Waarom je buitenmuur kaleien?

Een gevel bekleden met kalei heeft heel wat voordelen.

Voordelen kaleien woning

  • Kalei is veelzijdig. Kalkpleister kan een woning zowel een moderne uitstraling geven als het effect van landelijke woningen creëren. Je hebt bovendien controle over de structuur, dikte, verschillende afwerkingen en je kan indien gewenst kleuren toevoegen. Zo kan je een karakteristiek uitzicht creëren.
  • Het kan fungeren als camouflage. Met kalei kun je kleine beschadigingen aan de gevel verbergen.
  • Het beschermt je gevel tegen weersinvloeden. Regen, vorst of wind kunnen de gevel onder de kaleilaag zo niet aantasten.
  • Dunne kalkpleister is een duurzaam product. Het gaat gemakkelijk 10 jaar mee.
  • Kalei is bovendien een materiaal dat de gevel dampopen houdt. Kaleien gevelbekleding ademt. Vocht van buiten kan niet naar binnen, maar vocht dat binnenshuis ontstaat kan wel naar buiten.
  • Het is milieuvriendelijk. Kalkpleister zorgt voor weinig tot geen belasting van het milieu.
kalei aanbrengen

Zelf muren kaleien: stappenplan voor doe-het-zelvers

Met een goed stappenplan kun je voorbereid aan het kaleien beginnen.

1. Voorbereidende werken van je binnenmuur

Zorg voor een goede voorbereiding om jezelf wat tijd en moeite te besparen.

  • Reinig om te beginnen de gevels. Verwijder mos, roet, algen of ander vuil. Verwijder ook oude verflagen of loszittende stukjes.
  • Bedek de delen die je niet wilt kaleien met waterdichte tape of folie. Denk aan ramen, deuren en geveldetails.
  • Bevochtig de muur. Zo voorkom je dat het vocht uit het kaleimengsel geabsorbeerd worst en dat de verschillende lagen te snel opdrogen.

2. Kalei zelf maken voor je binnenmuren

Het is perfect mogelijk om kalei zelf maken. Volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Blus ten eerste de gebrande kalk. Dat doe je door water aan de gebrande kalk of kalk in poedervorm toe te voegen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie. Na zo’n vijf minuten is alle vloeistof verdampt en heb je gebluste kalk.
  2. Meng vervolgens de gebluste kalk uit de chemische reactie met zuiver water. Zorg dat het goed gemengd is tot een smeuïg breisel.
  3. Voeg daarna rivierzand toe om de juiste textuur te bekomen. Merk je dat je teveel rivierzand hebt toegevoegd aan de kalei? Dan voeg je gewoon wat meer water toe en zorg dat het goed gemengd is.
  4. Als laatste voeg je eventueel de kleurpigmenten toe. Volg de aanwijzingen op de verpakking van het pigment. Best test je dit eerst op een klein oppervlak van de gevel.
gebluste kalk

3. Kalei aanbrengen

Hoe doe je het kaleien zelf? Hier vind je de methode die je best hanteert om kalei aan te brengen.

  • Breng kalei gelijkmatig aan in meerdere dunne lagen. Een grote hoeveelheid kalei aanbrengen in één laag heeft geen zin. De kalkpleister kan zich dan niet voldoende hechten door het gewicht.
  • Gebruik vloeiende bewegingen voor een mooi eindresultaat.
  • Breng de kalei aan in kruisvorm. Begin met een horizontale laag. Daarna volgt een laag die je verticaal aanbrengt. Wissel dit enkele keren af.
  • Vergeet niet om tussendoor in de de kaleiverf te roeren. Zo vermijd je dat de droge ingrediënten naar de bodem zakken.
Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Aandachtspunten bij het kaleien van de gevel van je landelijk huis

Met volgende tips kun je het kaleien succesvol zelf doen.

  • Een laag kalei mag niet volledig uitgedroogd zijn voordat je de volgende laag aanbrengt. Droogt de kaleilaag toch te snel? Eerst moet de muur vochtig gemaakt worden voordat je de volgende laag aanbrengt.
  • Kalei aanbrengen doe je best in lagen van 1 tot 2 millimeter. Dikkere lagen hechten zich niet aan de gevel of de onderliggende kaleilagen.
  • Kalei je gevel bij vochtig weer. Een bewolkte dag met weinig tot geen wind is ideaal. Ook een juiste temperatuur is van belang. Bij voorkeur doe je dit je bij een temperatuur van 10 tot 20 graden.
  • Je kunt kalei ook binnenshuis gebruiken. Gebruik kalei bijvoorbeeld voor het afwerken van een binnenmuur uit (bak)steen of bij kleine renovaties en herinrichtingen.
aandachtspunten bij het aanbrengen van kalei

Doe-het-zelf versus vakman inschakelen

Hoewel je het kaleien van je gevels zelf kunt aanpakken, hou je best rekening met enkele zaken voor je de werken aanvat. Het inschakelen van een vakman heeft namelijk belangrijke voordelen.

Is kaleien moeilijk? Hoe zelf een gevel kaleien?

Ervaring

Een vakman beschikt over de nodige kennis en ervaring wat kaleien betreft. Hij maakt de juiste technische overwegingen en zorgt dat de klus vlot verloopt.

Kwaliteit kaleiverf

Een vakman maakt geen fouten tijdens het aanbrengen van de kalei. Fout aangebrachte kalei kan kan dan namelijk gemakkelijk loskomen van de gevel. In het beste geval blijft de kalei een tijd zitten, maar dan heeft het nog geen lange levensduur.

Goed geplaatste kalei door een vakman moet je meestal pas na 10 jaar (laten) vervangen.

Arbeidsintensief

Kaleien is een tijdsrovende, arbeidsintensieve klus. Je gevel laten kaleien door een professional bespaart je heel wat tijd.

Materiaal

Zelf kaleien is niet per se goedkoper. Een vakman beschikt bovendien over al het nodige materiaal zoals borstels, verftonnen en beschermkledij bijvoorbeeld. Doe je het kaleien zelf, dan moet je zelf voor het materiaal zorgen.

Wat is de prijs van zelf kaleien van je muur in verschillende kleuren?

Indien je zelf aan de werken begint zal de gemiddelde prijs 6 tot 8 euro per vierkante meter zijn. Daar moet de prijs van het nodige materiaal, het eventuele huren van een hoogtewerker en de aanschaf van het pigment nog bijgeteld worden. Denk ook aan de tijd die je in het kaleien investeert. Kaleien is een intensieve klus.

Is kaleien duurder dan schilderen? Hoeveel kost kaleien door een vakman?

De klus uitbesteden aan een vakman kost je gemiddeld 25 tot 40 euro per vierkante meter. Die prijs kan oplopen als je de kaleien gevel bijvoorbeeld op voorhand moet laten reinigen.

Ontvang offertes en advies op maat voor gevel kaleien

Wil je zelf je gevel kaleien en een nieuwe look geven? Dan is het aangewezen om betrouwbare info in te winnen bij een specialist zodat je de juiste keuzes maakt en zodat de werken op een goede manier aangepakt worden.

Raadpleeg een vakman voor een correcte uitvoering van de werken inclusief advies. Vind gespecialiseerde gevelwerkers actief in jouw buurt. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en gratis offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie