Wat kost het isoleren van een schuin dak?

De kosten voor de isolatie van een schuin dak worden grotendeels bepaald door het oppervlakte van het dak en het type isolatiemateriaal dat je wil laten plaatsen. De prijs wordt berekend per vierkante meter.

Voor het isoleren van een hellend dak mag je rekenen op een richtprijs rond de 45 euro per m². Dit omvat de kosten van het isolatiemateriaal, het benodigde gereedschap en de arbeidsuren. De kosten worden ook bepaald door de methode die je verkiest voor het isoleren van je hellend dak. Een schuin dak isoleren kan je op twee manieren: van binnenaf of langs buiten.

Via ons offerteformulier voor dakisolatie ontvang je meerdere gratis prijsvoorstellen voor het isoleren en na-isoleren van jouw schuin dak!

Wil je jouw schuin dak isoleren? Advies en offertes nodig?
Ontvang advies en offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Schuin dak isoleren: 2 methodes

Jouw schuin dak isoleren kan je op verschillende manieren: langs binnen en van buitenaf. Dit doe je door middel van verschillende materialen en technieken.

Methode 1: schuin dak isoleren langs binnen

Hellende daken langs binnen isoleren wordt ook wel de ‘koud dak-methode‘ genoemd. Wordt het dakisolatie langs binnen gezet, wordt het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de verticale balken en de dakbeschot geplaatst. Vanuit een financieel standpunt is dit het beste isolatiemethode, als het bestaand dak in goede staat is.

Je kan kiezen tussen verschillende materialen om jouw schuine dak te isoleren. Het populairste en meest gebruikte, is isolatie-wol. Die is makkelijk te gebruiken en kan op maat gesneden worden. Er bestaan meerdere soorten isolatiewol, waaronder: glaswol, rotswol en schapenwol. Glaswol en rotswol zijn de goedkoopste opties. Schapenwol is het meest milieuvriendelijke materiaal en heeft een goede geluidsisolatie.

Daarnaast kan je opteren voor isolatieplaten. Ook die zijn heel populair en makkelijk te gebruiken op hellende daken. Ze zijn gemaakt uit kunstmatig schuim en zijn heel vochtbestendig. De drie meest gebruikte soorten isolatieplaten op hellende daken zijn PUR, PIR en XPS.

XPS-producten zijn ideaal voor dakisolatie langs de buitenzijde.

Dak isoleren

Methode 2: schuin dak isoleren langs buiten

Je kan ook jouw schuin dak isoleren langs de buitenkant. Het schuin dak isoleren langs buiten wordt de “warm dak-methode” genoemd. Dit gebeurt meestal tijdens het leggen van de nieuwe dakbedekking. Een hellend dak van woningen heeft meestal een houten draagstructuur. Het isolatiemateriaal wordt dus op de bestaande dakconstructie geplaatst. Het vermijdt alvast extra kosten.

Als er al een dampscherm aanwezig is, mag je niet zomaar bijkomende isolatie met een dampscherm aanbrengen. De nieuwe isolatie, evenals eventueel condensatievocht, zouden dan gevangen zitten tussen twee dampschermen. Een dampremmende folie voorkomt dat er vocht van binnenuit (warme kant) in jouw constructie en isolatiemateriaal kan trekken. Dit is een waterdichte beschermlaag.

Indien je beslist om jouw schuin dak van buitenaf te isoleren, wordt dit meestal gedaan met isoleerplaten of EPS-isolatie.

Het hele dak wordt door de dakisolatie warm gehouden en beschermd tegen vocht en kou. Deze methode geeft ook de beste geluidsisolatie. Na het isoleren van een schuin dak worden de dakpannen of dakplaten weer aangebracht.

Langs buiten isoleren is duurder dan langs binnen isoleren, maar het is wel de meest effectieve methode. Het dak isoleren langs binnen is beter voor je dak, als het nog in goede staat is.

Dak isoleren van buitenaf

Voor welk isolatiemateriaal kiezen?

Om jouw schuine dak te isoleren kan je kiezen tussen verschillende soorten dakisolatie. Hieronder sommen we er enkele voor je op.

Via een slecht of niet-geïsoleerd dak gaat veel warmte verloren. Wil je weten wat de beste optie is voor jouw dak? Via ons offerteformulier kom je in contact met professionele dakwerkers in jouw buurt.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang nu gratis 1 of meerdere offertes

1. PIR isolatie

Wil je een hoge isolatiewaarde, maar niet te veel ruimte verliezen in jouw schuin dak? In dat geval zijn PIR-isolatieplaten een goede oplossing. Want daarmee kan je met een zeer hoge isolatiewaarde isoleren. Dit is handig als je bijvoorbeeld de zolder van een karakteristiek oud huis wilt isoleren, maar de balken zichtbaar wilt laten.

Als je tijd wilt besparen, zijn PIR+ gipsplaten een must. Deze harde isolatieplaten bieden goede thermische isolatie en een nette afwerking in één plaat. Zo kan je de isolatie snel en gemakkelijk aanbrengen en de kamer meteen netjes afwerken.

Ga je jouw schuine dak isoleren langs de binnenzijde of buitenzijde? Met PIR isolatie kan je beide doen!

PIR platen

2. Minerale wol 

Minerale wol is één van de meest gebruikte dakisolatiematerialen. Het is vooral glaswol of steenwol dat geschikt is voor dakisolatie. Rockwool en Isover zijn de bekendste producenten van dit type isolatiemateriaal dat meestal wordt geleverd in dekens, rollen of platen.

Het is belangrijk te weten dat minerale wol een natuurlijk product is dat zijn isolerende waarde gedurende lange tijd behoudt en na gebruik kan worden gerecycleerd. Minerale wol wordt daarom ook gebruikt voor het isoleren van spouwmuren, buitenmuren, binnenmuren en zoldervloeren.

Ze worden tussen de dakstructuur geklemd om een luchtdichte afwerking te verkrijgen. Minerale woldekens zijn flexibel en zijn vrij goedkoop.

Isolatierol

3. Gespoten isolatie

Gespoten PUR is een zeer doeltreffend isolatiemateriaal voor vloerisolatie. Dakwerkers spuiten PUR-isolatieschuim rechtstreeks op de ondergrond in de gewenste dikte. Zo wordt het onmiddellijk geïsoleerd en opgevuld met een kierloze laag die overal perfect past. Gespoten polyurethaanschuim is ook een geschikt isolatiemiddel voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de isolatie van een kruipruimte.

Met PUR gespoten isolatie krijg je de vloerconstructie met de hoogste isolatiewaarde. Dit resulteert in een heel goede energiebesparing en maakt gespoten PUR tot het meest populaire isolatiemateriaal voor vloerisolatie.

Hellend dak isoleren

Tips voor het isoleren van je schuin dak

Wanneer je jouw schuin dak isoleert, moet je op verschillende zaken letten. Wij sommen ze voor jou de belangrijkste zaken

Tip 1: Dikte van het isolatiemateriaal

Zorg ervoor dat de isolatie dik genoeg is. Om aan de normen te voldoen is 15 à 16 cm meestal voldoende. Je kan wel tot 20 à 26 cm gaan als je glaswol gebruikt. Zo krijg je de hoogste Rd-waarden en bespaar je de meeste energie.

Tip 2: Kieren vermijden

Kijk goed of er gaten of kieren zitten in de aansluiting van de dakrand. In oudere huizen is de aansluiting van het dak op de muur van het gebouw vaak zo slecht dat je de buitenkant met het blote oog kan zien.

Bij het isoleren van een schuin dak is het belangrijk dat alle aansluitingen goed zijn, inclusief doorvoeren en dakdoorbrekingen. Slechte verbindingen veroorzaken tocht en lekken.

Tip 3: Aandacht bij afwerking

Let er bij de afwerking van de bestaande isolatie op dat je niet per ongeluk de dampdrempel doorboort. Let ook op mogelijke leidingdoorvoeren. Luchtlekkage bij pijpdoorvoeren kan worden vermeden door speciale pijprubbers of kleefband te gebruiken.

Isolatie

Schuin dak isoleren? Vind dakwerkers in jouw buurt en vergelijk gratis offertes 

Wil jij de beste dakwerkers vinden in jouw buurt om jouw schuin dak te isoleren? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis meerdere offertes. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw schuin dak.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie