Hoe steenstrips op isolatie plaatsen? Drie opties

Afhankelijk van je gevelsituatie zal het plaatsen van gevelisolatie met steenstrips iets anders verlopen. Is er geen spouwmuur? Dan kun je de isolatie met steenstrips rechtstreeks aan de bestaande gevel bevestigen. Met een spouwmuur zijn de opties wat uitgebreider.

Optie 1: Op de bestaande gevel plaatsen

Vooraleer met deze optie te beginnen, moeten eventuele beschadigingen aan een gevel in slechte staat worden hersteld. Het isolatiemateriaal kan rechtstreeks aan de buitenmuur bevestigd worden met vijzen. Vervolgens kun je de steenstrips op de isolatiepanelen bevestigen. Om koudebruggen te vermijden kun je ook rondom de bestaande ramen isolatiemateriaal plaatsen.

 • Snelste methode
 • Beste optie wanneer je geen spouwmuur hebt

Optie 2: Op bestaande gevel met spouwmuur

Is er een spouwmuur aanwezig? Dan heb je twee opties.

 • De spouwmuur volledig luchtdicht maken en het isolatiemateriaal aan de gevel bevestigen. Vervolgens plaats je de steenstrips op het isolatiemateriaal met speciale lijm.
 • De spouwmuur opvullen met isolatiemateriaal en luchtdicht maken. Daarna bevestig je isolatiepanelen aan de buitengevel, die je achteraf kunt bekleden met steenstrips.

 De tweede optie krijgt natuurlijk de voorkeur. Zo is je woning het best geïsoleerd.  

Optie 3: Tegen de binnenmuren plaatsen

Een laatste optie is het verwijderen van de (lucht)spouw. Je plaatst nieuwe isolatiepanelen rechtstreeks tegen de binnenmuren, en werkt af met steenstrips.

Deze meest drastische methode heeft twee belangrijke voordelen:

 • Je wint plaats en kunt een dikkere en dus efficiëntere laag isolatie aanbrengen.
 • Je voorkomt koudebruggen volledig.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in en ontvang offertes voor een gratis vrijblijvend vergelijk
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Verschillende methodes die isolatie en steenstrips combineren

Er zijn drie uitvoeringsmethodes om steenstrips op isolatie te plaatsen.

Methode 1: E-Board systeem

Het E-Board systeem bestaat uit afzonderlijke isolatieplaten. Na plaatsing kun je de steenstrips eenvoudig aan de isolatiepanelen bevestigen.

 • Geschikt voor plaatsing op (cellen)beton, metselwerk en houtskeletten.
 • Optie uit open of gesloten voeg, meer dan 100 verschillende kleuren en heel wat vormen en texturen.
 • Geschikt voor plaatsing door zowel aannemers als doe-het-zelvers.
 • Prijs van het E-Board isolatie systeem zonder plaatsing: 75 tot 100 euro per vierkante meter.

Methode 2: Iso-Façade systeem

Het isolatiemateriaal in het Iso-Façade systeem is XPS (geëxtrudeerd polystyreen). XPS is uitzonderlijk goed bestand tegen water, en bruikbaar onder het maaiveld.

 • Eenvoudige plaatsing dankzij de voorgevormde voeglijnen.
 • 10 jaar garantie op het product.
 • Geschikt voor plaatsing door zowel aannemers als doe-het-zelvers.
 • Prijs steenstrips van het Iso-Façade systeem zonder plaatsing: 75 tot 100 euro per vierkante meter.

Methode 3: E-Brick systeem

Het E-Brick systeem bestaat uit isolatiepanelen met PUR (polyurethaan). De panelen zijn bij levering bekleed met steenstrips, wat een snelle plaatsing garandeert.

 • Interessant voor grote oppervlakken die snel bekleed moeten worden. Je vindt dit systeem dan ook voornamelijk terug in appartementsgebouwen en winkelpanden.
 • Het isolatiemateriaal is minstens 4 centimeter en maximaal 14 centimeter dik.
 • Enkel geschikt voor plaatsing door ervaren vakmannen. Het E-bricksysteem is te zwaar om door een doe-het-zelver geplaatst te worden.

Voordelen van steenstrips op isolatie

 • Bespaar plaats. Steenstrips zijn erg dun, zijn vaak niet dikker dan 2 centimeter en nemen minder ruimte dan complete bakstenen. Met steenstrips wordt er geen ruimte verloren voor zowel binnen- als buitenshuis. De opgespaarde ruimte kun je bijvoorbeeld benutten door een dikkere laag isolatiemateriaal aan te brengen.
 • Eenvoudige plaatsing. De installatie van steenstrips op isolatie gebeurt moeiteloos en is weinig tijdrovend. Dat vertaalt zich dan ook naar het prijskaartje van de plaatsing. Het grote voordeel situeert zich in het feit dat er geen extra fundering geplaatst moet worden
 • Duurzaam. Steenstrips gaan lang mee – tot wel 60 jaar.
 • Onderhoudsvriendelijk. De strips vragen om weinig onderhoud. Zijn de steenstrips verontreinigd? Dan maak je ze in de meeste gevallen gewoon weer proper met een harde borstel en eventueel wat zeepsop.
 • Perfect combineerbaar met isolatie. Je kunt steenstrips plaatsen op de meeste ondergronden, alsook op de meeste soorten isolatiemateriaal. Een ideale combinatie is bijvoorbeeld steenstrips op isolatieplaten.
 • Veelzijdig. Steenstrips worden verzaagd uit stenen. Meest voorkomend zijn de steenstrips uit echte bakstenen, maar ook strips uit kunststof, gips of natuursteen zijn beschikbaar. Je hebt dus een ruim aanbod aan uitvoeringen om uit te kiezen voor je grondige renovatie.
 • Authentieke steenlook. Kies je bijvoorbeeld voor steenstrips uit traditionele bakstenen? Dan bekom je ook echt de look van een bakstenen muur. En dat zonder het ruimteverlies!

Wil je een gevel met steenstrips en isolatie laten plaatsen? Vraag advies en ontvang gratis offertes op maat

Laat jij je mooie gevel ook afwerken met steenstrips op isolatie? Kies voor een erkend specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat om te vergelijken. Door dit vergelijk bespaar je alvast kosten en kan je de meest voordelige aanbieder voor jouw project kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken