Wat zijn lithium batterijen?

Lithium is een bijzonder licht scheikundig element met een dichtheid die ongeveer half zo klein is als de dichtheid van water. Het materiaal is zeer reactief en wordt, dankzij het lage gewicht, voor heel wat toepassingen gebruikt. Naast thuisbatterijen vind je lithium bijvoorbeeld terug in legeringen en zelfs antidepressiva.

Om het even bij batterijen te houden: lithium op zich kan niet gebruikt worden voor het produceren van oplaadbare batterijen. Een pure lithium batterij kun je, met andere woorden, niet opladen. Om de batterij te kunnen op- en ontladen, wordt een extra element toegevoegd. Zo zijn er lithium-ion en lithium-ijzerfosfaatbatterijen. Die worden ingezet als thuisbatterij voor zonnepanelen, maar even goed als accu voor een laptop, smartphone, elektrische fiets of elektrische auto.

Een reeks kleine, blauwe batterijen waarop een klein plaatje met het opschrift 'Li, lithium, 6.941' staat.

Soorten lithium batterijen 

Wat thuisbatterijen betreft, zijn er 2 belangrijke soorten lithium batterijen: de lithium-ion thuisbatterij, en de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij.

Type 1: Lithium-ion 

De lithium-ion batterij was lange tijd het belangrijkste type thuisbatterij. Logisch ook: lithium-ion presteerde op heel wat vlakken een stuk beter dan de oude loodzuurbatterij en andere oudere soorten thuisbatterijen

Zo is een lithium-ion batterij bijzonder compact. Omdat het materiaal een aanzienlijk hogere energiedichtheid heeft dan pakweg een loodzuurbatterij. Zelfs in een relatief kleine lithium-ion batterij kun je ontzettend veel energie opslaan. De batterijen zijn bovendien relatief licht: een batterij met een opslagcapaciteit van 5 kWh weegt een kleine 50 kilogram. 

Daarnaast kun je een lithium-ion thuisbatterij gemakkelijk tot zo’n 85 procent ontladen. Bevat de batterij bijvoorbeeld 5 kWh aan elektriciteit? Dan kun je zo’n 4,25 kWh aan elektriciteit uit de batterij halen. Veel loodzuurbatterijen hebben een ontladingsdiepte van slechts 50 procent. Wat betekent dat je van de opgeslagen 5 kWh slechts 2,5 kWh kan ontladen.

Tot slot gaan lithium-ion thuisbatterijen van hoge kwaliteit erg lang mee. Ze hebben al snel zo’n 6.000 à 7.000 laadcycli, goed voor een lange levensduur tot 15 à 20 jaar.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind snel en eenvoudig een erkend installateur in jouw regio
arrow Vergelijk gratis offertes

Type 2: Lithium-ijzerfosfaat

Hoewel de lithium-ion thuisbatterij lange tijd koning te rijk was, moet ion langzaamaan plaats maken voor ijzerfosfaat. Lithium-ijzerfosfaat doet het immers op verschillende vlakken beter dan de lithium-ion thuisaccu:

  • Veiliger. Lithium-ion thuisbatterijen zijn gevoelig voor oververhitting, met een risico op kortsluiting en brand. Lithium-ijzerfosfaat batterijen zijn een stuk veiliger. Ze zijn stabieler en beter bestand tegen hoge temperaturen.
  • Grotere ontladingsdiepte. Lithium-ion batterijen kunnen tot zo’n 85 procent ontladen worden, terwijl de ontladingsdiepte van ijzerfosfaat accu’s rond de 95 procent ligt. Van 5 kWh aan opgeslagen energie kun je dus zo’n 4,75 kWh gebruiken.
  • Lange levensduur. Lithium-ijzerfosfaat batterijen gaan gemiddeld langer mee en hebben doorgaans zo’n 8.000 tot 10.000 laadcycli, goed voor een lange levensduur tot wel 25 jaar (of meer).
  • Minder schadelijke stoffen. Lithium-ion batterijen bevatten schadelijke stoffen en zware metalen die moeilijk te verkrijgen zijn, waaronder kobalt, mangaan en nikkel. Lithium-ijzerfosfaat batterijen bevatten minder schadelijke stoffen en schaarse materialen.
  • Goedkoper. Tot slot zijn lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen gemiddeld iets goedkoper dan lithium-ion thuisaccu’s.

