Wat zijn de afmetingen? Hoe groot en zwaar is de gemiddelde thuisbatterij?

Wil je een thuisbatterij installeren? De afmetingen en dimensies van een thuisbatterij zijn een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste plek voor het toestel. Hoe groot en zwaar een thuisbatterij precies is, en welke dimensies het toestel precies heeft, hangt af van:

Verder gaan we dieper in op de verschillende factoren.

Een scherm waarop 3 batterijen worden voorgesteld met verschillende ladingen. De linkse, middelgrote batterij is 1/3de geladen, de middelste, grootste batterij is voor 2/3de opgeladen, en de rechtse, kleinste batterij is voor 1/3de opgeladen.

1. Capaciteit

Voor een klein gezin volstaat een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van ongeveer 5 kWh. Zulke thuisbatterijen wegen rond de 50 kilogram en hebben het formaat van een kleine tot middelgrote bagagekoffer.

Voorbeeld: LUNA (Huawei)

De LUNA2000-5-EO heeft een opslagcapaciteit van 5 kWh. De batterij is 15 centimeter lang, 67 centimeter breed en 36 centimeter hoog. De accu weegt precies 50 kilogram.

Steeds meer huishoudens kiezen echter voor grotere, meer performante zonnepaneelinstallaties met een energieproductie die in grotere mate voorziet in hun energiebehoefte. Batterijen met een grotere opslagcapaciteit worden dus steeds meer de norm.

Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh weegt gemakkelijk 100 à 150 kilogram. Het formaat valt te vergelijken met dat van een wasmachine. Let wel: er zijn producenten die bijvoorbeeld hogere maar smallere thuisbatterijen ontwerpen. De precieze dimensies verschillen sterk van model tot model.

Voorbeeld: Home Battery Energie Bank (SolarEdge)

De SolarEdge Home Battery Energy Bank met een opslagcapaciteit van 10 kWh weegt 119 kilogram. Het model is 25 centimeter lang, 79 centimeter breed, en 117,9 centimeter hoog.

Daarmee lijkt de thuisbatterij eerder op een ondiepe minikoelkast dan op een wasmachine.

De juiste thuisbatterij op de juiste plek?
Erkende installateurs helpen je bij het kiezen van de juiste capaciteit én locatie
arrow Vind installateurs in je regio

5, 10 of 20 kWh: niet enkel invloed op de prijs

Zoals je ziet, is de opslagcapaciteit van de batterij zowat de belangrijkste factor in het bepalen van de omvang en het gewicht van de batterij. De capaciteit beïnvloedt dus niet enkel de prijs van je thuisbatterij, maar ook de ruimte die je moet voorzien wanneer je het toestel laat installeren.

OpslagcapaciteitFormaat/volume van de lithium batterijGewicht
5 kWhKleine tot middelgrote koffer30 – 60 kilogram
10 kWhWasmachine100 – 150 kilogram
20 kWh(Kleine) koelkast120 – 250 kilogram

Nieuwere modellen worden over het algemeen steeds compacter door een verbeterde energiedichtheid van de gebruikte materialen.

Een garage met witte wanden, een witte elektrische auto, twee grote thuisbatterijen, twee omvormers en een laadpaal in wandmodel.

2. Soort thuisbatterij

De technologie achter de thuisbatterij alsook de energiedichtheid van de materialen in de thuisbatterij beïnvloeden het gewicht en de afmetingen van het toestel.

Lithium: kleine batterijen voor zonnepanelen

Lithium batterijen (denk aan de lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat thuisaccu’s) zijn het compactste. De batterijen hebben een enorm hoge energiedichtheid, waardoor ze relatief weinig ruimte in beslag nemen. 

In dit artikel gaan we uit van de afmetingen van lithium batterijen. Andere technologieën, zoals de zoutwaterbatterij en de loodzuurbatterij, werken met een lagere energiedichtheid. De batterijen zijn logger, zwaarder en groter.

Zoutwaterbatterij

Zoutwaterbatterijen zijn een stuk groter. Een unit met een opslagcapaciteit van 2 kWh weegt al snel tussen de 120 en 150 kilogram.

Voorbeeld: De Aquion Aspen 24S-83 zoutwaterbatterij heeft een opslagcapaciteit van 2,2 kWh. Het model weegt net geen 120 kilogram, en is 93,5 centimeter hoog, 33 centimeter breed en 31 centimeter lang. 

Hoewel zoutwaterbatterijen groter zijn, hebben ze wel heel wat interessante voordelen. Zo bevat een zoutwaterbatterij geen schadelijke stoffen, noch schaarse materialen. Daarnaast zijn zoutwaterbatterijen volledig veilig, zonder risico op brand of explosie.

Op de koop toe hebben ze een ontladingsdiepte van 100 procent. Wat betekent dat je elke kWh aan opgeslagen energie probleemloos kunt verbruiken. Dat, en een groter aantal laadcycli, maken de zoutwaterbatterij een interessante optie voor ecologisch bewuste producenten van groene energie.

Loodzuur- en gelbatterijen

Loodzuurbatterijen en gelbatterijen zijn (iets) kleiner en lichter dan zoutwaterbatterijen, maar groter en zwaarder dan lithium batterijen.

Voorbeeld: De modulaire WhisperPower GEL Battery met een opslagcapaciteit van 2,5 kWh per module. Elke module weegt 82 kilogram en is 23,3 centimeter lang, 21 centimeter breed en 67 centimeter hoog.

Loodzuurbatterijen hebben dan weer heel wat nadelen. Ze gaan aanzienlijk minder lang mee (bovenstaand model heeft bijvoorbeeld slechts 1.250 laadcycli). Daarnaast hebben ze een beperkte ontladingsdiepte (tussen de 50 en 80 procent) wat betekent dat je de opgeslagen energie niet volledig kunt verbruiken. Daarnaast bevat een loodzuurbatterij gevaarlijke en schadelijke stoffen, en is er een groter risico op kortsluiting, brand en explosie

Welke thuisbatterij past bij jouw huishouden?
Verken jouw opties en ontvang advies en offertes op maat

3. Producent en design

Ook de producent en het ontwerp of design van de batterij speelt een rol. 

  • Modulair. Modulaire batterijen bestaan uit verschillende, stapelbare modules waarmee je de opslagcapaciteit van je energie-opslagsysteem naar wens kunt uitbreiden.
  • Lang en smal. Bepaalde fabrikanten (zoals onder meer SolarEdge en NextEnergy) ontwikkelen hoge, smalle batterijen die je gemakkelijk in kleinere ruimtes kunt installeren.
  • Extra klein. Kleine, compacte thuisbatterijen passen in de meeste woningen – maar hebben vaak ook een beperktere opslagcapaciteit.

4. Ingebouwde of aparte omvormer (en EMS)

Een laatste factor is de aanwezigheid of afwezigheid van een ingebouwde omvormer en/of een geïntegreerd Energy Management System (EMS). De invloed is beperkt: omvormers en EMS zijn over het algemeen vrij compact

Een omvormer tegen een witte muur.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een thuisbatterij?

Dat hangt volledig af van de afmetingen en de vorm van je thuisbatterij. 

  • 3 kWh batterijen nemen gemiddeld 40 op 40 centimeter in beslag
  • 5 kWh thuisbatterijen nemen zo’n 50 op 50 centimeter in beslag
  • 8 tot 10 kWh thuisbatterijen nemen gemiddeld 1 vierkante meter ruimte in beslag

Natuurlijk zijn er uitzonderingen: hoge, smalle batterijen hebben wat minder ruimte nodig.

Ruimte rondom de batterij

Belangrijk: een thuisbatterij moet op een goed geventileerde plek staan. Tijdens het op- en ontladen kunnen batterijen warm worden. Als je een thuisbatterij omringt met andere toestellen, kan de batterij niet voldoende afkoelen, wat zorgt voor risico’s op brand en kortsluiting.

Bij de keuring van je thuisbatterij wordt onder meer rekening gehouden met de juiste locatie. De batterij moet niet enkel voldoende geventileerd zijn, maar ook vlot toegankelijk zijn voor onderhoud, inspecties en interventies.

Waar moet een thuisbatterij staan? De juiste locatie voor een lange levensduur

Tijd om je thuisbatterij te installeren? Populaire plekjes zijn zolders, garages en kelders. Hou steeds rekening met de volgende tips.

1. Check de beschikbare ruimte en de draagkracht van de ondergrond of wand

Bij het kiezen van de juiste plek, hou je best rekening met de beschikbare ruimte en de draagkracht van de vloer of wand. 

Is je batterij zwaarder dan 100 kilogram? Dan is een stevige betonvloer een geschikte ondergrond. Wil je de batterij aan de muur monteren? Dan moet de wand stevig genoeg zijn om het gewicht van de batterij te ondersteunen. 

Je thuisbatterij correct en veilig installeren – op de juiste plek?
Schakel een erkend installateur in voor een correcte installatie van je thuisbatterij
arrow Vind erkende installateurs in jouw regio

Ventilatie: voorzie voldoende ruimte rondom de batterij

Enkele vuistregels:

  • Laat minstens 30 centimeter ruimte vrij voor, links, rechts en boven een grote thuisbatterij.
  • Laat minstens 10 centimeter ruimte vrij voor, links, rechts en boven een kleine thuisbatterij.
  • Hang een wandmodel op minstens 30 centimeter boven de grond.
  • Laat minstens 40 centimeter afstand tussen een thuisbatterij en een omvormer als de omvormer boven de thuisbatterij hangt.
  • Laat minstens 20 centimeter afstand tussen een thuisbatterij en de omvormer als die laatste naast de batterij staat.

Van bovenstaande vuistregels kan afgeweken worden. Extra ruimte kan nodig zijn. Raadpleeg de handleiding van je thuisbatterij, en vertrouw op het advies van je installateur.

2. Vloer- versus wandmontage

Thuisbatterijen met een gewicht tot zo’n 70 kilogram kun je eventueel tegen een wand monteren. Dat biedt enkele voor- en nadelen.

Met een hangend model kun je wat ruimte besparen. Het kan ook eenvoudiger zijn om voldoende vrije ruimte rond een wandmodel te voorzien. Zo’n wandmodel ziet er vaak ook wat moderner uit. De voorwaarde: een stevige wand en een betrouwbare draagbeugel. Als zo’n batterij van de muur valt, leidt dat geheid tot schade aan het toestel – met alle risico’s van dien.

Een staand model is dan weer stabieler en een stuk flexibeler wat de plaatsing betreft. Een stevige ondergrond volstaat. Je hebt ook keuze uit een ruimer aantal grotere modellen en grotere opslagcapaciteiten

3. Kies voor installatie door een professional

Een erkend installateur weet precies waar die op moet letten bij het uitzoeken van geschikte locaties voor je thuisbatterij. Vind installateurs in je regio via het formulier onderaan deze pagina.

Een installateur in fluo jas is in de weer met een meterkast.

Goed om te weten

Kun je een thuisbatterij in een meterkast installeren?

+
De gemiddelde meterkast heeft niet de juiste afmetingen om een thuisbatterij te huisvesten. Een installateur kan echter een kijkje nemen in jouw meterkast en mee bepalen of daar al dan niet voldoende ruimte is voor een thuisaccu. Door de beperkte omvang van een doorsnee meterkast kan de nodige ruimte om oververhitting te voorkomen echter niet gewaarborgd worden.

Kun je een thuisbatterij buiten installeren?

+
Er zijn thuisbatterijen die je buitenshuis kunt installeren. Die herken je aan hun IP-waarde, een 2-cijferige code die weergeeft hoe goed een toestel beschermd is tegen vocht. Voor een veilige plaatsing buitenshuis, kies je een thuisaccu met een IP-waarde van minimaal IP-67. Houd er rekening mee dat je een thuisbatterij niet in direct zonlicht mag plaatsen. Hoge en lage temperaturen kunnen bovendien invloed hebben op de prestaties van de batterij. Buiteninstallaties krijgen over het algemeen niet de voorkeur.

Maakt een thuisbatterij veel geluid?

+
Een thuisbatterij op zich produceert in principe geen geluid. Een omvormer produceert in theorie niet meer dan 35 decibel.

Je thuisbatterij veilig installeren op de juiste plek? Vind een erkend installateur in je buurt

Tijd om je zelf opgewekte overtollige stroom op te slaan voor eigen gebruik? Groot gelijk! Wil je de juiste capaciteit laten berekenen? Heb je vragen over de verschillende soorten thuisbatterijen? Of ben je op zoek naar een erkend installateur?

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat. Verken zo je opties, vergelijk tarieven en vind de juiste installateur voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
Beantwoord enkele korte vragen en kom in contact met betrouwbare vakspecialisten. We vragen uw adresgegevens zodat we specialisten kunnen selecteren die actief zijn in uw regio.
1*. Welke opslagcapaciteit wenst u voor uw thuisbatterij?
2*. Wat is het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie?
3*. Heeft u reeds een digitale meter?
4*. Wanneer wilt u de thuisbatterij installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
thuisbatterij installateur: thuisbatterij