Schoorsteen reinigingsmaterialen

Een schoon rookkanaal zorgt dat warmte en rook makkelijk weg kan. Zo is er veel minder risico op een schouwbrand of CO-vergiftiging. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je verwarmingssysteem beter werkt en dus minder energie zal verbruiken. Enkel voordelen dus. 

Een schoorsteen reinigen vraagt de juiste materialen. Er bestaan veel verschillende materialen en het is soms moeilijk kiezen. 

Vraag bij twijfels of problemen gerust de hulp van een professionele schoorsteenveger. 

Contacteer schoorsteenvegersOntvang gratis en vrijblijvend advies op maat

1. Traditionele schoorsteenveegset

Het grootste voordeel van een schoorsteenveegset in huis hebben is dat je bij intensief gebruik de schouw makkelijk tussentijds kan reinigen.  

Je vindt veegstokken in 4 verschillende kleuren. Groene en blauwe stokken zijn voor professionele schoorsteenvegers. De groene stokken hebben een beveiliging tegen het losdraaien tijdens het vegen. De blauwe zijn een iets goedkoper alternatief zonder deze veiligheid. 

Rode en zwarte stokken zijn voor particulieren. De zwarte zijn van matige kwaliteit. Rode stokken zijn ideaal om één- of tweemaal per jaar de schoorsteen zelf te vegen.  

Op deze stokken kunnen de borstels en een eventuele veer geplaatst worden. Dit laatste zorgt ervoor dat je makkelijk een kanaal met bochten kan vegen. 

Rode schoorsteenveegborstel

Nylon

Nylon schoorsteenborstels zijn relatief zacht materiaal. Ze kunnen in elk type schoorsteen gebruikt worden. In een roestvrijstaal (rvs)-kanaal kan enkel nylon gebruikt worden. Met dit materiaal ben je zeker dat er geen krassen gemaakt worden in het rookkanaal  

Nylon schoorsteenborstel

Staal

Stalen borstels kunnen enkel gebruikt worden in stenen schoorstenen. Ze zorgen voor een goede reiniging, maar kunnen geen schade aanrichten. Dat is wel het geval bij rvs-rookkanalen. Gebruik je toch een stalen borstel in een rvs-kanaal, dan zal het krassen maken die kunnen roesten. 

stalen schoorsteenborstel

 

Flexibele borstelstok

Flexibele borstelstokken zijn ontworpen zodat je makkelijk door eventuele bochten in het rookkanaal geraakt. Zo wordt elk hoekje en kantje proper achtergelaten.  

2. Materialen voor elektrische reiniging

Elektrische reiniging is eigenlijk een soort manuele reiniging. Het grote verschil is dat er een elektrische aandrijving zit op het begin. Hierdoor zal je grondiger en sneller kunnen reinigen met minder energie. 

Het brengt nog enkele voordelen met zich mee: 

  • De reiniging moet niet vanop het dak moeten gebeuren, wat het iets veiliger maakt.  
  • Er zit een aszuiger aan verbonden waardoor roet en afvalstoffen niet in huis terechtkomen.  

Of de schoorsteen gebruik maakt van deze techniek is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de beschikbaarheid van de materialen.  

3. Materialen voor chemische reiniging

Chemische reiniging is geen methode die toegepast wordt door professionele schoorsteenvegers. Het is ook geen geldige reiniging wanneer vegen verplicht is.  

Chemisch reinigen biedt alvast enkele voordelen. Het is een goede manier om roet en andere ophopingen in het rookkanaal op te drogen. Ga je nu met een mechanische borstel door het kanaal, dan zal het vuil makkelijker loslaten.  

Er bestaan chemische reinigingsblokken die je in een haard zonder vuur legt. Je steekt de blok aan en laat ze rustig smeulen. De dampen die vrijkomen helpen met de reiniging van het rookkanaal. 

Reinigingspoeder werkt ongeveer hetzelfde, maar dit moet soms in het vuur gegooid worden. De dampen veroorzaken hetzelfde effect. 

Contacteer vrijblijvend experten in jouw buurt
Vind een schoorsteenveger op maat van jouw woning en budget
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is de beste manier om een schoorsteen te vegen?

De beste manier van schoorsteenvegen blijft een mechanische reiniging. Beter dan een handmatige reiniging, is een elektrische. Schoorsteenvegers kunnen nooit het aantal toeren bereiken die de elektrische aandrijving haalt.  

Onderhoud verloopt hierdoor vlotter, maar de materialen zijn wat duurder en niet elke professional heeft ze tot zijn beschikking.  

Verplicht professionele reiniging in België

Wanneer de schoorsteen verbonden is met een centraal verwarmingstoestel (cv) type B is manuele reiniging in België verplicht. Een cv die werkt op een vaste brandstof of mazout, moet minstens één keer per jaar geveegd worden, een cv op gas minstens tweejaarlijks.  

Wanneer de schoorsteen dienstdoet voor een ander verwarmingstoestel is reiniging niet verplicht, maar zeker wel aanbevolen. 

schoorsteenborstel met kogel

Gemiddelde prijs

Gemiddeld betaal je voor een regelmatig onderhouden schoorsteen tussen 80 euro en 100 euro per reiniging. Is het vorige onderhoud te lang geleden, of is de schouw hardnekkig bevuild, kan de prijs wat oplopen. Om dit te vermijden kan je een onderhoudscontract aangaan bij jouw schoorsteenveger. Op die manier verlies je de nodige reiniging niet uit het oog. Daarnaast kan zo’n contract je helpen kosten te besparen.   

Bijkomende Rookkanalen reinigen kost ongeveer 60 euro. Elektrisch reinigen gaat vlotter en zal makkelijker zijn bij veel ophoping. Er is wel ander materiaal voor vereist en niet elke schoorsteenveger beschikt hierover. Je zal voor elektrisch onderhoud ongeveer 120 euro betalen.  

Vraag offertes aan experten en bespaar kosten

Kosten besparen kan makkelijk wanneer je offertes aanvraagt bij schoorsteenvegers in jouw buurt. Zo bespaar je op verplaatsingskosten en kies je een schoorsteenveger die past bij jouw woning en budget. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
2*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
3. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Schoorsteenvegen