Wanneer is de schouw kuisen een verplichting?

De verplichting tot professioneel schoorsteenvegen hangt af van het verwarmingstoestel dat aangesloten is op de schouw. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een schoorsteenveger in jouw buurt
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Centrale verwarming

Er bestaan twee soorten centrale verwarming. Ofwel is deze van het type B (open stooktoestel), ofwel van het type C (gesloten stooktoestel). 

Bij een cv van het type B, aangesloten op een schoorsteen, ben je zo goed als altijd verplicht een regelmatig onderhoud te laten uitvoeren: 

  • Op een vaste brandstof: jaarlijks onderhoud 
  • Op stookolie vanaf een vermogen van 20 kilowatt: jaarlijks onderhoud 
  • Op gas vanaf een vermogen van 20 kilowatt: tweejaarlijks onderhoud 

Bij een cv van het type C is een onderhoud niet verplicht. Om de verwarming zo efficiënt mogelijk te laten werken wordt een onderhoud wel sterk aanbevolen.  

Schoorsteen op centrale verwarming

Andere verwarmingsinstallaties

Als je schoorsteen aangesloten is op een individueel stooktoestel is onderhoud niet verplicht. Deze decentrale stooktoestellen kunnen bijvoorbeeld een open haard of een boiler die enkel gas opwarmt zijn. 

Individueel stooktoestel

Wie mag de schoorsteen wettelijk reinigen? [prijzen]

Er zijn twee professionals die jouw schoorsteen mogen reinigen. Een erkende technicus en een schoorsteenveger.  

Schouwveger

Een schoorsteen laten vegen en erna de centrale verwarming onderhouden is een werkje dat enkel een erkend technicus mag uitvoeren. Die zal eerst de rookkanalen vrij van ophopingen maken en daarna de cv het jaarlijks verplichte onderhoud geven. 

Deze technici hebben een erkende opleiding gevolgd voor het onderhouden van een cv. Er zijn twee verschillende opleidingen: één voor gasvormige en één voor vloeibare brandstof. 

De schoorsteen laten vegen en erna de cv onderhouden kost je gemiddeld tussen 125 en 175 euro.

Schoorsteenveger

Erkend technicus

Professionele schoorsteenvegers mogen de schouw onderhouden, maar niet het centrale verwarmingssysteem. Wil je een schoorsteenveger laten langskomen, dan doe je dit best voor het onderhoud van jouw centrale verwarming. De schoorsteen moet namelijk gereinigd worden alvorens de centrale verwarming een onderhoud krijgt.  

De schoorsteenveger zal na het onderhoud een attest opmaken dat je vervolgens aan de technicus voor de cv kan tonen. Zo weet die exact wat er allemaal gebeurde. 

Er bestaat geen officiële opleiding tot schoorsteenveger, ervaringen van eerdere klanten is een belangrijke maatstaf om een geschikte professional te vinden die bij jou past. 

Een schoorsteenveger vraagt voor een normale onderhoudsbeurt een prijs rond de 80 tot 100 euro. Duurt de klus langer dan normaal, dan betaal je ook wat meer. Er wordt een meerprijs van zo’n 60 euro gevraagd per extra rookkanaal.  

Elektrisch reinigen kost ongeveer 120 euro. De reiniging verloopt vlotter, maar vereist wat andere handigheid en materialen. 

Contacteer erkende technici of schoorsteenvegers
Vraag offertes aan en vind een professional op maat van jouw woning en budget
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe vaak moet je een schoorsteen laten vegen?

De frequentie dat de schouw geveegd moet worden hangt zoals eerder uitgelegd af van het verwarmingssysteem dat erop aangesloten is. Gesloten centrale verwarmingssystemen zijn de enige met een reinigingsverplichting. Een schoorsteen aan een cv op een vaste brandstof of mazout moet jaarlijks onderhouden worden, bij een cv op gas is tweejaarlijks voldoende. Bij alle andere schoorstenen is het wel interessant om toch regelmatig de schouw te laten vegen.  

Het zorgt naast een veiligere woning voor een efficiëntere en zuinigere verwarming. Dit drukt de prijs en is beter voor het milieu. 

Wat gebeurt er als je de schoorsteen niet veegt?

De schoorsteen laten vegen is een wettelijke verplichting, maar dat wilt niet zeggen dat je de schade niet uitbetaald krijgt na een brand. Verzekeraars vragen bij een brand naar de reinigingsattesten om zo te kunnen uitsluiten dat schouwophopingen de brand veroorzaakten.  

Heb je geen attesten? Dan kunnen ze laten onderzoeken waar de brand begon. In het geval dat de brand in de schouw begon door onvoldoende onderhoud kunnen ze de brandverzekering opzeggen en jou een schadevergoeding laten betalen.  

Je krijgt ongeacht de oorzaak een schadevergoeding, ook als de schoorsteen niet goed onderhouden is.  

Let op: Volgens verzekeraars wordt wel 1/3de van de woningbranden veroorzaakt door schoorsteenbrand. 

Huur je een woning? Dan is het jouw verplichting om de schoorsteen tijdig te laten reinigen. Je bent verantwoordelijk voor alles wat met onderhoud te maken heeft in jouw huis en daar hoort ook de schoorsteen bij. Zijn er gebreken of herstellingen nodig, dan is de verhuurder verantwoordelijk. 

Opgestapeld roet in rookkanaal

Contacteer erkende experten, krijg 1 of meerder offertes en bespaar kosten

Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt. Vraag offertes aan, vergelijk prijzen en bespaar kosten. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen