Hoe werkt een reinigingsblok voor de schoorsteen?

De reinigingsblok is een soort van chemische reiniging voor de schoorsteen. 

Het blok zal je enkele uren moeten laten smeulen in een haard. De rook die hierbij vrijkomt bevat een actieve stof die roet en andere afvalstoffen laat opdrogen. Binnen één tot twee weken vallen de opgedroogde resten naar beneden. Delen van de ophoping die toch nog blijven hangen zullen nu veel makkelijker mechanisch te verwijderen zijn.  

Verschil met werking mechanisch vegen

Bij chemisch schoorsteenvegen zal de schoorsteen met chemische stoffen gereinigd worden. Mechanisch vegen of reinigen veegt met een borstel over de volledige binnenkant van het rookkanaal om roet en andere afvalstoffen te verwijderen.

Mechanische reiniging is het enige onderhoud dat voor een volledig propere schoorsteen kan zorgen. Een reinigingsblok is perfect geschikt om deze reiniging vlotter te laten verlopen.

Vraag professioneel advies op maat van jouw woning
Contacteer schoorsteenvegers in de buurt, vergelijk offertes en bespaar kosten
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe schouw zelf kuisen met reinigingsblok? [Stappenplan]

Een reinigingsblok is makkelijk in gebruik. Je kan de schoorsteen makkelijk tussentijds reinigen zonder hulp van een professional.

Om de hoeveel tijd je een reinigingsblok moet gebruiken hangt af van de intensiteit dat je vuur stookt. Er wordt aanbevolen om ongeveer om de 60 stookbeurten een nieuw blok te gebruiken.  

De kostprijs van reinigingsblokken start tussen 10 en 15 euro.  

Elk blok kan anders werken. Dus het is belangrijk om telkens de instructies goed te lezen. Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan:

Stap 1: verwarm rookkanalen

Om de rookkanalen voor te bereiden laat je de haard best enkele uren branden. Wanneer het voldoende opgewarmd is, doe je het vuur uit en wacht je tot de haard zelf wat afgekoeld is.

Opgewarmde rookkanalen

Stap 2: plaats reinigingsblok

Over het algemeen moet het blok geplaatst worden in een haard die niet brandt. Zorg dat je de instructies van het blok goed leest.

Stap 3: smeulen van het blok

Het blok zal nu enkele uren smeulen. Gebruik de haard tijdens dit proces niet. De rook die vrijkomt bevat een actieve stof die roet en andere afvalstoffen in de rookkanalen laat opdrogen.

Stap 4: reinig de haard

Binnen één tot twee weken zullen de verdroogde resten grotendeels naar beneden vallen. Die kan je nu makkelijk uit de haard opscheppen.

Verwijder roetresten

Wanneer is reinigen door professional verplicht?

De schouw is meestal verbonden aan een centrale verwarming (cv) van het type B of C, of aan een individueel verwarmingssysteem. Enkel bij een cv van het type B heb je een wettelijke verplichting om de schoorsteen door een professionele schoorsteenveger te laten vegen. Bij de andere toestellen is het wel aangeraden.

Daarnaast is roet een gevaarlijke stof. De vakman neemt dit na het onderhoud mee om het op een correcte manier te verwerken.  

Een cv op stookolie of vaste brandstof moet elk jaar onderhouden worden, een cv op gas minstens één keer in de twee jaar.  

Op zoek naar een specialist?Vind een schoorsteenveger die past bij jou

Wat kost het laten schoonmaken van een schoorsteen?

Gemiddeld kost het schoonmaken van een goed onderhouden schoorsteen tussen 80 en 100 euro. De klus is na 30 minuten tot een uur klaar. Hoe langer de reiniging duurt, hoe meer het onderhoud zal kosten. 

Per bijkomende schoorsteen wordt rond 60 euro extra gevraagd. 

Wil je graag een elektrische reiniging? Dan betaal je ongeveer 120 euro

Meer info nodig? Vraag vrijblijvend advies en offertes aan experten

Ontdek de beste manier om jouw schoorsteen het hele jaar door proper te houden.

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Kom in contact met schoorsteenvegers in jouw buurt en ontvang offertes op maat van jouw woning.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen