Nadelen van ontmossen met bleekwater

Is het verstandig het dak met bleekwater te ontmossen? Neen! Bleekwater doodt mos. Maar jouw dakpannen schoonmaken met bleekwater heeft veel nadelen

Ten eerste is bleekwater schurend en beschadigend. Bijgevolg verwijdert het niet alleen het mos, maar ook de beschermlagen op de dakpannen. Dat verslechtert de kwaliteit van het dak en maakt het vatbaarder voor insijpeling van water.

Daarnaast is bleekwater ongezond voor het milieu. Het kan zelfs aan jouw tuin en dakgoot schade aanrichten als het via de dakgoot in jouw gazon loopt.

Ondanks zijn effectiviteit, zal het dak ook snel weer tekenen van vuil en mos vertonen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan dakexperts
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten van ontmossen met bleekwater

Indien je het mos op je dak wil verwijderen met bleekwater, hoor je dit te weten.

  • Controleer op asbest. Het is niet mogelijk om een asbesthoudend dak te ontmossen.
  • Bleekwater kan de kwaliteit van bepaalde materialen laten achteruitgaan. Bleekwater op kwetsbare materialen kan jouw dakpannen poreus maken. Controleer dus goed je dakpannen.
  • Ook is het belangrijk om je afvoerbuizen af te koppelen voor je start met ontmossen of dakpannen reinigen. Bleekwater mag absoluut niet via de afvoerbuizen in de regenput terechtkomen.
  • Controleer dat het bleekwater niet in je tuin terechtkomt. Want planten en grassen zullen verkleuren en sterven door het bijtende karakter van bleekwater.  
  • Gebruik nooit puur bleekwater! Het mengsel moet voor de helft uit javel en voor de helft uit water bestaan.
  • Het is cruciaal om je dakgoten na het ontmossen grondig af te spoelen, zodat alle schadelijke sporen verdwenen zijn. Pas daarna kunnen afvoerbuizen terug aangesloten worden.
product bleekwater dak ontmossen

Stappenplan voor ontmossen met bleekwater

De manier waarop je jouw dak ontmost hangt af van een aantal factoren. Heb je een plat of hellend dak? Zijn je dakpannen bestand tegen bleekwater of niet? Enzovoort.

Stap 1: het dak inspecteren

Ga na welk soort dak je hebt en in welke staat het verkeert. Afhankelijk daarvan kan je zien of het dak het bleekwater zal kunnen verdragen.  

Stap 2: de regenpijpen afkoppelen

Daarna koppel je de afvoerbuizen af. Zo kan er geen bleekwater in de regenput terechtkomen.

Stap 3: product op dak aanbrengen

Sproei het mengsel van javel en water met een onkruidsproeier op de dakbedekking. Laat het vervolgens een uur intrekken.

Stap 4: het dak schoonmaken

Start bovenaan en spuit naar beneden toe. Zo kan het middel niet via de pannen naar binnen. Je spuit best onder een neerwaartse helling van 35 graden met een hogedrukspuit met V-straal en onder een druk van 80 bar.

Stap 5: het dak impregneren

Het is verstandig het resterende vuil te bestrijden met een anti-mosmiddel, voor een langere bescherming tegen mossen en algen.

Vergeet niet dat je dak reinigen met bleekwater een gevaarlijke klus blijft en je best een professionele dakreiniger inschakelt.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Alternatieven voor bleekwater

Kies je voor een minder schadelijke optie dan je dak te ontmossen met bleekwater? Er bestaan genoeg veiligere alternatieven. Het dak is een elementair onderdeel van je woning en verdient een behandeling met een specifiek reinigingsproduct. Enkele voorbeelden: 

inspectie dak ontmossen

1. Schuimwerende producten

Om een succesvol resultaat te verkrijgen, moet het wel bij droog en warm weer worden aangebracht en mag het niet afgespoeld worden. Het werkt langzaam werkt en kan tot twee maanden nodig hebben vooraleer je resultaat ziet.

2. Anti-mosproducten

Je kan ook anti-mosproducten gebruiken die achteraf wel afgespoeld moeten worden. Dit type producten heeft een snelle werking en wordt vaak gebruikt bij het verwijderen van mossen, algen en overig vuil.

3. Producten op basis van oplosmiddelen

Ook producten op basis van oplosmiddelen zijn een alternatief. Ze moeten verdund worden met water en vervolgens met een spuit op de dakpannen schoon aangebracht worden. De volgende regenbui zal zijn werk doen om het losgekomen vuil af te spoelen.

4. Waterafstotende behandeling

Een goede optie voor elk dak is een waterafstotende behandeling. Met deze preventieve methode kan je jouw dak optimaal beschermen tegen vocht en mosvorming. Het middel kan met spuitbus of kwast aangebracht worden.

5. Beschermende coating

Je kan een beschermende coating aanbrengen die als waterdichte laag fungeert en bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden. Esthetisch ziet het dak er ook netter en verzorgder uit.

plat-dak-coaten-min.jpg

Dak laten ontmossen door professional

Dakpannen reinigen of een andere type dak schoonmaken is een arbeidsintensieve klus. Voor een grondig en langdurig resultaat doe je best beroep op een dakreiniger.

Een professionele behandeling kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m². Je geniet daarna van een optimale bescherming tegen mosvorming en andere vervuiling.

Vind via onderstaand formulier een specialist in jouw regio. Vergelijk gratis meerdere offertes tegelijk en kies de beste dakreiniger.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakbedekking heeft u?
2*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
3*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
4*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dak ontmossen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dak ontmossen