Dakpannen reinigen

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Dakpannen reinigen: Voordelen, werkwijze en stappenplan

Mos groeit snel op plaatsen waar veel schaduw is en heeft dus met de stand van uw huis ten opzichte van de zon te maken. Daarnaast zal mosgroei sneller toenemen op platte daken omdat de pannen dan langer nat blijven en mos sneller uitbreidt op een vochtige locatie. In plaats van een volledig nieuw dak te laten plaatsen of te verhuizen naar een zonniger oord, kan u ook uw dakpannen reinigen of een firma inschakelen om dit voor u te laten doen.

Dakpannen reinigen

Waarom dakpannen reinigen?

Er zijn talrijke redenen waarom het aangeraden wordt om uw dakpannen te (laten) reinigen en uw dak te ontmossen.

Dakpannen reinigen voorkomt dakschade

Als bodembedekker in de tuin of in een bos laat mos vaak een mooie indruk na, maar als er mos groeit op uw dak, is dit alles behalve prettig. Mos kan namelijk uw dakbedekking aantasten. Mos zorgt ervoor dat er scheurtjes in uw dakbedekking kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de kans op lekken in uw woning verhoogt. Uw dakpannen reinigen kan zo’n catastrofe voorkomen.

Dakpannen reinigen voor een optimaal energieverbruik

Naast het feit dat u dakschade zal tegengaan, doet u ook geen onnodige energiekosten meer als u ervoor kiest om uw dakpannen te reinigen. Mos kan namelijk uw dakpannen aantasten, waardoor uw isolatie beïnvloed kan worden en uw energieverbruik kan stijgen. Uw dakpannen reinigen houdt dus in dat de warmte minder snel uit uw woning zal verdwijnen, wat gelijkstaat aan een lagere energiefactuur.

Dakpannen reinigen voor een mooi dak

Last but not least kan een verzorgd dak u ook motiveren om uw dakpannen te reinigen. Zo kan uw dak weer een frisse en positieve indruk nalaten bij al diegenen die uw dak bekijken.

Vergelijk gratis offertes


Dakpannen reinigen: werkwijze

Dakpannen reinigen

Zelf dakpannen reinigen of via een professionele firma

U kan zelf uw dakpannen reinigen of u kan ervoor opteren om dit door een firma te laten doen. Er wordt aangeraden om voor de tweede optie te gaan, omdat een professioneel reinigingsbedrijf ervaring heeft met dakpannen reinigen, maar ook over het nodige materiaal beschikt en een uitgebreide kennis heeft omtrent deze arbeid.

Stappenplan voor het reinigen van dakpannen

Stap 1
Eerst moet het dak geïnspecteerd worden, zodat de hardnekkigheid van het vuil en/of de staat van de dakbedekking vastgesteld kunnen worden.Stap 2
Dan wordt het dak proper gemaakt met een hogedrukreiniger (met een V-straal bij 80 bar.)

  • Deze moet naar beneden gericht zijn. Zo komt er geen water tussen de dakpannen.
  • Er wordt gestart vanaf het hoogste punt van het dak om de dakpannen te reinigen.
Stap 3

Bij vuil dat moeilijk verwijderd kan worden of bij oudere daken, kan een reinigingsmiddel gebruiken om de dakpannen te reinigen. Het reinigingsmiddel wordt van uw dak afgespoten met water, nadat het product ingewerkt is.

Stap 4
Indien geen reinigingsmiddelen nodig zijn, worden de dakpannen het best gereinigd nadat er regen gevallen is of na een vochtige periode. Dit omwille van het feit dat het mos, de algen en vuiligheden dan week zijn en makkelijker verwijderd kunnen worden.

Stap 5
Na de reiniging kan ereen beschermingslaag (een coating)aangebracht worden.

Dakpannen reinigen met reinigingsmiddelen

  • Algenwerend middel: Dit middel dient ervoor om te vermijden dat er zich algen zullen voordoen op uw dak. Het product wordt aangebracht nadat het dak gereinigd is met een hogedrukreiniger.
  • Algenverwijderend product: Dit product kan gemaakt worden door een mengsel te maken dat uit evenveel water als javel bestaat. Het product kan dan op het dak gespoten worden via een tuinslang, waardoor de mossen en algen zullen verdwijnen. Na een uurtje moeten de dakpannen gereinigd worden met een hogedrukspuit.
  • Azijn: Met azijn kan u ook uw dakpannen reinigen. Dit is een zeer goedkoop alternatief. U kan een verfroller gebruiken om uw dakpannen met het mengsel in te smeren of u kan het mos besprenkelen met azijn. U dient uw dak een of twee keer per jaar in te smeren met azijn indien u mosgroei wilt vermijden.

Dakpannen reinigen is allesbehalve een eenvoudige arbeid zonder enig gevaar. Om uw bemost en vuil dak zonder problemen om te toveren tot een fris en gezond dak, schakelt u dus best hulp in van een erkende firma. Zij beschikken over de nodige tools en hebben kennis van de verschillende producten die gebruikt kunnen worden om uw dak te reinigen. Zo kan u daarna zorgeloos genieten van het kwaliteitsvolle resultaat.


Offertes vergelijken voor het reinigen van uw dakpannen?

 
Vergelijk gratis offertes