Spouwmuurisolatie: hoe begin je eraan?

Dat spouwmuurisolatie een interessante investering is, staat vast. Maar net zoals andere renovatiewerken is het niet altijd evident om eraan te beginnen, tenzij je een professional bent.  

De belangrijkste beslissingen die je hoort te maken zijn:’Is mijn huis wel geschikt voor spouwmuurisolatie? Zo ja, welk isolatiemateriaal kies ik dan? Hoe verloopt het aanbrengen van de isolatie en wie schakel ik ervoor in?’ 

Op bovenstaande en vele andere vragen lees je verder in dit artikel het antwoord. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan erkende isolatiespecialisten in jouw regio
arrow Vind isolatiespecialisten

Is elk huis geschikt voor spouwisolatie?

Niet alle huizen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. De belangrijkste vereiste is dat de woning beschikt over een spouwmuur.

Een oudere woning, gebouwd vóór 1920, heeft hoogstwaarschijnlijk geen spouw om te isoleren. In dat geval kan je haast niet anders dan de buitengevel of de binnenmuren te isoleren.

Woning zonder spouwmuur

Weet je zeker dat de woning een spouw heeft? Ook dan is het nog niet zeker dat die geschikt is om te isoleren. Een te isoleren spouw heeft 5 belangrijke kenmerken

 1. De spouw is minstens 5 cm breed: dat is nodig om voldoende warmteweerstand te creëren en het verkleint de kans op cementbruggen. Zo ben je zeker van een goede verdeling van je isolatiemateriaal.
  Een dunnere spouw kan eventueel met extra hoog isolerend materiaal behandeld worden 
 2. De spouw is niet vervuild: resten van onder meer cement verhinderen een goede verdeling van het isolatiemateriaal en kunnen later problemen geven. 
 3. De gevelbekleding is dampopen: Vocht moet afgevoerd kunnen worden om vochtproblemen te voorkomen. 
 4. De gevel is niet beschadigd: bij schade kan vocht makkelijk de schouw binnendringen en het isolatiemateriaal aantasten.
 5. De gevel is beschermd tegen slagregen: om te voorkomen dat de gevel teveel vocht opneemt, die moeilijker droogt door de open structuur.

Om zeker te zijn dat de woning een spouwmuur heeft die geschikt is om te isoleren schakel je best een ervaren professional in. Zo voorkom je veel problemen in de toekomst. 

Beschikt jouw woning over een geschikte spouwmuur?
Contacteer gratis ervaringsdeskundigen
arrow Vind een expert in jouw buurt

Wat zijn de beste materialen om een spouwmuur te isoleren?

De meest gebruikte materialen om een spouwmuur te isoleren zijn EPS-parels en glaswol. Je kunt ook kiezen voor een andere minerale wol of PUR-schuim. 

Criteria voor het kiezen van het juiste isolatiemateriaal

Hoe kies je welk materiaal het beste bij jouw woning past? Om de juiste keuze te maken hou je best rekening met allerlei factoren, waaronder de vochtwerendheid, de kenmerken van het materiaal, de mogelijkheid van de spouwmuur en natuurlijk de prijs. 

1. Vochtbestendigheid

Vochtwerendheid is belangrijk voor een spouwmuur, aangezien het onmogelijk is te zorgen dat hier geen vocht in terechtkomt. Om vochtproblemen te vermijden zorg je best dat je kiest voor vochtwerend materiaal. De materialen die dit gewenste kenmerk hebben zijn onder andere de populaire glaswol, PUR-schuim en EPS-parels. 

2. Milieuscore

Een belangrijk hedendaags kenmerk van isolatiemateriaal is de milieuscore. We zijn steeds met meer en het is daarom van belang onze milieu-impact zo klein mogelijk te houden. 

De beste isolatiematerialen op ecologisch vlak zijn glaswolvlokken en EPS-parels (met als beste optie biofoam). De milieukosten voor die materialen zijn op minder dan een jaar gecompenseerd. Steenwolvlokken en zelfs PUR-schuim zijn na maximaal 3 jaar ook gecompenseerd. 

Een afrader op ecologisch vlak is vreemd genoeg schapenwol. Dit nieuwe opkomende isolatiemateriaal stoot wel 20 keer zo veel broeikasgassen uit als andere isolatiematerialen.  

Schapenwol is vreemd genoeg een milieu-onvriendelijk isolatie alternatief
3. Brandveiligheid

Een tweede belangrijke kenmerk is de brandveiligheid. Brandveilige opties zijn glaswol, PUR-schuim en als topper: steenwol. 

4. Eigenschappen van het isolatiemateriaal

Niet enkel de kenmerken van het isolatiemateriaal zijn belangrijk, maar ook die van de spouwmuur zelf. Zo kies je best niet voor glaswol als de spouw minder dan 5 cm breed is. EPS-parels en PUR-schuim kunnen al een groot verschil maken in een spouw van 3 cm. 

5. Prijs

Een niet te onderschatten keuzefactor is de prijs. De prijzen starten gemiddeld aan 15 euro en gaan tot zo’n 30 euro per vierkante meter. Er zijn zowel goedkopere als duurdere opties te vinden. Afhankelijk van jouw beschikbare budget, of het budget dat je ervoor over hebt, kun je een materiaal kiezen. De kostprijs van spouwmuurisolatie wordt verder in het artikel uitgebreid besproken. 

Naast deze factoren kun je het materiaal ook kiezen op basis van de isolatiewaarde. We lijsten die hieronder voor je op: 

Isolatiewaarden van de verschillende materialen

De isolatiewaarde van materialen wordt weergegeven als lambdawaarde. Hoe lager de waarde is, hoe beter het isoleert. Het symbool van de lambdawaarde is λ en het wordt uitgedrukt in Watt per meter Kelvin (W/mK). Makkelijk uitgelegd is dit de hoeveelheid warmte die op een bepaalde tijd van de ene zijde naar de andere zijde van de wand gaat en ontsnapt. Hoe langer dit duurt, hoe beter het dus is. 

Een overzicht van populaire isolatiematerialen:

Spouwmuur isolatiemateriaal lambdawaarde
Glaswol 0,031 – 0,044 W/mK
EPS-parels 0,033 – 0,042 W/mK
PUR-schuim 0,023 – 0,032 W/mK
Steenwol 0,031 – 0,044 W/mK

Ter vergelijking heeft een baksteen zonder isolatiemateriaal een lambdawaarde van ergens tussen 0,22 en 0,81 W/mK.

Een bijkomende isolatiewaarde is die van de akoestische isolatie. Dit wordt weergegeven als Rw-waarde, of de geluidsreductiewaarde, met als eenheid dB. Omgekeerd als bij de lambdawaarde is het doel hier een zo hoog mogelijke waarde te bereiken.

Glaswol en steenwol zijn over het algemeen de beste keuzes als het gaat om geluidsisolatie. EPS-parels en PIR-schuim kunnen hier ook voor gebruikt worden. Om zeker te zijn dat je het beste materiaal kiest op maat van jouw situatie, contacteer je best experten voor gericht advies.

Kies de juiste isolatiewaarde
Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning

Hoe verloopt het isoleren van een spouw?

Spouwmuurisolatie zal steeds voorafgegaan worden door een voorinspectie. De isolatiespecialist zal dan zien of een spouw aanwezig is, of die geschikt is om te isoleren en of er geen vuiligheden in de spouw zitten.

Het effectieve isoleren van de spouwmuur kan op twee manieren: tijdens het bouwen van de woning of na-isolatie

Tijdens het bouwen

Het plaatsen van een volledige isolatieplaat is enkel mogelijk tijdens de bouwfase van de woning. Tijdens het metselen wordt een isolatieplaat tussen de binnen en buitenmuur geplaatst.

Het voordeel is dat de plaat een hogere densiteit kan hebben dan de spuitisolatie. Daarnaast kan er een dampscherm langs beide zijden geplaatst worden indien gewenst.

Spouwmuurisolatie met minerale wol

Na-isolatie

Veruit de meest gekozen optie van spouwmuurisolatie is na-isolatie. Het is ook de populairste optie bij nieuwbouwwoningen, ondanks dat isolatieplaten plaatsen een optie is. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat er een andere expert nodig is dan voor de bouwwerken en dat het langer zou duren. Daarnaast is er een tekort aan metselaars en isoleren tijdens de metselfase zou hun vertragen. De isolatiewaarde is na het voltooien van na-isolatie is daarbovenop even goed als bij het plaatsen van isolatieplaten. 

Voor het na-isoleren van een spouw worden er steeds kleine gaatjes in de voegen van de gevel geboord. Achteraf worden die opnieuw gevuld en lijkt het alsof er niet gebeurd is. Ongeacht de keuze van het materiaal zal dit op één dag klaar zijn. 

De gaatjes in de voegen zorgen voor een opening om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen spuiten. 

Als afwerking na het inblazen van isolatiemateriaal zullen de booropeningen in dezelfde kleur als het bestaande voegsel opgevuld worden.

Na-isoleren spouwmuur: werkwijze

Kun je het zelf of schakel je best een aannemer in?

Spouwmuurisolatie vereist expertise en nauwkeurigheid. Hoewel er enkele doe-het-zelvers zijn die zelf spouwmuren isoleren, is dit eigenlijk niet aan te raden. Heb je niet de juiste expertise, dan kan er van alles mislopen bij spouwmuurisolatie. Je kunt koudebruggen en vochtproblemen krijgen en daardoor schade aanbrengen aan de buitenmuur. De isolatie kan verzakken of niet overal dik genoeg aangebracht zijn. 

Niet enkel de isolatie aanbrengen vereist vakkennis, ook het herkennen van een geschikte spouw en gevel is een kunst.

Neem geen risico en schakel een isolatiespecialist in

Schade aan een woning kost al snel hopen geld. Voor deze schade ben je niet verzekerd als je zelf de spouw isoleerde

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Hoeveel spouwmuurisolatie je zal kosten hangt af van het gekozen isolatiemateriaal en de te isoleren oppervlakte. Hieronder de gemiddelde prijzen per woningtype:

Type woning Richtprijs spouwmuurisolatie
Appartement € 375 – 750
Rijwoning € 900 – 1.800
Halfopen bebouwing € 1.500 – 3.000
Vrijstaande woning € 2.250 – 4.500

De kosten gaan sterk omhoog hoe groter de woning wordt, maar de jaarlijkse besparingen stijgen even sterk.

De helft van de isolatiekosten worden bepaald door de arbeidskosten. Het is daarom absoluut interessant offertes te vergelijken van meerdere experten.

Ontvang tot 5 offertes
Vergelijk prijzen en bespaar kosten

Daarnaast zijn er grote verschillen in aankoopprijs per isolatiemateriaal:

Materiaal Prijs per vierkante meter
Glaswol € 15 – 20
EPS-parels € 20 – 25
PUR-schuim € 25 – 30

Nu we de kosten weten is het ook interessant het te hebben over de terugbetaling van die investering. Door de relatief lage kostprijs van spouwmuurisolatie en het hoge rendement is de terugverdientijd de kortste van alle buitenmuurisolatiemethoden. Binnen ongeveer 3 tot 5 jaar heb je de kost al terugverdient dankzij de energiebesparing. 

Investeren in isolatie levert geld op na aantal jaar

Welke premie ontvang je in 2024?

Elke woning van minstens 15 jaar oud komt in aanmerking voor Mijn Verbouwpremie. De premie voor spouwmuurisolatie kan daarom enkel gebruikt worden bij na-isolatie en niet bij het isoleren van een nieuwbouwwoning.

Naast de leeftijd van je woning zijn er nog enkele voorwaarden waar je moet aan voldoen:

 • Lambdawaarde van het gekozen materiaal moet 0,065 W/mK zijn
 • Spouw van minstens 5 cm moet volledig opgevuld worden
 • Isolatie moet aangebracht worden door een erkende aannemer

Hoeveel de premie voor spouwmuurisolatie bedraagt hangt af van je inkomenscategorie. Je komt in aanmerking van zodra de factuur meer dan 1.000 bedraagt. We geven het hieronder schematisch weer:

Premie Laagste inkomens Middelste inkomens Hoogste inkomens
Standaard premie 50 % en max. € 6.000 35 % en max. € 4.200 € 5 /m² en max. 40 %
Bonus exclusief nachttarief € 2,5 /m² tot max. 50 % € 2,5 m² tot max. 50 % € 2,5 /m² tot max. 50 %

Premies kunnen via het online loket van de Vlaamse overheid aangevraagd worden. Laat je aannemer een attest opstellen.

Is de woning jonger dan 15, maar wel ouder dan 10 jaar? Dan kan je de isolatiewerken laten uitvoeren aan een verlaagd btw-tarief van 6% in de plaats van 21 %. Hier kom je ook enkel voor in aanmerking als je de werken laat uitvoeren door een erkend aannemer. 

Geniet de premie én het verlaagd btw-tarief
Schakel een isolatie-expert in en bespaar honderden euro’s
arrow Vergelijk gratis offertes

Voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie brengt eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee. De investering is relatief laag in vergelijking met andere isolatiemethoden voor de buitenmuur. De kosten zijn daarnaast relatief snel terugverdient. Na, gemiddeld, maximaal 5 jaar maak je elk jaar pure winst met de isolatie.