Is er brandgevaar met lithium-ijzer fosfaat?

Hoewel lithium-ijzerfosfaat batterijen veiliger en stabieler zijn, blijft er een risico op brand. Dat ligt bij dit type batterij niet zozeer aan oververhitting. Een incorrecte installatie of schade aan de batterij (met lekkages tot gevolg) zorgen ook bij dit soort thuisbatterij voor een risico op brand en explosie

Wat is beter? Lithium-ijzerfosfaat versus lithium-ion

Voor een veilige, efficiënte en compacte oplossing voor energieopslag, kies je voor lithium-ijzerfosfaat. Er zijn anno 2025 geen echte redenen om lithium-ion te verkiezen boven het veilige en onschadelijke lithium-ijzerfosfaat.

Een hand houdt een kleine batterij met ijzerfosfaat boven een aantal kleine zonnepanelen.

Wat kost een lithium thuisbatterij? Van 5 tot 50 kWh

Zoals ook geldt voor andere systemen voor energieopslag, is de prijs voor lithium-batterijen sterk afhankelijk van de capaciteit. Hoe meer energie je kunt opslaan in de batterij, hoe duurder.

Mik op een prijs van ongeveer 600 euro per kWh aan opslagcapaciteit. De prijs daalt naarmate de capaciteit voor energieopslag stijgt. Daarbij komt een installatiekost van zo’n 500 tot 1.000 euro per thuisbatterij.

Prijs lithium-ion batterij

Een lithium-ion batterij met een capaciteit van 5 kWh aanschaffen en laten installeren, kan vanaf zo’n 3.000 euro.

Een lithium-ijzerfosfaat accu met een capaciteit van 50 kWh, kost rond de 25.000 euro. 

Prijs lithium-ijzer fosfaat batterij

Een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu met een capaciteit van 5 kWh installeren, kan vanaf zo’n 2.500 euro.

Een lithium-ijzerfosfaat accu met een capaciteit van 50 kWh, kost rond de 20.000 euro. 

Hoeveel kost een thuisbatterij?
Erkende installateurs bezorgen je vrijblijvende offertes

De voor- en nadelen van lithium

Welke voordelen en nadelen heeft het gebruik van lithium in thuisbatterijen?

Voordelen

Lithium biedt over het algemeen heel wat voordelen.

1. Snel op- en ontladen

Lithium maakt het mogelijk om batterijen snel en efficiënt op te laden. De opgeslagen energie kan ook vlot worden teruggeleverd aan je elektrische installatie.

Met een lithium batterij kun je verschillende apparaten doen draaien op zonne-energie, zelfs wanneer je zonnepanelen even geen elektriciteit opwekken. 

2. Compact dankzij hoge energiedichtheid

Lithium batterijen zijn compact: de hoge energiedichtheid maakt dat je zelfs in een kleine batterij al een flinke lading energie kunt opslaan. Zelfs thuisbatterijen met een grote capaciteit passen, dankzij het gebruik van lithium, vaak gemakkelijk in kleinere ruimtes.

3. Goed verkrijgbaar

Lithium is een populaire keuze voor het produceren van systemen voor energieopslag. Je hebt daarom de keuze uit ontzettend veel producenten, modellen en opslagcapaciteiten. Waar het aanbod aan lithium-ijzerfosfaat thuisaccu’s vroeger vrij beperkt was, zijn er in 2025 heel wat van zulke systemen op de markt. 

4. Lange levensduur

Tot slot, batterijen met lithium gaan erg lang mee, zonder al te veel aan rendement te verliezen.

Nog een pluspuntje: een lithium batterij heeft weinig onderhoud nodig. Een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud door een specialist volstaat om de prestaties van de batterij op peil te houden. Houd je batterij verder stofvrij om een optimale werking te ondersteunen.

Een dak met zonnepanelen boven een woning met stijlvol, sierlijk balkon.

Wat is het nadeel van lithium?

Lithium heeft enkele belangrijke nadelen:

  • Geen optimale veiligheid. Zelfs in een relatief veilige lithium-ijzerfosfaat batterij is en blijft lithium op zich een gevaarlijke stof die brand en explosie kan veroorzaken.
  • Lithium is zelf een schadelijke stof. Een feit dat vaak over het hoofd wordt gezien: lithium is een giftige stof. Wanneer de bodem verontreinig raakt met een hoge concentratie aan lithium, is dat dodelijk voor planten en dieren. Bij het ontginnen van lithium wordt bovendien een enorme hoeveelheid grondwater verspild.
  • Hoge prijs. Een laatste nadeel: lithium is een vrij duur materiaal, waardoor de kosten voor litihium thuisbatterijen nog steeds vrij hoog zijn.

Is het veilig om lithiumbatterijen in huis te hebben?

Twijfel je of lithium de juiste keuze is en zit je in met de veiligheid? Dan kies je best voor de veiligere lithium-ijzerfosfaat batterij. Laat ze installeren door een erkend installateur, en je kunt dit type thuisaccu op een veilige en verantwoorde manier gebruiken.

Om over jouw veiligheid en die van je gezin te blijven waken, is het aangeraden om de batterij jaarlijks of tweejaarlijks te laten nakijken door een expert. Die zorgt voor een tijdige vaststelling van gebreken. Bovendien zorg je er met zo’n onderhoud ook voor dat de batterij optimaal blijft presteren.

Je thuisbatterij correct en veilig installeren?
Klinkt als een taak voor een erkend installateur
arrow Vind erkende specialisten in je regio

Wat is de veiligste thuisbatterij?

De veiligste thuisbatterij? Dat is de zoutwaterbatterij. Een zoutwaterbatterij heeft enkele belangrijke voordelen:

  • Geen schadelijke stoffen en volledig recycleerbaar. Een zoutwaterbatterij bestaat uit een kunststof vat met zoet en zout water. Er komen geen schadelijke stoffen aan te pas (met uitzondering van het kunststof, dat goed te recycleren valt).
  • Volledig veilig. Zoutwaterbatterijen bevatten geen brandbare stoffen. Er is geen risico op brand, explosie of andere ellende.
  • Optimale ontladingsdiepte. Je kunt een zoutwater thuisbatterij voor 100 procent ontladen: elke kWh aan opgeslagen energie is bruikbaar.

Helaas heeft de technologie achter zoutwaterbatterijen ook wat nadelen. De energiedichtheid is heel wat lager, wat resulteert in vrij grote, zware batterijen. Zoutwaterbatterijen zijn ook minder verkrijgbaar, met een heel gering aantal producenten in Europa. 

Een zwarte tafel met een bergje zoutkorrels waarin een houten lepel met zout rust.

Op zoek naar de juiste thuisbatterij? Ontvang advies en offertes op maat

Is een lithium thuisbatterij de juiste keuze voor jouw woning? Een expert kijkt mee naar de situatie bij je thuis en informeert je over de beste oplossing(en) voor de opslag van jouw groene energie.

Op zoek naar erkende installateurs in jouw regio? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat én deskundig advies van professionals. Zo sla jij jouw groene energie straks efficiënt én veilig op bij je thuis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Welke opslagcapaciteit wenst u voor uw thuisbatterij?
2*. Wat is het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie?
3*. Heeft u reeds een digitale meter?
4*. Wanneer wilt u de thuisbatterij installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
thuisbatterij installateur: thuisbatterij