Dak ontmossen en coaten

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Dak ontmossen en coaten: een handig stappenplan

Een dak ontmossen en coaten is geen eenvoudige klus. Om een dak te ontmossen, dient er een bepaalde procedure gevolgd te worden. Deze procedure wordt hieronder uitvoerig uiteengezet en onderverdeeld in verschillende stappen.

Uw dak ontmossen en coaten in 5 stappen

Om uw dak te ontmossen en te coaten is het van belang om onderstaand stappenplan goed door te nemen, vooraleer u de werken uitvoert of laat uitvoeren. Een goede voorbereiding kan u later namelijk onnodige kosten besparen.

Stap 1: Voorbereidingen

Het is belangrijk om het dak optimaal toegankelijk te maken zodat het dak op een vlotte manier ontmost en gecoat kan worden. Tuinmeubels of bloem- en plantenpotten die de toegang tot het dak zouden kunnen bemoeilijken, kunnen het best verplaatst worden vooraleer het dak te ontmossen.

Indien u een ontmosser inhuurt, kan je deze werken best op voorhand zelf reeds uitvoeren. Anders zal u extra werkuren moeten betalen.

Als er objecten zijn die u niet kan verplaatsen (bijv. een tuinhuis of een grote bank), zorg er dan voor dat u die bedekt met bijvoorbeeld een oud laken, anders kunnen er ongewenste middelen/ producten op die objecten vallen. Dankzij het bedekken van die zaken, bespaart u uzelf nadien een lastige opkuis.

Stap 2: regenpijp afsluiten

Om verstopping van uw regenpijp te vermijden kan u de regenpijp het best afsluiten, zodat er geen regenwater meer afgevoerd kan worden naar de regenput. Daarnaast is het ook belangrijk om te voorkomen dat er anti-mosproducten in uw regenwater terecht komen, indien u het water gebruikt om bloemen water te geven. Het vervuilde water kan namelijk de groei van planten en bloemen beïnvloeden.

Stap 3: dak ontmossen

Hoe de dakpannen gereinigd wordt, hangt van verschillende factoren af. De reinigingsspecialist bepaalt eerst en vooral of er al dan niet een reinigingsmiddel gebruikt moet worden om het mos te verwijderen. Wanneer er geen reinigingsmiddel nodig is, wordt een hogedrukreiniger gebruikt om het mos te verwijderen.

Bij hardnekkig vuil of bij oudere daken wordt er meestal wel reinigingsmiddel gebruikt om het dak proper te maken. Het dak wordt dan eerst behandeld met de hogedrukreiniger, waarna het reinigingsmiddel op het dak aangebracht kan worden. Wanneer dat middel ingewerkt is, kan het dak nadien met water afgespoten worden.Dak ontmossen en coaten

Stap 4: dak coaten of impregneren

Nadat het dak ontmost is kan het best ook met anti-mos coating behandeld worden om de groei van mos en algen op uw dak tegen te gaan. Deze behandeling biedt uw dak een extra beschermingslaag, waardoor de kans op nieuwe mosgroei zal dalen. Wanneer u een dakcoating laat uitvoeren, kan u een nieuwe kleur toevoegen aan het middel. U kan er ook voor kiezen om uw dak te laten impregneren.

In tegenstelling tot het coaten van het dak, wordt er bij het impregneren geen andere kleur toegevoegd. De originele kleur van uw dak wordt bij de laatstgenoemde methode behouden.

Stap 5: Nazorg en afwerking

Nahet ontmossen en coaten van uw dak, kan u de regenpijp opnieuw vrijmaken, de mosresten opkuisen die op de grond gevallen zijn en dan kunnen de tuinmeubels ook teruggeplaatst worden. Het ontmossen van uw dak is alles behalve een eenvoudige arbeid.

Het is zeer belangrijk om een goede voorbereiding te treffen, zodat u nadien geen onnodige kosten hoeft te maken. De regenpijp afsluiten, het dak ontmossen en de beschermingslaag aanbrengen op uw dak, kan u het best door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren, dat beschikt over de nodige instrumenten en vakkennis.