Je zal tot wel 25 % besparen op je energiefactuur. Je zal in de winter veel minder moeten stoken om het warm te krijgen en in de zomer veel minder moeten verkoelen. Je geniet dus een heel jaar door van je investering.

Dat je minder moet verwarmen en verkoelen is niet enkel leuk voor je energiefactuur, het verhoogt ook het comfort in huis. Warmte blijft langer binnen en je zal na een werkdag niet in een ijskoude woning binnenstappen. Ook tijdens lange koude nachten kan het aangenaam zijn dat je de verwarming niet moet laten aanstaan. 

Met meer isolatiematerialen in de woning wordt je energielabel beter. Daarmee samen gaat de waarde van je woning stijgen. Dit zal vooral bij en eventuele verkoop handig meegenomen zijn.

Het isoleren van een spouwmuur gaat vlot, maakt weinig geluid en er zijn geen breekwerken nodig. Naast het boren van de gaten om isolatiemateriaal door te blazen zal je amper iets van de werken merken. 

De spouwmuur isoleren zorgt niet enkel voor een warmte-isolatie. Kies je het juiste materiaal, dan zal het ook geluiden buiten houden

Alles samen is het isoleren van de spouw een win-win operatie.

Isolatiespecialist zorgt voor na-isolatie spouwmuur

De grootste fouten bij het isoleren van de spouw

Er zijn enkele fouten die jammer genoeg best wat nadelen met zich mee kunnen brengen. We overlopen ze hieronder zodat je ze makkelijk kan vermijden.

Contacteer een ervaren expert & vermijd veelgemaakte fouten
Lees positieve reviews van andere klanten en wees zeker van een juist geplaatste spouwisolatie
arrow Ontvang gratis advies en offertes

1. Het vooronderzoek vergeten

Idealiter wordt er vóór het isoleren van de spouw een grondig vooronderzoek uitgevoerd door de isolatiespecialist. Zorg dat jouw gekozen aannemer hier voldoende aandacht aan schenkt. 

Het vooronderzoek is nodig om vast te kunnen stellen of spouwmuurisolatie wel kan voor jouw woning. Wat wordt er allemaal bekeken tijdens het vooronderzoek? Om te beginnen kijkt de expert of de spouw schoon is zonder brokstukken, cementbaarden en dat er geen dieren in huisvesten. Door het vuil zal isolatiemateriaal niet goed kunnen verspreiden en komen er al snel problemen.

Zitten er dieren in de spouw dan ben je in het geval van vleermuizen, huismussen of gierzwaluwen verplicht ze diervriendelijk te laten verwijderen. In het geval van muizen of andere niet beschermde dieren is het warm aangeraden een diervriendelijke oplossing te zoeken alvorens de spouw te isoleren. Dode dieren in de spouw kunnen naast een slecht geweten ook een slechte geur met zich meebrengen.

Vleermuis-woont-in-spouwmuur-1024x538.jpg

2. Zijn vochtproblemen na spouwmuurisolatie een fabel?

Vochtproblemen komen enkel voor na een slecht geplaatste spouwisolatie. Ontstaan er koudebruggen na het isoleren? Dan zijn brokstukken of cementbaarden in de spouw niet goed weggewerkt of is er geen naadloze afdichting van het isolatiemateriaal. De koudehaarden zorgen al snel voor vochtplekken op de binnenmuren. Hiermee wordt opnieuw het belang van een grondig vooronderzoek benadrukt.

Ben je overtuigd dat de spouwisolatie wel juist gebeurde? Dan moet je de woning wat vaker ventileren. De kans is groot dat de ramen af en toe open zetten of verluchtingsroosters installeren het probleem binnen de kortste keren zal oplossen.

3. Oud isolatiemateriaal vervangen of bijwerken?

Liet je al eerder de spouw isoleren en verzakte of verpulverde dit materiaal? Dan doet het niet langer wat het zou moeten doen. Je kan op dit punt kiezen om het materiaal bij te werken of te verwijderen en volledig opnieuw te isoleren. 

Let wel op: Voor spouwmuurisolatie in een spouw waar al deels isolatie zat kan je geen aanspraak maken op de premie.

De meest budgetvriendelijke keuze is het bijvullen van isolatiemateriaal. Maar hiervoor moet de spouw aan een aantal voorwaarde voldoen:

 • Het isolatiemateriaal verzakte of verpulverde maar deels
 • Het materiaal is nog in goede staat en daarmee nog een behoorlijke isolatiewaarde
 • Het oude materiaal is moeilijk te verwijderen: deels verwijderen kan een oplossing zijn
 • De buitenmuur van het huis is nog in goede staat

Een grondige inspectie van de spouw is daarom zeker aangewezen.

Bijvullen is goedkoper dan verwijderen en opnieuw vullen, maar soms is dit de enige optie. In onderstaande gevallen is het beter te kiezen voor volledig nieuwe isolatie:

 • Nieuwe materialen presteren veel beter dan die er momenteel zitten
 • Oude materiaal (voornamelijk UF-schuim) scheurde en verpulverde volledig

4. Het foute materiaal kiezen

Om zo veel mogelijk te besparen op de energiekosten en de terugverdienperiode zo kort mogelijk te houden is het juist kiezen van isolatiemateriaal heel belangrijk.

Vraag hierover altijd info aan ervaren isolatie-adviseurs.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Interesse in spouwmuurisolatie? Contacteer isolatie-experten en ontvang offertes op maat

Als je overweegt te investeren in spouwmuurisolatie is het een goed idee isolatiespecialisten te contacteren. De installateurs geven gedetailleerd advies en aangepaste offertes op maat van jouw specifieke behoeften en beschikbare budget.

Maak dankzij hun gerichte advies een weloverwogen keuze en geniet van de vele voordelen die spouwisolatie met zich meebrengt.

Contacteer hier specialisten. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang tot wel 5 gratis offertes. Vergelijk ze vrijblijvend en bespaar veel kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
2*. Wanneer wenst u de spouwmuur isolatiewerken te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie:

Heeft spouwmuurisolatie nadelen?

+
Net als alle bouwwerken kan ook het isoleren van de spouw enkele nadelen met zich meebrengen. Wordt het bijvoorbeeld toegepast in een spouw met vuil of cementbaarden, dan ontstaan er al snel koudebruggen en die brengen vochtproblemen met zich mee.
Nadelen van spouwmuurisolatie op zich, is dat het niet past bij elke soort gevelsteen, dampdichte verf, smalle spouwen en beschadigde gevels.

Hoe kun je zien of je woning een spouwmuur heeft?

+
Er zijn meerdere aanwijzingen waar je op af kan gaan als je wilt weten of de woning een spouwmuur heeft:

1. Het bekijken van de bouwplannen is de eenvoudigste manier om te zien of je een spouw hebt.
2. Naargelang het jaar van constructie: huizen die na 1920 zijn gebouwd, hebben waarschijnlijk een spouwmuur. 
3. Luchtkokers in de muren/ voegen zijn een eenvoudig bewijs van de aanwezigheid van spouwmuren.
4. De dikte van de muren geeft ook weg of er spouwmuren aanwezig zijn. Muren dikker dan 24cm hebben hoogstwaarschijnlijk spouwmuren.

Twijfel je nog? De enige manier om zeker te zijn is wanneer je beroep doet op een expert. Die zal via een endoscopisch onderzoek nagaan of er spouwmuren aanwezig zijn.

Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie?

+
Het isoleren van een spouwmuur maakt heel wat verschil voor de temperatuur in je woning. Het exacte cijfer is eigenlijk moeilijk te zeggen, maar gemiddeld zal de temperatuur na het isoleren 2 à 4 graden verschillen ten opzichte van een niet geïsoleerde woning. 
Makkelijker te zeggen is de besparing van 20 tot wel 25 % op je energiefactuur.

Is spouwmuurisolatie verstandig?

+
Het is zo goed als altijd een interessante en dus verstandige beslissing de spouw te laten isoleren. Je moet er minder door stoken, zal minder energiekosten moeten betalen én het is goed voor het milieu. 
Het is daartegenover er onvoorbereid aan te beginnen. Vraag steeds een erkend expert om je spouw te inspecteren en advies te geven. 

Wat is de beste manier om een buitenmuur te isoleren?

+
Een buitenmuur isoleren kan op 3 manieren. Je kan de gevel langs buiten isoleren (gevelisolatie), je kan de muren aan de binnenzijde isoleren (voorzetwanden) of je kan de spouwen isoleren (spouwmuurisolatie). De laatste, hier meest besproken vorm van isolatie is veruit de beste. Eender welke soort isolatie is beter dan geen isolatie, maar heb je de keuze uit de 3, kies dan spouwmuurisolatie. Het is het goedkoopste, maar toch efficiëntste. 
Bedrijven voor Spouwmuurisolatie