Hoe vaak verplicht schoorsteen laten vegen voor verzekering?

De schoorsteen kan aangesloten zijn op een gesloten centraal stooktoestel type C, een open centrale verwarming type B of een individueel stooktoestel. 

Het open stooktoestel is de enige soort waar een wettelijke verplichting tot onderhoud is. Hoeveel keer per jaar je de schoorsteen schoon moet laten vegen is afhankelijk van waar jouw centrale verwarming op draait: 

  • Op een vaste brandstof: jaarlijks onderhoud 
  • Op gas (vanaf 20 kilowatt): tweejaarlijks onderhoud 
  • Op stookolie (vanaf 20 kilowatt) jaarlijks onderhoud 

Bij gesloten en individuele stooktoestellen, zoals een open haard, heb je geen onderhoudsplicht. 

Contacteer een schoorsteenveger in jouw buurt
Ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is er verzekerd bij een schoorsteenbrand?

Een brandverzekering dekt heel wat meer dan enkel de schade die rechtstreeks door de brand veroorzaakt wordt. Of je een vergoeding krijgt hangt af van de dekking van jouw verzekering. 

Basisdekking

Elke basisverzekering dekt de materiële schade die door de schoorsteenbrand wordt veroorzaakt. Hieronder valt schade door brand, rook en roet. Glasschade, schade door breuk van leidingen en schade aan elektrische toestellen wordt ook gedekt.

Aanvullende dekking 

Met een aanvullende dekking kan je ook de kosten laten dekken die verbonden zijn aan het schadegeval. Hieronder vallen bijvoorbeeld de reddingskosten, de kosten die de onderzoekexpert maakt en huisvesting wanneer de woning onbewoonbaar verklaard werd. 

Optionele dekking

Als laatste dekking, kan je kiezen voor de optionele dekking. Hiermee ben je verzekerd tegen indirecte of onrechtstreekse verliezen die je oploopt door een brand. Je mag hierbij denken aan postkosten, tijdverlies en administratieve werken.

Brandverzekering voor schoorsteenbrand

Wat is de prijs van een professionele schoorsteenreiniging? 

Een professionele schoorsteenveger vraagt voor een regelmatig onderhouden schoorsteen ongeveer 80 à 100 euro. Normaal is het werkje gedaan op een half uur tot een uur. Is de schoorsteen heel intensief gebruikt of al lange tijd niet geveegd, dan zal het wat langer duren en dus ook wat meer kosten. 

In het geval van hardnekkige vervuiling laat je de schouw best elektrisch reinigen, zodat het werkje geen 3 tot 4 uren in beslag neemt. Elektrisch schoorsteenvegen kost zo’n 120 euro.  

Per extra rookkanaal zal minstens 60 euro extra aangerekend worden. 

Op zoek naar een specialist?Ontvang gratis offertes en bespaar kosten

Waarom is er een verplichting van schouwvegen?

Regelmatig de schouw laten onderhouden door een professionele schoorsteenveger is in bepaalde gevallen verplicht gemaakt door de Vlaamse overheid. In alle andere gevallen is het aan te raden voor de eigen veiligheid.

De schouw laten vegen staat eigenlijk los van de verplichting tot een brandverzekering afsluiten. Een brandverzekering nemen is namelijk niet verplicht, bepaalde schouwen onderhouden is dat wel.

De schouw voldoende kuisen haalt brandgevaar omlaag

Wanneer je de schouw regelmatig laat reinigen, kan je een schoorsteenbrand makkelijker voorkomen. Onverbrande resten stapelen zich na verloop van tijd op in jouw schouw en versperren rook en warmte om de schouw vlot te verlaten. De ophopingen kunnen bij grote warmte ontbranden en zo een schouwbrand veroorzaken.  

De schouw reinigen zoals in België verplicht wordt, is voldoende om een schouwbrand te vermijden. 

Naast het voorkomen van een woningbrand is het onderhouden van de schoorsteen goed voor het energieverbruik van de verwarming. De schouw trekt beter en de verwarmingsinstallatie zal minder hard moeten werken, wat resulteert in een goedkopere energierekening

Onderhoud zorgt dat je tijdig problemen in de schoorsteen kan opsporen. Daarnaast zorg je voor het leefmilieu door vervuiling zo veel mogelijk te beperken.  

Schoorsteenbrand

Wanneer kan de brandverzekering weigeren schade te betalen bij schouwbrand?

De verzekeraar zal in geval van brand vragen een attest voor te leggen dat bewijst dat je verwarmingsinstallatie of schoorsteen opgekuist is geweest. Zo kan een oorzakelijk verband tussen de twee uitgesloten worden. Als je dat niet kan voorleggen zal je nog steeds een schadevergoeding ontvangen. De verzekeraar kan nu wel een onderzoek opstarten om de oorzaak vast te stellen. 

Is onvoldoende onderhoud de basis van de schoorsteenbrand? Dan kan je de verzekering direct na het uitbetalen van de schadevergoeding verliezen en kan de verzekeraar zelfs een boete eisen.  

De brandverzekering betaalt misschien nog steeds de schade uit na een schoorsteenbrand, maar dat is niet de belangrijkste reden van het onderhoud.  Een schoorsteenbrand vermijden is belangrijk voor jouw eigen veiligheid en zorgt dat je jouw woning en persoonlijke spullen niet verliest.

De brandverzekering kan enkel weigeren te betalen wanneer de schade opzettelijk werd veroorzaakt.

Laat jouw schoorsteen voordelig reinigen. Ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen

Vermijd boetes, hoge energieprijzen en schouwbrand. Vul onderstaand offerteformulier in en vind een professionele schoorsteenveger op maat van jouw woning. Ontvang offertes, vergelijk tarieven en bespaar kosten. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen