Wat is muurisolatie precies?

Muurisolatie is een van de beste middelen om je woning energetisch te renoveren. Zonder degelijke muurisolatie kun je heel wat warmte verliezen. Een laag muurisolatie zorgt ervoor dat je woning de warmte beter vasthoudt. Koude wind en vocht blijven buiten. Zo vormt isolatie een jasje voor je woning, waardoor het binnen zelfs op de koudste dagen behaaglijk warm kan blijven.

Daarmee verzeker je niet enkel een aangename binnentemperatuur, maar bespaar je ook nog eens handen vol geld. Je woning wordt sneller warm (en verwarmen kost ook nog eens een stuk minder energie) én blijft langer warm. In de zomer blijft de warmte buiten en je woning lekker fris!

Hoeveel cm muurisolatie?

Hoe dik je laag isolatiemateriaal moet zijn, is afhankelijk van twee factoren. Enerzijds het type isolatiemateriaal (en de bijhorende isolatiewaarde, anderzijds het soort isolatie (spouwmuur of isolatie via de binnen of buitenzijde van de gevel).

Als het niet mogelijk is om bijvoorbeeld de buitenzijde van de gevel van een voldoende dikke laag isolatiemateriaal te voorzien, kun je opteren voor een combinatie van bijvoorbeeld buitenmuurisolatie met spouwmuurisolatie. Een specialist helpt je bij het vinden van de juiste oplossing.

Hoe zinvol is muurisolatie?

Een niet-geïsoleerde woning is vatbaar voor warmteverliezen, verbruikt meer energie, en heeft een laag wooncomfort. In de winter koelt zo’n woning snel af, en in de zomer stijgen de temperaturen binnenshuis snel.

Muurisolatie is dus zeker zinvol, en een geweldige stap richting een woning met een lager energieverbruik en een hoger wooncomfort. Naast muurisolatie kan ook dak- en vloerisolatie de energiezuinigheid van je woning aanzienlijk verbeteren.

Is isoleren van de muren verplicht?

In België is muurisolatie niet verplicht. Wel zijn er bepaalde eisen rond de energieprestaties van woningen. Muurisolatie kan helpen om aan deze eisen te voldoen. Let op: Vanaf 2023 gelden er strengere regels. Huizen met een slechte EPC-waarde zijn verplicht om binnen vijf jaar naar het niveau D te gaan. Op termijn zullen waarschijnlijk ook andere vormen van isolatie verplicht worden.

muurisolatie langs buiten

De mogelijkheden van muurisolatie

Er zijn grofweg 3 methodes om een gevel te isoleren. Een combinatie van meerdere methodes kan erg efficiënt zijn. Win daarover advies in bij een vakspecialist.

1. Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur of -ruimte is, simpel uitgelegd, een open ruimte tussen een buiten- en binnenmuur. Natuurlijk beschikt niet elke woning over een spouwruimte. Is een spouwmuur aanwezig en heeft die een dikte van minimaal 5 centimeter? Dan is het opvullen van de spouwmuur met isolatiemateriaal een erg efficiënte manier om de woning te isoleren.

Bestaande spouwmuren isoleren is perfect mogelijk zonder breekwerken. Er worden kleine openingen in de buiten- of binnenmuur gemaakt. Via die openingen wordt isolatiemateriaal aangebracht in de muur. Vaak gaat het om glas- of steenwol, maar ook PUR schuim en EPS parels zijn geschikt. Na het plaatsen van de spouwmuurisolatie worden de gaten gedicht. 

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

Na het isoleren van een spouwmuur is het zaaks dat je de woning van goede ventilatie voorziet. In bepaalde gevallen kunnen na het isoleren van de spouwmuur vochtproblemen ontstaan. Voor de spouwmuur geïsoleerd werd, kon overtollig vocht via de spouwmuur ontsnappen. Als dat na het plaatsen van spouwisolatie niet meer lukt, zou dat tot vochtproblemen kunnen leiden.

Een vakspecialist waakt mee over de luchtvochtigheid in je woning. Goede ventilatie veegt vochtproblemen na spouwmuurisolatie van de baan.

spouwmuurisolatie

2. Buitenmuur isoleren langs buiten

Als er een spouwmuur aanwezig is, kan het nog steeds zijn dat die ruimte niet groot genoeg is om voldoende isolatiemateriaal aan te brengen. Is er geen (of een te geringe) spouwruimte? Dan is het isoleren langs de buitenmuur de beste optie.

Door langs buiten te isoleren verlies je geen ruimte binnenshuis. Het biedt ook de ideale omstandigheden om de buitengevel opnieuw te bekleden. Je kunt een dikke laag isolatiemateriaal aanbrengen aan de buitenmuur, en de woning op die manier erg efficiënt isoleren.

Soms is het isoleren langs de buitenkant van de gevel geen optie. Gemeentelijke regels kunnen bijvoorbeeld het verbreden van de buitenmuur verbieden.

Vergelijk gratis offertes

3. Buitenmuur isoleren langs binnen

Is er geen spouwruimte, en mag de gevel niet langs buiten geïsoleerd worden? Dan rest er nog een laatste optie. Het isoleren van de muur langs de binnenkant van de woning gaat gepaard met wat ruimteverlies binnenshuis.

Langs binnen isoleren vormt ook een uitdaging. Het risico op koudebruggen (plekken waar de isolatie niet goed aansluit en waarlangs warmte verloren kan gaan) is groter.

Er zijn verschillende manieren om een gevel vanbinnen uit te isoleren.

  • Voorzetwand. Een vakspecialist plaatst een houten of metalen rooster tegen de draagmuur. Daarin plaatst die een voorzetwand. Zo creëert die als het ware een soort spouwruimte. De open ruimte tussen de draagmuur en de voorzetwand wordt opgevuld met isolatiemateriaal. De voorzetwand wordt afgewerkt met bekleding naar wens.
  • Isolatieplaten. De vakspecialist plaatst spaan- of gipsplaten die voorzien zijn van isolatiemateriaal tegen de binnenmuur. 
  • Isolatieschuim. Een expert brengt een laag isolatieschuim aan op de binnenmuur. Op het schuim worden platen bevestigd die achteraf naar wens kunnen worden bekleed.

De laatste twee methodes zijn wat eenvoudiger én zijn sneller afgerond. Vaak zijn die laatste twee methodes ook goedkoper

Langs binnen isoleren is steeds ingrijpender dan langs buiten isoleren. Stopcontacten en verwarmingstoestellen moeten bijvoorbeeld verlegd worden. Daarnaast worden de werken ook binnenshuis uitgevoerd, wat extra overlast met zich mee brengt.

Jouw woning zo efficiënt mogelijk isoleren?Vraag advies en vergelijk offertes!

Soorten muurisolatie

Er zijn grofweg drie types muurisolatie.

1. Kunststof muurisolatie

Kunststof muurisolatie bestaat uiteraard uit kunststof. Vaak gaat het om EPS, XPS, PIR, PUR, perliet of silicaat. Kunststof muurisolatie is verkrijgbaar in vezel- of plaatvorm, en kan ook in de vorm van parels of schuim geplaatst worden.

Het materiaal is ideaal voor het isoleren met weinig ruimteverlies. Met plaatmateriaal kun je de gevel heel eenvoudig langs binnen of buiten isoleren. Isolatievezels, -parels of -schuim zijn dan weer uitermate geschikt voor het opvullen van een spouwruimte.

Kunststof muurisolatie is niet erg milieuvriendelijk. Het materiaal is moeilijk afbreekbaar, en bij de productie wordt erg veel energie verbruikt. Kunststof heeft wel uitstekende waterdichte eigenschappen, en zijn goed aanpasbaar. Je kunt er bijvoorbeeld perfect een halfronde muur mee isoleren.

2. Anorganische muurisolatie

Anorganische muurisolatie wordt gemaakt van verwerkte natuurlijke en kunstmatige stoffen. Vaak gaat het om glas-, rots- of minerale wol. Anorganische isolatie wordt doorgaans in vlok-, mat- of plaatvorm vervaardigd.

3. Ecologische muurisolatie

Ecologisch isolatiemateriaal bestaat uit natuurlijke, herbruikbare materialen. Denk maar aan vlas-, hout- of schapenwol, kurk, stro, hennep en cellulosevlokken. Ecologisch isolatiemateriaal wordt in plaat-, vezel- en matvorm geproduceerd. 

Bij het produceren van ecologisch isolatiemateriaal wordt weinig energie verbruikt. De materialen zijn daarnaast herbruikbaar en goed afbreekbaar. Een ideale optie voor wie graag milieu- en natuurbewust renoveert.

Vraag advies aan isolatiespecialisten

Prijs muurisolatie

De gevel van een gemiddelde rijwoning isoleren, kost je zo’n 1.200 tot 9.000 euro. De precieze prijs is afhankelijk van de totale te isoleren oppervlakte, de isolatiemethode, en het gebruikte isolatiemateriaal.

Onderstaande tabel geeft je een idee van de prijzen per isolatiemethode.

Isolatiemethode Richtprijs per vierkante meter Verwachtte terugverdientijd*
Muurisolatie langs de binnenkant van de gevel € 40 – 50 10 jaar
Muurisolatie langs de buitenkant van de gevel € 100 – 150 13 tot 15 jaar
Spouwmuurisolatie € 20 – 35 3 tot 5 jaar

*Verwachtte terugverdientijd is onder meer afhankelijk van de energieprijzen. Hoe hoger die zijn, hoe sneller je de investering terugverdient. 

Onderstaande tabel geeft je een beeld van de prijzen voor verschillende soorten isolatiemateriaal.

Isolatiemateriaal Richtprijs per vierkante meter inclusief plaatsing
Glaswol (anorganisch) € 10 – 15
Rotswolplaat (anorganisch) € 12 – 18
PIR platen (kunststof) € 10 – 20
PUR schuim (kunststof) € 25 – 35
Hennep (ecologisch) € 15 – 20
Schapenwol (ecologisch) € 20 – 25

Tip: Verschillende aannemers hanteren verschillende tarieven. Door meerdere offertes te vergelijken, kun je heel eenvoudig aanzienlijk besparen op je renovatiefactuur.

Benieuwd hoeveel jouw isolatieproject kost?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Isolatiepremie voor 2023

Er zijn verschillende premies waarmee je de kosten voor je renovatiewerken deels kunt recupereren. Een overzicht van de premies die relevant zijn voor het isoleren van je buitenmuren.

Mijn VerbouwPremie

Sinds 2022 kun je in Vlaanderen met heel wat renovatiewerken in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie. Je vraagt de premie aan via het online loket van de Vlaamse overheid.

Op de website vind je een handige tool waarmee je kunt bepalen of jouw renovatiewerken in aanmerking komen voor een premie en om welke premie(s) het gaat. Met de simulator krijg je een beeld van het uiteindelijke premiebedrag.

Voor buitenmuurisolatie begint de premie bij 15 tot 30 euro per vierkante meter voor mensen uit de hoge inkomenscategorie. In de gemiddelde en lage inkomenscategorieën wordt het premiebedrag verhoogd met respectievelijk 35 of 50 procent.

Voor spouwmuurisolatie begint de premie bij 5 euro per vierkante meter. Die wordt opnieuw verhoogd met 35 tot 50 procent voor mensen uit lagere inkomenscategorieën.

Let wel: Er gelden bepaalde voorwaarden voor het in aanmerking komen voor de premie. Die vind je opnieuw terug op de website van de Vlaamse overheid.

EPC labelpremie

Wie woningen met een slecht EPC label energetisch laat renoveren (en binnen de 5 jaar een verbeterd EPC label behaalt), kan in aanmerking komen voor de EPC labelpremie. Voor de aanvraag van de premie heb je een geldig energieprestatiecertificaat nodig. Je vindt meer informatie op de website van de Vlaamse overheid.

Gemeentelijke premies

Ook op gemeentelijk vlak kun je in aanmerking voor bepaalde isolatiepremies. Je gemeente informeert je op verzoek over de voorwaarden en premiebedragen. Een ervaren, lokale vakspecialist kan je ook helpen bij het vinden en aanvragen van de juiste premies.

Verlaagd btw tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je op verschillende renovatiewerken een btw-tarief van geen 21 maar 6 procent. Dat fiscaal voordeel is nog geldig tot en met 31 december 2023. Wees er dus snel bij!

Gratis offertes op maat

Waarom kiezen voor muurisolatie? Wat zijn de voordelen?

Je buitenmuren isoleren brengt heel wat voordelen met zich mee.

Aangename binnentemperatuur

Een goed geïsoleerde woning blijft fris in de zomer, en is eenvoudig te verwarmen op koude dagen. Het verwarmen van de woning kost bovendien heel wat minder energie.

Bespaar op je energierekening

Een geïsoleerde woning verwarmen, kost zoals gezegd minder energie. Dat merk je dan ook snel op je energiefactuur!

Die besparing op je stookkosten maakt dat je de investering al na gemiddeld 5 tot 7 jaar hebt terugverdiend. De precieze terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van het type woning, welk isolatiemateriaal je gebruikt, en de manier waarop je de woning verwarmt.

Minder vochtproblemen

Goede muurisolatie verkleint de kans op vochtproblemen aanzienlijk. Vocht trekt niet langer door de buitengevel naar binnen. Schimmels, vochtplekken en een hoge luchtvochtigheid zijn al snel verleden tijd.

Let wel: Na het isoleren van je woning wordt goede ventilatie nog belangrijker. Een vakspecialist waakt mee over een goede verluchting.

Verhoging woningwaarde

Een goed geïsoleerde woning is meer waard dan een gelijkaardige woning zonder degelijke isolatie. Isoleer je langs buiten? Dan steek je jouw woning in een hip nieuw jasje, waardoor de waarde nog meer stijgt!

Bonusvoordeel: je woning wordt ook sneller verkocht dan een gelijkaardige woning met gebrekkige (of zonder enige vorm van) isolatie. Zelfs als je niet van plan bent zelf in de woning te blijven wonen, verdien je de investering met andere woorden terug.

Minder geluidsoverlast

De meeste isolatiematerialen zijn niet enkel thermisch maar ook akoestisch isolerend. Een geïsoleerde buitenmuur dempt storende geluiden van buitenaf.

Milieuvriendelijk

Minder energie verbruiken is niet enkel goed voor je wooncomfort en je portefeuille. Je helpt er ook het milieu een handje mee door je uitstoot te verlagen

Meer weten over muurisolatie?Een vakspecialist weet raad!

Kan je bestaande muren isoleren?

Er zijn verschillende manieren om een bestaande gevel te isoleren. Het isoleren van een bestaande muur wordt ook wel eens na-isoleren genoemd. Er zijn zowel opties met als zonder breekwerken.

Zonder afbraak

Thermisch soleren zonder breekwerken? Dit zijn je opties.

Binnenmuurisolatie

Een vakspecialist brengt het isolatiemateriaal aan op de binnenzijde van de gevel. Zie boven in dit artikel hoe dat er aan toe gaat.

Buitenmuurisolatie

Het isolatiemateriaal wordt op de buitenzijde van de gevel bevestigd. Na het isoleren werk je de geval af met gevelbekleding naar wens.

Bestaande spouwmuur isoleren

De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouwruimte of spouwmuur) wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Met afbraak

In bepaalde gevallen kan het verwijderen van het buitenspouwblad nodig zijn. Zulke werken zijn duurder en ingrijpender. Na het afbreken van het buitenspouwblad kan de aannemer de gevel afwerken met isolatiepanelen en nieuwe gevelbekleding.

muurisolatie aan de buitenkant

Meer weten over muurisolatie? Stel je vragen aan gevelexperten en ontvang gratis offertes op maat

Benieuwd wat voor muurisolatie het meest efficiënt is voor jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo kun jij informatie inwinnen, het aanbod vergelijken, en de meest voordelige oplossing vinden voor jouw isolatieproject!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

+
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie