Wat is een bivalent systeem? 

Een bivalent systeem of een hybride warmtepompsysteem is de combinatie van een warmtepomp met een bestaande cv-ketel op gas of stookolie. De warmtepomp levert voornamelijk de warmte, maar krijgt af en toe ook hulp van de cv-ketel wanneer de warmtevraag te groot is of de omstandigheden te ongunstig zijn (bijvoorbeeld vriestemperaturen). 

Met de term hybride warmtepomp wordt vaak een lucht-water warmtepomp bedoeld die aan een bestaand verwarmingssysteem (cv-ketel) wordt aangesloten. De term bivalent is eigenlijk breder: de bestaande verwarming kan niet alleen aan een warmtepomp toegevoegd worden, maar ook aan andere bronnen zoals bodemlus, grondbron, zonnecollector, PVT-paneel en oppervlaktewater. 

De installatie van een hybride warmtepomp is heel eenvoudig: je kunt de warmtepomp op de bestaande leidingen en/of radiatoren aansluiten. Er is zowel een binnenunit bij de cv-ketel (de warmtepomp) als een buitenunit (vaak op het dak of aan de muur gemonteerd) die de warmte uit de lucht onttrekt. 

Een hybride warmtepomp is een eenvoudige manier om het gasverbruik van woningen te verminderen. De CO2-uitstoot vermindert met zo’n 15 tot 20 %. Daardoor liggen ook de energiekosten een stuk lager. De kostprijs van een hybride warmtepomp is wel een stuk hoger dan bij een cv-ketel. Gelukkig is de terugverdientijd kort.   

Vandaag worden cv-ketels vaak gecombineerd met een water-water warmtepomp met zonnecollectoren of PVT-panelen. Een buitenunit is dan niet vereist en het rendement ligt iets hoger. Deze installatie vraagt wel veel investeringskosten. 

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

De werking 

Lucht-water warmtepompen zonder een bivalent systeem doen het toerental van de compressor oplopen. Ze gebruiken elektrische back-up weerstanden om warmte te genereren wanneer het buiten vriest. Dit zorgt voor een hoge energiefactuur. 

Het bivalente systeem lost dit probleem goed op: als het rendement van de lucht-water warmtepomp niet hoog genoeg is, springt de cv-ketel bij om voldoende warmte te produceren. Omdat voornamelijk de warmtepomp in warmte voorziet en de cv-ketel enkel bijspringt wanneer het nodig is, bespaar je heel wat op je energiefactuur. 

warmtepomp installatie buiten

Waarom nodig? 

Je bestaande radiatoren werken waarschijnlijk op een 80-60 regime: aan de ingang van je radiator heeft het verwarmingswater een temperatuur van 80 graden, aan de uitgang 60 graden of meer. 

Omdat je traditionele radiatoren en convectoren je de stookolie- of gasketel zijn aangesloten, oefent de buitentemperatuur geen invloed uit op de werking van het verwarmingssysteem. Als het kouder is, verbruikt de ketel gewoon meer stookolie of gas om de woning te verwarmen. 

Dit is anders bij een warmtepomp: dit toestel maakt gebruik van de energie in de lucht, bodem of water. De buitentemperatuur heeft daarom wel een invloed op de werking van je verwarming. Hoe lager de temperatuur buiten, hoe langer en intensiever de warmtepomp moet werken om voldoende warmte te kunnen genereren. 

Daarom is het bivalente systeem nodig: tijdens periodes van vriestemperaturen, schakelt je warmtepomp de hulp in van de cv-ketel op gas of stookolie. Dit is goedkoper dan een lucht-water warmtepomp die met elektrische back-up weerstanden werkt. 

Wat is de bivalente temperatuur of het bivalentiepunt? 

De bivalente temperatuur of het bivalentiepunt is de precieze buitentemperatuur waarop de bivalente werking van de warmtepomp naar een tweede warmteopwekker gaat.

Alle voordelen van een bivalente of hybride warmtepomp op een rijtje 

Het bivalente of hybride systeem biedt heel wat voordelen

  • Je kunt je bestaande radiatoren of convectoren blijven gebruiken
  • Het slimme systeem van de hybride warmtepomp zorgt ervoor dat je in alle weersomstandigheden op de goedkoopst mogelijke manier verwarmt. Bijverwarmen met stookolie of gas is minder duur dan bijverwarmen met back-up weerstanden. 
  • Bovendien verzekert het bivalente systeem dat je ieder moment het hoogste rendement behaalt.
  • Je hebt geen elektrisch meerverbruik door energieverslindende back-up weerstanden. 
  • Je warmtepomp verwarmt altijd je sanitair water

Hoe werkt een bivalente warmtepompboiler? 

Een bivalente warmwaterboiler gebruikt twee bronnen om in verwarming en warm water te voorzien. Bovendien bevat het toestel twee buisspiralen of warmtewisselaars. Zo kan je bijvoorbeeld zonnepanelen aansluiten als een back-up voor de warmwaterproductie. 

De tweede bron is meestal een gas- of mazoutketel. Maar ook andere warmteopwekkers zoals een warmtepomp of een ketel op vaste brandstof zijn goede opties. 

Een warmwaterboiler op zonne-energie 

Een warmwaterboiler kan aangesloten worden op een systeem met zonnepanelen. De vloeistof in de zonnecollectoren wordt aan de hand van zonnestroom opgewarmd. Vervolgens stroomt het naar de onderste warmtewisselaar of buisspiraal. 

Deze verplaatsing gebeurt enkel wanneer de temperatuur in de collectoren hoger ligt dan de temperatuur in de warmwaterboiler. Omdat deze hete vloeistof door de onderste buisspiraal stroomt, wordt het water in de boiler opgewarmd. Daarna koelt de hete vloeistof af en stroomt deze terug naar de collectoren. De cyclus kan dan opnieuw beginnen. 

Maar wat doet de bovenste buisspiraal? Deze wordt enkel gebruikt wanneer er niet voldoende zonnestroom is. De buisspiraal wordt door de centrale warmteopwekker, vaak een mazout- of gasketel, van warmte voorzien. Het warme water stroomt dan van de ketel naar de buisspiraal. Laatste stuurt tot slot de thermische energie naar de bivalente warmtepompboiler. 

Wat betekent een monovalente warmtepomp? 

Een monovalente warmtepomp betekent simpelweg dat alleen de warmtepomp voor de verwarming van je woning instaat. Deze warmtepompwerking past bij elk verwarmingssysteem met een temperatuur van maximaal 60 graden. Daarom is een warmtepomp ideaal met vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken. De aanvoertemperatuur ligt niet hoog. 

Een bivalent systeem combineert twee warmtebronnen, vaak een warmtepomp met een bestaande cv-ketel op gas of stookolie. 

warmtepomp unit buiten tuin

Een bivalente warmtepomp laten installeren? Ontvang offertes op maat van specialisten

Wil je een bivalente warmtepomp door erkende installateurs laten plaatsen? Of heb je nood aan advies op maat van specialisten? 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij je situatie past. Tot slot verzekert een specialist een correcte en veilige installatie van jouw warmtepomp. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp