Is mos op het dak schadelijk?

Mossen worden gezien als vervuiling voor je dak. Ze zijn ook één van de redenen dat je dak beschadigd geraakt. Dit komt omdat de wortels van de mossen kunnen groeien tot in de poriën van je dakbedekking. Ze houden bovendien je dak lang vochtig, waardoor vorstschade aan je dakbedekking ontstaat.

mos op dak

Oorzaak

Mossen zijn sporenplanten. Dat wil zeggen dat ze sporen produceren voor hun voortplanting. Deze sporen worden door middel van wind vervoert naar allerlei streken. De sporen kunnen terecht komen op je dak, waardoor je mossen zult zien groeien op je dakbedekking.

Mossen groeien liever in de schaduw dan in de volle zon. Hierdoor zal je zien dat mossen niet op elk plek van je dak groeien. Ook hechten mossen zich vaak aan bomen wegens de schaduw die ze bieden, dus als je bomen rondom je dak hebt, heb je een groter kans voor mossengroei op je dakbedekking.

De hellingsgraad van je dak speelt ook een rol voor de groei van mossen op je dak. Hoe steiler je dak, hoe minder kans op mossengroei omdat het regenwater beter zal afvoeren. Door deze afvoering geraakt je dakbedekking sneller droog. Mossen houden namelijk liever van vocht dan droogte.

korstmos op dak

Korstmossen

Korstmossen zijn een veel voorkomend verschijnsel op verscheidene daken. Een korstmos bestaat eigenlijk uit 2 soorten organismen die met elkaar in symbiose leven: algen of blauwwier en schimmel.

Hoe herken je een korstmos? Ze zien er geel uit en vormen een korstachtige of vertakkende groei op je dakbedekking. Wegens hun wortelachtige tentakels dringen ze diep in je dakbedekking voor een stevige vasthechting en om op zoek te gaan naar voedsel.

Dit leidt tot beschadiging van je dakbedekking. Jammer genoeg zijn ze hardnekkig, waardoor je ze moeilijk kunt verwijderen. Hieronder zal je zien hoe je mos zo efficiënt mogelijk kan bestrijden.

Mos op het dak bestrijden 

Je dak ontmossen kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld kiezen om azijn of specifieke reinigingsmiddelen te gebruiken. Zelf je mos verwijderen of liever een vakman inhuren om je dak te ontmossen? Volg onderstaande stappenplannen indien je je dak zelf wilt ontmossen. Voor elk soort dak is er een ander stappenplan voorzien.

Mos op dakpannen verwijderen

 1. Analyseer de huidige toestand van je dak. Na je analyse kies je de best passende manier uit om je dak te reinigen. Verzamel dan al het nodige materiaal dat je nodig hebt zoals een ladder of hoogwerker, specifieke reinigingsmiddelen of azijn(afhangend van je keuze van methode), hogedrukreiniger, etc.
 2. Borstel voorzichtig het grootste vuil weg. Reinig dan je dak met een hogedrukreiniger. Hou er rekening mee dat je dit doet op een voorzichtige wijze zodat je dak niet beschadigd geraakt.
 3. Als je met azijn werkt dan spuit je de azijn en laat je het een uurtje intrekken vooraleer je het afspoelt met een tuinslang. Als je met een specifiek reinigingsmiddel werkt tegen de mossen, dan volg je de instructies op de verpakking ervan.
 4. De vierde stap is een preventief stap: leg nu een beschermende laag bovenop je dakbedekking zodat het mos, groene aanslag en andere vuil zich minder snel kunnen vasthechten aan je dak.
 5. Breng uiteindelijk een duurzame coating aan die ervoor zorgt dat je dak langer proper kan blijven. Zo voorkom je toekomstige ernstige schade en lekkages.
hogedrukreiniging van dak

Mos op plat dak verwijderen (bitumen)

Bitumen platte daken zijn een speciaal geval qua soort dakbedekking. Bitumen is namelijk gevoelig voor de standaard reinigingsmiddelen tegen mossengroei op je dak. Bitumen daken hebben dus een speciaal reinigingsmiddel nodig die gelukkig ook verkrijgbaar zijn in de winkels. Volg onderstaand stappenplan voor een vlotte verloop van een succesvolle reiniging voor bitumen platte daken!

 1. Borstel het vuil weg met een harde bezem. Eenmaal het merendeel van het mos van het dak verwijderd is, ga je naar stap 2.
 2. Maak je dak proper met water of een hogedrukreiniger. Meestal is deze stap niet nodig aangezien mossen en algen gemakkelijk te verwijderen zijn met een bezem bij een plat dak.
 3. Gebruik eventueel specifieke reinigingsmiddelen gemaakt voor bitumen daken, en breng ze aan via je bezem. Spoel af met een tuinslang of een emmer water.

Anti mos producten voor daken

Het is een goed idee om je dak te beschermen tegen mossengroei. Nadat je dak gereinigd is, breng je best anti-mos primer aan, zodat je dakcoating zich beter kan hechten aan je dakbedekking. Je kan er ook voor kiezen om geen dakcoating aan te brengen na de behandeling met primer. De primer heeft dan de volgende functies:

 • Dak waterafstotend maken
 • Kleine scheurtjes en oneffenheden herstellen
 • Resterende organische vuil afbreken

Hoe mosgroei op het dak voorkomen?

Mosgroei kan je het best voorkomen door je dak regelmatig te (laten) reinigen. Daarna plaats je een primer en dakcoating op je dak als preventief maatregel.

Mos op je dak laten verwijderen: gratis offertes

Bobex biedt je gratis en vrijblijvend advies en offertes aan om je dak te laten ontmossen. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden. Je kan ervoor kiezen om een erkend vakman in je buurt te zoeken of om het karwei zelf te doen. Wat je keuze ook is, het onderstaand formulier zal je op weg helpen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakbedekking heeft u?
2*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
3*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
4*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dak ontmossen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dak ontmossen