Een vochtige binnenmuur aanpakken kan een heel vervelend en aandringend probleem zijn. Daarom is het best om het van de eerste keer goed aan te pakken tegen vocht. Vochtige muren behandelen op een correcte manier minimaliseert de kans dat het probleem persisteert.

Kostprijs van vochtbestrijding

De kosten van het bestrijden van een vochtige binnenmuur variëert tussen € 750 – 2300. Afhankelijk van de situatie, de oorzaak en de staat van de aangetaste muren kunnen de prijzen sterk verschillen.

Een vochtspecialist kan de situatie van vochtige muren analyseren en een oplossing op maat aanbieden.

Opzoek naar een vochtspecialist?
Vraag hier uw offerte op maat!
OorzaakAlgemene richtprijs
Opstijgend vocht € 800 – 2.200
Doorslaand vocht€ 10 — 15/m²
Condensatievocht€ 1.500 – 5.000

De oorzaak van vocht in de binnenmuren

Zoals eerder vermeld zijn er verschillende oorzaken voor schimmels en vochtplekken in de vochtige binnenmuur.

1. Opstijgend vocht

De oorzaak van oprekkende vocht in de binnenmuur is het gevolg van verouderde fundering die niet voozien is van waterkering.

Kenmerkend voor dit probleem zijn vochtplekken, schimmelvorming en loskomend behang of pleister in de vochtige binnenmuur op grondniveau.

2. Doorslaand vocht

Waterinsijpeling via de buitenmuren is te wijten aan verouderde gevelstenenen of beschadigd voegwerk, dit kan ook voorkomen door water die van het dak afstroomt. Het probleem is dan ook te bemerken in de vochtige binnenmuur, in de vorm van doorslaand vocht.

3. Condensatievocht

Dit is een vochtprobleem dat geproduceert is door de leefomgeving en vaak voorkomend in kamers binnen de woning (zoals de keuken of badkamer). Als gevolg van onvoldoende ventilatie zal vocht opstapelen. Dat resulteert in een vochtige binnenmuur.

Vocht in binnenmuren behandelen condensatievocht boven een raam

Er zijn ook andere oorzaken mogelijk zoals waterinfiltratie in de kelder, een lek in de woning of in de muren… Soms kan een combinatie van oorzaken in een verhoogd vochtgehalte resulteren en afzetten op de muren en in een vochtige binnenmuur.

Wat te doen tegen vocht in binnenmuren

De oorzaak achterhalen is de eerste, maar cruciale stap tot het oplossen van de problematische vochtige binnenmuur.

Behandeling per type oorzaak:

1. Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht oplossen kun je door ervoor te zorgen dat grondwater niet meer wordt opgenomen door de aangetaste vochtige muren. Daarvoor wordt er een waterafstotende gel ingespoten in de muur.

Een expert of je kan zelf de behandeling uitvoeren tegen opstijgend vocht. Een stappenplan hiervoor is een beetje verder te vinden in het artikel.

Alternatief kan er ook een nieuwe waterkering geplaatst worden door de buitenmuur in te zagen en een vochtwerende coating in de vochtige binnenmuur te plaatsen.

Deze alternatieve procedure is wel zeer drastisch en intensief, daarom is deze methode enkel aangeraden indien injecteren van de vochtwerende gel in de muren geen oplossing biedt voor opstijgende vocht op advies van een expert.

Type werkenRichtprijs voor 8m inc. arbeid materiaal en btw
Buitenmuren injcteren€ 800
Binnen-en buitenmuren injecteren€ 1.500
Muren repareren en injecteren€ 2.200

2. Doorslaand vocht bestrijden

In het geval van doorslaand vocht op een vochtige binnenmuur moet de buitenkant van de woning aangepakt worden door deze te laten impregneren. Dat is een proces waarbij er een transparente laag aangebracht wordt op de buitengevel. De transparante laag is waterafstotend en absorbeert in de muur.

Als extra kan je evoor kiezen om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Deze kan ook onmiddleijk gecombineerd worden met een isolatie. Voor een uitgebreide uitleg over gevelbedekking en isolatie kunt u hier lezen.

3. Condensatievocht bestrijden

Bij dit type probleem van een vochtige binnenmuur is ventilatie belangrijk, dit kan grotendeels door ramen open te zetten en ventilators te plaatsen in de aangetaste ruimtes.

Dit is vaak voldoende als het enkel om condensatievocht gaat die een vochtige binnenmuur heeft veroorzaakt. Maar als gevolg van andere vochtproblemen die voor een hogere luchtvochtigheid zorgen in de woning kan het zijn dat ventilatie geen oplossing bied voor een vochtige binnenmuur. Dan kun je best het advies van een vochtexpert inschakelen om het probleem te analyseren.

Zelf opstijgend vocht in de binnenmuren behandelen [Stappenplan]

Een vochtige binnenmuur moet niet altijd door een expert behandeld worden. Zoals eerder vermeld kun je opstijgend vocht op een binnenmuur ook zelf behandelen.

vocht in binnenmuur opstijgende vocht

Stap 1: Voorbereiding voor het behandelen

Het vaststellen van de oorzaak en zeker zijn dat het weldegelijk over opstijgend vocht gaat is essentieel bij het behandelen van het vochtprobleem. Indien het toch niet gaat over opstijdend vocht, zullen de volgende stappen ook geen oplossing bieden en zal het probleem volharden in de vochtige muur.

Stap 2: Gaten boren voor het injecteren van de binnenmuren

Na het analyseren van het probleem, boor je een rij gaten in de muur over de hele lengte van de aangetaste muur, deze gaten bevinden zich 50cm boven de grond. Het aantal gaten (en de afstand tussen elk gat) hangt af van de muur en de vochtwerende gel die je gebruikt.

Stap 3: Injecteren van emulsiegel en afwerking

In de gaten die geboord werden worden buisjes geplaatst in de muur die geïnjecteerd worden met een vochtwerende gel. Indien je twijfelt over welk product je best gebruikt, schakel dan best een specialist.

Na het injecteren van de gel in de muur worden de gaten afgesloten met een cementmengsel. De muur zal de gel opnemen en na een tijdje een waterkeringslaag vormen.

Soms is het nodig de behandeling te herhalen. Het kan van een aantal maanden tot een jaar duren tot de muur weer helemaal droog is.

Uiteindelijk wordt het overig pleisterwerk dat ook aangetast is geweest verwijdert en de de muur wordt herbepleisterd. Hierop kan een beschermende folie al dan niet geplaatst worden.

Roep de hulp in van een ervaren vochtbestrijder

Indien je twijfelt over welk type vocht je muren aangetast hebben. Of wil je liever zelf geen drastische procedures uitvoeren op jouw woning? Hier kun je gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen van een aantal experten. Zo kan je prijzen vergelijken en een oplossing op maat vinden, naargelang de situatie van je woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding