eenvoudige arbeid.

Het is zeer belangrijk om een goede voorbereiding te treffen, zodat je nadien geen onnodige kosten hoeft te maken. De regenpijp afsluiten, het dak ontmossen en de beschermingslaag aanbrengen op jouw dak, kan je het best door een gespecialiseerd bedrijf laten reinigen en uitvoeren, dat beschikt over de nodige instrumenten en vakkennis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakbedekking heeft u?
2*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
3*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
4*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dak ontmossen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dak ontmossen